Birde üstüne bu kadar savurganlık ve üstüne kemer sıkma politikaları.Düzgün vatandaşın çilesi çabası.Ne T.C nüfus kağıdıma müslüman yazarken bana sordular nede doğmak istediğim toprakları.Bunu neden diyorum:Ömrüm boyunca birtane ünlü yada bürokratın yada millet vekili oğlunun şehit düştüğünü görmedim.Fakat mızıka okulunda yatan birçok ünlüye şahit oldum.Önce milli savunma bakanlıgı ziyaret edilir sonra beş yıldızlı mızıka okuluna..Mekan Ankara.Bana bu dünyada T.C vatandaşı olduğumun onurunu yada gururunu yaşamama hiçbir engel olmadığını söyleyecek birtane insan çıksın içlerinden,her Türk vatandaşı eşittir desin ve bunu kanıtlasın !!!!!!!!!!! Taki o zamana kadar onların inandığı dine inanmam,dolayısı ile benim için kutsal olmaz bu olay,hatda Türk bile değilim.nasıl olsa hepimiz yahudiydik hepimiz ermeni.Çünkü bilirim ki bedelli veya benzer yasalar yalnızca birilerinin oğullarının askerlik zamanı geldiginde ortaya çıkar.Bu ülkenin tek sorunu bürokrasinin hiçbir zaman temiz ellerde olamaması.....Her şeyin fazlası zarardır. Dünyada ne kadar güzel şey varsa bir düşünün hepsinin fazlasının zarar olduğunu göreceksiniz. Milliyetçilikte dahil.. Lakin milletvekilleri dedikleri kadın teröristin cenazesine makam arabasıyla giderse bende ne din kalır ne felsefe.
Bu arada makam arabası demişken Türkiye'de
125 bin makam aracı.
Zavallı Almanyada 11 bin.
Gariban Japonyada 10 bin.
Yoksul Fransada 9 bin.
güldüm sabah sabahBaba askerliğını nerede yaptın ?
Zıraat bankası X şubesinde yaptım.
Hiç unutmam bi taksidinde 65 dakika sıra bekledim.
Zor günlerdi çok zor. . .
Eger bu ülkenin 500bin askere ihtiyaci varsa ve bu ihtiyaç maasli elemanla karsilanacaksa,bu bütçeye ek bir yük getiriyor.
Yani askere olan ihtiyaç diyelim ki 400bin sayisina dussun, 100bin de hizmetli alinacak.
Neden?
Iste o tuvaletler yine temizlenecek,soganlar,patatesler yine soyulacak.
Ya da taseronlara para ile yaptirilacak.
Biz o kadar zengin bir ülke degiliz.
Bir kavram kargasasini gidermekte fayda var.
Bugün bazi seyleri tartisabiliyorsak,bazi seylerin degistigi gibi beylik laflar edilmis.
Sanki hiç tartisilmamista bugün tartisilabiliyormus gibi bir sonuç ortaya çikaran laflar bunlar ama kazin ayagi öyle degil.
Yillardir tartisilan ve bir mesafe kaydedilemeyen konular bunlar.
Siz tartismiyordunuz diye sanki daha önce hiç tartisilmiyor degildi.
Hatta bu ugurda birak tartismayi,hapis yatanlar oldu.
Yillardan beri verilen mucadele bir ise yaramadi.
Bugün basbakanin açiklamalarina bakinca hala yerimizde saydigimiz bir gerçek.
Basbakan açikça, vicdani ret diye bir mevzunun asla gundemde olmadigini ve olmayacagini söyledi.
Demokrasimizin ve insan haklarinin hangi merhalede oldugunu görmek için basbakanimizin bugünkü sözlerini dinlemek akli olana yeter artar.
Bugün ise giderken basbakanin beyanatinin satir aralarini geçiriyordum kafamdan.
Baska bir bakis açisi yakaladim.
Biraz o bakis açisini paylasmak isterim.
Bakalim ne diyeceksiniz?
Simdi hani hepimiz itiraz ediyoruz ya!
Vatan borcu,patates sogan soymak, bot boyamak,tuvalet temizlemekmidir diye?
Hatta mintika temizligi yapmak, komutanin kapisinda emir erligi yapmak, yazicilik,soförlük vs. diye uzatmak mümkün.
Hatta hemen hepimiz hemfikiriz profesyonel orduya geçilsin diye.
Tamam da.
Bu kurum yani TSK oldugu sürece bu isleri birileri yapacak.
Yani demek istedigim sey su.
Eger bu ülkenin 500bin askere ihtiyaci varsa ve bu ihtiyaç maasli elemanla karsilanacaksa,bu bütçeye ek bir yük getiriyor.
Yani askere olan ihtiyaç diyelim ki 400bin sayisina dussun, 100bin de hizmetli alinacak.
Neden?
Iste o tuvaletler yine temizlenecek,soganlar,patatesler yine soyulacak.
Ya da taseronlara para ile yaptirilacak.
Biz o kadar zengin bir ülke degiliz.
Bu islere ayrilacak olan para nereden saglanacak?
saglik hizmetlerinden, egitim hizmetlerinden, alt yapi hizmetlerinden vs.
Kisacasi biz askerikte bunca saçmaligi, birilerinin gönlünü hos etmek için yapmiyoruz.
Ha birilerinin bu arada gönlü hos oluyor ama asil amaç bu degil.
Biz askerligi, devletin zaten kisitli olan bütçesinden, sagliga, egitime harcanan para daha fazla kisilmasin, askeri harcamalar, mümkün olan en asgari düzeyde kalsin diye yapiyoruz.
Biraz düsünün.
Su an devletin askeriye için ayirdigi bütçe,15.6milyar Tl
Simdi bu kadar parayi egitim ve ya saglik için kullansaniz neler olur düsünebiliyormusunuz?
Ama yapamiyoruz.
Bir de üstüne profesyonel ordudan bahsediyoruz ki(kesinlikle karsi degilim) bunun bütçeye getirecegi ek yük ve bu yükün nerelerden kisitlanarak giderilecegi baska bir sorunu olusturuyor.
Yani isin bir de bu yönü oldugunu hatirlatmak isterim.
Itirazlarinizin büyük bir bölümüne daha siz söylemeden katilacagimi bilmeme ragmen, tartismaya açmak istedim.
estağfurullah beyim ne beyliği ne lafı,biz orta direğe mensup sıradan basit bir vatandaşız beylerlede beyliklerlede işimiz olmazayrıca belirtmeden edemeyeceğim, dünya genelinde siyasette politikacıların her sözüne inanılmaması gerektiğini,verilen sözlerin yada kararların duruma göre anında değişebileceği aşikar...Hele hele bizim ülkemizde!! Hatırlatmak isterimki aynı başbakan çok değil 1 yıl öncesine kadarda bedelli askerlikle ilgili bir çalışmamız yok,gündemimizde değil yok öyle bişey gibi açıklamalarda bulunmuştu. Bugün gelinen noktada öyle bir bedelli çıktıki kışla yolu görmesine bile gerek kalmadı insanların,nerdeeeen nereye! Eğer bugün vicdani red hakkı ile ilgili gündem yaratılmış ve kamuoyu bununla bir şekilde meşgul ediliyorsa eminimki önümüzdeki 2-3 yıl içinde bu hakta tanınacaktır... Ben ezelinden biliyordum bu bedellinin çıkacağını tahminlerim hep bu yöndeydi o yüzden hiç şaşırmadım.. Çünkü AIHS'ye imza atıldı, AIHM tanındı o yüzden bunlar olacaktı. Bedelli halledildi sırada vicdani red var...Bugün siyasetçiler böyle birşey gündemimizde değil yok öyle şey olmaz etmez diyorlarsa emin ol toplum aynı gün içinde her iki olayında açıklanmasına henüz hazır olmadığı içindir, bu bir anda olmaz olamaz çünkü...Toplum psikolojisi buna el vermez. Meselelerin önce tartışılması, kulak alışkanlığı edilmesi, olayların sindirilmesi gerekir çünkü...Ben vicdani ret uygulaması ile ilgili tartışabiliyorsak,ülke gündemine bu denli etki eder bir hal aldıysa bu konu artık bişeylerin değiştiğinin apaçık resmidir derken bunu kastetmiştim,beylik laf etmek değildi gayem...Bundan 5 yıl önce 10 yıl önce hiç bu tip konular ağıza bile alınabiliyormuydu? Haber bültenlerinde manşet manşet haber olabiliyormuydu? Peki ya bugün?:sunny:
Gelelim bütçe ile ilgili olan kısmına, senelik 15.6 milyar TL gibi bir meblağdan söz ediyorsun ,ve bu bahsedilen tırı vırı işler için ihtiyaç maasli elemanla karsilanacaksa,bu bütçeye ek bir yük getirir tezine katılmıyorum.Neden mi? Çünkü vicdani retçilerin sayısı on binlerle ifade edilecekse ki bence öyle olur zira herkes bunu savunur bir hal takınmayacaktır yine büyük çoğunluğumuz askere gidecektir, e bu onbinlerce kişinin zorunlu hizmetini bir şekilde kamu kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirecek olmasından dolayı o kurumlarda oluşacak normal personel alım ihtiyacının azalacığınıda gözden kaçırmamak gerekir...Neticede her er ve erbaşında orduya bir maliyeti var, bedavaya askerlik yapılıyor olabilir ama 500 bin kişinin 15 ay boyunca yemesi içmesi,barınması,üniforması vs.vs bunlarda bir masraf...Kamu kurum ve kuruluşlarında vatani hizmet edeceklere aylık 30 TL ücretten bahsediliyor.Peki madem rakamlarla aran iyi bir er ve erbaşın devlete aylık masrafı nedir sence??
Velhasıl, bence yerinde bir karar olur...Artık birtakım klişeleşmiş,çürümüş zamanın çoook gerisinde kalmış uygulama ve sistemlerden arınılması gerektiğini düşünüyorum ki gelinen noktada bunun yavaş yavaş olacağı yönünde.