Uzun Yol

Süper Moderatör (BBRR)
Uzun yoldan kastın ne kadar uzun onu bence tam bi açıkla ..125 i geç 125 özellikle uzun yolda yetersiz kalacaktır olmazmı olur ona bakarsan mopedlede uzun yol olur ...enaz 250 seviyesinde bir motor seçmek akıllıca olacaktır...gt 250 comet hyosung, cbf 250 honda naked tarzı güçleri oldukça yeterli motorlar her iki motorunda özellikle 2. elleri sıfır çinli chopperlerle aynı fiyat hiç kıyaslama dahi yapılmaz..ama ben biraz daha verebilirim dersen 1998-2000 model arası f 650 gs, transalp, klr, gibi enduro tarzıda uygun ...enduro hem oturma pozizyonu hemde yol tutuş bakımından bence chopperden daha önde bir motor...

naturalist' Alıntı:
yeni başlayan arkadaşlara sesleniyorum..
bir iki sefer scooter kullanmakla motor kullandım sayılmaz
600 lük 700 lük makinalar 90 - 120 arası beygir üretebilen makinalardır (chopperlar ve endurolar bu kadar beygir üretemez ama daha fazla torka sahiptirler)
bu tip makinalara binmeden önce vitesli 125 lik motorlara binerek pişmek gerekli. (en idealleri Yamaha YBR 125 honda CG 125 )
hem kullanımları kolaydır, hem az yakıt tüketirler, hemde en sorunsuz motorlardır (tabi 0 km olursa) kuryeler genelde bu motorları tercih ederler sebebi ekonomik ve sorunsuz olmalarıdır.
uzun yola gidebilirler fakat sürekli durmaksızın max limitlerde gitmek su soğutmalı olmadıklarından şişme diye tabir edilen gömlek genleşmesi oluşabilir.
90 km sabit hızla Türkiye'yi gezebilirsiniz hemde 2 kişi
tabi 1000 kmlik rodaj yani motor alıştırma evrsini geçirmeden uzun yola çıkmayınız.
motorlar arabaların tersine rodaj devresinde kesinlikle max limitlerde kullanılmaz

Çin malları na gelince en iyisi 5000 kmde bitiyor. çoğu rodaj devresi bitmeden arıza veriyor
ve ikinci elleri yok satarken alırken ödediğinizin yarısını alamıyorsunuz..
Örneğin Mondial Zat modeli en iyi çin motorlardandır.
satış fiyatı anahtar teslimi (plaka dahil) 3.900 ytl
ikinci el 2006 model bir Zat'ı 1.700-1.800 ytl ye alabilirsiniz
honda CG 125 in anahtar teslim fiyatı (plaka dahil ) 3.900 ytl dir
ikinci el bir CG 125 2006 model i 2.500-2.600 arasındadır.
Yamaha YBR 125 anahtar teslimi (plaka dahil) 3.400 ytldir
ikinci el 2006 model bir YBR yi 2.600-2.700 e alabilirsiniz
yani çin malı almazsanız para kaybınız fazla olmaz

Bu tip motorla değilde daha büyük hacimli bir motorla başlarsanız ne olur;
örnek vereyim amcamın oğlu alacağına karşılık bir Kawasaki GPZ 500 makina aldı (yarı race yarı turing bir makinadır).ve motoriklet kullanmayı daha tam öğrenmeden motora bindi ve bindiğinin 15 inci dakikasında otobüsün altına girdi... motorda 1,5 milyar hasar, kendisinde 4 ön diş kırığı kafada 8 dikiş :(
hatası neydi?
hatası debriyaj ile gaz kombinasyonunu iyi ayarlıyayamakdan motor sıçrama yapmışdı.
race makinalar akselarasyonu çok yüksek makinalardır.
çou race makina 1. vites 70 km 2 vites 120 3 vites 170 4 vites 200 5 vites 240 6 vites 270 km ye ulaşabilir.
ayrıca 2,5 sn de 100 km hıza erişebilirler ki bu ivme arabalarda hayaldir ancak gerçek spor otomobil katagorisindeki ferrari lombargini vs otomobiller bu ivmeye ulaşabilir
örneğin bir tofaş şahin in 100 km ye erişimi 16 sn dir.
yani aralarında uçurumlar var.

race makinalar sesleri ve hızlarıyla cezbeder insanı bu doğru fakat handikaplarıda yok değildir.--Öncelikle diğer tip motorlara kıyasla daha fazla yakıt tüketirler.
--Fren kullanımı çok zordur. sert frende arka lastikler çok kolaylıkla kayar ( lastikler 0 km olsa bile) ön frende motor öne aşırı esneyebilmekte buda motorun kontrolden çıkmasına yol açabilmektedir. (acemilerin genel ve sık hatalarıdır)
--Gaz çekme (sürat yapma race camiasında kullanılan tabirdir :) ) sırasında motorun üzerinde durabilmek için ellerinize ve el bileklerinize çok fazla yük biner buda uzun süre kullanımda ağrılara sebeb olur.
-- Şehir içi dur kalklarda motorun kilosu çok fazla olduğundan ayaklar da yorulur. yani istanbul trafiğine girerseniz motordan indiğinizde kesin yorgun olursunuz..

yani siz siz olun kesinlikle başlangıcı 125 lik japonlar veya 250 chopper lar ile yapın. maxi scooterlarda iyi sürücü ister bunuda belirteyim..çünki onlarda 150 - 160 km sürate çıkabilmektedir. ( çin maxi scooterlar hariç tabi.. :) )
çok değil 1 ay her gün 1 saat binerek tecrübe kazanırsınız..
ondan sonra hacimli motorlara binmeye başlayabilirsiniz. ama en fazla 500 lük bir makinayla

örneğin: Honda CBF 500, Kawasaki R5
profesyonelliğe adım atarken bu motorlar iyidir..

Uzun Yola gelince
chopper cılar ile endurocular, uzun yolda en iyi bizim kategorimiz diye tarışıp dururlar ama şu bir gerçekki ikiside uzun yol için iyidir. ama oyumu % 55 enduro % 45 chopper a veriyorum

Chopperlardan örnekler:Yamaha Dragstar, Honda Shadow, Kawasaki En
500,
Enduro- turing lere örnekler: BMW F650, Honda Transalp, honda Africa Twin( kral makinadır) , Kawasaki KLE 500, Aprillia Pegasso,

ama ben race ciyim bunuda belirteyim :)
ama 3 ay her gün 125 lik makina kullandım ( honda cgl 125)
sonra ustalarımın gözetiminde ve onların talimatları doğrultusunda race makina kullanmaya başladım
gereksiz gaz çekmeler yapmam
mahalle arası ve arayollarda yavaş giderim
sesli egzost kullanmam ( insana basma arzusu veriyor çünki)
yağmurda motora binmem ( binenleride sevmem :p şaka tabi)
ıslak yolda kesinlikle çok yavaşlarım
yol boşsa ve otobandaysam ibrenin sonunu görürüm.

Kazasız sürüşler dilerim. umarım gevezelik yapmamışımdır
:cat: :cat: BRAVO bi motorsiklet dahada detayli anlatilamazdi..aynen katiliyorum...hatta ekleme..: bazi arkadaslar..sehir icinde 500 km doldurmadan kendini usta olmus uzman gozuyle goruyorlar..bu cok yanlis..kesinlikle..en az 3~4 yil gerekli bence..uzun yol icin..yolunuz ve fariniz acik olsun..

@naturilist
Öncelikle naturilist arkadaş süper bir bilgi vermişki bence bu forumda özel bir başlıkta yeni balıyanlar için tam bir dokuman olma niteliğinde.

Ben fuarda bir parça affallamış olarak turlarken Honda standında gördüğüm EMOK'un seminerine iki kez gittim. Bir arkadaş orada benzer soruyu sormuştu. Motor çeşitleri anlatılırken zaten konusu geçmişti. Motora oturuş biçimi olarak ENduro en rahatı. Chopper/Cruiser tarzı motorlar bir süre sonra bele çok yük bindiriyorlar. Bedeninizin ağırlığı chopperda tamamen belinize bindiğini için bir süre sonra kalçalarda karıncalaşma başlıyor. Enduro tarzı motorlarda beden ağarlığı hem ayaklara hem kalçalara verdiği için dengeli bir biçimde dağılıyor.

Uzun yol için tecrübe olayına girersek ustalar daha yardımcı olurlar. Ben kendime koyduğum sınır 5000 KM aynı motorda (motoru tanıma sağlar) ve en az 1 yıl geceli gündüzlü her türlü hava şartında kullanmış ve başarmış olmak.

Birde ikide birde motor değiştimeyi tasvip etmiyorum. Her yeni motor aldığınız zaman ona alışma devresi olacaktır. Ben şu an kullandığım motoru az çok tanımaya başladım ve her türlü başa gelebilecek gizli tehlikelere karşı daha temkinliğim. Mesela sılak asfalta geldiğim zaman çok hız kemiyorum ama kum saçılmış asfaltta benim motor daha çok savruluyor. Birinde 1/3 hız kesersem diğerinde yarı yarıya hatta çok daha aşağısana kadar iniyorum. Çünkü benim motor bu işte kabiliyeti hüneri belli. Düz yolda rüsgar yandan olunca 100 km hıza kolayca ulaşıyorum ama rüzgar önden gelirse anında hızı kesiyorum çünkü savrululma yapıyor.

Motorda tecrübe kadar kullandığın modelide tanımak o kadar önemli.

BBRR' Alıntı:
Uzun yoldan kastın ne kadar uzun onu bence tam bi açıkla ..125 i geç 125 özellikle uzun yolda yetersiz kalacaktır olmazmı olur ona bakarsan mopedlede uzun yol olur ...enaz 250 seviyesinde bir motor seçmek akıllıca olacaktır...gt 250 comet hyosung, cbf 250 honda naked tarzı güçleri oldukça yeterli motorlar her iki motorunda özellikle 2. elleri sıfır çinli chopperlerle aynı fiyat hiç kıyaslama dahi yapılmaz..ama ben biraz daha verebilirim dersen 1998-2000 model arası f 650 gs, transalp, klr, gibi enduro tarzıda uygun ...enduro hem oturma pozizyonu hemde yol tutuş bakımından bence chopperden daha önde bir motor...

teşekkürler BBRR istediğim cevap bu idi aslında
alında uzun yoldan kastım oldukça uzun.. ist -izmir gibi mesela ..

motor ile ilgili tecrübem yok o yüzden ikinci el almaya korkuyorum açıkçası..
hal böyleyken tabi ki tek seçenek 250 lik çinliler kalıyor ..

sence ikinci elden mi daha çok korkmaliyim yoksa çinlilerin kalitesizliğinden mi ..

GAZMAN' Alıntı:
hatta ekleme..: bazi arkadaslar..sehir icinde 500 km doldurmadan kendini usta olmus uzman gozuyle goruyorlar..bu cok yanlis..kesinlikle..en az 3~4 yil gerekli bence..uzun yol icin..yolunuz ve fariniz acik olsun..

sana katılıyorum gazman ancak motor alırken amacım bu.. yani motoru öğrenme amacım uzun yol yapabilmek... ben de ona uygun bir motor almayı planliyorum.aslinda tam bir acemiyim..
belki tam bir usta olamadan uzun yol yapmayı deneyeceğim ama
bir de 140 150 km hiz ile gitmek , yada koruma olmadan gitmek daha riskli gibi geliyor bana ...

tekrar teşekkürler bilgileriniz için

naturalist abiye kesilkle katılıyorum bundan iyi bir açıklama olamazdı . arkadaşımız artık ne almak istedigine karar vermiştir herhalde.... ayrıca BBRR ninde dedigi gibi 125 cc lik bir motor nekadar yeterli olur şüpheli 2.el 250cc lik bir motor daha uygun olur

@naturalist

Yazdıklarınızı senelerdir insanlara anlatmaya çalışıyorum. Çok iyi toparlamışsınız elinize emeğinize sağlık.

Çin malları konusuna gelinceee bir adet mondial 250 mct yüzünden bütün özgüvenim mahfoldu. Gerçi motosikletteki sorunlara gelince, şanzıman ve rolanti sorunlu, şase yamuk, bujiler papazı bulmuş vb... ilk defa bindim arkadaşımdan alıp servise götürmek için daha da vitesli motosiklete binmemeye tövbe ettim (allahtan kaza falan olmadı nişanlımda bende giderdik). Sanırım motosikletin durumunu şu cümle özetler, servisteki usta "sen bundan nasıl sağ çıktın" diye sormuştu teslim almaya gittiğimde. :(

ben kararımı verdim o zamn 2.el cbf 250-hyosung 250 naked tarzı düşünüyorum uzun yol için o da bana yeter 4-5 sene idare ederiz inş

Motosikleti
Husaberg 650 sm, xmax, xcity
uzun yolmuuuu?

selam arkadaşlar..
125 lik motorlar uzun yola tabiki yetersiz ( tabi bu uzun yoldan kastettiğiniz mesafeye bağlı)
istanbul'dan izmir demişsiniz..
motorcular ın izleyeceği yol şöyle olur
yeni kapıdan feribota binerler bandırmada inerler
indikten sonra her 2 saatte bir mola verirler.
4 üncü molaya gerek kalmaz çünkü izmir e varırlar
profesyonel sürücüler (özellikle chopper cılar) mola vermeyi severler
molalar uzun yolu bir eziyet olmakdan çıkarır çünkü
hemde hayvanları (yani motorları, biz öyle deriz aramızda) dinlendirmiş oluruz
ybr ve cg denilen motorlar 2 saat 3 saat 90 km sabit hızla yorulmazlar.
bunu kuryeler e sorabilirsiniz. çünkü hergün akşama kadar bu iki motor ile koşturuyorlar..
mesela 2 saat 90 km ile giderseniz 180 km yapar ; ki bu da istanbuldan feribotla bursa ya gitmeniz demektir. bu CG ve YBR için çerez yani

non stop uzun yol ise kastınız; ki çok yorucudur
mesela ankara non stop; 250 lik motorlar bile yetmeyebilir. ihtiyacınızı karşılayamayabilir.

mesela sahibi olduğum Kawasaki KLR 250
su soğutmalı 5 ileri 29 beygir..
yeterli gibi duruyor ama ben ankaray a non stop gitmem onunla
en az bir mola vermem gerekir..
ama aprillia atlantic imle (maxi scooter) non stop giderim
veya zx-r 9 umla (zaten 2 saatte gidilio onunla :) )

bu arada bu cumartesi akşam konvoyumuz var isteyen çiftler katılabilir.
yenikapıdan bandırma oradan çanakkale yenice gölü takribi 2,5 saat
gece orada kalınacak (götürdüğümüz çadırlarda)
orada güzel doğanın eşliğinde yiyip içeceğiz :)
pazar akşam geri dönüş
200 motorluk konvoy gitti zaten
bizde 10 motorluk konvoy yapacağız
bizim tek şartımız çift olmak (yani damsızlar gruba alınmayacak)
hız alt limit 80
üst limit 90

ha birde twister ( honda cbf 250) güzel motor ama negatif yönleri var
1- fiyatı pahalı (7.300 ytl anahtar teslim fiyatı) masrafsız ikinci el fiyatı 5 civarı)
2-max 140 zor yapıyor (o gövde ve motora 140 az, zorlanmadan 150-160 yapması gerekirdi bence, mesela kawasaki zzr 250 200 km rahat yapıyor)
3- yakıt ı olması gerekenden fazla

saygılar, sevgiler

şu adna zat 150 kullanıyorum.Amacım önümüzde ki yaz GT 250 R onu aldıktan 2 sene sonra filan da 600 F , 600 RR , R6 , GSX 600 , ZX-R 600 ya işte artık o zamana 600 lük ne olursa.Hastasıyım race in .Aslında boyutlarım sebiyle enduro da düşünmüyo diilim.

Ama arkadaşlar gidişhatım normal mi sizce ??

zat 150 - GT 250 R - 600 lük Alah ne verirse

ben DAELİM S2 250 uzun yol için scooter almak istiyorum motor oldukça tok bir sesle 145 km/h ye çıkıyor titreme çok az 250cc su soğutmalı ben bu motoru uzun yolda kullanmak istiyorum

sanırım bir de konfor onemli. Ben bu soruya binlerce farkli yanit buldum. Ogrendigim su ki, her motorla uzun yola cikan insan var (cin motorlari icin bisey diyemeyecegim). Vespa ile dunya turu yapan insan var bir sürü ornegin.

Onemli olan konfordan ne kadar vazgectiginiz. Hele ki iki kisiyle. Twister ya da cbf 250 guclu olabilir ama artci ne kadar rahat eder izmire giderken onu da tartmak dusunmek lazim bence.

Kucuk tekerli olmayan scooter'larda (SYM gts 250, piaggio x9 gibi) artciyla seyehat sorunsuz olur gibime geliyor.

YBR ile gecenlerde istanbuldan canakkaleye 2 kisi giden arkadaslarin resimli oykusune rastgelmistim bir sitede. Ama konfor ne derecededir onu da sormak lazim.

NOT: Hava sogutmalilar uzun yolda hiz yuzunden bol ruzgar alacagi icin bence uzun yola gelir. Cok genelleme yapmamak lazim. motoru dinlendirmezsen su sogutmali da yolda birakir sizi diye tahmin ediyorum nacizane dusuncemle.

arkadaşlar 50 cc motorla dünyayı dolaşan adamlar var ya, adam 5.000 ytl altında motor diyo siz hyosung 250 diyosunuz 7,250 alım satım hariç naturalist arkadaşım çok güzel şeyler yazmış ama katılmadığım biyer var en iyi çinli mondialin kıtıbiyoz motoru kt150 sini şeçmiş arkadaşlar bindiğiniz uzun süre kullandığınız modelleri yazın hiç binmediğiniz modeller hakkında kulaktan dolma bilgilerle insanları yanlış yönlendirmeyin. ben çin motoru kullanıyorum 2,000 km oldu 1500 km önce koyduğum yağ hala koyduğum renk ve parlaklıkta hanginizinkinde böyle bişey var motora nası binip nasıl baktığına bağlı sen ona bakarsan oda sana bakar kardeşim motor alacaksan git baktığında ve bindiğinde sana zevk verecek 150 cc üzeri bi motor al,

@okan4037

Bunu neye dayanarak söylüyorsun? Ben motorumla 25 km dik rampa çıkışı yaptım en ufak bir hararet belirtisi göstermezken aynı yolda beraber gittiğimiz fazer'lı arkadaşımın motoru hararet yaptı. Hava soğutmalı motoru uzun yol yormaz asıl zorlayan sıkışık şehir içi trafiğidir. Şehir içinde de motorum sıkıntısız çalıştı. Ama çok sıkışık bir trafik olursa hararet yapar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar