:cat: :cat: BRAVO bi motorsiklet dahada detayli anlatilamazdi..aynen katiliyorum...hatta ekleme..: bazi arkadaslar..sehir icinde 500 km doldurmadan kendini usta olmus uzman gozuyle goruyorlar..bu cok yanlis..kesinlikle..en az 3~4 yil gerekli bence..uzun yol icin..yolunuz ve fariniz acik olsun..naturalist' Alıntı:yeni başlayan arkadaşlara sesleniyorum..
bir iki sefer scooter kullanmakla motor kullandım sayılmaz
600 lük 700 lük makinalar 90 - 120 arası beygir üretebilen makinalardır (chopperlar ve endurolar bu kadar beygir üretemez ama daha fazla torka sahiptirler)
bu tip makinalara binmeden önce vitesli 125 lik motorlara binerek pişmek gerekli. (en idealleri Yamaha YBR 125 honda CG 125 )
hem kullanımları kolaydır, hem az yakıt tüketirler, hemde en sorunsuz motorlardır (tabi 0 km olursa) kuryeler genelde bu motorları tercih ederler sebebi ekonomik ve sorunsuz olmalarıdır.
uzun yola gidebilirler fakat sürekli durmaksızın max limitlerde gitmek su soğutmalı olmadıklarından şişme diye tabir edilen gömlek genleşmesi oluşabilir.
90 km sabit hızla Türkiye'yi gezebilirsiniz hemde 2 kişi
tabi 1000 kmlik rodaj yani motor alıştırma evrsini geçirmeden uzun yola çıkmayınız.
motorlar arabaların tersine rodaj devresinde kesinlikle max limitlerde kullanılmaz
Çin malları na gelince en iyisi 5000 kmde bitiyor. çoğu rodaj devresi bitmeden arıza veriyor
ve ikinci elleri yok satarken alırken ödediğinizin yarısını alamıyorsunuz..
Örneğin Mondial Zat modeli en iyi çin motorlardandır.
satış fiyatı anahtar teslimi (plaka dahil) 3.900 ytl
ikinci el 2006 model bir Zat'ı 1.700-1.800 ytl ye alabilirsiniz
honda CG 125 in anahtar teslim fiyatı (plaka dahil ) 3.900 ytl dir
ikinci el bir CG 125 2006 model i 2.500-2.600 arasındadır.
Yamaha YBR 125 anahtar teslimi (plaka dahil) 3.400 ytldir
ikinci el 2006 model bir YBR yi 2.600-2.700 e alabilirsiniz
yani çin malı almazsanız para kaybınız fazla olmaz
Bu tip motorla değilde daha büyük hacimli bir motorla başlarsanız ne olur;
örnek vereyim amcamın oğlu alacağına karşılık bir Kawasaki GPZ 500 makina aldı (yarı race yarı turing bir makinadır).ve motoriklet kullanmayı daha tam öğrenmeden motora bindi ve bindiğinin 15 inci dakikasında otobüsün altına girdi... motorda 1,5 milyar hasar, kendisinde 4 ön diş kırığı kafada 8 dikiş
hatası neydi?
hatası debriyaj ile gaz kombinasyonunu iyi ayarlıyayamakdan motor sıçrama yapmışdı.
race makinalar akselarasyonu çok yüksek makinalardır.
çou race makina 1. vites 70 km 2 vites 120 3 vites 170 4 vites 200 5 vites 240 6 vites 270 km ye ulaşabilir.
ayrıca 2,5 sn de 100 km hıza erişebilirler ki bu ivme arabalarda hayaldir ancak gerçek spor otomobil katagorisindeki ferrari lombargini vs otomobiller bu ivmeye ulaşabilir
örneğin bir tofaş şahin in 100 km ye erişimi 16 sn dir.
yani aralarında uçurumlar var.
race makinalar sesleri ve hızlarıyla cezbeder insanı bu doğru fakat handikaplarıda yok değildir.--Öncelikle diğer tip motorlara kıyasla daha fazla yakıt tüketirler.
--Fren kullanımı çok zordur. sert frende arka lastikler çok kolaylıkla kayar ( lastikler 0 km olsa bile) ön frende motor öne aşırı esneyebilmekte buda motorun kontrolden çıkmasına yol açabilmektedir. (acemilerin genel ve sık hatalarıdır)
--Gaz çekme (sürat yapma race camiasında kullanılan tabirdir) sırasında motorun üzerinde durabilmek için ellerinize ve el bileklerinize çok fazla yük biner buda uzun süre kullanımda ağrılara sebeb olur.
-- Şehir içi dur kalklarda motorun kilosu çok fazla olduğundan ayaklar da yorulur. yani istanbul trafiğine girerseniz motordan indiğinizde kesin yorgun olursunuz..
yani siz siz olun kesinlikle başlangıcı 125 lik japonlar veya 250 chopper lar ile yapın. maxi scooterlarda iyi sürücü ister bunuda belirteyim..çünki onlarda 150 - 160 km sürate çıkabilmektedir. ( çin maxi scooterlar hariç tabi..)
çok değil 1 ay her gün 1 saat binerek tecrübe kazanırsınız..
ondan sonra hacimli motorlara binmeye başlayabilirsiniz. ama en fazla 500 lük bir makinayla
örneğin: Honda CBF 500, Kawasaki R5
profesyonelliğe adım atarken bu motorlar iyidir..
Uzun Yola gelince
chopper cılar ile endurocular, uzun yolda en iyi bizim kategorimiz diye tarışıp dururlar ama şu bir gerçekki ikiside uzun yol için iyidir. ama oyumu % 55 enduro % 45 chopper a veriyorum
Chopperlardan örnekler:Yamaha Dragstar, Honda Shadow, Kawasaki En
500,
Enduro- turing lere örnekler: BMW F650, Honda Transalp, honda Africa Twin( kral makinadır) , Kawasaki KLE 500, Aprillia Pegasso,
ama ben race ciyim bunuda belirteyim
ama 3 ay her gün 125 lik makina kullandım ( honda cgl 125)
sonra ustalarımın gözetiminde ve onların talimatları doğrultusunda race makina kullanmaya başladım
gereksiz gaz çekmeler yapmam
mahalle arası ve arayollarda yavaş giderim
sesli egzost kullanmam ( insana basma arzusu veriyor çünki)
yağmurda motora binmem ( binenleride sevmemşaka tabi)
ıslak yolda kesinlikle çok yavaşlarım
yol boşsa ve otobandaysam ibrenin sonunu görürüm.
Kazasız sürüşler dilerim. umarım gevezelik yapmamışımdır
BBRR' Alıntı:Uzun yoldan kastın ne kadar uzun onu bence tam bi açıkla ..125 i geç 125 özellikle uzun yolda yetersiz kalacaktır olmazmı olur ona bakarsan mopedlede uzun yol olur ...enaz 250 seviyesinde bir motor seçmek akıllıca olacaktır...gt 250 comet hyosung, cbf 250 honda naked tarzı güçleri oldukça yeterli motorlar her iki motorunda özellikle 2. elleri sıfır çinli chopperlerle aynı fiyat hiç kıyaslama dahi yapılmaz..ama ben biraz daha verebilirim dersen 1998-2000 model arası f 650 gs, transalp, klr, gibi enduro tarzıda uygun ...enduro hem oturma pozizyonu hemde yol tutuş bakımından bence chopperden daha önde bir motor...
GAZMAN' Alıntı:hatta ekleme..: bazi arkadaslar..sehir icinde 500 km doldurmadan kendini usta olmus uzman gozuyle goruyorlar..bu cok yanlis..kesinlikle..en az 3~4 yil gerekli bence..uzun yol icin..yolunuz ve fariniz acik olsun..