Uçtuk.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Hayır. Ezber motosiklet eğitmeni laflarını korna ve selektöre monte etmişsin. İleri sürüş eğitimlerinde motorlarda korna olmaz, hatta göstergeler bile kapatılır. Bu çok gereksiz detaylı dijital göstergeler de ayrı kaza sebebi. Motor eğitmenleri korna ce selektörün en gereksiz eylem olduğunu savunur. Sen 200km hızla giderken hiçbir traktör yola çıkarken senin 200km hızla geçeceğini düşünmez. Kornanı duymaz, selektörünü görmez. Görse de basmasaymış der çıkar. Hatalı sollama yapmış bir araç senle karşılaştığında araya giremezse ve duramazsa senle çarpışır. İstediğin kadar korna, selektör yap.Kornayı ve selektörü karşı tarafa işitsel ve görsel olarak ulaştığını, ulaşsa da karşı tarafın umursadığını, umursasa da hatasını düzelteceğini hatta tam tersine panikle ya da bilinçle daha büyük hata yapmayacağını düşünmek acemilikten ziyade zaten öngörü eksikliğidir. Özellikle sadece korna çalındığı için cinnet geçirip saldıran sürücüler var ve kısmen haklılar.
Önce kaçış ve fren refleksi oturmalı.
İnsanlar dalgın olabilir, yayalar yola atlayabilir, çocuklar köpekten kaçabilir, sürücüler uyuyakalabilir, kalp krizi geçirebilir, eşi doğumdadır, bir yakını fenalaşmıştır tali yoldan ana yola atlayabilir, gidişli gelişli bir yolda sollamaya çıkıp tırla karşı karşıya gelen bir araç can havliyle senin önünden araya girmek isteyebilir. Kornaya ne kadar bassan da bunları önleyemezsin. İnsan aynı anda kornaya basarken aynı anda kaçış ya da fren yapamaz.
Şehrin insanı yaşlandırma nedeni oksijen azlığı değil. Oksijen oranı aynı atmosfer basıncı ve aynı rakımda aynıdır. Sadece korna. Köye gittiğinde seni oksijen oranı değil korna sesi olmaması dinlendiriyor. Aslında yasak zaten şehiriçinde ama uygulanmıyor. Ankara'nın belli bölgelerinde uygulanıyor.
Korna sesi açık ekzost sesinden bile daha yüksek desibelli bir ses. Şehrin gürültüsü denen şey de kornadır. Korna çalınmasa şehir köy gibi olur. Psikolojik rahatsızlıklar azalır, öğrencilerin derse konsantrasyonu artar, stres azalacağından kanser vakaları azalır, trafik huzurlu hale gelir.
Sen trafiğin yargıcı da değilsin bilge adamı da değilsin. Bilgini kendine sakla kontranı ver geç ya da bas frene dur.
Kornası iptal bir motorla Kartal-Beylikdüzü gibi bir yol yap. Hatta sen gündüz farın varsa ön uzun far ampulünü de sök. Dediğimi anlayacaksın.
Arkadaşım, bu saldırganlığınıza anlam vermedim. Fikirlerimiz farklı olabilir, eğitmenler arasında da temel fizik kuralları dışında, sürüş kuralları konusunda düşünce farklılığı olabilir.

Trafik yargıçlığı veya bilge adam olma isteği konusundaki ithamlar hoş değil. Siz korna konusunda düşüncenizi paylaştığınızda sizi onu oraya monte etme veya bilgiçlik yapıyorsun gibi bir düşüncem olmadı. Karşı fikrimi söyleme, sizi anlama, hem fikir olduğumuz konuları istişare etme fırsatı yakaladım, bu güzel bir kazanımdı. Bilgimi kendime saklamak için de eğitim almadım. Kimine uyar kimine uymaz. Uymayan karşı fikrini söyler ya da söylemeye gerek duymaz ama konu hakkında fikrini söyleyene düşüncene uymadığı için yargıç, kendine sakla, monte ettin vb cümleler motosiklet camiasının hobidaşları olarak bizlere yakışmayan ithamlar.

Motosiklet eğitmenlerinin korna ve selektörü en gereksiz eylem olduğu konusunda hem fikirmiş gibi düşünmenize ne yol açtı bilmiyorum. Mutlaka bu şekilde düşünen eğitmenler vardır ve sizde karşılaşmış olabilirsiniz. Fakat tüm motor eğitmenlerinin şeksiz şekilsiz hem fikir olduğu (eksikleri olsa bile) Motosiklet sürüş sisteminin bir parçası olan , Bilgiyi, Al Kullan Ver bölümünü bilirler ve öğrencilerine anlatırlar.
Sürüş sırasında duruma göre panik fren, kaçış manevrası yapılır ve bizlerde anlatırız. Ama bu eylemlerle korna çok farklı olaylar. Önünüzdeki kamyondan bir buzdolabı düştüğünde, yeterli fren mesafesi de yoksa Korna basarak değil kaçış manevrası yaparak kurtulursunuz. Bunun yerine korna basılmalı mı dedim?

Evet insanlar dalgın olabilir, uyuya kalanlar olabilir, basit bir korna bu dalgınlığı önlemek için kullanılabilir. Fakat çocuk önümüze atladığında, tırla kafa kafaya gelindiğinde, korna işe yaramaz. Bu durumlarda panik freni, kaçış manevrası yerine korna basarsan işler düzelir gibi bir ifadem mi var? Ya da sürüş sırasında 3-5 sn de bir kornaya basın, milletin stresi artsın gibi bir anlam mı çıkarttınız? Her şey gerektiğinde ve gerektiği kadar yapılır.

Yunus polislerinin, kornasız, göstergesiz hatta arka fren iptal edilmiş motosikletlerle ileri sürüş eğitimleri yaptığını biliyorum, gördüm, eğitimlerine misafir olarak katıldım. Düzenli aralıklarla da hala katılırım. Kornasız, göstergesiz hatta arka frensiz çalışma, ekstrem ortamlarda görev yapacak kişiler için zor şartlara hazırlık amaçlıdır. Suçluyu kovalarken korana çalmazlar. -Stresi arttırsa da siren çalarlar- :) Bu eğitimi alanlar normal sürüşlerinde gerekli ise korna kullanmazlar mı sanıyorsunuz. Korna dan strese oradan da kansere bağlayacak kadar korna kullanımını özendirdiğimi düşünmüyorum.

Zaer Akçaydan, Uğur Ertekine oradan da bildiğiniz başkaca rüştünü ispat etmiş ne kadar eğitmen var ise mavi kitaba harfiyen bağlıdırlar, öğrencileriyle mavi kitap günlerinde, satır satır kitabı okurlar, sayfa sayfa ezberlerindedir. Orada yazanlar dışında fikirlerini pek ifade etmezler, çünkü bilinçli bir kullanıcı genel kabul görüşmüş bilgileri tartışmaz. Haricinde tartışma ortamına girmemek için kendi özel fikirlerini paylaşmazlar. Siz mavi kitaba da itiraz ediyorsunuz. Pek tabi bu hakkınız. Yukarıdaki gibi karşı düşüncelerinizi sıralarsınız, kimi katılır kimi katılmaz. Fakat bu bilgileri kullanan birisine yargıçlık veya bilgiçlik gibi ithamlarda bulunmayı kendinize hak görmemelisiniz. Asıl bu bilgiçlik ve yargıçlıktır. Karşı düşünceni söylersin, karşındakinin genel kabul görmüş düşüncesine de saygı gösterirsin. Normal birisinden beklenen budur.
Son olarak bilgimizi kendimize saklamak yerine paylaşalım, istişare edelim, karşı düşünceleri dinleyelim, katılalım veya katılmayalım. Ama saygı duyalım.

Motosikleti
Honda Forza
Yeni konu açmamak adına buraya yazıyorum.

Motosikleti bugün servisten teslim aldım.

Yaklaşık 10km lik sürüşte farkettim ki motosiklet abs si arka frende çok erken devreye giriyor. Kaza öncesi böyle bir problem yoktu. Müsait zamanda servise uğrayacağım ama sebebi ne olabilir ya da ayarlanması kolay bişey mi?

geç hortladım ama içten şekilde geçmiş olsun , en basit olarak ABS plaketi yamulmuş olabilir

bir tane cetvel alın ve kısaca yamukluk varmı diye bakın , olabilen bir durum ve bakması en kolay arza ( elektronik bilginiz yoksa yada obd okuyucunuz yoksa ) 🤓

Motosikleti
Honda Forza
geç hortladım ama içten şekilde geçmiş olsun , en basit olarak ABS plaketi yamulmuş olabilir

bir tane cetvel alın ve kısaca yamukluk varmı diye bakın , olabilen bir durum ve bakması en kolay arza ( elektronik bilginiz yoksa yada obd okuyucunuz yoksa ) 🤓
Teşekkür ederim yarın kontrol edeceğim.

Motosikleti
Honda Forza
Malumunuz kaza yapmıştık. Boyanması gereken parçalara parça başı 3000 para istedi aç gözlü ustalarımız. Acil boyanıp motosiklete takılması gereken sol grenajı boyattım sadece geriye kalan çamurluk, topcase ve forza yazısının olduğu parçayı boyatmaktan vazgeçmiştim.

Verilecek 10k yerine bu işi yaparım yapamazsam da olduğu kadar dedim ve hayatta hiç tecrübemin olmadığı işe koyuldum ağrı sızı geçince. Önce macun ve zımpara siparişi verdim. 2 YouTube videosu izleyip işe koyuldum. Macunu çekmesi zor olmadı ama polisaj makinesi olmadığı için elle macunu zımparalamak epey yordu. Sonra motosikletin boya kodunu verip malum Pazaryeri sitesinden sprey astar, sprey boya ve syrep vernik, ince pasta ve sprey cila aldım.

3 kat astar çektikten sonra 3-4 kat boya sonra da zımparalayıp vernik attım. Tekrar ince zımpara atıp pasta ve cila yaptım.

Topcase'in astar çekilmiş halini ekledim ama boya sonrası fotoğrafı var zannediyordum ama yokmuş GP'den aldığım çanta padlerini yapıştırdıktan sonra farkettim fotoğraf olmadığını maalesef orası tam görünmüyor ama fena olmadı. Boyadığım sol taraf sağ taraftaki parçadan daha mat oldu ama sebebi artık sıkılıp pastayı erken bırakmam oldu. Uğraşsam çamurluktaki parlaklığı yakalardım ama dediğim gibi polisaj makinesi olmaması yordu.

Hepsi doğru malzeme miydi bilmiyorum işçilik tabi ki 10 numara olmadı ama elimden geleni yaptım. Yarın öbür gün yaptığım yerlerde problem çıkarsa artık nasıl yapılacağını biliyorum ve yeniden yapmaya hazırım. Görselleri ekliyorum.

Paylaşma amacım yarın öbür gün kaza yapıp yapmak zorunda kalan olursa (umarım hiç kimsenin hiçbir zaman ihtiyacı olmaz) yapabileceğini bilsin. Saygılar sunuyorum.

Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Forza yazısının olduğu yere henüz dokunmadım vakit bulamadığım için. Çamurluk ve topcase i komple boyadım ama orayı motosiklete takılı olduğu için lokal boyayacağım zaman bulunca.

Son düzenleme:
Çok geçmiş olsun, Allah beterinden korusun. Bu mereti sürerken dikkati dağıtmamak gerekiyor, başka şeylerle ilgilenmek can yakıcı sonuçlar doğurabiliyor. En kötü kazan bu olsun.

Motosikleti
Honda Forza
Çok geçmiş olsun, Allah beterinden korusun. Bu mereti sürerken dikkati dağıtmamak gerekiyor, başka şeylerle ilgilenmek can yakıcı sonuçlar doğurabiliyor. En kötü kazan bu olsun.
İyi dilekleriniz için çok teşekkürler. Maalesef acı bir tecrube ile öğrenmiş olduk ama çok şükür kaza sebebiyle bir ağrı sızı kalmadı vücudumda. Son postu yaptığım tamirat konusunda ihtiyacı olan olursa görsünler diye paylaştım.

Motosikleti
Ns200 15"
Plastik yüzeye gördüğüm kadarıyla çelik macun çekmişsiniz, çelik macun kullanımı bu yüzeylerde hatalı bir uygulamadır ve çatlama yapmaya müsaittir. Bu yüzeylerde plastik macun (aynı zamanda alüminyum yüzeylerede bu macun kullanılır) kullanılması çatlama riskini en aza indirir.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
İyi dilekleriniz için çok teşekkürler. Maalesef acı bir tecrube ile öğrenmiş olduk ama çok şükür kaza sebebiyle bir ağrı sızı kalmadı vücudumda. Son postu yaptığım tamirat konusunda ihtiyacı olan olursa görsünler diye paylaştım.
Tekrardan geçmiş olsun.

Çok geçmiş olsun. Ciğer sönmesi denen durum tam bu mudur bilemedim ama bana da motorda değil başka şekilde olmuştu, darbe alıp doğrulmaya kalkarken nefes alamadığını farketmek ürkütücü bir şey.

Motosikleti
Honda Forza
Plastik yüzeye gördüğüm kadarıyla çelik macun çekmişsiniz, çelik macun kullanımı bu yüzeylerde hatalı bir uygulamadır ve çatlama yapmaya müsaittir. Bu yüzeylerde plastik macun (aynı zamanda alüminyum yüzeylerede bu macun kullanılır) kullanılması çatlama riskini en aza indirir.
Teşekkürler dediğim gibi işin yapılışını öğrenmem açısından yeterli oldu benim için. Çatlama yaparsa uygun macunu alıp yeniden yaparım.

Çok geçmiş olsun. Ciğer sönmesi denen durum tam bu mudur bilemedim ama bana da motorda değil başka şekilde olmuştu, darbe alıp doğrulmaya kalkarken nefes alamadığını farketmek ürkütücü bir şey.
Aksine nefes almakta bir problemim yoktu. Ultrasonda ciğerde muhtemelen çarpmaya bağlı morluk gören acildeki pratisyen hekim işi garantiye almak için yatırdı. Zaten sabah prof direkt taburcu etti.

Çok geçmiş olsun. Allah beterinden korusun.
Başlığı okuyunca yine ülke şahlandı falan sandım.

Aksine nefes almakta bir problemim yoktu. Ultrasonda ciğerde muhtemelen çarpmaya bağlı morluk gören acildeki pratisyen hekim işi garantiye almak için yatırdı. Zaten sabah prof direkt taburcu etti.

Yok düştükten sonraki nefes alamama kısmı için demiştim ben de. 10 saniyede geçti ama o 10 saniye insanı geriyor biraz.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Yok düştükten sonraki nefes alamama kısmı için demiştim ben de. 10 saniyede geçti ama o 10 saniye insanı geriyor biraz.
Diyafram kasılması / kramp girmesi durumu. Küçükken çarpma sonucu iki sefer başıma gelmişti. Çok korkutucu. Benzer bir durum da boğaza bir şey kaçtığında gırtlak kaslarında oluyor. İkisi de insanı bayıltabilir.

Diyafram kasılması / kramp girmesi durumu. Küçükken çarpma sonucu iki sefer başıma gelmişti. Çok korkutucu. Benzer bir durum da boğaza bir şey kaçtığında gırtlak kaslarında oluyor. İkisi de insanı bayıltabilir.

Çok berbat gerçekten ya. 3-4 metre uçup düşerken insan zaten "kesin bir yeri elimize alacağız" diye gidiyor, üstüne kalkıp nefes alamadığını fark edince gelen panik feci. Neyse ki uzun sürmedi ama evet daha da boka sarabilecek bişeymiş

Motosikleti
V-Strom 800 DE
Çok geçmiş olsun, troll başlık diye diye girmemiştim hiç.

Süreç paylaşımı için de teşekkürler.

Motosikleti
Honda Forza
Pardon şimdi anladım. Evet insan ne oldu acaba diye düşünüyor. Neyse ki çok uzun sürmedi.

Bir de insanın düşerkenki 5-10 saniyede düşünebildikleri de enteresan.

Şahsen o an aklımdan geçenler (motor gitti/düşmeme sebep olan ama kazaya karışmayan oevladının gülerek gittiğini düşünmek / ne kadar hasar alacağım ve takla atıp durduğum için ne zaman duracağım) falan olmuştu. İnsan beyni çok enteresan çalışıyor.

Çok geçmiş olsun, troll başlık diye diye girmemiştim hiç.

Süreç paylaşımı için de teşekkürler.
Keşke trol paylaşım olsaydı benim adıma :)

Aslında bir bakıma da çok faydalı oldu bu kaza benim için.

Karşıdaki kişiler suçlu da olsa, haksız da olsa, ters yönden de gelse başıma bişey gelmedikçe muhatap olmama kararını sonunda alabildim.

Araçla da olsam motosiklet ile de olsam dangalaklık yapanlar ile münakaşa ediyor herkesi çivi kendimi de çekiç zannediyordum.

Bir aydınlanmaya sebep oldu bu kaza. Artık şunu diyorum kendime (bu kadar oevladını ben mi düzelteceğim s.et işine bak)

Bence 30.000tl ye alınabilecek en güzel ders.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar