Türkçemiz Hakkında

Motosikleti
Mondial Virago 50i
Konuya çok güzel değinmişsin, bende ilk zamanlar hiç dikkat etmiyordum, ama yine,bu konu için bazı arkadaşlar tartışmıştı. Bende daha dikkatli olmaya başladım...
Tartışma mı? Ben birkaç kişiyi közde kızartıp yediğimi hatırlıyorum. Nurgül'ün açtığı konuydu 'renklisu' bile dilbilgisi kurallarına uymaya başladı o konudan sonra. Şiddetli ama güzel bir konuydu tek başıma kaç tane yabancı severle boğuştuğumu bile hatırlamıyorum. :mrgreen:

elıff;448673' Alıntı:
walla bende direk ustume alındım zaten napıyım yaa duzdun yazıcam dıye kastım kendımı burada yawas yawas basıorum tuslara bakarak :) yapıcak pekı bısey yok walla benım ıcın uzgunum sız en ıısımı gormezden gelın :) :(

Ben işaret koyarken yoruldum pek düzgün yazmaya çalıştığını sanmıyorum sanki özellikle hatalı yazmaya çalışıyor hatta eleştiriler karşısında gevreklik yapıyor gibisin. Merak ediyorum kağıda da böyle yazıyorum demişsin; eğer okulda okuyorsan Türkçe öğretmenin sana nasıl tepkiler veriyor!? :silent:

Peki, takma ismini değiştirmek için ne yaptın? Bıyıklı kardeşim. Nickimden pardon (takma ismimden) sıkılmaya başladım.Güzel bir türkçe takma isimle yeniden giriş yapsam diyorum 3-4 haftadır kendikendime.

Meliss;
Güzel ve faydalı bir başlık açmışsın inşallah amacına ulaşır.

Yöneticime rica ettim, değiştirdi. Bu forumda değil buraya ve daha pekçok siteye, foruma Türkçe adımla kayıt oldum. Eski sömürge belirtisi takma ismim 'çevirmeli ağ' devrinden kalmadır. :) Amaç kendini ifade eden sözcüğü seçmek olduğundan yabancı dilde kullandığım takma adımın Türkçesini kullandım. Neyi ifade ettiğimiz önemli değil kişisel tercihtir lakin nasıl ifade ettiğimiz çok önemli, söz ve öz meselesi yani tabi bunlar benim fikirlerim kimseyi bağlamaz. Lütfen yarası olanlar çok gocunmasınlar. :)

Süper Moderatör (BBRR)
mühim olan anlatmak istediğinizi karşınızdakine anlatabilmeniz ...bunu yaparkende mümkün olduğunca lanet olası imla kurallarına uymanız ..yok ki ayrı yazılır yok dahi anlamına gelen de/da ayrı yazılır...Gibi kasmayın kendinizi ...büyük harflerle yazmayın yeter....sonuçta edebi bi eser ortaya çıkarmıyoruz...

yurt dışı sitelerede girin arada adamlar for demez direk "4" yazar you demez "u" yazar ...güzel Türkçemiz deyimini zaten oldum olası anlamadım ..başka bir dili konuşma imkanımızmı var ana dilimiz türkçe değilmi..neden başına illa güzel sıfatını yerleştiriyoruz ..yoksa aşağılık kompleksimizmi var ...

yaa zaten lastik gibi nereye çeksen oraya gidio :mrgreen:
utanıorum bazen ağzımdan çıkanlara, nasıl kıvırcam bilemiorum :queen:

tabii ki güzelim bende yoruluorum o tür yazıları okurken
mesela zaten yerine saten diolar :pr: :pr:
Onlar neyse, yine bir nebze anlaşılıyor. Ben de kullanıyorum arada, el alışkanlığı malum. Ama şu nokta virgül kullanmadan 5-10 satır tek parağraf yazanlar yok mu? Çıldırıyorum çıldırıyorum, adam ne demiş anlayacana kadar canım çıkıyor resmen.:queen: :queen: :queen:

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
mühim olan anlatmak istediğinizi karşınızdakine anlatabilmeniz ...bunu yaparkende mümkün olduğunca lanet olası imla kurallarına uymanız ..yok ki ayrı yazılır yok dahi anlamına gelen de/da ayrı yazılır...Gibi kasmayın kendinizi ...büyük harflerle yazmayın yeter....sonuçta edebi bi eser ortaya çıkarmıyoruz...

yurt dışı sitelerede girin arada adamlar for demez direk "4" yazar you demez "u" yazar ...güzel Türkçemiz deyimini zaten oldum olası anlamadım ..başka bir dili konuşma imkanımızmı var ana dilimiz türkçe değilmi..neden başına illa güzel sıfatını yerleştiriyoruz ..yoksa aşağılık kompleksimizmi var ...

İmla kurallarından ziyade, kelimelerin anlamsız şekilde kısaltılması beni üzüyor. Yoksa tabiki kimse edebi eserler dökmüyor...

Arkadaşlar;
Elimden geldiği kadar yazılan yazıları, açılan yeni topikleri okumaya çalışıyorum. Dikkatimi çeken , ve beni oldukça rahatsız eden bir konuyu size de aktarmak istiyorum :

Türkçe'miz yeteri kadar katledilmiş ve yabancı kelimeler de oldukça yoğun olan bir dil maalesef. Bizde, burada, yazdığımız kelimelerle katletmeye devam ediyoruz. Örnek verecek olursam : Bööle, diyo, ossun, bişi, dewam ve daha onlarcası. Eğer sizler de dikkat ederseniz, bu ve bu tip kelimelerin çok sık kullanıldığını göreceksiniz. İmla ve yazım kurallarına hiç dikkat etmiyoruz. Güzel Türkçe' mizi de bu şekilde mahvediyoruz.
Ben derim ki; bu konuda biraz daha duyarlı olsak, ve elimizden geldiği kadar Türkçe' mizi güzel bir şekilde yazılara döksek...
Hem okuyan için de yazı, zevkli bir hale gelir...

Nedersiniz; iyi olmaz mı?

Saygılar,

Duyarlı duruşunuza ve aynı özeni gösteren tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.:cat: :rendeer:

Motosikleti
Mondial Virago 50i

Yok ''kompleksihimimimizden'' demiyoruz, :) en azından ben demiyorum. Türkçe eski ve oldukça güzel bir dildir. Sen diline gereken özeni göstermezsen yeni teknolojilere kelime türetmez İngilizce kelimeyi olduğu gibi kullanırsan bir bakmışsın günün birinde ana dilin değişmiş, farkında değilsin. Bu zamanda anaokullarında bile İngilizce eğitimin Türkçe'nin önüne geçmesi bu dediklerime en iyi örnektir. Bu yüzden, tamam. :cat:

Şimdi bazılarınız biz ne diyoruz bu adam hangi telden çalıyor diyebilir. Kısaltmalar, anlamsız bozuk kelimeler, dilbilgisi kurallarının tamamen ortadan kalkmasının sebebi abartılan, serbest kalan yabancı dil eğitimidir.!!! Hatta İngilizlerin Çanakkale'de uğradıkları hezimetin intikamını alma yöntemlerinden sadece biridir.

Benim memleketimden çıkmış ilk bu sözler..
Ama bende ondan eser yok.. bazen okuduğum o kadar okula yazık diyorum .. kendi yazdıklarımı bile anlayamıyorum bişeyleri vurgulamak istediğimde olmuyor ...
Ne demiş KARAMANOĞLU MEHMET BEY...
VERDİĞİ FERMANDA
"bu günden sonra dîvanda, dergâhda ve bârgâhda, meclisde ve meydanda Türkçe'den başka dil kullanılmayacaktır"
KEŞKE LAYIK OLABİLSEYDIM KENDİ ADIMA

Süper Moderatör (BBRR)
bide alfabede fazla bir harf var ...kelimelerin okunuşuna hemen hemen hiç bir etkisi dokunmayan bir harf ...."ğ" yağ deyin bir kere bide arkasına ya deyin hatta bunu yağ değişimi olarak uzatın .....inanın bana ya deişimi demek çok daha kolay ve anlaşılır bu yüzden ben yazarken bu gereksiz harfi bazen atlıyorum bunu çounlukla bilerek deil bilmeden yapıyorum ..

Belki zamandan kazanmak,belki de konuşma dilini yazı diline çevirme kolaylığı hepimizin bazı kısaltmaları kullanmasına yol açıyor..
Ben de foruma ilk üye olduğum zamanlar bu şekilde yazıyordum..
(Yakın arkadaşlara mail atarken,msn kullanırken hala bu şekilde yazıyorum)
Sonra farkettim ki burası birçok kişiye ulaştığım bir ortam ve daha fazla dikkat etmem gerekiyor..
Bu bir tercih meselesidir ve kimseyi bunun için suçlayamayız düşüncesindeyim..

bide alfabede fazla bir harf var ...kelimelerin okunuşuna hemen hemen hiç bir etkisi dokunmayan bir harf ...."ğ" yağ deyin bir kere bide arkasına ya deyin hatta bunu yağ değişimi olarak uzatın .....inanın bana ya deişimi demek çok daha kolay ve anlaşılır bu yüzden ben yazarken bu gereksiz harfi bazen atlıyorum bunu çounlukla bilerek deil bilmeden yapıyorum ..

haydaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :pr: ennnnn sinir olduğum şey bana tuba denmesiiiiiii
tuğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğğba :pr: :pr: olmadı abi şimdi

Katılmıyorum :farao:

Süper Moderatör (BBRR)
valla sory görüşüm budur biri bana destek olsun diye yazmadım zaten tuba senin içinde cidden üzgünüm

Süper Moderatör (BBRR)
Ğ kendinden önce gelen sessiz harfi betimlemek haricinde hiç bir işe yaramıyo
Tuğba da "u" harfini vurgulu okutuyo değil de "i" harfini yani prönansa tek faydası bu

Motosikleti
Mondial Virago 50i
Allah seni bildiği gibi yapsın adaş, üzgünüm sana ne diyeyim artık bilemiyorum. :) Gereksiz dediğin harf Cumhuriyetin kuruluşunda bu işin uzmanları tarafından gerekli görülmüş bir harf, bilmediğimiz konuları uzmanlarına bırakmalıyız. (ben kesinlikle uzman değilim :) ) Ayrıca bozuk telaffuzlarımızın suçunu harflere atmanın da hiç alemi yok. 'Ğ' harfi boğazdan çıkarıldığı için zordur sen hiç Fransızca öğrenmeye kalkma. Aman diyeyim adamlara laf edersin bayağı milliyetçilerdir keserler seni yöneticisiz kalırız sonra. :p

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Arkadaşlar;
Elimden geldiği kadar yazılan yazıları, açılan yeni topikleri okumaya çalışıyorum. Dikkatimi çeken , ve beni oldukça rahatsız eden bir konuyu size de aktarmak istiyorum :

Türkçe'miz yeteri kadar katledilmiş ve yabancı kelimeler de oldukça yoğun olan bir dil maalesef. Bizde, burada, yazdığımız kelimelerle katletmeye devam ediyoruz. Örnek verecek olursam : Bööle, diyo, ossun, bişi, dewam ve daha onlarcası. Eğer sizler de dikkat ederseniz, bu ve bu tip kelimelerin çok sık kullanıldığını göreceksiniz. İmla ve yazım kurallarına hiç dikkat etmiyoruz. Güzel Türkçe' mizi de bu şekilde mahvediyoruz.
Ben derim ki; bu konuda biraz daha duyarlı olsak, ve elimizden geldiği kadar Türkçe' mizi güzel bir şekilde yazılara döksek...
Hem okuyan için de yazı, zevkli bir hale gelir...

Nedersiniz; iyi olmaz mı?

Saygılar,

yukarıda kırmızı ile seçtiğim yerlerde imla ve yazım hataları var bilginize

Son düzenleme:
Süper Moderatör (BBRR)
Valla Barış ben konuşuyorum uzmanlar değil konuştum dili irdeleyebilecek yeterli zekayada sahibim ...bu kuran-ı kerim değilki...değişmeyecek bişi değil zaten ...inan bana zaten zaman içinde kullanılmadıından yok olup gidecek...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar