Türkçemiz Hakkında

Motosikleti
Mondial Virago 50i
Hayır, İngilizce bilmeni ve kullanmanı onaylıyorum. Türkçe bir forum sitesinde anadiline bu kadar hassas, koruyucu olduğunu söylerken, tamamen yabancı dilde bir resim çizmeni onaylamıyorum. Git yabancı forum sitelerine veya burada ödev, teknik şartname tercümesi, kullanım kılavuzu vs.gibi şeylere yardımcı ol, sohbet et, şakır şakır konuş. Ben şimdi arap kıyafeti içinde gideyim 'New York' kentine ve orada 11 Eylül saldırılarını kınayayım, ne kadar inandırıcı olur? Şimdi diyeceksin ne alaka, çok alaka, biri fiziksel diğeri psikolojik savaş ama sonuçta her ikisi de birinin diğerini, kimliğini, kültürünü, mevcudiyetini yok etmeye çalıştığı bir ''SAVAŞ''.

Daha önce de dedim, imzamda ve profilimde yazan İngilizce yazılar metinlerin aslıdır. Yani tutup imzama "Selvi boylum, al yazmalım" yazsam gidip bunu İngilizce kullanmam. Ama İngilizce bir cümleyi veya kelimeyi -ki Coruscant özel isimdir- niye çevireyim ki? Yabancı forumlarda da eğer Türkçe bir söz kullanmak istersem gidip onu İngilizce'ye çevirmem, olduğu gibi Türkçe kullanırım.

Motosikleti
Mondial Virago 50i
Türkçe karşılığı olduğu halde çevirip kullanmak daha bir acizlik, bu çizdiğin öz be öz İngilizce resim ise savunduğun değerlere ters. Birinin Fransız asker üniforması giyip Almanların yanında onlar için savaşması kadar, Filistin'linin Yahudi'ye hoşgeldin demesi kadar veya Kürt teröristin A.b.d hükümetini sevmemesi kadar ters. Aslında ikimizin hassasiyeti farklı ben bunu ciddiye alıp ağır önlemler almayı düşünürken, sen yaptığını hobi olarak görüyorsun sanırım. Çünkü tarzanca konuşanlara bir tepkini görmedim şimdiye kadar. İki yazıyla zikrini değiştirebilecek de değilim zaten. ''BYE BYE'':)

Tarzanca konuşanlara tepkimi görmediğini söylüyorsun ama ben onlara tepki gösterdiğim için modlardan bol tepki gördüm. Millete Türkçe öğreteceğim diye siteden atılmaya da niyetim yok. Herkes kendinden sorumludur...

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
kendi kendimizi yiyip bitirceğiz
ne türk kalcak ne türkiye
üzülcekmiyiz sanmıyorum
çünkü biz biz olmayacağız

Forumdan Uzaklaştırıldı
cok onemlı konu ama ıste herkes bızım gıbı degıl beyler

Pekiyi de, imla kuralları da dilin gerekliliğidir, ama burada buna da dikkat eden yok. Aslını isterseniz, internet ortamında dil bilgisi ya da arı Türkçe aramak birazcık hayalcilik gibi geliyor bana. Her ne kadar dikkatli yazmaya çalışsam da bazen ben de acele yazacağım diye bozuk Türkçe kullanıyorum. Ama yine de en azından okumuş yazmış insanların Türkçe'yi düzgün kullanabilmesi lazım. Bakıyorum, pek yok web ortamında. Ama yalnız insanları suçlamamak lazım, eğitim sistemi, özellikle de ilk ve orta öğretime büyük iş düşüyor bu konuda.
Yine de web ortamında düzgün Türkçe aramak zor iş.
Nick ya da lakap ya da takma adlara gelecek olursak; örneğin benim adımda ç ve ğ gibi harfler var ve genellikle bu harfler web ortamında kullanılmıyorlar, o sebepten yabancı kökenli nick kullanıyorum çoğun. O yüzden kanımca nick kullanımını ayrı tutmak gerek. Yabancı nick kullanan vatanını ya da dilini sevmiyor demek haksızlık olur. (Vay be isteyince ne güzel düzgün yazılıyor yahu!:) )

Sizin bu konudaki duyarlılığınıza katılmamak elde değil Nurgül. Hakkınız var, ama orman yangını başladımı söndürmek kolay değildir.

DevilRider' Alıntı:
cok onemlı konu ama ıste herkes bızım gıbı degıl beyler

Bakınız, bu başlık altında bile güzel bir örnek var. Arkadaşımızın ya Türkçe klavyesi yok ya da aceleyle dikkatsiz davranmış.:)

Son düzenleme:
Tabii ki net ortamında her zaman hatasız yazmak mümkün değil ama önemli olan özen göstermek. Yani bir dikkat eden kişinin hata yapması var, bir de dilbilgisi nedir ki deyip bodoslama yazan var. Bunları ayrı tutmak lazım.

Türkçemize Sahip çikalim Kapmanyasi Destekleyin

TTTT2.jpg

Teknoloji ve Dil
Teknoloji artık neredeyse hayatımızın bir parçası oldu. Cep telefonları , internet üzerinden yazışmalar , elektronik posta ve bunlar gibi bir çok şey hayatımızı son derece kolaylaştırıyor. Fakat hayatımızı kolaylaştırdığı gibi dilimizden de bir çok şeyi alıp götürüyor.

Cep Telefonu Mesajları ve İnternet Yazışmaları
Günümüzde insanların büyük bir kısımı ve özellikle gençler iletişimlerini cep telefonları ve bilgisayarlar ile birbirlerine gönderdikleri mesajlar ile sağlıyorlar. Çünkü bu güzel icat insanların iletişimini son derece kolaylaştırıyor. Fakat nedense insanlar bu güzel icadın yanlış kullanıldığında dillerinden bir çok şeyi alıp götürdüğünün farkında değil.

1. Sesli Harf Kullanılmıyor !
Herkesin başına gelen büyük bir sorun bu. Artık nedense mesajlarda sesli harf kullanılmıyor. Bize "Selam. Nasılsın?" yazması gereken arkadaşlarımız "Slm. Nslsn?" olarak bu işi geçiştirmiş oluyor. Bu hatayı yapan insanlar bunun büyük bir sorun olduğunu düşünmüyorlar. Çünkü onlara göre karşılarındaki ne demek istenildiğini anlıyor. Evet bu belki doğru olabilir. Karşınızdaki sizin ne demek istediğinizi anlayabilir. Fakat sürekli alışkanlık haline getirdiğiniz bu durum sizin bütün hayatınızdaki yazışmaları kökünden etkiliyor.

2. Yabancı Kelimeler İle İletişim Sağlanıyor
Bu kadar zengin bir içerikte olan Türkçe sanki yetmiyormuş gibi bir de işin içine yabancı kelimeler giriyor. Dil öğrenmek kesinlikle çok güzel bir şeydir fakat iki dil birbirine karıştığı zaman aslında durum çok saçma bir hal alıyor.

Örnek Mesaj
Yeni aldığın ayakkabılar çok cool olmuş.

Burada Türkçede bulunan bir çok kelimeyi kullanabiliriz. Örneğin "Yeni aldığın ayakkabılar çok güzel olmuş" veya "çok hoş olmuş" diyebiliriz. Fakat nedense bu hatayı yapan insanlar işin içine yabancı dil sokunca kendilerini kültürlü gösterdiklerini zannediyorlar.

Türkçenin Genel Özellikleri
TÜRK DİLİNİN AİT OLDUĞU DİL AİLESİ, GENEL ÖZELLİKLERİ
Türkçe, diğer Türk dilleriyle birlikte Altay dil ailesinin bir kolunu oluşturur. Bu ailenin diğer üyeleri Moğolca, Mançu-Tunguzca ve Korecedir. Japoncanın Altay dil ailesinin bir üyesi olup olmadığı konusu tartışılmaktadır.

Türkçe, diğer Altay dilleri gibi eklemeli, yani sözcüklerin eklerle yapıldığı ve çekildiği, sondan eklemeli bir dildir.

Türkçe sözcüklerde, Arapça, Almanca vb. dillerde görülen erillik, dişillik (yani cinsiyet ayrımı) özelliği yoktur.

Türkçede sayı sıfatlarından sonra gelen adlar çoğul eki almazlar. Yani üç ağaçlar değil üç ağaç.

Önlük-artlık (kalınlık-incelik) ve düzlük-yuvarlaklık uyumları vardır. İlk uyuma göre bir sözcükteki ünlüler ya hep art veya ön, ikinci uyuma göre de ya hep düz veya yuvarlak olurlar.

f, j ve h ünsüzleri Türkçe kökenli sözcüklerde bulunmazlar. (Bir kaç Türkçe sözcükte başka seslerden değişmiş olarak f görülebilir: öfke < öpke, ufak < ubak vb.)

Türkçe sözcüklerde söz başında bulunabilen ünsüz sayısı sınırlıdır: b, ç, d, g, k, s, t, v, y.

c ünsüzü, söz başında başka ünsüzlerden değişmiş olarak bir kaç sözcükte bulunur: cibinlik < çıpın vb.

n ünsüzü Türkçe kökenli sözcükler içinde yalnız ne ve türevlerinde bulunur: ne, neden, niçin, nasıl vb.

p ünsüzü de söz başında, bir kaç Türkçe sözcükte b'den değişmiş olarak bulunur: piş- < biş-, parmak < barmak vb.

Kaynak : http://www.dilimiz.gen.tr/ozellikler/genel.htm

ryd1zl.jpg

DİLİNİZDEN UTANMAYIN!

Türkçe'de son yıllarda yaşanan kirlenme ve yanlış kullanım ciddi boyutlara ulaştı. Bu durum, hem Türkçe'de karşılığı olduğu halde yabancı sözcüklerin kullanımı hem de Türkçe ifadede anlam yanlışlığı ve sözcüklerin yanlış kullanımı ile karşımıza çıkıyor.

Bir toplumun en önemli kültürel mirası olan dilin bu kadar kirlenmesi de doğal olarak o
kültüre zarar veriyor.

Türkiye'de dil kirliliği üzerine yapılan araştırmalar, sanılanın aksine en doğru Türkçe'nin reklamlarda kullanıldığını da ortaya koyuyor. Bu nedenle Reklam Yaratıcıları Derneği, kendi alanındaki sosyal sorumluluğunun gereği olarak, dilimizde yaşanan kirliliğe dikkat çekmek ve doğru Türkçe/sadece "Türkçe" kullanımını teşvik etmek amacıyla "Dilinizden Utanmayın!" kampanyasına başladı.

Kampanyanın destekçisi ve ortağı Hürriyet İK.

Ayrıca Marketing Türkiye, Mediacat, Radyo Foreks, Radyo D, Sigorta Dünyası, Trendsetter gibi
yayın organları, Akademi Hayat ve pek çok reklam ajansı/halkla ilişkler kuruluşu da kampanyaya destek verdi.

Kampanyayı Reklam Yaratıcıları Derneği adına Bülent Fidan (Safari Reklam ve İletişim), Emre Kaplan (Kuartet Reklamcılık) ve Baki Kara (FCD) hazırladılar. Kampanyaya destek veren ünlülerin fotoğraflarını, fotoğraf sanatçısı Aykut Karadere çekti.

Kampanya, her hafta Hürriyet İK'da bir ünlünün dilinden utanmayarak "dil çıkarması" ile 52 hafta boyunca sürecek. Aynı zamanda radyo, TV, internet ve açıkhava mecralarında yer alacak olan "Dilinizden Utanmayın!" kampanyasına destek vermek isteyenler, 0212 243 18 45'ten RYD İletişim Koordinatörü Nilay Güngör ile görüşebilirler.

Kampanya sonrasında tüm dil çıkaran ünlülerin fotoğrafları bir albümde toplanacak ve
sergilenecek. Yakında açılacak olan internet sitesinde de dil üzerine etkinlikler gerçekleştirilecek.

"Dilinizden Utanmayın!" kampanyasına destek veren kurum ve kişilerin giderek artacağını, kampanyanın hedefine ulaşacağını, çok yakında herkesin dilinden utanmadan doğru Türkçe
ve sadece Türkçe kullanacağını umut ediyoruz.

[email protected]

not:tamamen alıntıdır

bende ekliim çocuklarımıza temiz bir dil bırakalım:rendeer:

:rendeer: :rendeer:

ewt ya artık buna bi dur diyelim ama nasıl olcak:silent: dilimizden uzaklasıoruz yaa istemeden we gözgöre göre :pale:

Moderatör tarafında düzenlendi:
Destekliyorum arkadaşlar. Devam...:cat:

"Cinnet geçirmek" deyimini Cinnet Getirmek yapan medya şaşkalozlarına lanet okuyorum sürekli.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Forumdan Uzaklaştırıldı
Bu topik aslında daha eski (birkaç günlük) ama nedense her mesaj bugün yazılmış gibi gözüküyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar