Türk Lirası banknotları hakkında düşünceleriniz

...Esnaf kredi kartı komisyonu diye niye ağlar onu da aklım almıyor...
Nakit isteyen komisyon derdinden çok kayıtdışı çalışmak maksadıyla istiyor.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

eee, zaten o kdv farkını müşteriden alıyor, yani devletin alacağı kdv'ye aracılık etmiş oluyor, aradaki farkı kapatmak derken müşterinin zaten fiyata dahil olarak ödemiş olduğu kdv'yi cebe atmak oluyor o zaman.
KDV bir satış işlemi sırasında devletin satın alandan aldığı vergi, satıcı alıyor gibi görünüyor ama bunu devlete ödemek üzere alıyor.
Aynen öyle, KDV'yi esnaf değil müşteri öder. Yapılan matematik tamamen yanlış veya kötü niyetli olmuş... :)

Aynen öyle, KDV'yi esnaf değil müşteri öder. Yapılan matematik tamamen yanlış veya kötü niyetli olmuş... :)
Buradan Sör Memed Lightning'e sesleniyorum. Esnaf ağbilerimiz müşteriden peşin aldığı kadeveyi 1-2 ay sonra beyan ediyor, çakma fatura bulamadıysa ödüyor. Tahsilat - tediye sürecindeki bu nema kaybı, bu ağbilerimizden faiziyle tahsil edilmelidir. Edilebiliyorsa tabi. 🤫

Nakit isteyen komisyon derdinden çok kayıtdışı çalışmak maksadıyla istiyor.

Sözüm işini iyi yapan esnafa değil.
Çoğu esnaf Hükümet gibi şuan :D Hizmet veriyoruz.
Sokak pilavı en ucuz şeydi şimdi iskenderle aynı fiyata veren sokak pilavcısı gördüm.
Dedim ulan adam dükkanda iskenderi 250 tl ye satıyor sen seyyarda 150 tl tavuk pilav bu nedir ?
Abi diyor pirinçe çok zam geldi.
Çorba 70 tl yılbaşından önce yılbaşından sonra 150 tl.
Bazı esnaflar zam konusun da hükümetin bile içinden geçmiş durumda maalesef.
Çoğu da fiş kesmez kdv vermez.

Bugün iş arkadaşım bir hanımla eve dönerken aklıma akşam eve Migros Sanal Market'in gelip siparişlerimi bırakacağı geldi. Şimdi kurye kardeşe para vermesek olmaz, ayıptır. Ben de hanım arkadaştan bir 50 TL nakit ateşlemesini rica ettim. Sağ olsun parayı verdi, ben de iban istedim, o 50 TL'yi onun hesabına yollarken açıklama kısmına "Sen dünyanın en güzel kadınısın" yazdım, umarım işe yarar. :)
Abi sanırsam 50 TL den alınabilecek en iyi verimi almışsın :D.

Bu arada Kanada doları mıydı muşamba gibi olan ? Ne kadar kırıştırırsan kırıştır jilet gibi duran ?
Evet. İlla Kanada Doları ve İngiltere Sterlini gibi yırtılmaz ıslanmaz olmasına gerek yok ama bari en azından Euro kadar biraz sağlam olsun. Bizim 5 senelik banknotların pestili çıkıyor.

Nakit kullanırken fiş alıyorsanız sorun yok ama fiş almıyorsanız; leş kargası bankalara komisyon vermemek için bu sefer sırtlan esnafa bedavadan KDV veriyorsunuz. Sonra vergiler harçlar neden yüksek? :)
esnafı ne sanıyorsunuz bilmiyorum, misal bizim burada nalburun sattıkları ürünler hep üst kalitede markalardan ve en düşük fiyata satıyorlar, sattıkları malzemeleri online satış yapanlar dükkanlar ile karşılaştırınca daha ucuza sattıklarını görüyorum.

bu nalburu işletenlerin lüks araçları ve çok sayıda mal varlıkları yok, yani zenginlikleri yok ve ben onların hizmetinden memnun olduğum için onların çok para kazanmasını istiyorum, böyle hakkıyla iş yapan esnaf bulmak kolay mı bu devirde? bankalar yasal bir şekilde çalışıyor denilmiş ama ne yasası? bu hükümet varken devlete ödediğimiz vergiler bize geri mi dönüyor mu sanıyorsunuz? bu hükümet her zaman işini düzgün yapanları cezalandırmıştır dolaylı yada direkt olarak.

ödediğimiz vergileri afedersiniz rulo yapıp kıçlarına sokmaktan başka bir şey yapmıyor bu hükümet, konuşma şeklim bir çok insanın hoşuna gitmeyebilir ama ben artık işini düzgün yapan firma ve dükkanları özledim, artık bir birini destekleyen ve koruyan bir milletin içerisinde yaşamayı özledim. bankaları neden savunayım? ihtiyacım varken bana kredi yada kredi kartı vermeyen bankaları mı savunacağım? bir zamanlar banka hesabımda yüklü para var diye habire teklifler geliyordu ve ben "yaşım 17, kanunen kredi kartı ve kredi teklif edemezsiniz bana" dediğim halde yüzsüz şekilde halen devam ediyorlardı.

bu hükümet varken kanun ve yasalar süs olsun diye var, kendileri uymuyor milleti soyuyorlarken ben esnafımı neden kollamayayım? mercedes maybach ile dolaşan esnaf değil bu hükümetten insanlar ve bunlar varken her türlü vergiden uzak dururum ben, zıkkımın kökünü yesinler.

not: en basit örnek, avuç taşlama için "karbosan" marka inox kesiciyi 17 liraya satıyorlar... istanbul esenyurt esnafı bile 40 liraya satıyor bu malzemeyi... esenyurt denilen ilçe birleşmiş milletler gibi milyonu geçik nüfusuyla kalabalık ve sürümden kazanan bir ilçe ve orada 40 liraya satılan "karbosan" inox kesiciyi bizim burada 17 liraya satıyor nalbur.

adalet istemiyor muyuz?

esnafı ne sanıyorsunuz bilmiyorum, misal bizim burada nalburun sattıkları ürünler hep üst kalitede markalardan ve en düşük fiyata satıyorlar, sattıkları malzemeleri online satış yapanlar dükkanlar ile karşılaştırınca daha ucuza sattıklarını görüyorum.

bu nalburu işletenlerin lüks araçları ve çok sayıda mal varlıkları yok, yani zenginlikleri yok ve ben onların hizmetinden memnun olduğum için onların çok para kazanmasını istiyorum, böyle hakkıyla iş yapan esnaf bulmak kolay mı bu devirde? bankalar yasal bir şekilde çalışıyor denilmiş ama ne yasası? bu hükümet varken devlete ödediğimiz vergiler bize geri mi dönüyor mu sanıyorsunuz? bu hükümet her zaman işini düzgün yapanları cezalandırmıştır dolaylı yada direkt olarak.

ödediğimiz vergileri afedersiniz rulo yapıp kıçlarına sokmaktan başka bir şey yapmıyor bu hükümet, konuşma şeklim bir çok insanın hoşuna gitmeyebilir ama ben artık işini düzgün yapan firma ve dükkanları özledim, artık bir birini destekleyen ve koruyan bir milletin içerisinde yaşamayı özledim. bankaları neden savunayım? ihtiyacım varken bana kredi yada kredi kartı vermeyen bankaları mı savunacağım? bir zamanlar banka hesabımda yüklü para var diye habire teklifler geliyordu ve ben "yaşım 17, kanunen kredi kartı ve kredi teklif edemezsiniz bana" dediğim halde yüzsüz şekilde halen devam ediyorlardı.

bu hükümet varken kanun ve yasalar süs olsun diye var, kendileri uymuyor milleti soyuyorlarken ben esnafımı neden kollamayayım? mercedes maybach ile dolaşan esnaf değil bu hükümetten insanlar ve bunlar varken her türlü vergiden uzak dururum ben, zıkkımın kökünü yesinler.

not: en basit örnek, avuç taşlama için "karbosan" marka inox kesiciyi 17 liraya satıyorlar... istanbul esenyurt esnafı bile 40 liraya satıyor bu malzemeyi... esenyurt denilen ilçe birleşmiş milletler gibi milyonu geçik nüfusuyla kalabalık ve sürümden kazanan bir ilçe ve orada 40 liraya satılan "karbosan" inox kesiciyi bizim burada 17 liraya satıyor nalbur.

adalet istemiyor muyuz?
Esnaf övücülükle başladığın için mesajının kalanını ciddiye alıp okuyamadım kusura bakma. (Zamanında Sinan Oğan da övüyordun diye hatırlıyorum; bu da benzer bir his verdi bana...)

Esnaf övücülükle başladığın için mesajının kalanını ciddiye alıp okuyamadım kusura bakma. (Zamanında Sinan Oğan da övüyordun diye hatırlıyorum; bu da benzer bir his verdi bana...)
esnafı övmüyorum, işini iyi yapanı övüyorum. istanbul esenyurt bilindik bir yer, çok kalabalıktır ve orada 40 liraya satılan aynı ürün bizim burada yani büyükçekmece de 17 liraya satılıyor.

bu dükkan hakkıyla iş yapıyor ve ben gönlümden geldiği için nakit alış veriş yapıyorum. eğer sen buradaki nalbura karşı kötü düşünürsen haksızlık yapmış olursun. tanımadığın ve bilmediğin bir işyerine karşı neden kızgın olasın ki?

edit: yani işini düzgün yapanları desteklemek kötü bir şey mi? yapmayayım mı? son zamanlarda en çok ihtiyaç duyduğumuz şey değil mi bu? esenyurtta 40 liraya satan da esnaf ve bizim burada 17 liraya satan da esnaf... ben esenyurttakine kesinlikle gitmem, yani kartı bırakın ben oradan alışveriş yapmam.

eee, zaten o kdv farkını müşteriden alıyor, yani devletin alacağı kdv'ye aracılık etmiş oluyor, aradaki farkı kapatmak derken müşterinin zaten fiyata dahil olarak ödemiş olduğu kdv'yi cebe atmak oluyor o zaman.
KDV bir satış işlemi sırasında devletin satın alandan aldığı vergi, satıcı alıyor gibi görünüyor ama bunu devlete ödemek üzere alıyor.
Evet kesinlikle doğru bir bilgi.
Şunu anlatmaya çalıştım,
Burada ürünün bir satış fiyatı var, örneğin 300 liraya bir pizza satıyor ve 30 lirası kdv oluyor. Ve o kdv yi zaten devlet adına tahsil ediyor.
Fakat 1 puanla yaptığı girişler ile 10 puanla yaptığı çıkışlar arasındaki fark çok büyük bir fark. Devlet hem buradaki farkı hem de satıştaki kdv yi hem de giriş ve çıkış arasındaki Gelir Vergisini ( burada cirolara göre biliyorsunuz oranlar var ) VER BAKALIM bana diyor.
Esnaf eğer tam olarak bu vergi kurallarına uysa her ay zarar eder, iflası da kaçınılmazdır.

1- Sinan Oğan
2- Hulusi Akar

Ben bunlar için sarfedilecek en ağır sıfatların dahi hafif kalacağını düşünüyorum.

Evet kesinlikle doğru bir bilgi.
Şunu anlatmaya çalıştım,
Burada ürünün bir satış fiyatı var, örneğin 300 liraya bir pizza satıyor ve 30 lirası kdv oluyor. Ve o kdv yi zaten devlet adına tahsil ediyor.
Fakat 1 puanla yaptığı girişler ile 10 puanla yaptığı çıkışlar arasındaki fark çok büyük bir fark. Devlet hem buradaki farkı hem de satıştaki kdv yi hem de giriş ve çıkış arasındaki Gelir Vergisini ( burada cirolara göre biliyorsunuz oranlar var ) VER BAKALIM bana diyor.
Esnaf eğer tam olarak bu vergi kurallarına uysa her ay zarar eder, iflası da kaçınılmazdır..
KDV'ler arasındaki farkların hiçbir önemi yok çünkü siz ödediğiniz KDV'yi müşterinizin devlete ödenmesi için size verdiği KDV'den düşüyorsunuz, yani sizin ödediğiniz KDV size geri dönüyor. Gelir / Kurumlar Vergisi de KDV'siz tutarlar üzerinden hesaplanır. Faturanızın KDV'sinin yüksek olması sizin ödeyeceğiniz Gelir / Kurumlar Vergisi matrahına (ve dolayısıyla tutarına) etkisi 0 (sıfır)dır. Yani hesabınız gene yanlış. :)

Esnafın kurallara uyması sebebiyle rekabet edememesi ve piyasadan silinmesi maalesef ülkemizdeki bozuk düzen ve genel ahlaksızlıktan kaynaklı bir yaşam gerçeğidir. Bunun da tek ilacı ücretliler dahil olmak üzere herkesi ama herkesi vergi mükellefi yapmak ve yasal / belgelendirilebilir her masrafını da vergi matrahından düşürülmesine izin vermektir: Vergiyi herkesten peşin değil dolduracağı gelir - gider beyanına göre tahsil ederseniz, hem herkes vergi verdiğinin farkına varıp vergisinin hesabını sorar hem de her türlü harcamasını vergiden düşebilmek için fiş/fatura karşılığında yapar. Kayıt dışı ekonomi diye bir şey kalmayacağı için vergi tabana gerçekten yayılmış olur ve vergi adaleti sağlanır. (Bu düzenlemeyi asla göremeyeceğiz çünkü bu düzenlemeyi çıkaracak meclis zaten sermaye sahipleri veya onların maşalarından müteşekkil. Bunların işine gelmeyeceği için böyle bir düzenleme asla gerçekleşmeyecektir...)

KDV'ler arasındaki farkların hiçbir önemi yok çünkü siz ödediğiniz KDV'yi müşterinizin devlete ödenmesi için size verdiği KDV'den düşüyorsunuz, yani sizin ödediğiniz KDV size geri dönüyor. Gelir / Kurumlar Vergisi de KDV'siz tutarlar üzerinden hesaplanır. Faturanızın KDV'sinin yüksek olması sizin ödeyeceğiniz Gelir / Kurumlar Vergisi matrahına (ve dolayısıyla tutarına) etkisi 0 (sıfır)dır. Yani hesabınız gene yanlış. :)

Esnafın kurallara uyması sebebiyle rekabet edememesi ve piyasadan silinmesi maalesef ülkemizdeki bozuk düzen ve genel ahlaksızlıktan kaynaklı bir yaşam gerçeğidir. Bunun da tek ilacı ücretliler dahil olmak üzere herkesi ama herkesi vergi mükellefi yapmak ve yasal / belgelendirilebilir her masrafını da vergi matrahından düşürülmesine izin vermektir: Vergiyi herkesten peşin değil dolduracağı gelir - gider beyanına göre tahsil ederseniz, hem herkes vergi verdiğinin farkına varıp vergisinin hesabını sorar hem de her türlü harcamasını vergiden düşebilmek için fiş/fatura karşılığında yapar. Kayıt dışı ekonomi diye bir şey kalmayacağı için vergi tabana gerçekten yayılmış olur ve vergi adaleti sağlanır. (Bu düzenlemeyi asla göremeyeceğiz çünkü bu düzenlemeyi çıkaracak meclis zaten sermaye sahipleri veya onların maşalarından müteşekkil. Bunların işine gelmeyeceği için böyle bir düzenleme asla gerçekleşmeyecektir...)

Biz burada tartışaduralım, tarikat partisi kamu tarafından işletilen Çayırhan Termik Santralini satacak. Buradan elde edeceği geliri de özel enerji şirketlerine teşvik olarak dağıtacak. Yani, seni beni soymaya kazıklamaya sevmeye; ünlü bir müteahhidin de dediği gibi millete koymaya devam.
Ya arkadaşlar,
Dünya üzerinde böyle bir soygun düzeni ne duyulmuş ne de görülmüştür. Bunlar halktan alıp zengine dağıtan yeni bir düzen oluşturdular. Biz de burada fırıncının fişinden, kredi kartından bahsediyoruz.

Arkadaşlar bizdeki fiyatlar ile avrupadaki fiyatlar bire bir olmasa da aşağı yukarı aynı. Bazı kalemlerde avrupa çok ucuz olmasına rağmen bazı kalemlerde de biz ucuzuz. Ancak sorun fiyatlarda değil. Sorun bizim kazancımızda . Bizim maaşlarımız az arkadaşlar. Hem Maaşlar az hem de ödediğimiz vergiler fazla. Mesele bu. Yunanistan'da benzin 2 euro. 80 tl yapıyor. Bizde 50 tl. Yunanistan daha pahalı. Ama Yunanistan'da asgari ücret 1600 euro ilen bizde 22 bin tl. yani asgari ücretle Yunanistan'da 800 litre benzin alabilirken bizde 440 litre alınabiliyor. Yani adamların satın alma gücü bizimkinden 2 kat fazla.

Arkadaşın esnafı övmesi ile Sinan OĞAN nı övmesi arasındaki bağlantıyı anlayamadım.

Sinan OĞAN ı öven cezalı duruma düşüp artık hiçbir şeyi, hiç bir kimseyi övemez mi?

Sinan OĞAN ı övmek anayasal bir suç mu? Bilelim de bir yerde bilmeden boş boğazlık yapıp bu kış günü ikametgâhı Silivri ye aldırmayalım.

Esnafı övmenin nesi varı sormuyorum bile o kadar açıklamayı kaldıramam.

Zekasına kurban olduğumu aydınlat bizi.

Arkadaşın esnafı övmesi ile Sinan OĞAN nı övmesi arasındaki bağlantıyı anlayamadım.

Sinan OĞAN ı öven cezalı duruma düşüp artık hiçbir şeyi, hiç bir kimseyi övemez mi?

Sinan OĞAN ı övmek anayasal bir suç mu? Bilelim de bir yerde bilmeden boş boğazlık yapıp bu kış günü ikametgâhı Silivri ye aldırmayalım.

Esnafı övmenin nesi varı sormuyorum bile o kadar açıklamayı kaldıramam.

Zekasına kurban olduğumu aydınlat bizi.
Eksik kalsın, şart değil. Anlamak opsiyonel. :)

Diyelim ben bir pizzacıyım.

10.000 TL'ye malzeme buldum, hepsi %1 kalemler.
11.000 TL ödeyerek malları aldım. 1.000 TL devletten alacağım KDV var.

Sonra gittim bunlarla pizza yaptım, 30bin TL'ye sattım hepsini.
33.000 TL para girdi kasama. Bunun 3.000 TL'si devlete ileteceğim KDV.

Ay sonunda devlete 2.000 TL KDV ödüyorum.
Bu yüzden batan kişi ne yapsa batar zaten. KDV'nin bize ait bir para olmadığını kabul ederek bir işletme kurmakta fayda var. Gelir vergisi çok adaletsiz mi? Evet. Ama bunun çıkar yolu başka, KDV başka. O pizzacı benim 1.000 TL yemeğimi olması gereken şekilde %10 değil %1 kestiği zaman devletten kendi alacağını tırtıklamış olmuyor, benim gider göstererek devletten alacağıma çökmüş oluyor.
Mesela kendisi pizza için gerekli malzemeleri %0 KDV'li şekilde alsaydı ay sonunda 2.000 TL değil 3.000 TL KDV ödeyecekti. Yani tedarikçisi devletten değil, bizzat pizzacımızdan tırtıklamış olacaktı.

Devletten kurtarabileceğimiz her kuruş için savaşalım, amenna, ben varım. Ama taş atarken ne yöne attığımıza da bakmak lazım.

Diyelim ben bir pizzacıyım.

10.000 TL'ye malzeme buldum, hepsi %1 kalemler.
11.000 TL ödeyerek malları aldım. 1.000 TL devletten alacağım KDV var.

Sonra gittim bunlarla pizza yaptım, 30bin TL'ye sattım hepsini.
33.000 TL para girdi kasama. Bunun 3.000 TL'si devlete ileteceğim KDV.

Ay sonunda devlete 2.000 TL KDV ödüyorum.
Bu yüzden batan kişi ne yapsa batar zaten. KDV'nin bize ait bir para olmadığını kabul ederek bir işletme kurmakta fayda var. Gelir vergisi çok adaletsiz mi? Evet. Ama bunun çıkar yolu başka, KDV başka. O pizzacı benim 1.000 TL yemeğimi olması gereken şekilde %10 değil %1 kestiği zaman devletten kendi alacağını tırtıklamış olmuyor, benim gider göstererek devletten alacağıma çökmüş oluyor.
Mesela kendisi pizza için gerekli malzemeleri %0 KDV'li şekilde alsaydı ay sonunda 2.000 TL değil 3.000 TL KDV ödeyecekti. Yani tedarikçisi devletten değil, bizzat pizzacımızdan tırtıklamış olacaktı.

Devletten kurtarabileceğimiz her kuruş için savaşalım, amenna, ben varım. Ama taş atarken ne yöne attığımıza da bakmak lazım.
KDV asıl %20 veya %10 KDV'li girdisi ile %1 KDV'li mal üreten arkadaşlara giriyor. (Bu girdilerin satılan malın maliyeti içerisindeki oranı da mühim...) Bu arkadaşlarda sürekli bir KDV alacağı oluyor (Devreden KDV), ama devlet onun geri ödenmesi veya başka bir alacağına mahsup edilmesi konusunda acayip nazlanıyor. (Çünkü bu işin esası Devreden KDV'nin iade edilmemesi üzerine kurulu, ancak özel düzenleme ile iade yolu açılıyor...)

(Yukarıdakilerden %100 emin değilim, belki son birkaç yılda bir değişiklik yapılmıştır, aklımda kaldığı kadarıyla yazdım. Yanlışım varsa bilenler düzeltir...)

(Not 2: Böyle KDV alacağı olan firmalara KDV'nin geri ödenmesi konusunda devlet nazlanınca sonra naylon fatura işi doğuyor, yani devlet kendi kendini baltalıyor...)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar