Türk Lirası banknotları hakkında düşünceleriniz

Bataklığı kurutmanın yolu belli ama uygulayacak ve uygulatacak tarafların, bağımsız ve zamanında işleyen yargı ile kural ve kanunlara uyması neyse yazsak gene masal olacak sende bende farkındayız.

3 Haftadır para çekeceğim hep unutuyorum ya da üşeniyorum, cüzdanda zerre nakit yok. Bugün 7.50 TL'ye patates aldım, onu bile Atm kartımdan çektirdim, fırından 12,5 TL'ye ekmek aldım, onu bile Atm kartımdan çektirdim. Nakit paranın en güzel yanı üzerinde Atatürk'ün resminin olması, gerisi hikaye, süs..
Nakit para neydi ki? Bana her yer ay kredi kartının maaşı yatıyor... pazarcıda bile POS cihazı varken nakit taşımaya ne gerek var :D hem gasp'ta azaldı bak böylelikle :p

Bence bir sıfır atılıp halkın ayarlarını iyice bozmalı... Bir önceki milyarlara haala takılanlar var... En ilginci çocuk 23 yaşında ama milyardan konuşuyor.. Anne baba o kadar etkilemiş... Şimdi bir sıfır atmanın tam zamanı.. :ROFLMAO:

Bugün iş arkadaşım bir hanımla eve dönerken aklıma akşam eve Migros Sanal Market'in gelip siparişlerimi bırakacağı geldi. Şimdi kurye kardeşe para vermesek olmaz, ayıptır. Ben de hanım arkadaştan bir 50 TL nakit ateşlemesini rica ettim. Sağ olsun parayı verdi, ben de iban istedim, o 50 TL'yi onun hesabına yollarken açıklama kısmına "Sen dünyanın en güzel kadınısın" yazdım, umarım işe yarar. :)

F54

1000 ve 2000 banknotlar derhal piyasaya sürülmeli sanayi esnafının 200 tl yalamaktan dilinde tüy bitti 😁

leş kargası bankalara komisyon minimum gitsin diye hep nakit taşıyorum, esnaflardan yaptığım alışveriş ve işler için nakit ödüyorum ama büyük marketlerden bir şey alırken kart kullandığım oluyor bazen.

bazen fırınlarda marketlerde falan sorun yaşıyoruz, bir kaç lira eksik yada fazla oluyor ve yoğun bir matematik hesabına giriyoruz... geçenlerde carrefoursa marketten bir şeyler aldım ve 2 lirası yokmuş para üstü vermeye... bende verme o zaman, 2 lira para değil ki gerek yok dedim. aga bir surat yaptı bana varya sanki sövmüşüm gibi baktı bana... 4 tane poşet ver o zaman dedim ve poşetleri de aldım oraya bir yere bıraktım çıktım marketten...

geçenlerde de fırından ekmek aldım, 1 lira eksik oldu ve işin içinden çıkamayınca fırıncı arkadaş "borcum olsun" dedi ve bende "peki o zaman, faiziyle alırım" dedim ve güldü...

yani artık psikoloji dersine döndü buda, milletin beklediği kelimeleri ters köşe yapıp söyleyince olumsuz bile konuşsak gülüyorlar, tam tersi şekilde millete iyilik olsun diye bir şey yapınca kızıyorlar.

psikoloji öğreniyoruz :D yanlış anlamayın 2 lira 3 lira ile iyilik olmaz, uğraşmasın diye iyilik yani. bozuk para ile bütün gün uğraşmak kasiyerlerin korkulu rüyasıdır.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Vidyosu silinmiş. Çok ayıp!
1.000.000 lira ile wc giderken 1 lira ile wc ye gider olduk, yani paramız bir milyon kat değer kazanmış oldu, buna inananlar oldu mu acaba?

leş kargası bankalara komisyon minimum gitsin diye hep nakit taşıyorum, esnaflardan yaptığım alışveriş ve işler için nakit ödüyorum ama büyük marketlerden bir şey alırken kart kullandığım oluyor bazen.
...
Nakit kullanırken fiş alıyorsanız sorun yok ama fiş almıyorsanız; leş kargası bankalara komisyon vermemek için bu sefer sırtlan esnafa bedavadan KDV veriyorsunuz. Sonra vergiler harçlar neden yüksek? :)

3 Haftadır para çekeceğim hep unutuyorum ya da üşeniyorum, cüzdanda zerre nakit yok. Bugün 7.50 TL'ye patates aldım, onu bile Atm kartımdan çektirdim, fırından 12,5 TL'ye ekmek aldım, onu bile Atm kartımdan çektirdim. Nakit paranın en güzel yanı üzerinde Atatürk'ün resminin olması, gerisi hikaye, süs..
Ağzına sağlık abi.

Nakit kullanırken fiş alıyorsanız sorun yok ama fiş almıyorsanız; leş kargası bankalara komisyon vermemek için bu sefer sırtlan esnafa bedavadan KDV veriyorsunuz. Sonra vergiler harçlar neden yüksek? :)

Esnaf %90 vergi kaçırıyor. Fiş vermiyor. Banka komisyon aldıgında en azından onun yasal politikalarını uyguluyor.
,
Esnaf yerine bankaya vermeyi tercih ederim o nedenle.

yec

Kredi kartı kullanıyorum. Toplu taşıma dahil her yerde geçerli artık. Puandır kampanyadır, işe yarıyor. Devede kulak ama, damlaya damlaya göl oluyor.
Bizim burada pazarda geçmiyor henüz, ben denk gelmedim belki de. O da olmasa nakit kullanmayacak duruma geldim.

Bu arada Kanada doları mıydı muşamba gibi olan ? Ne kadar kırıştırırsan kırıştır jilet gibi duran ?

Esnaf %90 vergi kaçırıyor. Fiş vermiyor. Banka komisyon aldıgında en azından onun yasal politikalarını uyguluyor.
,
Esnaf yerine bankaya vermeyi tercih ederim o nedenle.
İşte ondan vergiler harçlar yüksek; esnaf vermeyince ücretliden çekiyorlar. O yüzden banka komisyonu 1000 kat yeğdir. Kredi kartı işlemiyle vergi kaçıŕamaz esnaf. Ben it gibi vergi veriyorum, o da eşek gibi verecek.

İşte ondan vergiler harçlar yüksek; esnaf vermeyince ücretliden çekiyorlar. O yüzden banka komisyonu 1000 kat yeğdir. Kredi kartı işlemiyle vergi kaçıŕamaz esnaf. Ben it gibi vergi veriyorum, o da eşek gibi verecek.
daha bu sabah haberlerde izledim 60 milyon geliri olan 2 doktorun beyanı 3 milyon muymuş neymiş.

mesela bu adamlara vergi cezası vermeyeceksin; direk çalışma ruhsatlarını iptal edeceksin.

ben saat ücretli çalışıyorum vergisi zartu zurtu sene sonu %35 sadece gelir vergisi ödüyorum ay başına. sigortası zartu zurtu derken 100 liramın 50 lirasından fazlasını devlet alıyor.

eşşek gibi ödeyecekler.

daha bu sabah haberlerde izledim 60 milyon geliri olan 2 doktorun beyanı 3 milyon muymuş neymiş.

mesela bu adamlara vergi cezası vermeyeceksin; direk çalışma ruhsatlarını iptal edeceksin.

ben saat ücretli çalışıyorum vergisi zartu zurtu sene sonu %35 sadece gelir vergisi ödüyorum ay başına. sigortası zartu zurtu derken 100 liramın 50 lirasından fazlasını devlet alıyor.

eşşek gibi ödeyecekler.
Gene çok beyan etmişler. Taksim meydandaki büfeler (27 yıl önce) yıllık *matrah* olarak benim *aylık ödediğim* vergi tutarını beyan ediyorlardı. Devlet istese öyle güzel bir yakalar ki ama istemiyor. Bir atasözümüz var ama dile getiremedim...

Gene çok beyan etmişler. Taksim meydandaki büfeler (27 yıl önce) yıllık *matrah* olarak benim *aylık ödediğim* vergi tutarını beyan ediyorlardı. Devlet istese öyle güzel bir yakalar ki ama istemiyor. Bir atasözümüz var ama dile getiremedim...

Senden benden almak daha kolay, nasılsa maaş yatıyor uğraş yok birşey yok.

Kaçak elektrikmişi kaçak vergiymiş her haltın cezasını namuslu vatandaşlar ödüyor.

Kredi kartı kullanıyorum. Toplu taşıma dahil her yerde geçerli artık. Puandır kampanyadır, işe yarıyor. Devede kulak ama, damlaya damlaya göl oluyor.
Bizim burada pazarda geçmiyor henüz, ben denk gelmedim belki de. O da olmasa nakit kullanmayacak duruma geldim.

Bu arada Kanada doları mıydı muşamba gibi olan ? Ne kadar kırıştırırsan kırıştır jilet gibi duran ?
Kredi kartı geçmiyor diye pazara gitmiyorum.
Nakit parayı uzun zamandır yalnızca kapıya damacana su getiren sucuya ödeme yapmak için kullanıyorum, o da bozuk para ile uğraşmamak için herhalde diye zam yapmış 100 lira veriyorum para üstü ile uğraşmıyoruz.
Esnaf kredi kartı komisyonu diye niye ağlar onu da aklım almıyor. 2015 yılında kafe işine girmiştim, pos cihazı almıştık, banka komisyonu kafaya takmayacak kadar düşük bir miktardı, bozuk para ve para üstü ile uğraşmamak için müşterilere nakit verneyin kredi kartı ile alalım diyordum. Nakit para esnaf için de zorluk aslında, yani düşün akşam dükkanı kapatırken o para tek tek sayılacak, kasaya konacak ya da bankaya götürülecek bir sürü gereksiz iş. 21 yüzyıla girdik artık nakitle uğraşmamak gerek.

Bir de şöyle bir durum var arkadaşlar, bunu çoğu kişi bilmez veya bilen de unutabilir.
Bazı gıdaya dayalı iş modellerinde şirket girdilerinin kdv oranı 1 dir ve çıkan kdv 10 dur.
Bir pizza restoranında gıda ile alakalı hemen her şeyi 1 ile alırsın ama satışta 10 ile satarsın.
500 bin liralık mamül girişi oldu ve aldığın kdv 1 puan, yani 5.000 tl.
1 milyonluk ciro yaptın ve 10 ile sattın, kdv 100.000 tl. Burada 95.000 TL lik bir kdv farkı çıktı.
Gelir vergisinden bahsetmiyorum bile daha.
Şimdi bunu kapat kapatabilirsen, neyle kapatacaksın? Bu yüzden esnafların bir kısmı nakit almak istiyor ödemeleri hatta nakitte 10 puan kadar iskonto yapan yerler de mevcut.

Bir de şöyle bir durum var arkadaşlar, bunu çoğu kişi bilmez veya bilen de unutabilir.
Bazı gıdaya dayalı iş modellerinde şirket girdilerinin kdv oranı 1 dir ve çıkan kdv 10 dur.
Bir pizza restoranında gıda ile alakalı hemen her şeyi 1 ile alırsın ama satışta 10 ile satarsın.
500 bin liralık mamül girişi oldu ve aldığın kdv 1 puan, yani 5.000 tl.
1 milyonluk ciro yaptın ve 10 ile sattın, kdv 100.000 tl. Burada 95.000 TL lik bir kdv farkı çıktı.
Gelir vergisinden bahsetmiyorum bile daha.
Şimdi bunu kapat kapatabilirsen, neyle kapatacaksın? Bu yüzden esnafların bir kısmı nakit almak istiyor ödemeleri hatta nakitte 10 puan kadar iskonto yapan yerler de mevcut.
eee, zaten o kdv farkını müşteriden alıyor, yani devletin alacağı kdv'ye aracılık etmiş oluyor, aradaki farkı kapatmak derken müşterinin zaten fiyata dahil olarak ödemiş olduğu kdv'yi cebe atmak oluyor o zaman.
KDV bir satış işlemi sırasında devletin satın alandan aldığı vergi, satıcı alıyor gibi görünüyor ama bunu devlete ödemek üzere alıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar