Motosiklet lastikleri için Bekleme süresi 5 yıl(tavsiye edilen), janta takıldıktan sonra Kullanım süresi 2 yıl(tavsiye edilen) kabul edilir.
Yurdum resmi kurumları bu süreyi 10 yıl kabul etse de 5/2 bence fazlasıyla yeterli.
Aynen öyle, iyi muhafaza edildiğinde gerçekten ilk günkü performansında oluyor 5 yıllık lastik... Şu zamana kadar duvar gibi ön yargım vardı.
Şuan bir ay önce motoruma sıfır 2014 üretimi sıfır Pirelli SL26 lastik taktım, takmak zorunda kaldım karışık işlerden dolayı. Epey çekindim, korktum, hatta ilk birkaç gün orjinal naylon lastiklerden çok daha ön yargılı yaklaştım, internetteki eski üretim görüşlerinden dolayı. En kötü dene 200 300 km, olmadı atarsın dedim kendime. Lastiğin de hiç fena değildi yumuşaklığı, dokusu falan.
Taktığım lastik nemsiz, güneş görmeyen loş ortamda saklanmış bu zamana kadar. Lastiğin performansı gerçekten çok iyi.
Parlak asfaltta güzel güzel yatırıyorum, çok çok sert frenler yapıyorum, ani manevralar yapıyorum, kayar gibi bile olmuyor. 8-10 kere ıslak zeminde kullandım, frenleme, gazlama, dönme denemelerinde bulundum, hiç açık vermedi. Geçen gün Ankarayı sel bastı resmen, ayak bileğine gelecek sulu dandik asfaltlı yolda çok güvenliydi. Hiç sallamadı, bırakmadı.
Bu arada kullandığım lastikler, Pirelli Angel, Mitas MC 50, Mitas MC32 kışlık, Metzeler Me22, Anlas Kışlık, Michelin Pilot Sport, Rosso 2,Mitas Sport Force+, 3 5 tane de çin malı lastik. Denemelik değil, her birini de kendi motorlarımda en az 5-10 bin km kullandım, bilirim yani lastiğin hissiyatını. Velhasıl kelam, bu kadar lastik deneyiminin yanında 5 yıllık lastik, asla performans kaybetmiş gibi değil, hiçbir açık vermedi henüz, gel gelelim asfalt ve havalar daha soğuk, buna rağmen çok iyi.
Amma ve lakin;
Benim özel bir durumum vardı lastik konusunda, kabul ettim.
Sen dünya kadar para veriyorsun, aynı paraya neden en yeni üretim lastiği almayasın, eskisine aynı parayı ödeyesin ? Bence ön lastiği iade etmelisin, son üretimi yollasınlar.