Trafikte arac gecisi (sollama) ile alakali senaryolar

Motosikleti
2025 Triumph Tiger Sport 660
Netice itibarıyla hep yolun sizin hızınıza uygun en sağından giderseniz ve en sol şeridi sollama dışında asla kullanmazsanız bu tip detayları düşünmek zorunda kalmazsınız @ceyhunsen.
Zaten ben de büyük oranda böyle bir davranışa sahibim. Bu başlık daha çok bir düşünce deneyi. Yine de gerçekte olmayan bir kurgu değil.

Kendimin de Şile Otoyolu'nda başına bazen benzer olaylar geldiği için de konuyu açmaya karar verdim. O tarz zamanlarda hız sınırını aşmadan araç solluyor oluyorum. Ancak sağ şeritten daha yavaş ilerleyen sol şeritteki araçlar karmaşaya sebep oluyor. Bu anlattığım olayda sol şeritte giden araca yaklaşamana kadar ne ben agresif sürüyorum ne de kural ihlali yapıyorum. Sonrası ise soru işareti zaten.

Hiz limiti 100 ise her araca 100 demek degildir, zaten bizim ulkede binek otolar icin hiz limitleri sehir icinde 30 ya da 50, gidis gelis sehirlerarasi yollarda 90, cok seritli bolunmus sehirler arasi yollarda 110, otoyollarda 130-140. Istanbulda e5te eskiden 70ti, sonra 80 oldu, simdi 90.
Neyse, o hiz tabelalarinda yazan limitler eger ayrica belirtilmemisse motosikletler icin degil otomobiller icindir.
Bunları biliyorum. Zaten yukarıda da hız sınırına bilerek tampon bıraktım. O sayılar ve sınırlar tamamen gereksiz detay aslında. Sormak istediğim asıl soruda başka şeylere takınılmasın diye onları özellikle öyle de belirttim. Soruların hiçbir yerinde hız sınırını geçme gibi bir an yaşanmıyor.
Onu gecmemek icin hizini dusurmene gerek kalmasin, kendi seridinde, serit degistirmeden, hiz limitlerini asmadan gidebilmen icin.
Bunu zaten kimse pratikte yapmıyordur. Bunun devamındaki soruyu sözle anlatmak çok mümkün değil sanırım çünkü yanlış anlaşılmış bazıları için. Anlatabildiklerim de olmuş fakat trafik polisinin davranışı için ölçülebilir bir metrik var mı diye merak ediyorum açıkçası.

Bunu zaten kimse pratikte yapmıyordur. Bunun devamındaki soruyu sözle anlatmak çok mümkün değil sanırım çünkü yanlış anlaşılmış bazıları için. Anlatabildiklerim de olmuş fakat trafik polisinin davranışı için ölçülebilir bir metrik var mı diye merak ediyorum açıkçası.

Zannetmiyorum bunun bir metriğe bağlanabileceğini. Öndeki aracın hızıyla senin aracının hızı arasındaki farkla oranlanmış bir mesafe üzerinden limitler belirlemek gerekir. Daha bu cümleyi anlayabilecek kapasitede değil kural uygulayıcıların önemli kısmı. Pratikte başka bir yerde de bunun böyle hesaplanmış şekilde denetlenebileceğini sanmıyorum.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Katılımlarda da güvenlik için en sağdan bir soldaki şeride geçiyorum. (Yırtık dondan fırlar gibi yola atlayan çok çünkü...)

Milletimizin kazmalığı baki olmakla birlikte, yol kalitemiz de şöför kalitemizden yukarıda değil ki. Doğru düzgün "katılım şeridi" denen şey yok bu ülkede. Evimden E5'e giden ana yolda, yokuş aşağı giderken ters eğimle başlayan bir sağ-sol-sağ viraj üçlüsü var. Son sağa girerken virajın kabaca orta-orta öncesi kısmında sağdan giriş var, dümdüz şeridin içine giriyorlar =)

Son düzenleme:
Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
... Evimden E5'e giden ana yolda, yokuş aşağı giderken ters eğimle başlayan bir sağ-sol-sağ viraj üçlüsü var. Son sağa girerken virajın kabaca orta-orta öncesi kısmında sağdan giriş var, dümdüz şeridin içine giriyorlar =)
Orada bir de cep gibi bir şey var sanırım, Google Street view'da park etmiş bir çekici var. Yani geleni de göremezsin. 🤣

Orada bir de cep gibi bir şey var sanırım, Google Street view'da park etmiş bir çekici var. Yani geleni de göremezsin. 🤣

Senin baktığın yerde cep var evet, oralara akşamları otobüs kamyon falan park etmeye başladı..
Ama oranın girişinde katılım şeridi var yine. Az daha aşağıya git, göletin bitişiğideki sağ-sol-sağ'da direkt yola atlanıyor.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Senin baktığın yerde cep var evet, oralara akşamları otobüs kamyon falan park etmeye başladı..
Ama oranın girişinde katılım şeridi var yine. Az daha aşağıya git, göletin bitişiğideki sağ-sol-sağ'da direkt yola atlanıyor.

Ooo evet bu direkt geliş şeridine atlama, liyakatsiz insan işi bir tasarım. Tam memleketim işi. (Öncesinin eğimi de ters evet :D)

Motosikleti
2025 NC 750X DCT
Sol serit isgalinin para cezasi var da sagdan gecmenin de para cezasi var. Videodaki davranis eger etrafta polis olsa kesin ceza yedirtirdi. Benim anlatmak istedigim senaryolar biraz daha farkli.
polıs buna ceza yazmaz abartmayın bu kadar

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar