Sol Amortisör Keçe Değişimi (Yine kaçırıyor?)

Arkadaşlar merhabalar,
Geçen sene temmuz ayında Honda Cbf600 motosikletimin sol amortisör keçesi yağ sızdırmaya başladı. Kolon yağlanıyordu her bindiğimde. Babamında benimde elimizden gelir değiştirmek. Daha öncede F650 GS in keçelerini değiştirmiştik.

Değişimi yaptık, yeni keçeleri taktık, yeni yağı kitapçığında belirttiği oranda kattık.

1300 km bir yolculuğum oldu toplamda, ANA! bi baktım ertesi günü sol keçe yine kaçırmaya başlamış. Canım sıkıldı tabi haliyle biraz zahmetli iş.

Bunun teknik olarak sebebi nedir?

Bir usta arkadaşıma sordum, kolonda çizik olabilir dedi veya keçeyi çakarken zarar vermiş olabilirsin dedi.

Ne yapayım sizce?

Yani şu an kafama takıntı oldu. Nereden başlayacağım konusunda arafta kaldım.

Bir diğer etken de toz keçesinin önemsenmemesinden de kaynaklanabiliyor toz girip keçeyi tekrar bozuyor. İlkinde toz kaçırdığı için bozuluyor ve keçeler değiştirilirken toz keçeleri değiştirilmiyor. Diğer ihtimalleri yazmışsınız zaten.

Son düzenleme:
Motosikleti
XV250 - FZ6
Yeni taktığınız keçe sertleşmiş olabilir. Farklı bir yeni keçeyle denemek iyi olabilir.
O arada amortisör borusunu hafif zımparalayabilirsiniz. (1000 ya da 2000'lik zımpara kağıdıyla olabilir)
Sonra da pasta ve cila yapılabilir.

Şu videoda gösteriyor:

Bir diğer etken de toz keçesinin önemsenmemesinden de kaynaklanabiliyor toz girip keçeyi tekrar bozuyor. İlkinde toz kaçırdığı için bozuluyor ve keçeler değiştirilirken toz keçeleri değiştirilmiyor. Diğer ihtimalleri yazmışsınız zaten.
Hocam evet toz keçesini baktım çatlak yarık patlak aşınma deforme olmadığı için tekrardan yerine taktım ama sağ kolonda sıkıntı yok, sol eski durumuna döndü. Toz keçesinden mi ki? Bilemedim.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Yeni taktığınız keçe sertleşmiş olabilir. Farklı bir yeni keçeyle denemek iyi olabilir.
O arada amortisör borusunu hafif zımparalayabilirsiniz. (1000 ya da 2000'lik zımpara kağıdıyla olabilir)
Sonra da pasta ve cila yapılabilir.

Şu videoda gösteriyor:

Bir iki çizik görüyorum ama tırnağımı gezdirdiğimde takılmıyor. çok da derin değil yani, zımparada yapılabilir dediğiniz gibi ...

Motosikleti
Honda Vfr800xCrossrunner
Vfr800x in sol ön keçesini özel serviste 1 yılda 2 kere değiştirdim.
Teker-kaldırımdan inme atlama, çukur kullanımı yok.
Hızlı kullanım ve yüksek hızda ön fren kullanımı var.

Farklı bir servise başvurdum geçen hafta. Orjinal keçe takımı sipariş ettik. Haftaya değiştireceğiz.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)

Farklı bir servise başvurdum geçen hafta. Orjinal keçe takımı sipariş ettik. Haftaya değiştireceğiz.
Orijinal keçelerden başkası yalan kendi tecrübeme göre. Honda'nın orijinal keçeleri çok pahalı ama zamanında neden öyle olduğunu tecrübe edip öğrendim yani.

Kendi tecrübeme göre ne Ariete ne de Athena'dan verim alamazsınız; Honda'nın orijinal keçelerini NOK üretiyor. SKF keçeler de çok iyi. NOK ya da SKF takarsanız başınız ağrımaz. (Benim özel amortisör servisinde taktırdığım Ariete keçeler 6 ayda çatlamıştı. Kaçırma yapmıyordu ama keçe sanki 2-3 yıllık kullanılmış bir keçeymiş gibi ufak ufak birçok çatlak baş göstermeye başlamıştı. 8 ay kullandıktan sonra motoru sattığım için ne kadar dayandığını bilmiyorum ama değiştirdiğim orijinal NOK keçeler 6 yıllıktı ve üzerlerinde çok daha az çatlak vardı...)

Honda için bugün olsa bulabiliyorsam SKF (green/dual compound), bulamıyorsam NOK (orijinal) kullanırım...

Son düzenleme:
Motosikleti
Shadow 600
Benim motorda da çok ufak terleme vardı. Usta,toz keçesini değiştirmeye gerek yok dedi. Degistirdigim gün tekrar kaçırmaya başladı hatta eskisinden çok daha fazla her tarafı yağ yaptı. Sizin dediğiniz gibi tekrar toz keçeleriyle birlikte değişim yaptıriyim belki duzelir.

Benim motorda da çok ufak terleme vardı. Usta,toz keçesini değiştirmeye gerek yok dedi. Degistirdigim gün tekrar kaçırmaya başladı hatta eskisinden çok daha fazla her tarafı yağ yaptı. Sizin dediğiniz gibi tekrar toz keçeleriyle birlikte değişim yaptıriyim belki duzelir.

Motosikleti
Cruiser
Kendime yıllardır uyguladığım tarifeyi paylaşayım; terleme başlayınca keçeleri alır hazırda bulundururum (ari marka) hep memnun kaldım bu markadan. Değişim zamanı eğrilik var mı ona bakarım, ardından polisaj ya da mümkün mertebe yüzey temizliği, servis kitapçığında yazan miktarda yağ. Tabi ki her seferinde birinde sorun olmasa bile her ikisine de uygularım aynı işlemi. İşlem bitince de kullanım süresi bence kullanıma bağlı ki ben bu işlemleri yaptıktan sonra minimum 5-6 yıl sorunsuz kullanıyorum, ama Winnie the Pooh taki Tiger karakteri gibi hoplayıp zıplıycam dersen bu süre hayli kısalabilir. Umarım çözersin sorununu.

kalitesiz keçeden de kaynaklanabiliyor, yazın güneşte kaldığında bile salıyor kötü keçeler.

Hocam kolondan mı keçeden mi çıldıracam ya. kesin teşhisde yok.

Orijinal keçelerden başkası yalan kendi tecrübeme göre. Honda'nın orijinal keçeleri çok pahalı ama zamanında neden öyle olduğunu tecrübe edip öğrendim yani.

Kendi tecrübeme göre ne Ariete ne de Athena'dan verim alamazsınız; Honda'nın orijinal keçelerini NOK üretiyor. SKF keçeler de çok iyi. NOK ya da SKF takarsanız başınız ağrımaz. (Benim özel amortisör servisinde taktırdığım Ariete keçeler 6 ayda çatlamıştı. Kaçırma yapmıyordu ama keçe sanki 2-3 yıllık kullanılmış bir keçeymiş gibi ufak ufak birçok çatlak baş göstermeye başlamıştı. 8 ay kullandıktan sonra motoru sattığım için ne kadar dayandığını bilmiyorum ama değiştirdiğim orijinal NOK keçeler 6 yıllıktı ve üzerlerinde çok daha az çatlak vardı...)

Honda için bugün olsa bulabiliyorsam SKF (green/dual compound), bulamıyorsam NOK (orijinal) kullanırım...
NOK marka keçeyi Honda'dan mı talep edeceğiz hocam? Piyasada bulamayız sanırım.

Kendime yıllardır uyguladığım tarifeyi paylaşayım; terleme başlayınca keçeleri alır hazırda bulundururum (ari marka) hep memnun kaldım bu markadan. Değişim zamanı eğrilik var mı ona bakarım, ardından polisaj ya da mümkün mertebe yüzey temizliği, servis kitapçığında yazan miktarda yağ. Tabi ki her seferinde birinde sorun olmasa bile her ikisine de uygularım aynı işlemi. İşlem bitince de kullanım süresi bence kullanıma bağlı ki ben bu işlemleri yaptıktan sonra minimum 5-6 yıl sorunsuz kullanıyorum, ama Winnie the Pooh taki Tiger karakteri gibi hoplayıp zıplıycam dersen bu süre hayli kısalabilir. Umarım çözersin sorununu.
Sadece yola sürüyoruz abi. off road yapmıyoruz.

Motosikleti
XV250 - FZ6
SKF keçeyi nereden alıyorsunuz acaba, link var mıdır?

F54

acaba kılcal çizik olabilir mi
benim arkadaş nc de kaçırıyordu değiştirdi tekrar yaptı inceleme yaptı amortisör konusunda uzman bir usta komple krom borular değişti çizikler vardı

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Özellikle satan bir yer veya alışveriş platformu var mı hocam. Araştıracak mıyız?
Honda bayilerinden alabilirsiniz? Ben bu tip yedek parçaları hep bayilerden aldım. (Amortisör, zincir dişli ve fren işlerini hiçbir zaman yetkilide yaptırmam, hep özele giderim. Parçaları da yetkili bayiden alırım. Yetkilide sadece garanti bitene kadar standart bakım yaptırım...) Size en yakın Kepez'deki bayi gibi duruyor. Arayıp sormak lazım.

Son düzenleme:
Motosikleti
CBR 500 R
Sanayilerde keçeci, rulmancılar vardır. Eski keçeyi götürüp aynı ölçülerde SKT ya da SKF marka keçelerden alıp kullanabilirsiniz. Orijinal Honda'nın keçe üretimini de bu markalar ya da NOK markası yapar. Bu markalardan şaşmayın derim.

acaba kılcal çizik olabilir mi
benim arkadaş nc de kaçırıyordu değiştirdi tekrar yaptı inceleme yaptı amortisör konusunda uzman bir usta komple krom borular değişti çizikler vardı
Hocam yüzeysel olarak var ama ne kadar derinlik gerekiyor yağ kaçırması için bilmiyorum. Keçeleri değiştirdikte toz keçeleri değişmedi. Ondan mı acaba yoksa kolon çiziklerinden mi, düzgün mü çakamadık... saçma sapan düşündürüyor insanı

Sanayilerde keçeci, rulmancılar vardır. Eski keçeyi götürüp aynı ölçülerde SKT ya da SKF marka keçelerden alıp kullanabilirsiniz. Orijinal Honda'nın keçe üretimini de bu markalar ya da NOK markası yapar. Bu markalardan şaşmayın derim.
Ariete duyduk ama kullanmadım. NOK bulamadık. yani piyasada yok. SKT SKF ilk defa duyuyorum. Bunlara bi bakalım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar