Şimdi videodaki çocuğun kucağındakı kızın babası/annesi olduğunuzu düşünelim. O motorcu adama karşı şu an tepkiniz nedir? gene kızar mıydınız kızınızın rahatını bozdugu için? Biraz samimi olmak gerek.
Kişisel özgürlük alani, namus bekçiliği v.s gibi klişe terimleri o kızın evladınız oldugunu düşünüp tekrar kullanmak nasıl oldu? yemedi değil mi?normal zamanda olsa o çocuğu kazığa oturtur kızınızı da dayak manyağı yaparsınız. birbirimizi koparmayalım şimdi. Türkiye'deki insanların yüzde 90'ının mezhebi bu kadar geniş değil. genelde özgürlük alanı "aslan oğlum ne canlar yakmıştır helal olsun" dan öteye gitmez.
her toplumun " kımılerı kabul etmek ıstemesede" kendı kulturel gecmıslerı , normları , ahlak anlayısı vardır.Türk kültürü,Amerikan kültürü vs vs. Bir toplumda hiç reaksiyon gösterilmeyecek hareket başka bir toplumda çok ağır ve nagatif şekilde tepki çekebilir.Olaylar yorumlanırken bunu dikkate almamız gerekiyor.Sorun şu , hangi hareket hangi seviyeye kadar toplum içinde topluma açık alanlarda yapıldıgında tepki görmez ? Bazı yazılı olmayan kurallar vardır toplum ıcınde uygulanan.Icınde bulundugu kulture ait olan ve onla doğup büyüyen kişi bunları ister istemez öğrenir ve bilir.
Motorla gelen kişinin yaptığı hareket , tavrı kesin bir dille yazıyorum ÇOK YANLIŞ fakat genç arkadaşlara hiç eleştiri yok mu ?
Hacım.
Bu olay kültürde var ama öylesi yok. Sokakta çiftlere laf atan, azarlayan adam cinsel açlığından mütevellit kuyruk acısı sebebiyle öyle şiddetli tepki gösteriyor. Göstermeyen, görmezden gelen de meşrebi geniş olduğu için değil kendi eşiyle arasındaki ilişkisi bakımından mutlu biri olduğu için.
Yoksa bu uyarıyı yapan kişi son derece nazik ve kırmadan söyler. Sokakta ulu orta dondurma yalayan çocuğu azarlayıp ağlayarak evine yolluyormuyuz? Kenara çekip yanlışını açıklıyoruz. Aynı şey bu da.
her toplumun " kımılerı kabul etmek ıstemesede" kendı kulturel gecmıslerı , normları , ahlak anlayısı vardır.Türk kültürü,Amerikan kültürü vs vs. Bir toplumda hiç reaksiyon gösterilmeyecek hareket başka bir toplumda çok ağır ve nagatif şekilde tepki çekebilir.Olaylar yorumlanırken bunu dikkate almamız gerekiyor.Sorun şu , hangi hareket hangi seviyeye kadar toplum içinde topluma açık alanlarda yapıldıgında tepki görmez ? Bazı yazılı olmayan kurallar vardır uygulanan.Icınde bulundugu kulture ait olan ve onla doğup büyüyen kişi bunları ister istemez öğrenir ve bilir.
Motorla gelen kişinin yaptığı hareket , tavrı kesin bir dille yazıyorum ÇOK YANLIŞ fakat genç arkadaşlara hiç eleştiri yok mu ?
Genç arkadaşların kimseye maddi yada manevi zararı var mı?Yada kanuna aykırı bir durum var mı?
toplumsal kurallar neden var ? gelenek gorenek orf adet nasıl ve neye dayanarak olusuyor ? babalarımızın yanında ayak ayak ustune atmayız veya bayramda onların elini neden opuyoruz ? veya yaslılara neden saygı gosterırız ?
Hiç kimse "sözde" toplumsal kurallara uymak zorunda değil.Uymayandan da kimse hesap soramaz.Bu tarz bir hak yok.Hesap sormaya kalkarsanız bu tacize girer.Günümüz toplumu tek sesli değil,çok farklı yaşam tarzları,kültürler,inanışlar var.Herkes birbirine saygı göstermek zorunda.Bugün bu çifleri rahatsız eden yarın Ramazan'da sigara içeni taciz eder.Hala sorumu cevaplamadınız bu çiftin kimseye maddi yada manevi zararı var mı?Varsa nedenleri ile açıklayın.
Bir kaç şey daha sorayım Örf nedir?Adet nedir?Gelenek nedir?Bütün örf,adet ve gelenekler yaralı mıdır?Mantıklı mıdır?Bütün hepsini yaşatmak gerekir mi?Yoksa bazılarını toplum yararına yok etmek gerekir mi?
Son soru "namus" nedir?
bir kere kavram kargaşası olmasın, motorla gelen kısının uslubu ve yaklasımı ÇOK YANLIŞ, fakat bundan rahatsızlık duyup hicap duyup onları uygun bir dille uyarabilir , topluma açık bir alan , ortak kullanım alanı , evlerimiz neden var , mahrem neden var.
ben kendi adıma topluma açık bir alanda ki burda yer bir "sokak veya meydan" kız arkadaşımı kucağıma alıp onla öpüşmeyi doğru bulmuyorum.En son kız arkaşdaşım Rus'du , onun için böyle şeyler çok normal olmasına rağmen İstanbul'da olduğumuz sürece dışarda hareketlerime çok dikkat ettim ,kaldıki son 4 yıldır londradaydım , defalarca moskovo'ya gittim ( ve birçok farklı başkente kiev paris amsterdam barcelona milano athens ... ) vs. ıngiltere rusya bunu yaparsınız tepki verilme ihtimali SIFIR a yakındır fakat biz nerde yaşıyoruz Türkiye'de , bizim kültürümüzde Mahremiyet önemlidir,benim aileden aldığım terbiye bu sekilde. Namus meselesi değil , sadece toplumun ortak kullanım alanlarında hangi seviyeye kadar olan hareketlere musama gösterilecek.Benim için genc arkadaşların videodaki halleri "sokak" için biraz heyecanlı.
Yaklaşımı ve uslubu çok kötü lakin uyarmakla yanlış yaptığını düşünmüyorum. Kadının eşi filan olduğunu sanmıyorum kim gece gece eşini oraya getirip onu yapar? Eşi dahi olsa, evlilik cüzdanı bu şekilde davranmaya hak kazandırmıyor ayrıca. Otel mi bulur, ev mi tutar o zaman naparsa yapsın evliliği, bekarlığı bize dert değil ama o manzara, sokak ortasında hoş değil.
Bu hoş değillerin, ev-otel göstermelerin sonu yok. Kişisel görüşlerinizle insanları rencide edemezsiniz.
https://onedio.com/haber/eminonu-nde-sarilan-bir-cift-ve-cevredeki-insanlarin-dusunceleri-393283
Olayları bu şekilde bağlamanız anlamsız. Herşeyin bir sınırı var arkadaşım. Ben kocamla dısarda sarıldım veya el ele tutuştum dıye hiç kimse bön bön bakmadı, uyarmadı senelerdir. Bıkac kişi yaptı diye olayı oralara bağlamayın. Sokak ortasında kucagına oturtup öpüşmek ile sarılmal arasında çok fark var. Ben bişey demezdim ama rahatsızlık verici. İnsanoğlu hep fazlasını ister, işin sonu yok. Biyerde durmak lazım. Bunları halka açık yerde yaşamanın anlamı yok. Uyaran kişi uslub olarak ve yaklaşım olarak çok çok yanlış şekilde davranmış. Kadının önünde sevgilisinide rezil etmiş, rencide etmiş o konuda haklı demiyorum.
Olayları bu şekilde bağlamanız anlamsız. Herşeyin bir sınırı var arkadaşım. Ben kocamla dısarda sarıldım veya el ele tutuştum dıye hiç kimse bön bön bakmadı, uyarmadı senelerdir. Bıkac kişi yaptı diye olayı oralara bağlamayın. Sokak ortasında kucagına oturtup öpüşmek ile sarılmak arasında çok fark var.
Ben bişey demezdim ama rahatsızlık verici. İnsanoğlu hep fazlasını ister, işin sonu yok. Biyerde durmak lazım. Bunları halka açık yerde yaşamanın anlamı yok. Uyaran kişi uslub olarak ve yaklaşım olarak çok çok yanlış şekilde davranmış. Kadının önünde sevgilisinide rezil etmiş, rencide etmiş o konuda haklı demiyorum.