Hocam daha yatık motosikletler derken enduro cross tarzı motosikletlerden mi bahsediyorsunuz? Düşme kalkma arazi motosikletleri.
Ben yol ağırlıklı motosikletler kullandım kullanıyorum. Öyle yatma kalkma durumları olmadı. Mesela şu an cbf600 kullanıyorum. 30 derecenin üzerine çıkmamışımdır. Uzun yolumuz oluyor sezonda 5-6 bin km.
Şundan dolayı sormuştum. Akü temini ve satışı yapan bir arkadaşımın yukarıda verdiği bildileri istinaden buraya paylaşım yaptım. Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.
Şöyle özetleyelim; motosikletinize akü alırken izlemeniz gereken sıra kabaca,
1. Öncelikle üreticinin önerdiği ve motosikletinizin üzerinde gelen orijinal aküyü (veya aynı özelliklere sahip başka bir markayı) kullanın. Çünkü orijinal akü, aracın çektiği akım ve güç değerine göre optimize edilmiştir.
2. Motosikletinizde, orijinal donanımlar haricinde ekstra akım çekecek eklentiler varsa (sis farı, takip cihazı, elçik ısıtma vs.) bu eklentilerin çekeceği akım değerini hesaplayarak, orijinal değerin biraz üzerinde kapasiteye sahip (Ah olarak) aküler kullanabilirsiniz. Örneğin 8 Ah kapasiteye sahip akü yerine 10-12 Ah akü gibi. Ancak burada dikkat edilecek şey, kesinlikle voltaj değerini değiştirmemek. Örneğin 12V'luk bir akü yerine 18-20 V'luk bir akü kullanamazsınız.
3. Sodurlu88'in yazdığı gibi, motosiklet aküleri bazı durumlarda yatay veya açılı monte edilmiş olabilir (motosikletlerin tasarımına göre değişebiliyor). Bu durumda eğer akünüz dik olarak konumlandırılmamışsa, asit sızdırma ihtimali olan standart MF tip akü kullanmayın. Ya daha önce yazdığım gibi "non spillable" yada SLA tip, fabrikada doldurulup mühürlenmiş aküler kullanmanız gerekir.
4. Örneğin süper sport veya naked tarzı motosikletler, sürüş sırasında virajlarda daha düşük açılarla kullanılabildiklerinden, bu tip motosikletlerde akü dik olarak konumlanmış dahi olsa, bu kez de motosikletin yatış açısından dolayı standart akülerin yine asit sızdırma ihtimalleri olabilir. Burada yine mühürlü/sızdırmaz akü kullanılması gerekir.
5. Motosikletinizde start-stop gibi bir özellik varsa, zaten üretici AGM “Absorbed Glass Mat” yani asit emdirilmiş cam elyaf tipi akü kullanmış olacağından, orijinale sadık kalmanız çok önemlidir.
6. Eğer daha performanslı, uzun ömürlü, deşarja dayanaklı ve tabii ki daha pahalı bir akü istiyorsanız bu kez de "jel akü" denilen, akü içindeki elektrolitin sıvı halde değil de jel halde bulunduğu ve piyasada "kuru akü" diye tabir edilen aküler kullanabilirsiniz.
7. LiFePO4 denilen lityum-demir fosfat içeren aküler. Bunlar çok daha dayanıklı, uzun ömürlü, kapasitelerini hemen her akım değerinde koruyan aküler. Son zamanlarda motosikletlerde kullanılmaya başlandı ancak şu aşamada çok pahalılar. Daha çok karavanlarda, teknelerde, solar sistemlerde, vb. kullanılıyor. Bu da sizin keyfinize ve bütçenize kalmış.
Kısaca durum böyle...