SLA Tip Akü ve BS Akü

Arkadaşlar merhaba, bu konuda bilgisi olan arkadaşlara danışmak istiyorum.

"Montaj egimi dolayı ile; Asit paketli akulerı degıl, SLA tip aküleri kullanmalısınız. Kodunda -BS olmayacak."

"Çalışmaz mı! Çalışır fakat akma, performans, hizmet ömrü gibi hususlar değerlendirilmeli."

Bir arkadaşımızdan böyle bir bilgi edindik.

Bunun aslı astarı nedir, sizler dikkat ediyor musunuz?

Motosikleti
1190 ADV
SLA = Sealed Lead Acid
BS = Battery Sealed
FA = Factory Activated
MF = Maintenance Free
VRLA = Valve Regulated Lead Acid
CA/CA = Calsium - Calsium

Üreticiler farklı farklı kısaltmalar kullanıyor aküleri için. Birçoğu aynı anlamı taşıyor. Soruna dönersek, SLA ile BS aynı anlamları taşıyor. Yani bir fark yok bu akü tipleri arasında.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Şurada kısaca bilgi vermiştim...

Sizin bahsettiğiniz asit paketli aküler MF (Maintenance Free) yani bakımsız diye tabir edilen aküler. Bakımsız denilse de, bunlar içi boş olarak satılıp, sonradan asit ile doldurulduğundan, belli açılardan sonra asit sızdırma ihtimalleri vardır. Bu yüzden özellikle yatık kullanılan motosiklet tiplerinde kullanılmaları pek önerilmez.

SLA (Sealed Lead Acid) yani mühürlenmiş kurşun asit aküler ise, fabrikasyon olarak doldurulmuş ve tamamen kapatılmış olduklarından hiçbir bakım gerektirmeyen ve sızdırma ihtimali olmayan akülerdir. Bu nedenle motosiklet kullanımına daha uygundur. Bu tip aküler bazı üreticiler tarafından VRLA Akü (Valf Regulated Lead Acid) yani Sübap Ayarlı Kurşun Asit Akü olarak da adlandırılıyor.

Bazen de MF akü olup "non spillable" ibaresi olan aküler görürsünüz. Örneğin Yuasa YTZ7S-10S-12S vs. Bu da fabrikada dolumu yapılmış ve sızdırmaz anlamına gelen akülerdir.

Kısaca eğer yaklaşık 30 derecenin üzerinde eğimle kullanılmayacaksa MF aküler de iş görürler. Ama daha yatık kullanılacak motosikletlerde SLA veya non spillable" ibaresi olan MF aküler kullanılmalıdır. Tabii start-stop özelliği varsa AGM aküler veya daha çok paranız varsa jel aküler de tercih edilebilir.

Hocam daha yatık motosikletler derken enduro cross tarzı motosikletlerden mi bahsediyorsunuz? Düşme kalkma arazi motosikletleri.

Ben yol ağırlıklı motosikletler kullandım kullanıyorum. Öyle yatma kalkma durumları olmadı. Mesela şu an cbf600 kullanıyorum. 30 derecenin üzerine çıkmamışımdır. Uzun yolumuz oluyor sezonda 5-6 bin km.

Şundan dolayı sormuştum. Akü temini ve satışı yapan bir arkadaşımın yukarıda verdiği bildileri istinaden buraya paylaşım yaptım. Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.

Motosikleti
1190 ADV
Hocam daha yatık motosikletler derken enduro cross tarzı motosikletlerden mi bahsediyorsunuz? Düşme kalkma arazi motosikletleri.

Ben yol ağırlıklı motosikletler kullandım kullanıyorum. Öyle yatma kalkma durumları olmadı. Mesela şu an cbf600 kullanıyorum. 30 derecenin üzerine çıkmamışımdır. Uzun yolumuz oluyor sezonda 5-6 bin km.

Şundan dolayı sormuştum. Akü temini ve satışı yapan bir arkadaşımın yukarıda verdiği bildileri istinaden buraya paylaşım yaptım. Değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.

Bahsedilen eğim motosikletin yatma açısı değil. Akünün motorda takılı olduğu yer her motorda düz olmaz. Bazı motosikletlerde akü yan durur bazılarında hafif açılı durur. Sonuç olarak CBF 600 e akü alacaksan özellikle dikkat edeceğin bir konu değil. Kullanma kılavuzunda tavsiye edilen aküyü yada müadili birşey takabilirsin sorun olmaz.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150

Şöyle özetleyelim; motosikletinize akü alırken izlemeniz gereken sıra kabaca,

1. Öncelikle üreticinin önerdiği ve motosikletinizin üzerinde gelen orijinal aküyü (veya aynı özelliklere sahip başka bir markayı) kullanın. Çünkü orijinal akü, aracın çektiği akım ve güç değerine göre optimize edilmiştir.
2. Motosikletinizde, orijinal donanımlar haricinde ekstra akım çekecek eklentiler varsa (sis farı, takip cihazı, elçik ısıtma vs.) bu eklentilerin çekeceği akım değerini hesaplayarak, orijinal değerin biraz üzerinde kapasiteye sahip (Ah olarak) aküler kullanabilirsiniz. Örneğin 8 Ah kapasiteye sahip akü yerine 10-12 Ah akü gibi. Ancak burada dikkat edilecek şey, kesinlikle voltaj değerini değiştirmemek. Örneğin 12V'luk bir akü yerine 18-20 V'luk bir akü kullanamazsınız.
3. Sodurlu88'in yazdığı gibi, motosiklet aküleri bazı durumlarda yatay veya açılı monte edilmiş olabilir (motosikletlerin tasarımına göre değişebiliyor). Bu durumda eğer akünüz dik olarak konumlandırılmamışsa, asit sızdırma ihtimali olan standart MF tip akü kullanmayın. Ya daha önce yazdığım gibi "non spillable" yada SLA tip, fabrikada doldurulup mühürlenmiş aküler kullanmanız gerekir.
4. Örneğin süper sport veya naked tarzı motosikletler, sürüş sırasında virajlarda daha düşük açılarla kullanılabildiklerinden, bu tip motosikletlerde akü dik olarak konumlanmış dahi olsa, bu kez de motosikletin yatış açısından dolayı standart akülerin yine asit sızdırma ihtimalleri olabilir. Burada yine mühürlü/sızdırmaz akü kullanılması gerekir.
5. Motosikletinizde start-stop gibi bir özellik varsa, zaten üretici AGM “Absorbed Glass Mat” yani asit emdirilmiş cam elyaf tipi akü kullanmış olacağından, orijinale sadık kalmanız çok önemlidir.
6. Eğer daha performanslı, uzun ömürlü, deşarja dayanaklı ve tabii ki daha pahalı bir akü istiyorsanız bu kez de "jel akü" denilen, akü içindeki elektrolitin sıvı halde değil de jel halde bulunduğu ve piyasada "kuru akü" diye tabir edilen aküler kullanabilirsiniz.
7. LiFePO4 denilen lityum-demir fosfat içeren aküler. Bunlar çok daha dayanıklı, uzun ömürlü, kapasitelerini hemen her akım değerinde koruyan aküler. Son zamanlarda motosikletlerde kullanılmaya başlandı ancak şu aşamada çok pahalılar. Daha çok karavanlarda, teknelerde, solar sistemlerde, vb. kullanılıyor. Bu da sizin keyfinize ve bütçenize kalmış.

Kısaca durum böyle...

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
...
7. LiFePO4 denilen lityum-demir fosfat içeren aküler. Bunlar çok daha dayanıklı, uzun ömürlü, kapasitelerini hemen her akım değerinde koruyan aküler. Son zamanlarda motosikletlerde kullanılmaya başlandı ancak şu aşamada çok pahalılar. Daha çok karavanlarda, teknelerde, solar sistemlerde, vb. kullanılıyor. Bu da sizin keyfinize ve bütçenize kalmış.

Kısaca durum böyle...
LiFePO4 olanlar bir de kayda değer hafif oluyor; 2-3kg bir kazanç söz konusu. Bazı kullanım tarzları için oldukça önemli olabilir diye ek not düşeyim.

Motosikleti
MSX-125 & X-Pulse 200 & Hornet 750
SLA = Sealed Lead Acid
BS = Battery Sealed
FA = Factory Activated
MF = Maintenance Free
VRLA = Valve Regulated Lead Acid
CA/CA = Calsium - Calsium

Üreticiler farklı farklı kısaltmalar kullanıyor aküleri için. Birçoğu aynı anlamı taşıyor. Soruna dönersek, SLA ile BS aynı anlamları taşıyor. Yani bir fark yok bu akü tipleri arasında.

Yuasa bataryalarda BS = Bottle Supplied (asit paketi) anlamına geliyor. https://www.yuasa.fr/en/information/motorcycle-and-powersport/battery-basics-safety/

Bahsedilen eğim motosikletin yatma açısı değil. Akünün motorda takılı olduğu yer her motorda düz olmaz. Bazı motosikletlerde akü yan durur bazılarında hafif açılı durur. Sonuç olarak CBF 600 e akü alacaksan özellikle dikkat edeceğin bir konu değil. Kullanma kılavuzunda tavsiye edilen aküyü yada müadili birşey takabilirsin sorun olmaz.
Evet akü'yü söktüğümde düz bir açısı vardı. O zaman çok da şey etmemek lazım. Teşekkürler hocam. :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar