Sense of speed muhabbeti

Motosikleti
Triumph Trident 660
Sense of speed dediğin göstergeye bant çekip sezgilerine göre sürmekse eğer, bunun için yüksek cc motora ihtiyacın yok. Sürekli göstergeye bakıyorsan 50cc motorda bile yapmalısın.
Göstergeye bakmıyorum , ama düşük cc den yüksek cc geçince o aradaki şımarıklığı ya da heyacanı bu şekilde yenebilirim diye düşündüm.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bugün elektrikli bir Citroen C3'e tesadüfen bindim. Gaza asıldığında arkaya manyak yapıştırıyor. Kalkışta apaçi motoru dediğimiz bir çok motorun içinden geçer, o derece bir performans.

Motosikleti
Ns200 15"
Bugün elektrikli bir Citroen C3'e tesadüfen bindim. Gaza asıldığında arkaya manyak yapıştırıyor. Kalkışta apaçi motoru dediğimiz bir çok motorun içinden geçer, o derece bir performans.
Yeni arabalar iyi güzelde abi çok tıraşlar, abuk subuk trim sesleri, saçma sapan amortisörler ve zevksiz direksiyonlar.

Old is gold hell yeahh 🤘🤘

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Motosikleti
DUKE 250
Öncelikle Cuma'ya bir meeting set edelim, ardından Pazartesi sabah bazı işleri merge edelim. Vakit kalırsa kendi aramızda brain storming yaparak sense of speed konusu hakkında brief veririz.
abi sucuk satıyoruz biz.

O dönemler İCQ vardı, benim 4 haneli icq numaram çok havalıydı. :)
MSN falan hepsi sonradan çıkan şeylerdi.

bende icq son dönemine yetişen tayfadanım, bizim de uzmanlı yahoo messenger ve yahoonun chat odalarında geçti.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Emekli bir Pist pilotu olarak profesyonel ağızdan anlatayım. Hız algısı kişiden kişiye değişiyor. Midenin genişlemesi gibi birşey bu. Limitlerini ne kadar çok kullanırsan algın o kadar değişir. Anahtar kelime "aa burası böyle geçilebiliyormuş"

Ne yaptığını biliyorsan, doğru çizginin, gaz açmanın fren yapmanın tekniklerini doğru olarak biliyorsan üzerinde durulabilecek birşey bu. Kamuya açık alanda hız algısının ne kadar yüksek ya da düşük olmasını tartışmanın bir manası yok. Algıyı yükseltmeye çalışmak hayati sonuçlar doğurabilir, ama sürüşü etkiler mi? Evet? Gerekli mi? Hayır.

Otomobil ile yarıştığım dönemde eşime araç kullanmayı öğrettim, hızlı sürer mesela. Tabii ki istediğim birşey değil ama onun için standart hız trafikteki başka bir sürücünün algısından daha yüksek bir noktada. Trafik normalde o noktada 70'le seyrediyorsa ama önü boşsa 100-110'la gidiyor. Durabileceği hızda gitmeyi, limit fren yapmayı, viraja girmeyi biliyor.

İş yerinde çalışanım olan arkadaşlarla bi yere giderken sağ koltukta oturamadığımdan ben geçerim direksiyona. Ama sağımda oturan ayağıyla fren yapar istisnasız her seferinde. Halbuki takip mesafemi korurum, kimseye tampon yapmam, kimseye dalaşmam, arkadan gelen varsa kollar yol veririm, makas atmam. Sadece daha az fren yaparım. Yanımdaki 50 ile dönüyorsa ben 80 ile dönerim. Ama bilerek değil. Tabela okuyarakta değil, Nereden girilir hangi hızda giriliri bildiğimden gidiyorum. Mutlaka daha önce döndüğüm virajdır mesela o virajlar. Ya da ucu açıktır. Motosiklet gibi panoramik bir görüş olmadığı ve konum alınamadığı için motosiklette bunu oturtmak daha kolay ama otomobilde hız algım bu şekilde dönmemin bir sorun olmayacağını bana bildiriyor. Bende ona göre yapmam gerekeni yapıyorum.

A noktasından B noktasına hızlı gidip virajda kazık fren yapıp viraja girmek hız algısını değiştirmez. Böyle süren kişi sadece iki nokta arası heyecan yaşamaya çalışıyordur, ne yaptığının farkında değildir. Algısı yüksek olan hızlı ve akıcı gider. ALS sistemine sahip ralli otomobillerinde görürsünüz. Viraja yaklaşırken çok patırdıyorsa korkuyordur süren. Ayağını gazdan çekiyordur, turbo lag yapmasın diye otomobil gazlamaya hazır tutup yakıtı manifoldta yakarak patırdamasına yol açıyordur. Ne kadar az patırdarsa o kadar hızlı gidiyordur o pilot. Ama kesinlikle şunu önermiyorum: virajlara hızlı girin yatırın kaldırın algı değiştiricem diye.

Pistte yarış eğitimi verildiği zamanlarda yeni kursiyerlere bak böğğlle dönecen diye apexleri gösterirdim arada. Tabii o zaman amaç pistin açık olmasından dolayı antrenman fırsatı. Pite çektiğimizde sağ koltuğumdan birisi ben bu işi yapamam, ben böyle gidemem diye inmişti. Adam yaktı parayı, vazgeçti eğitimden. Zamanında bunları bize öğreten hocamız, olum neden yarışta gittiğin gibi gidiyorsun önce yavaş gitsene diye serzenişte bulunmuştu. Haklıydı adam. Adamın algısının oturması için önce kendisinin neler yapabildiğini görmesi lazım. Aaa bende burayı bu kadar olmasada bu kişinin döndüğüne yakın dönebiliyorum demeli.

Yine aynı hocamız belirli noktalarda zaman kaybediyorum ama nerede bilmiyorum diye söyleyince direksiyona oturup benim Clio cup'ı bi sürdü. Ben sağdaydım tabii ki bu sırada. Ulan burası böylede dönülebiliyomuş demiştim. Yeniden kalibre oldu algım. O zamanlar telemetry falan yok tabi. Anca F1'de görürdük telemetry'i.

Bir kaç paragraf daha örnek verir uzun uzun yazarım. Ama uzatmanın manası yok. Hız algısı böyle birşey. Deneyip geliştirmek için sağlam bir eğitim alman lazım. Kafana göre arttırıp azaltabileceğin bir şey değil. İşine yarayacak birşey de değil.

Deneyimleyeyim diye deneyimlenecek bir olgudan mı bahsediyoruz? Büyük cc'ye geçince duyu organların mı devreye girecek soru nedir? :)

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Hız hissi kazanmanın en iyi yolu o virajda daha önce motor yatırmış olmak. Ölmezsen şayet, hangi hızda gitmen gerektiğini çok güzel öğreniyorsun.

A noktasından B noktasına hızlı gidip virajda kazık fren yapıp viraja girmek hız algısını değiştirmez.

Küçük bir buraya itiraz edeyim. Değiştirir aslında, tam olarak ağzına sıçar hız algısının bu hareket :ROFLMAO:

Oturmuş bir hız algısı, üstüne o yolu/pisti/virajı/sektörü çok iyi bilmek, sert frenle girebilmenin tek yolu, veya ön koşulları diyelim. Bunlar olmadan sert fren yapılmaya çalışıldıkça hızlı gelip bir anda hızın düşmesi tam da hız algısı oturmadığı için işleri sarpa sardırıyor, genelde de fazla frenlemeyle sonuçlanıyor.

Eline sağlık.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Küçük bir buraya itiraz edeyim. Değiştirir aslında, tam olarak ağzına sıçar hız algısının bu hareket :ROFLMAO:

Oturmuş bir hız algısı, üstüne o yolu/pisti/virajı/sektörü çok iyi bilmek, sert frenle girebilmenin tek yolu, veya ön koşulları diyelim. Bunlar olmadan sert fren yapılmaya çalışıldıkça hızlı gelip bir anda hızın düşmesi tam da hız algısı oturmadığı için işleri sarpa sardırıyor, genelde de fazla frenlemeyle sonuçlanıyor.

Eline sağlık.
Yok yanlış anlaşılmış dediğim. 500mt dümdüz yol sonu viraj var, sürücü gazladı gazladı, viraja yaklaşırken sıktı freni, 100'le dönebilir ama göt sensörü devreye girdi ve beyine burayı bu hızda dönemeyebilirsin sinyali çaktı. Yine döndü 50 ile. Sadece düz yolda gazlamış oldu. Hiç bir manası yok. Anlatmak istediğim buydu.
Öncelikle virajda ne yapması gerektiğini öğrenmeli, gaz nasıl açılır, ağırlık transferi nasıl korunur, limit noktası nasıl belirlenir, bakış nasıl olur vs. Hepsini birleştirip akıcı gidebilmek önemli. Ama en kolay yolu bunları öğrendikten sonra önünde aynı tip bir motorla sürmek olur. Amaç yetişmek değil ama kılavuz almak. Öndeki durumun farkında olursa uçurmayacak hızda hızlandırabilir arkasındakini.

Yoksa pistte zaten limit fren, dengeli gaz, apex'i kesince full gaz kombinasyonuyla gidiyoruz. 500 kere döndüğümüz virajı 501. kez dönüyoruz. Milisaniyeleri kovalıyoruz.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
500mt dümdüz yol sonu viraj var, sürücü gazladı gazladı, viraja yaklaşırken sıktı freni, 100'le dönebilir ama göt sensörü devreye girdi ve beyine burayı bu hızda dönemeyebilirsin sinyali çaktı. Yine döndü 50 ile. Sadece düz yolda gazlamış oldu. Hiç bir manası yok. Anlatmak istediğim buydu.
Aha beni anlatmışsın, düz yol gazcısı. :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Yok yanlış anlaşılmış dediğim. 500mt dümdüz yol sonu viraj var, sürücü gazladı gazladı, viraja yaklaşırken sıktı freni, 100'le dönebilir ama göt sensörü devreye girdi ve beyine burayı bu hızda dönemeyebilirsin sinyali çaktı. Yine döndü 50 ile. Sadece düz yolda gazlamış oldu. Hiç bir manası yok. Anlatmak istediğim buydu.
Öncelikle virajda ne yapması gerektiğini öğrenmeli, gaz nasıl açılır, ağırlık transferi nasıl korunur, limit noktası nasıl belirlenir, bakış nasıl olur vs. Hepsini birleştirip akıcı gidebilmek önemli. Ama en kolay yolu bunları öğrendikten sonra önünde aynı tip bir motorla sürmek olur. Amaç yetişmek değil ama kılavuz almak. Öndeki durumun farkında olursa uçurmayacak hızda hızlandırabilir arkasındakini.

Yoksa pistte zaten limit fren, dengeli gaz, apex'i kesince full gaz kombinasyonuyla gidiyoruz. 500 kere döndüğümüz virajı 501. kez dönüyoruz. Milisaniyeleri kovalıyoruz.

Ben de bunu demek istiyordum, baya anlaşamadık =)
Fazla hızlı gelmek algının bozulmasına ve gerekenden fazla yavaşlanmasına sebep oluyor, o yüzden hız algısı yoksa düzlükte ekstra ekstra gaz açmak daha doğrusu freni ileri taşımak ancak dağılmakla sonuçlanıyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar