Scorpion EXO-491 Kaza Sonrası Kullanıma Devam Edilir mi?

AKS

Motosikleti
Pulsar F250
Kazada otobüse çarpmıştım neredeyse kafa kafaya oldu ama sağa gidonu kırınca sol el ve sol ayak darbeye bağlı kırık oldu. Kaza da kafamı vurduğumu veya yerde sürüklendiğimi hatırlamıyorum hemen motoru kapatıp kaskı çıkarıp uzandığımı hatırlıyorum. Konumuza gelince böyle bir hasar var kaskta bu kask kullanmaya devam edilebilir mi yoksa risk almayıp yeni kask almalı mıyım?
eylll6u.jpg

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Kask için bırakın kazayı, elinizden düşüp yere çarptığında bile o darbeyi aldığı nokta bir kaza esnasında koruyuculuk özelliğini yitirir derler. Doğru mudur ya da test edilmiş midir bilemem ama bu tip durumlarda ben de risk alınmaması gerektiğini ve kaskın değişimini tavsiye ediyorum.

Motosikleti
Suzuki Inazuma
Geçmişler olsun. Değiştirmekte fayda var.
Kask görevini yapmış. Bırakın emekliye ayrılsın

Motosikleti
D400
yere düşürdüğünde bile kullanma deniliyor da o kadar para veriliyor kaska, bi zahmet yere düşünce de kullanılsın. gidip 20k para verdiğin kaskı daha takmadan yere düşürünce hemen hurdaya ayıracak babayiğit varsa helal olsun.

Soruna gelecek olursak ben kaza yaptım yine de kullandım, kullanmamak daha mantıklı tabi.

Motosikleti
MV Agusta Brutale 800, Ducati 797

KASK GÜVENLİĞİ VE DARBE DAYANIMI SOHBET KAYDI​

SORU 1: Fiber veya dayanıklı termoplastik kasklarda düşme veya çarpma esnasında mikro kırık oluşur mu? Daha sonra dayanımı azalır mı?

CEVAP: Evet, her iki kask türünde de gözle görülmeyen yapısal hasarlar oluşabilir ve bu durum kaskın koruma kapasitesini ciddi şekilde azaltır.

• Fiber (Kompozit) Kasklar: Fiberglas veya karbon fiber kasklarda "delaminasyon" (katman ayrılması) yaşanabilir. Dış kabuk sağlam görünse bile, içteki lifler mikroskobik düzeyde çatlayabilir. Bir kez darbe alan fiber yapı, örgü bütünlüğünü kaybettiği için ikinci bir darbede enerjiyi yayamaz.
  • Termoplastik (Polikarbonat) Kasklar: Bu kasklar daha esnektir ancak darbe anında moleküler yapıda "stres çatlakları" oluşur. Bu çatlaklar malzemenin sertlik ve esneklik dengesini bozarak kaskı "tek kullanımlık" hale getirir.
  • EPS Köpük Faktörü: Kaskın içindeki asıl koruyucu olan EPS (beyaz köpük) tabakası darbe anında ezilir ve geri eski haline dönmez. Dış kabuk sağlam kalsa bile, içteki ezilmiş köpük ikinci bir darbede beyninizi koruyamaz.

SORU 2: Ancak videolarda bazı kaskların sağlamlığını test etmek için art arda defalarca ağır darbelere maruz bırakıldığını, yine de sağlam kaldığını görüyoruz. Bu demektir ki bir-iki defa ağır darbe alsa da sonraki darbelerde de dayanım gösteriyor?

CEVAP: Videolardaki "parçalanmayan kask" görüntüsü büyük bir yanılgıdır. Kaskın parçalanmaması, kaskın görevini yaptığı anlamına gelmez.

• Sağlamlık vs. Koruyuculuk: Kaskın dış kabuğunun balyozla kırılmaması sadece dayanıklı olduğunu gösterir. Ancak kask çok sertse ve hiç hasar almıyorsa, o darbenin tüm enerjisi doğrudan içindeki beyne iletilir. İyi bir kask, darbe anında kontrollü şekilde hasar alarak (enerjiyi emerek) kullanıcısını korur.
  • Performans Kaybı: Kask ikinci veya üçüncü darbede "tek parça" kalsa bile koruma kapasitesi logaritmik olarak düşer. İlk darbede %100 koruyan kask, ikinci darbede yapısal yorgunluk nedeniyle %40-50 seviyelerine geriler.
  • Neden Sağlam Görünüyorlar? Reklam amaçlı videolarda kaskın içinde 5-6 kg ağırlığında bir insan kafası ve onun yarattığı ivme yoktur. Boş kask zeminden seker ve iç köpüğü ezilmez. Bu durum gerçek bir kaza anındaki fiziksel koşulları yansıtmaz.
SONUÇ: Kask bir hava yastığı gibidir. Dıştan sağlam görünse bile, kaza anında görevini bir kez yaptıktan sonra yapısal bütünlüğünü ve enerji sönümleme özelliğini yitirmiş kabul edilmelidir.

ŞAHSİ GÖRÜŞÜM: ciddi bir darbe almamış bir kaskı kullanmaya devam ederim

AKS

Motosikleti
Pulsar F250
Nişandı oydu buydu derken bi bu eksikti :) Neyse artık en çok taksit yapan yerden bi kask bakayım bu sefer de HJC deneyebilirim, Scorpion çok fazla rüzgar sesi alıyordu :(

Kask için bırakın kazayı, elinizden düşüp yere çarptığında bile o darbeyi aldığı nokta bir kaza esnasında koruyuculuk özelliğini yitirir derler. Doğru mudur ya da test edilmiş midir bilemem ama bu tip durumlarda ben de risk alınmaması gerektiğini ve kaskın değişimini tavsiye ediyorum.

Orası yalan. Te yıllar önce Jay Leno'ya çıkıp bir Arai yöneticisi güzelce açıklıyor. Garibim "atın hemen yenisini alın" dese satışlar artarmış da aklına gelmemiş heralde =)
Özetle kafamızın ağırlığı ve yüksek hızda çarpışma için tasarlanmış bir ürünün 1-2 defa bel hizalarından yani motorun üzerinden düşürmelerde ölmeyeceğii rahatlıkla söylüyor. Ama tabii bu yüzden kaskla top oynamaya falan kalkmamak lazım :D

Sorulan kask: Yallah tazyik.

AKS

Motosikleti
Pulsar F250
Ben canlı yayında, Asyalı fenotipte bir adam anlatıyordu diye hatırlıyorum iyi mi.
Ne canlı, ne adam asyalı.. Beyin ne mükemmel tasarım öyle ya :D

Motosikleti
MSX-125 & X-Pulse 200 & Hornet 750
Shoei'nin sitesinden de benzer bir bilgi buldum:

The effects of dropping a helmet are difficult to assess with the help of a description or a picture. We would not be able to guarantee the stability of the helmet even if we were to in-spect it directly.
However, if the helmet falls to the ground from a low height, nothing will usually happen to it apart from damage to the paintwork or attachments. As long as there is no head in the helmet, the shock-absorbing inner shell will not be significantly compressed in the event of an impact from a low height.
If the material of the outer shell of the helmet is visibly damaged, the helmet should be replaced im-mediately.

Kaynak: https://www.shoei-europe.com/servic...tinue-to-use-a-helmet-after-it-has-fallen-off

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar