Scooter’da gazı kapatınca yavaşlama hakkında.

Merhaba,
1500 km’de Forza 250 motosikletim var.
Örnek olarak 100 km hız ile düz yolda giderken gazı tamamen kapatınca hafif frene dokunuluyormuş gibi yavaşlıyor. Rampa aşağı giderken ise frenleme daha hissedilir seviyede 20 - 30 km hıza kadar düşüp sonrasında boş vites gibi daha serbest gidiyor veya frenleme hissedilmiyor.

Rampa aşağı giderken yavaşlamamak için hafif gaz vermem gerekiyor. Bu normal midir?

Teşekkürler, peki bu şekilde yavaşlamanın kayışa veya başka bir şeye zararı olur mu? Fren kullanmak daha mı doğru olur?

Yokuş aşağı giderken 20-30 km kadar yavaşlayınca sukutur şanzımanı otomatikman debriyajı ayırır , daha iyi anlamanız için vitesi boşa atmak gibi düşünün , eğer iniş uzun ve giderek dikleşiyorsa sukuteriniz daha fazla hızlanmadan yavaşça gaz verip vitesi otomatik devreye alın , eğer devreye almakta geç kaldıysanız ve hızınız 50 km yi geçtiyse frenle 20 ye kadar düşün ve gaz vererek tekrar vitesi devreye alın , dikkat etmeniz gereken yavaşlamadan gaz vermemektir , bilmeden yaptıysanız vitesin ne kadar sert devreye girdiğini fark etmişsinizdir , bu mekanik zararlar verebileceği gibi yerler ıslak yada kumlu vs ise anlık tekerlek kilitlenmesine sebep olabilir !

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Teşekkürler, peki bu şekilde yavaşlamanın kayışa veya başka bir şeye zararı olur mu? Fren kullanmak daha mı doğru olur?

Forza 250'de CVT şanzuman var. Öncelikle bu şanzumanın çalışma prensibini öğrenmeye çalışın. Örneğin 100 km hızla giderken gazı tamamen kapatmanız size motor freni etkisiyle fren hissi verecektir. Çok acil bir durum değilse yapmayın zaten. Hafif frenlerle yavaşlayın. Yokuş aşağı durum daha tehlikeli. Yukarıda da yazılmış. Gaz ve fren ikilisini hız ve devrinize göre değişen düzeyde kullanmanız gerekecektir. Yokuş aşağı hızınız artıyorsa hafif fren, fren etkisini yitiriyor hissediyorsanız hafif gaz şeklinde.

Benim de merak ettiğim bir konuydu, ışıklara yaklaştığımda gazı kapattığımda sanki motor kapanıyormuş gibi anlık frenleme yapıyor belli bi hıza düştükten sonra (15-20 km hız) motor bir anda kendini hafif öne atıp sanki boşa alıyormuş gibi süzülmeye devam ediyordu. Mantığını anlamış oldum,teşekkürler.

Teşekkürler cevaplarınız için. Cvt şanzımanın çalışmasına bakmıştım, ama 20 km altına düşünce kavramayı bırakacağı aklıma gelmedi.
Yokuş aşağı yavaşlamak içi gazı kısarken frenin ısırdığını hissedip, kayışa yük binmesin mantığıyla gazı kapatıp yavaşlıyordum. Pek de yanlış değilmiş o halde yaptığım.
Yine yokuş aşağı gazı açarken de hızıma göre kavramayı arıyorum, sonrasında hızlanmak için yavaşça açmaya devam ediyorum onu çözmüştüm, manuel vites araba gibi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar