Bkz. Haklı ve ölü olmak... Önemli olan haklı olmak değil. Güvenli ve dikkatli sürmek...
Orta şeridin motorculara ait olduğuna dair bir kural yoktur.
Videonun ilk 25 saniyesine baktığınızda, sağ şerit tamamen boş. Bomboş!
Ne işleri var orta şeritte?
Otobüs sağdan gelmiş. Sağlamış sizi. Bu zaten başlı başına "yanlış şeritte yanlış hız da mı gidiyorum" diye sorgulatmalı aslında, kendine çeki düzen vermeli...
Öndeki motosikletlinin trafiği okuyuşu sıfıra yakın. Arkadan kaptırmış gelen otobüsü aynada görmüyor mu? "İlerde, 25. saniyede, sağdaki kamyonete varıncaya kadar bu otobüs bu hızla giderse ya önüme kırar, ya frenleyip arkama girmek zorunda kalır, şerit değiştireyim, hızlanayım" falan diye düşünmez mi insan?
Ne işi var sağ şerit bomboşken orta şeritte gitmeye...
Karayollarında yük, eşya, ve insan taşınan bi ülkedeyiz; demiryollarından ziyade, bunu bilmek ve dikkate almak durumundasınız.
Sonrası ise zaten felaket; otobüsün önüne geçip de sağa çektirtmek falan.
Söz konusu otobüs firmasının isminden bağımsız olarak yorum yapmak gerekirse; iyi insanlara çatmış motosiklet sürücüsü: Orda durduktan sonra iner, indirirlerdi; hah şimdi git ambulans çağır derlerdi... Veya polis çağırırlardı; kazaya sebebiyet veriyordu diye... Seslenmemişler...
Efelenmek de ne oluyor öyle? Sinek siklet motosikletle otobüsün önüne geçip frenlemeye zorlamak zaten motosikletlinin düşünebilme kapasitesi hakkında bilgi veriyor...
Dayak yemekten zor kurtulmuşlar; ikisi birden...
Özetle:
Yanlış şeritte yanlış hızdalar. Trafiği okuma ve trafiğe uyma kabiliyetleri yok. Muhtemelen özel hayatlarında da bu karakterde insanlar olsalar gerek... 3 şeritli otoban bunlar keyiflerince sürecekler diye hizaya girmeli; onlar trafiğe uymak yerine ...
Otobüstekileri tehlikeye attıklarının ise hiç farkında değiller; otobüstekiler umurlarında bile değil! Adam panikleyip bariyerlere patlatsa, koca otobüsü yatırsa ne olacak!
Yazdıkça sinirleniyorum; sorumsuzlukları hiç bir saygıyı hak etmeyecek düzeyde bu videodaki iki tekerli araç sürücülerinin.
Kulüplerinden de çıkarılmalılar...
Otobüs firmasının avukatı olsam, 40 küsür yolcunun hayatını tehlikeye atmaktan asıl ben onları dava ederim... Altlarındaki çapırları satsalar zor çıkarlar işin içinden...
Neyse...
motorcu haksızsın .zaten yavaş gidiyosun.sağ şerit boş ordan devam et.ya da yapıştır soldan git.ya da orta şeritten 110 ile git.milleti gerip sabır zorlamaya gerek yok.eğriye eğri doğruya doğru.aracın hızını yolun durumuna göre ayarlamamız lazım
Karayolları Trafik Kanunu okudun mu bilmiyorum ama. Sizin söylediklerinizin de diğer arkadaştan farkı yok.
Söylediğiniz şerit ihlali değil, sürücü hızına uygun şeritte ilerlemelidir. İzlediniz video da hız sınırı tabelasına rastladınız mı ?
Sizin Karayolları ve trafik kanununu okumadan bu yorumu yaptığınızı anladım ama babam işini çok iyi bilen bir trafik polisi. Evimizde kanun kitap dolu. Yanlış adama laf ettiniz..
Hız sınırları (bilmiyorum hiç otobana çıktımız mı?) otobana ilk çıktığınızda sağdaki o kocaman tabelada çok büyük puntolarla belirtilmiştir. Zaten şayet ehliyetiniz varsa, ehliyet sınavında da size bu bilgiler soruldu, sınavı başarıyla geçtiniz ve bu yüzden devlet sizin kanunları eksiksiz bildiğinizi kabul ediyor.
Yönetmeliğe gelecek olursak Karayolları ve trafik kanununu 6. Bölüm 56. Madde A. Bendinin 3. Maddesi gereğince. Sürücülerin cinsine ve hızına uygun olmayan şeritte gitmeleri yasaktır. Yine aynı kanuna göre motosikletin otoyol trafiği için belirlenmiş yasal hız limiti 100km/saatir. Bunu ehliyet aldığınızda öğrendiniz. Yani açıkça diyor ki 100ü geçemezsin ve şeridin hızına uygun değilse o şerittte seyredemezsin. (şerit ihlali)
Otobüs de motosikletle aynı kurallara tabi. Teoride o da suç işlemiş. Ama pratikte haklı ve ölü olmak bişi değiştirmez. Bizler emniyetli sürüş yapmakla mükellefiz. Haaa siz diyorsanız 3 şerit de benim hakkım önce helvanızı karın (tercihim tavuklu pilav.) sonra en sol şeritten 70le gidin. :cherry: Ve bir de karşınızdakine tam bilmediğiniz bir konu olduğu halde cahil muamelesi yapmayın hoş olmuyor...
"Sürücü hızına uygun şeritte ilerlemelidir." bunu zaten kafamdan uydurdum, babam trafik poliside değil, sizin kafaya göre ehliyet sınavına da girmeden ehliyet aldım.
Siz üst sınırdan bahsediyorsunuz ki cahil muhamelesi yapan kim yazdıklarını bi okusana ?? otobana çıkma falan..
Otoban için konuşursak en sol şerit en hızlı taşıtların şeridi olduğuna göre, orta şeritte ilerlemesi (şerit hızına göre) gayet makul..
3 şeritte benim hakkım diye bir cümle kullandım mı baksana bir, ilk arkadaşa yazdığım yoruma da bak.. Sürücü hızına uygun şeritte gitmelidir diye ilk yorumda da yazdım hangi kafayla 3 şeritte benim cümlesini çıkardın?
Benim takıldığım nokta:
Söylediklerinizin bir bölümü doğru olsada, sağ şerit boşken motorcu orta şeritte ilerleyemez algısı oluşturmuşsunuz..
Sen burda gelmiş fahri trafik polisi kesiliyorsun.