Radyatör Fanı

Herkese merhaba. MT-03 660 kullanıcısıyım. Bugün subap ayarlarını yaparken, radyatörü söktükten sonra farketttim ki, radyatör fanı tamamen kilitlenmiş durumda. Fanı yerinden söktüm motorunun içini açtığımda alt rulmanın tamamen paslandığını ve kilitlendiğini fark ettim.
Yeni bir fan almam gerekiyor. Üzerindeki fan, SPAL / VA31-A100-46A marka modelli. Ve bu marka model fanı satışta bulamadım.
Aynı markaya ait VA31-A101-46A modelli fanını ise bir satış sitesinde bulabiliyorum.

VA31-A100-46A modele ait teknik veriler şu şekilde;

Type : Axial fans (brushed)
Max.current at 0mm H2O : 3,1A
Diameter : 130
Airflow m3/H : 450
Airflow cfm : 266
Brand : Spal
Voltage : 12V

VA31-A101-46A modele ait teknik veriler şu şekilde;

Type : Axial fans (brushed)
Max.current at 0mm H2O : 4,8A
Diameter : 130
Airflow m3/H : 579
Airflow cfm : 342
Brand : Spal
Voltage : 12V

Görüldüğü gibi sadece Amper ve doğal olarak hava akış gücü değerleri farklı. Benim fikrime göre A100 yerine A101 model fanı taksam bir problem yaşamam. Konuyla alakalı sizlerin de fikirlerini merak ediyorum. Herkese görüş ve cevapları için şimdiden teşekkür ederim. :)

Rulmanı değiştirmek tabiki mümkün fakat, motorun içi ve kömürleri oldukça acınası durumda. :)

Motosikleti
Ns200 15"
Çekeceği amperin artışı şarj sistemine zarar verebilir ve size ciddi masraflarda açabilir bunu göz önünde bulundurmak gerekli, eğer tamir edebilirseniz tamir etmek daha mantıklı olabilir, belki kömürleri farklı araçların kömürleri ile uyum sağlayabilir.

Rulman ve kömürlerini çok ucuza alıp değiştirebilirsiniz.101 olan fan motoru biraz daha fazla akım çekiyor yani biraz daha fazla hava emişi yapıyor zaten çektiği hava miktarı daha fazla.mt03 gibi yeni bir motorun fanı kömürü veya rulmanı öyle kolay kolay bozulmamalı.

Fan arasındaki fark motor üzerinde birazdaha erkenden (5 10 saniye gibi) ısının normal hale gelip fanın erken kapanması olacaktır.

Son düzenleme:
Rulman ve kömürlerini çok ucuza alıp değiştirebilirsiniz.101 olan fan motoru biraz daha fazla akım çekiyor yani biraz daha fazla hava emişi yapıyor zaten çektiği hava miktarı daha fazla.mt03 gibi yeni bir motorun fanı kömürü veya rulmanı öyle kolay kolay bozulmamalı.

Fan arasındaki fark motor üzerinde birazdaha erkenden (5 10 saniye gibi) ısının normal hale gelip fanın erken kapanması olacaktır.

Cevap için teşekkürler. Fakat MT-03 660cc 2008 model makine kullanıyorum. Yani yeni değil hocam. Alt rulman yüksek ihtimalle su aldığı için paslanıp kilitlenmiş. Kömür bulmak kolay iş tabi ama fan motorunun içine ulaşmak kolay olmadı, haliyle biraz yaralandı sağı solu. Bu sebepten yeni almayı planlıyorum. Aradaki 1 amperlik farkın kablolar üzerinde aşırı bir yük oluşturacağını düşünmüyorum. Ben de sizin gibi, A101 fanın daha güçlü akış oluşturacağı için ısıyı normale daha hızlı düşüreceğini düşünüyorum.

---------- Mesajlar birleştirildi - 11:32 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:29 ----------

Çekeceği amperin artışı şarj sistemine zarar verebilir ve size ciddi masraflarda açabilir bunu göz önünde bulundurmak gerekli, eğer tamir edebilirseniz tamir etmek daha mantıklı olabilir, belki kömürleri farklı araçların kömürleri ile uyum sağlayabilir.

Motor hareket halindeyken, yani sargı aküyü beslerken fan çalışacağı için, (kısa süreli) şarj sistemine bir yük oluşturmaz diye düşünüyorum. Yanlış mıyım acaba?

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Elektronikten anlayan cevap versin. Araya röle, direnç ne bileyim akım çekmeyi önleyecek parça konsa???

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
aradaki akım farkı 1.7A, yaklaşık 20.4 Watt eder, en basit sis farı bile daha çok akım çeker, bir sorun olacağını sanmıyorum bu fark ile.

Motosikleti
Ns200 15"
Motor hareket halindeyken, yani sargı aküyü beslerken fan çalışacağı için, (kısa süreli) şarj sistemine bir yük oluşturmaz diye düşünüyorum. Yanlış mıyım acaba?

15-20 saniyelik çalışma elbette çok sorun yaşatmaz ama akünüz ömrünü tamamlamaya doğru gittiği zaman fan açtığı vakitlerde stop etmeler görebilirsiniz, tabi bu bahsettiğimde elektrik tesisatınız akü beslemeliyse.

Cevap için teşekkürler. Fakat MT-03 660cc 2008 model makine kullanıyorum. Yani yeni değil hocam. Alt rulman yüksek ihtimalle su aldığı için paslanıp kilitlenmiş. Kömür bulmak kolay iş tabi ama fan motorunun içine ulaşmak kolay olmadı, haliyle biraz yaralandı sağı solu. Bu sebepten yeni almayı planlıyorum. Aradaki 1 amperlik farkın kablolar üzerinde aşırı bir yük oluşturacağını düşünmüyorum. Ben de sizin gibi, A101 fanın daha güçlü akış oluşturacağı için ısıyı normale daha hızlı düşüreceğini düşünüyorum.

---------- Mesajlar birleştirildi - 11:32 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:29 ----------

Motor hareket halindeyken, yani sargı aküyü beslerken fan çalışacağı için, (kısa süreli) şarj sistemine bir yük oluşturmaz diye düşünüyorum.Yanlış mıyım acaba?

Hiçbir sorun olmaz.Şarz sistemi direk tesisata gelmez önce konjektör (voltaj düşürücü doğrultucu) sonra aküye gelir.Akü zaten motor çalışmazken motoru çalıştırmak için konumuştur.Çok zor bir fan motoru olduğunu sanmıyorum rulmanını değiştirmek için.Tabiki siz bilirsiniz.Fanın sigortasınıda bir iki amper fazla takarsınız.5a ise 8amper gibi.

Hiçbir sorun olmaz.Şarz sistemi direk tesisata gelmez önce konjektör (voltaj düşürücü doğrultucu) sonra aküye gelir.Akü zaten motor çalışmazken motoru çalıştırmak için konumuştur.Çok zor bir fan motoru olduğunu sanmıyorum rulmanını değiştirmek için.Tabiki siz bilirsiniz.Fanın sigortasınıda bir iki amper fazla takarsınız.5a ise 8amper gibi.

Ben de sizinle aynı fikirdeyim hocam. Herkese cevapları için teşekkürler. Sonuca gelecek olursak. Yamaha fanın orijinaline 11.500 TL fiyat veriyor. Bazı firmalar bu marka fanı ithal edebiliyorlar. En düşük teklif veren 152 Euro verdi. Sanırım vergisiz hali tabiki. Ben de ülkemizden bir satıcıdan, yan sanayisi diyebileceğimiz, ama oldukça kaliteli görünen bir fan aldım. Ölçüleri de bire bir tutuyor.

İleride böyle bir sorun yaşayabilecek olan arkadaşlar için yönlendirici bir paylaşım olsun. Herkese iyi sürüşler. :)

Yeni modelin çektiği fazla amper pervane kanat açısının biraz daha yüksek olmasından kaynaklıdır , aralarındaki debi farkıda bundan kaynaklanıyordur , eski pervane sağlamsa tekrar kullanabilirsin , hemde daha az üfleyeceği için sessiz çalışacaktır..

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar