Güvenlik açısından "evet, yeni ruhsat ve yeni plaka çıkartmalısınız". Ancak 2 hafta kadar önce ben de plakamı düşürdüm, ehliyet fotokopisi,ruhsat fotokopisi ve dilekçemi hazırladım ama iş arası öğle tatilinde o sıcaklarda emniyete gidip uğraşasım gelmedi.
Gittigidyor'dan standart motosiklet plakası boyutunda holgramlı cemiyet mühürlü plaka bastırdım 45 tl'ye(kargo bedava), sonraki gün elimde oldu. Onu taktım, bildiğiniz mühürlü hologramlı plaka işte
.
Şimdi; tabi ki bu ikiz plaka kullanılması bakımından aldığım bir risktir bu, hani benim orjinal plakayı birisi bulup kullanabilir. Ancak zaten anlattığım gibi istediğin türdeki (orjinal boyutlarda araba, motosiklet ya da app plaka vs) istediğin plakayı bastırabiliyor herkes. Yani buna nasıl izin veriliyor anlamadım, ama ben kendi orjinal plakamı bastırdım ve 1 haftadır kullanıyorum.
Ha şunu da belirteyim, iş arkadaşımın başına geldi; öğle tatiline çıkarken arabasının 2 plakasının da olmadığını farkediyor arkadaşı, kendisi metal toplayanlardır diye düşünüyor, ama 155'i arıyor ilk önce, sonra da karakola gidip bildirimde bulunuyor. Bunları yaparken 1-2 saat sonra başka bir karakoldan telefon geliyor, plakası hırsızlık yapan benzer bir araçta kullanılmış. Bir de gidip orada ifade veriyor. Ki Allah'tan hızlı davranıp karakola kayıp bildirimi yapmış, "yemeğe gidip yemekten sonra versem kayıp bildirimimi uğraşacaktım savcısıyla mahkemesiyle" dedi ki uğraşmış zaten biraz. Ama ucuz yırmış yine.
Yani alınan bir risktir ancak kargoyla adresinize plaka gönderilen bir ülkede siz yeni plaka/ruhsat çıkartsanız ne olur çıkartmasanız ne olur.