Piyasa yorumu

kardeş yanlış anlama da geçen sene de bu parayla bişey yapamazdın. sen o 5'i 10 yapmaya gayret et sonra bakarsın bişeylere.

Aslında şimdi de fena olmayan bir cub yada scoter yada cg alınıyor ancak bunlar tercih edilmeyen motorlar 1000 liraya bir ekipman alıp fena olmayan bir cub la tecrübe kazanıp ilerde model yükselte bilirim yani
4 binde az para değil:)

Videonun ilgili kısmını seyretmemekle birlikte; galericiler alırken motorunuzu öldürüyorlar, yani piyasada 20'ye satılacak motorunuza 15'ten fazla para vermiyorlar. Zaten verseler ticari olarak saçma olur, çünkü zarar ederler. (Veya sermayeyi verimli kullanamamış olurlar...)

Adam başka şey söylüyor.
Al-satçı veya galerici tayfası açgözlülüğünden motor alım-satımına yöneldi.

50 bin liraya araba alıp 55 bine satıyor. 5 bin lira kazanıyor.

Motor olunca yine 50 bine, 2 motor alıp, bu sefer herbiribe 5bin koyup 10 bin lira kazanıyor.

Mutlaka hepsi böyle değildir ama, bu al-satçı, galerici tayfanın aç gözlülüğü yüzünden motosiklet fiyatları yükseliyor.

Olacağı yok ama, öyle yüksek bir vergi ve ötv indirimi gelsede şu aç gözlü al-satçı tayfanın elindeki bütün motorlar patlasa.. .

Adam başka şey söylüyor.

Motor olunca yine 50 bine, 2 motor alıp, bu sefer herbiribe 5bin koyup 10 bin lira kazanıyor.

Mutlaka hepsi böyle değildir ama, bu al-satçı, galerici tayfanın aç gözlülüğü yüzünden motosiklet fiyatları yükseliyor.

Olacağı yok ama, öyle yüksek bir vergi ve ötv indirimi gelsede şu aç gözlü al-satçı tayfanın elindeki bütün motorlar patlasa.. .

Dahada zamlar gelir ama indirim gelmez bu ülkede imkansız abi

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Adam başka şey söylüyor.

Sırf galerici değil ki? Millet senelerdir bundan para kazanıyor. (Bazıları kazanıyor bazıları da kazandığını düşünüyor.) Velhasıl kelâm, mal piyasada hangi bedelden el değiştirebiliyorsa fiyatı da odur.

Biraz dur düşün şu ülkede kaç kişi o yandaş marka motorları alacak paraya sahip benim motosiklet için ekipmanla beraber 5000 tl param var bu hesaba göre ben ve benim gibi bütçesi kısıtlı kişiler motora binmesin, evet illaki belli bir maddi rahatlıkta olan kişilere bişey olmayacak ama kimse yandaş firmalardan sözde kaliteli diye mal almak zorunda değil

bahsettiğim yandaş markalar zaten ducati falan değil 2 yıl once sadece doğu menşei markalara zam gelme muhabbeti basladıgında doğuş grubunun satın aldıgı markalar biraz araştırıp görebilirsiniz

Sırf galerici değil ki? Millet senelerdir bundan para kazanıyor. (Bazıları kazanıyor bazıları da kazandığını düşünüyor.) Velhasıl kelâm, mal piyasada hangi bedelden el değiştirebiliyorsa fiyatı da odur.

@Cyan,
Okurken imla kurallarına ve vurgulara dikkat etmiyorsun galiba :)
Hiç sadece galericiden bahsettim mi :)

Adam başka şey söylüyor.

Motosikleti
Doğrudur, aynı şeyi yazmışız :)

Yalnız çok mühim ve üzerinde konuşmaya değer de bir tespit değil hani. Piyasa hep böyleydi ve böyle kalmaya devam edecek. Çünkü piyasanın paydaşlarının alayı leş. Normal ticarette de durum aynı... İstisnaları tenzih edelim tabi; istisnalar kaideyi bozmuyor.

---------- Mesajlar birleştirildi - 16:10 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:03 ----------

Ek olarak: Bu memleket ticaret ahlakına sahip insanlarının çok büyük bir bölümünü geçen yüzyılda muhtelif sebeplerle kaybetti. Şimdi başka değerlerini de kaybediyor...

Son düzenleme:
Kasko değerinin üzerinde 2. el satış yasaklanmalı.

neden böyle düşündünüz ikinci ele etkisi ne olacak onu anlamadım ornegın 3 4 ay once çalınan triumph daytona 675 motorum muadil değeri 65bin lira bandında olmasına ragmen 60bin lira ödeme aldım. Kaskolarda araçların 2. el bedeli diye bişey yok rayiç bedel uygulaması yapılıyor bugun 60 yarın 70bin lira olabılıyor sabit bi fiyatlandırma yok

Motosikleti
neden böyle düşündünüz ikinci ele etkisi ne olacak onu anlamadım ornegın 3 4 ay once çalınan triumph daytona 675 motorum muadil değeri 65bin lira bandında olmasına ragmen 60bin lira ödeme aldım. Kaskolarda araçların 2. el bedeli diye bişey yok rayiç bedel uygulaması yapılıyor bugun 60 yarın 70bin lira olabılıyor sabit bi fiyatlandırma yok

Türkiye Sigorta Birliği'nin bir rayiç bedel listesi var. Poliçelerde hem oraya hem de piyasa fiyatına atıfta bulunulur. Sigorta şirketi hangisi işine geliyorsa onu kullanır ve teklif yapar siz de pazarlık edersiniz...

bahsettiğim yandaş markalar zaten ducati falan değil 2 yıl once sadece doğu menşei markalara zam gelme muhabbeti basladıgında doğuş grubunun satın aldıgı markalar biraz araştırıp görebilirsiniz
Yok ducati hakkında konuşmamıştım zaten genel olarak yandaş firmaların hepsinden bahsettim

Çözüm olmaz, muvazaalı işlemler yapılır. Ayrıca piyasa serbestisine aykırı bir regülasyon olur.

Muvazaalı işlem her konuda her zaman yapılabilir. Alıcıların bilinçli hareket etmesi muvazaayı önler. Ayrıca serbest piyasaya baştan karşıyım.

"2. el bedeli" demedim. Bir motosikletin 2. el satış fiyatı, en fazla "kasko değeri" olsun dedim. Sizin motosikletinizin kaskodaki değeri 60 bin tl olduğu için o kadar almışsınızdır. Piyasanın yersiz yükselmesi bu şekilde engellenebilir, kontrol edilebilir.

parayı hala sabit bir şey olarak düşünmekle hatayı yapıyorsunuz. iyasadaki balonu yaratan tl'nin değer kaybetmesi, bunu göremiyor musunuz? motosiklet değil, herhangi bir ürününü geçen seneki fiyatına bakın kaç lira oynamış. 20 bin liralık motosikletin değeri her gün değişiyor çünkü almak istediğiniz ikame ürünün de fiyatı değişiyor. yani her şeyin fiyatı artarken ikinci el araçların fiyatının nasıl sabit kalmasını istiyorsunuz, aklım almıyor. biraz daha düzgün bir piyasa, kolay ulaşılabilir ürünler istiyorsanız, ya bu ülkeden başka yere taşının ya da bu ülkede bir şeyler değiştirin.

parayı hala sabit bir şey olarak düşünmekle hatayı yapıyorsunuz. iyasadaki balonu yaratan tl'nin değer kaybetmesi, bunu göremiyor musunuz? motosiklet değil, herhangi bir ürününü geçen seneki fiyatına bakın kaç lira oynamış. 20 bin liralık motosikletin değeri her gün değişiyor çünkü almak istediğiniz ikame ürünün de fiyatı değişiyor. yani her şeyin fiyatı artarken ikinci el araçların fiyatının nasıl sabit kalmasını istiyorsunuz, aklım almıyor. biraz daha düzgün bir piyasa, kolay ulaşılabilir ürünler istiyorsanız, ya bu ülkeden başka yere taşının ya da bu ülkede bir şeyler değiştirin.

2. el araçlar bir süre boyunca aynı fiyata satılsın gibi bir şey değil benim önerim. Bahsettiğim Kasko Değer Listesi'ndeki değerler her ay güncelleniyor.

2. el araç satışlarındaki üst sınırın, ben bir sistematiğe bağlı olarak ve devlet kurumlarının kontrolüyle belirlenmesi gerektiğini söylüyorum.

Bu arada illa Kasko Değer Listesi'ne göre olmak zorunda değil. Önerdiğim uygulamaya şu an hizmet edecek en faydalı veri olduğu için Kasko Değer Listesi'ni söylüyorum. Yeter ki bir sistematiğe bağlı olsun, fırsatçılığın önüne geçilsin; fiyatlar yersiz şişmesin.

Motosikleti
Tek mantıklı regülasyon araç satışı üzerinden gelir vergisi alınması olur. Bu da hiçbirimizin işine gelmez açıkçası, bence kaşınmayın...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar