Piston Ve Kırank Kesme Neden olur

Selam arkadaşlar Geçenlerde bakım için gittiğim serviste Kymco 125cc bir motor gördüm motor daha yeni gibiydi 10000-15000 km civarı kasası temiz çiziksiz motorunu indirmişler.
Biraz daha dikkatli baktım ve pistonun yerinde olduğunu gördüm benzin deposu ,silindir karbüratör sökülmüş pistona bi baktım üstü erimiş delinmiş ilk izlenimim subapların çarpması sonucu veya yüksek devirden dolayı ve ilk aklıma gelen böyle bişey benim başıma gelirse ne yaparım.
Nedeni nedir Kymco oldukça kaliteli bir motor bildiğim kadarıyla kullanıcısı neyaptıda bu duruma düştü başka nelere zarar verirdi krank krank kolu vs....
bu konuda biraz bilgiye ihtiyacım var yardımcı ola bilirseniz sevinirim.

1-Neden krank keser
2-Bu tür durumlarda kalmamak için nelere dikkat etmeliyiz (motoru yağsız bırakmamak Yüksek devirde kullanmamak.)
3-Yoksa bujimi bu tür olaya davet çıkardı Yada kullanılan benzinin yüksek oktan olmasımı?
4-Yolda böyle bişey başıma gelirse teker kitlenip ölümcül bir kazaya neden olurmu olmaması için ne yapa bilirim?
Krank kesmesi piston patlaması konularında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı ola bilirlerse çok sevinirim subaplar pistona vurup pistona zarar vere bilirmi neden.....

Krank/Piston Arıza sebepleri

1. Aşırı devir çevirmek
2. Aşırı yükte bırakmak, (uygunsuz vites kullanımı vb. örneğin: 1. viteste yokuş çıkmanız gerekirken 2. viteste çıkmaya çalışmak.)
3. Kalitesiz uygun olmayan yağ kullanımı
4. Yanlış bakım (uygun olmayan yağ filtresi/buji kullanımı, montaj vb. müdahaleleri
5. Diğer (sabotaj : nasıl yapıldığını anlatmıyorum)

bu tür arızalar kısa süreli olacak şeyler değil.bunun bir çok sebebi olabilir.piston delinmesinden başlayacak olursak yakıtın yeterince atomize olmaması ve bu şekilde uzun süre kullanılması sonucu olabilir.bu problem benzinli motorlarda pek sık rastlanan bi durum değildir,genelde dizel motorlarda enjeksiyon iğnesinin zarar görmesi durumunda olur.subapların pistona vurması (subap çakması) şu şekilde olur:triger kayışı dediğimiz kayış kranktan aldığı hareketi egzantirik(kam) miline iletir.kam milide muyluları ile subapları iterek açılıp kapanmasını sağlar.eğer kayışı uzun süre değiştirmezseniz her lastikte olduğu gibi salınım yapacaktır yani genişleyecektir (bu durum zincirli olanlarda da aynıdır,onlarda esneme yapabilir).bu da motora ani yüklenmelerde triger atlamasına sebep olur.zamanlar karışır.yanlış zamanda açılan subap pistona çarpar ve malzemesinin sert olması sebebiyle pistonu deler.krank kesmeside şu şekilde olur:krank aslında bir kaç çeşit malzemeden üretirilir,yatak ve muyluları üzerine gelen darbeleri absorbe edecek en aza indirgeyecek şekilde dizayn edilmiştir.biyel kolları muylulara bağlanır arada yataklar vardır.başında da dediğim gibi krank kesmesi kısa vadede olacak bir arıza değildir.her türlü kullanım yanlışlığı buna sebep olabilir.1.si birden fazla silindirli bir motorda 1 silindirin çalışmaması durumunda kranka hep tek yönlü yüklenileceğinden kısa süre içerisinde yataklar bozulur,boşluk yapar ve krank salınımlı çalışmaya başlar,bu şekilde çalışmaya devam ettikçe krank sürekli tek taraflı yorulur.2.si motor yağına bir şekilde karışmış olan çapak,ya da sert bir yabancı madde yağlama kanallarından geçtiği taktirde krank yataklarına gelip yatağı çizebilir yine boşluk yapar.eğer kanaldan geçemeyip tıkarsa bu seferde yataklara yeterli yağ gelmeyeceği için yatak sarar.3. olarakta ani gaz vermek motorda hareketli olan her parçaya zarar verdiği gibi kranka da verir.bu zarar burulma şeklinde olur.yine uzun vadede sürekli bu şekilde kullanılan motorun krankı yorularak bir yerde pes eder.4. olarakta yine motorun uygunsuz kullanımını buna örnek verebiliriz,uygunsuz vites seçeneği motorda zorlanmalara sebep olacağından yine burulma suretiyle krankı kırabilir.

Son düzenleme:
arkadaşlar cvp vermiş ben direk 4 ten başlıyım :D
4-) Yolda eğer başın allah korusun öyle birşey gelirse arka teker büyük bir olasılıkla kitler ve panik yaparsan ölümcül bir kaza olabilir
Peki Neler Yapabilirim?
a-)panik yapmayadan debriyajı gömerseniz hiç birşey olmaz :) çünkü debriyaja basınca motorla şanzımanı ayırıcak ve motor kitlensede arka teker dönebilecek böylece olasi bir ölümcül kazadan yırtmış olacaksınız motoru durdurup sağ çekeceksiniz gerisi allah kerim (tavsiye edilen)
b-)Yüksek süratle gidiyorsanız ve debriyaj aklınıza gelmezse(allah korusun) hemen son duanızı etmeye başlayın tavsiyem Kelime-i Şahadet ile başlayın zaten muhtemelen sonuncusu olur :( tabikide zincir kopmazsa zincir koparsa yine yırtarsınız çin mallarında onunda kopma olasılığı yüksek :) Allah korusun öle durumlardan

Son düzenleme:
ARkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim çok güzel bilgiler vermişiniz yapmam gereken şeyleri anladım elinize sağlık Allah kazasız sürüşler versin hepimize......

1-Kaliteli yağ kullanıcam (castrol 15/40 power1 kullanıyorum)
2-Motoru ister istemez zaman zaman red line sokuyorum 100km/h den sonra redlinde zaten bunu yapmamak lazım.
3-Motoru Yüklü iken yokuştan arkada biri varken 2.viteste kaldırmamak
4-Buji konusunda emin değilim NGK kullanıyorum
5-Eğer arka teker kitlerse yandım diye düşünürken debriyaj olayı çok iyi ama parçalar kırılıp şansıman dişlilerinede zarar verirse bittik ozaman kesin kitler.
6-YAkıtıda kaliteli bir istasyondan uygun oktan alamak lazım nasıl atomize olur ne yapmam lazım bilmiyorum Shell den 95 oktan kullanıyorum..

Sanırım ben makineyi biraz zorluyorum bide ilk 500km bakımından sonra uzun yol yaptım bunu yapmamam lazımdı yaz ayında gidiş geliş 350 km yol bir kereyede mahsus değil egzoz goğazından yağ sızdırmıştı bide conta patlatma olayı umarım içerden bi zarar vermemiştir...

Son düzenleme:
Hemen 5 ve 6 yı yanıtlıyım :)
5-)Senin parçalar kırılıpta sanzıman dişlisine sıkışamaz mrk etme :) piston silindirin içerisindedir sanzıman dişlisine sıkışma ihtimali bile yok zaten sanzıman bile sıkışsa debriyaj gene ayırır mrk etme en kötü ihtimal önceki mesajımdaki "b" yolunu kullanın :D :D :D
6-) Artık türkiyedeki tüm benzin istasyonlarının sattığı yakıt kalitesi aynı ;) çünkü tüm dağıtım şirketleri Tüpraştan alıyor akaryakıtı Po'danda alsanız aynı Alpet'tende alsanız aynı TECO'danda alsanız aynı önemli olan aldığınız bayinin temizlğini zamanında yapmasıdır vede bence hep aynı istasyondan alın bir yer seçin ve memnun kalırsanız sürekli ordan alın ki birşey olduğunda gidip o şirket tarafından masraflarınızı ödettirin. Örneğin PO yakıttan dolayı oluşan arızayı karşılıyor yazarkasa fişlerini atmayın tabikide resmi belge onlar onlarıda saklayın nolur nolmaz benzin olarak 97 oktanda kullanabilirsin 95 ten 97 ye geçersen biraz çekiş farkı hissedersin motorunda ve 125 KT'ye ne koysan yakar gibime geliyo bir zararı olacağını sanmam 97 kullanmanın ama yinede bilen birilerine sormak en iyisidir tam emin değilim o konuda fakat ben benzinlikte kurşunsuz 97 kalmadfığında süper benzin bile koydum birşey olmuyor :) o kdr önemli dğeil benzin cinsi önemli olan aldığınız istansyonun temizliği. Kazasız sürüşler

Son düzenleme:
darjeling farklı oktanlarda benzin kullanmanın vereceği sıkıntı aniden bi arıza vererek kendini göstermez.zaten arıza falanda verdirmez,sadece motorun ömrünün uzayıp kısalmasıyla alakalı.ve de alacağın performansı etkiler.bu da binlerce km fark etmez.ama her şeyi usulüne uygun yaparsan en çok verimi alırsın.motosikletin kitabında mutlaka yazıyodur önerilen benzinin oktan sayısı.bazı motorlar yüksek oktan benzin kullanıldığında performansı iyi değil kötü yönde etkileyebilir.oktan sayısı yakıtın sıkıştırılmaya karşı direncini gösterir.yüksek basınçlara dayanabilen yakıtın ortaya çıkardığı enerjide fazla olur ancak motorunuz buna uygun değilse yakıtınız iyi sıkıştırılamadığından yeterli basınç ve ısı sağlanamaz dolayısıyla yanma verimli olmaz ve performans düşer.

darjeling farklı oktanlarda benzin kullanmanın vereceği sıkıntı aniden bi arıza vererek kendini göstermez.zaten arıza falanda verdirmez,sadece motorun ömrünün uzayıp kısalmasıyla alakalı.ve de alacağın performansı etkiler.bu da binlerce km fark etmez.ama her şeyi usulüne uygun yaparsan en çok verimi alırsın.motosikletin kitabında mutlaka yazıyodur önerilen benzinin oktan sayısı.bazı motorlar yüksek oktan benzin kullanıldığında performansı iyi değil kötü yönde etkileyebilir.oktan sayısı yakıtın sıkıştırılmaya karşı direncini gösterir.yüksek basınçlara dayanabilen yakıtın ortaya çıkardığı enerjide fazla olur ancak motorunuz buna uygun değilse yakıtınız iyi sıkıştırılamadığından yeterli basınç ve ısı sağlanamaz dolayısıyla yanma verimli olmaz ve performans düşer.
verdiğin bilgi için sağol bu konuda ramzeyin kitapçığında birşey yazmıyor çin işi işte :) fark etmez benim motorun ömrü zaten bitti 8 bin km fln yaptı ve şidi motor istiyor aza bakıcaz artık onu zaten bozuk yollarda kullanıcam sadece kerndime doğru düzgün bir motor alıcam mayıs ayı gibi :)

ramzey 8000 km de bittimi benim 125 kt 12000 km ye geldi bir 12000 daha sorun çıkartmadan gider gibi geliyo bence senin ramzeyde daha gider 8000 km bişey değil..

o motorun kullanılışını görsen hak verirdin :D:D benden çok işçiler kullandı onu bende regal vardı geçen yaz ama tekrar regal alıcam galiba işçilerdi falandı filandı motorun anası ağladı motorda 200-300 gr yağ kalmış adamlar 2 hafta gezmiş öyle :mad: motor haklı artık dağılmakta :)

Son düzenleme:
Yağsız Kullanıldıysa kesin yatak sarmıştır krank,piston,silindir yenilienmesi lazzım bide iki hafta kim bilir nasıl zorlamışlardır bide motoru.

Yağ koyarken veya yetkili servisinde koydururken dikkat...

Bende 125 cc kanuni classic var. İlk bakıma soktum yetkili servisinde 800 km de sonra aradan 400-500 km yaptım. Traktör gibi çalışmaya ses çıakrmaya başladı. Zamanla ses arttıkça artıyor acayip bir gürültü. Kaç defa servise götürdüm motorun açılması lazım şuan yapamayız vs. cevaplar aldım. Amacım garantiden yaptırmak bissürü uğraş neyse motoru en sonunda kadıköy servisi saolsun ilgilendi yaptılar. Motor komple sökülürken ustaya neden böle bir sorun oldugunu sordum (sorun kranktaki bilya dağılmış krank sağlam ama haliyle komple değiştirdiler zarzor söktüler vs.) aldığım cevap içinden çıkan yagı gördün az vardı içinde dedi şaşırdım tabi ustanın dediği adamlar yag koyarken tıkanıyo yag gitmiyo atıyorum 1 litre yag alması gerekirken doldu sanıyor yag gitmeyince sonra takıyor tıpayı hadi güle güle ilk bakımını yaptırdıım servise şimdi söylesemki yağını az koymuşsunuz ondan arıza yapmış diye yok biz tam koyduk parça kalitesiz diyip topu üstünden atıcak neyse siz siz olun yagınızı koyarken yada koydururken mutlaka kaç litre alması gerekiyorsa o kadar yağ motorun içinde olduğundan emin olun selamlar...

Son düzenleme:
Öncelikle geçmiş olsun arkadaşım Allahtan başak zarar vermemiş motora.. Benim motorumda125cc lik 1 litreden 50-100 gram fazla koyuyorum Senin kanuni yle hemen hemen aynı motorum senin kine kaç litre konması lazım fazla koysak 50-100gram zararı olurmu?

Seni anlayamıyorum fazla yağ koymanın mantığı ne?çok saçma birşey sana bu akılları kim veriyor anlamadım biraz daha fazla yağ ile gidersen buji yağlar ve yolda kalabilirsin + keçeler patlar o zmn görürsün 50-100 gramı...

motora gereğinden fazla yağ koymayın arkadaşlar benbiraz fazla kaçırdım conta patladı hafiften sızdırıyor contanın değişmesi gerekli

Walla biz uyardık isteyen varsa denesin. :D Conta dediğin ne contası patladı? conta patlıcak bişi değilki keçe olmasın o patlayan :)

arkadaşlar cvp vermiş ben direk 4 ten başlıyım :D
4-) Yolda eğer başın allah korusun öyle birşey gelirse arka teker büyük bir olasılıkla kitler ve panik yaparsan ölümcül bir kaza olabilir
Peki Neler Yapabilirim?
a-)panik yapmayadan debriyajı gömerseniz hiç birşey olmaz :) çünkü debriyaja basınca motorla şanzımanı ayırıcak ve motor kitlensede arka teker dönebilecek böylece olasi bir ölümcül kazadan yırtmış olacaksınız motoru durdurup sağ çekeceksiniz gerisi allah kerim (tavsiye edilen)
b-)Yüksek süratle gidiyorsanız ve debriyaj aklınıza gelmezse(allah korusun) hemen son duanızı etmeye başlayın tavsiyem Kelime-i Şahadet ile başlayın zaten muhtemelen sonuncusu olur :( tabikide zincir kopmazsa zincir koparsa yine yırtarsınız çin mallarında onunda kopma olasılığı yüksek :) Allah korusun öle durumlardan

Darjeling arkadaş,Motor Kilitlenmesi tabir edilen olay gerçekleştiği anda sürat farketmez hiçbir şey yapamadan yere çakılırsınız. Debriyajı sıkma şansımız olmuyor:)
Kazasız belasız sürüşler herkese.

yakıttanda kaynaklanabilir eğer düşük bi ccli motosiklet kullanıyorsanız 95 oktandan şaşmayın derim 97 98 yada 100 oktan benzin zamanla pistonları ve segmanları eritecektir..

Darjeling arkadaş,Motor Kilitlenmesi tabir edilen olay gerçekleştiği anda sürat farketmez hiçbir şey yapamadan yere çakılırsınız. Debriyajı sıkma şansımız olmuyor:)
Kazasız belasız sürüşler herkese.

eski mz etz 251 lerle 2 kere başıma geldi çok şükür daha çakılmadım bi saniyuede çakılmazsın dert etme ;) normal frene çakmış gibi arka teker kitliyo oda bazen kitlemeyebilir arızaya göre debriyaja bas bişi olmuyo ama sen panik yaparsan basamazsan senin kepek problemin :mad: genelleme yapma :mad:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar