birde çarpaz rüzgara girme ihtimalin var. iyiki başına gelmemiş
şöyle anlatayım ; otobüs giderken rüzgarı yarıyor. üst tarafı es geçiyorum daha basit anlaşılması açısından bilimsel açıklaması çok daha karmaşık ;
otobüsün yardığı rüzgar ortadan ikiye ayrıldı, otobüs seir halindeyken yardığı rüzgar otobüsün arkasında bir noktada tekrar birleşir. ( aslında birden fazla noktada ). birleştiği noktada küçük hava akımları oluşur. birnevi girdap gibi, ama çok daha küçüğü.
yine de ne akdar küçültürsek küçültelim çok tehlikeli. ben kangonun arkasına yapıştımdı bir ara, kanga biraz gaz açında benim motor yetersiz kaldı ve orda yaşadım çarpraz rüzgarı, motoru resmen sağdan soldan sürekli çekmeye çalıştılar gibi oluyor. yine benim hızımda kangoonun hızıda azdı, 100ün üstünde çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. biraz daha fazla hızlarda motorları rahatlıkla refüş yada barierlere sürükleyebildiğini duydum, zaten yanımızdan kamyon geçse araba bile savruluyor arkadaşlar bahsettiğim rüzgardan.
bu üzden uzun yolda takip mesafesini korumak her zaman için aantajlı, geçebiliyorsak geçeriz ama yoksa yaklaşıp öyle seyretmek çok riskli. takip mesafesi sadece aracın o andaki hızında fren kabiliyetine bakılmaz, aracın arka tekerinden fırlatabileceği çakıl taşından, tuttuğu rüzgara, öndeki araç büyükse sizin yolu görüş açınıza kadar herşeyi hesaplıyorlar mühendisler. bu yüzden uymamazlık cana kast oluyor, uymakta fayda var.
mustafa arkadaşım aman diyeyim yapma öyle, sadece öndeki aracın freni değil, ortaladığı engeller, hızlanacak olursa oluşturabileceği hava akımı gibi bir sürü etkenler kazaya sebebiyet verebilir