Otobüs rüzgarına girmek

arkadaşlar dün 100 km lik bir yol(otoban) gittik.hafif yukarı eğim vardı ve benim motor(cbr125) son gaz anca 100 le gidebiliyordu.şu otobüs rüzgarına girme olayını deneyeyim dedim,otobüsün arkasına girdim dışardan gelen bütün sesler kesildi sadece motorun sesini duyabiliyorum,sanki kapalı bir kutuda gidiyormuşum gibi otobüs 100-130 arası seyrediyor.ben gazı kıstıkça kısıyorum yarım gazla 130km/sa hızla gidiyorum.ama otobüse çok yakın gittiğim için tehlikeyi anladım,gerçekten çok dikkatli olmak gerekiyor.çok hoşuma gittiyse de tamamen gereksiz risk.

İlk kez böyle bir şey duydum. Düşününcede mantıklı geliyor rüzgarsız sürüş. Kulağa hoş geliyor ama otobüs aniden fren yaparsa...

Motosikleti
2025 NC 750X DCT
cok zevklı ama bı okadar tehlıkelı 145 gormustum ama yokus asaa otobus arkasıydı arkasından cekılınce 130 dan yukarı cıkamamıstım duzlukte

nascar arabalarının yaptığı teknik. buradan rüzgar direncinin nekadar kuvvetli olduğunu bir daha anlıyoruz.

ben şehir içinde bile önümde otobüs kamyonet minibüs var ise çok rahatsız oluyorum.. Yolu gözümle tararken büyük araçlar yüzünden 1 araç sonrasını göremiyorum. :sunny: Buda beni çok sıkıyor. Bence tehlikeli :)

kesinlikle çok tehlikli bir ara gaza geldim otobüs 100 e düştü bende nerdeyse gazı tamamen kısmış durumdayım yeter dedim sollayayım otobüsü soluna bir geçtim motor gitmiyor son gaz gidiyorum anca otobüsle yanyana 3-4 km gittim geçemedim.sonra geri takıldım arkasına benzin yakmadan geldim :D yine de en ufak bir dalgınlıkta kaza yapmamak içten bile değil.

arkadaşım o olayı trafikte denememeni tavsiye ederim sonunun kötü olmasını istemeyiz :) bu dediğin olay genelde le mans turnuvalarında ve nascar yarışlarında çok kullanılıyor. Öndeki arabayla aynı motor gücüne sahip olduğu için arkadasına iyice yanaşıp rüzgardan kurtularak onu geçiyor. Cidden çok etkili. Mesela uzun mesafeli bisiklet sürüşlerinde dikkat edersen prizma şeklinde giderler ve ortalarına birini alırlar. Böylece o kişi rüzgardan etkilenmeden yarış sonuna kadar gidip bütün gücünü yarışın sonundaki depara verebiliyor vs. Gerçekten çok etkili ama dikkat etmeni öneririm :)

motor sıcaklığı vuruyo otobüsün en sevmediğim olayda yağmurda öndeki arabaların tüm pis sularının üstüme gelmesi bide camur olursa kuruduktan sonra felaket en çok eski kasa şahinleri seviyorum onlarda uzatma tozluklar oluyor yeni kasa arabalar arkalarında şelaleyle geziyolar burası istanbul gemisini kurtaran kaptan :bestmt:

Aman heeee, bir daha yapmamanı öneririm. Gerçekten çok riskli. Kendini düşünmüyorsan motorunu düşün :p Rüzgar gelmediği için hararet fırlar, motora zarar vermeye gerek yok. Biliyorsunuz ki otobüsler ani yavaşlamak ve durmak istediklerinde hem motor freni hem de fren pedalını kullanıyorlar. Gerçekten çok ciddi fren potansiyelleri var. Sinek gibi arkasına yapışırız Allah korusun. Otobüsün ortaladığı bir kasa olur katı bir cisim olur, eğer üstünden geçersek hiç istenmeyen sonuçlar oluşabilir. Tek avantajı aracımız %90 daha az yakıyor otobüsün dibinde giderken. Ama 10 kat yaksın can güvenliğim sağlansın görüşündeyim. Kazasız belasız yolculuklar.

Slmlr
Reşit..

birde tam arkasından çıkıp sollamaya kalkarken şoför ile gözgöze gel o zaman rüzgarı gör..bak bakalım nasıl tokatlıyor seni:)

ygk

birde çarpaz rüzgara girme ihtimalin var. iyiki başına gelmemiş
şöyle anlatayım ; otobüs giderken rüzgarı yarıyor. üst tarafı es geçiyorum daha basit anlaşılması açısından bilimsel açıklaması çok daha karmaşık ;

otobüsün yardığı rüzgar ortadan ikiye ayrıldı, otobüs seir halindeyken yardığı rüzgar otobüsün arkasında bir noktada tekrar birleşir. ( aslında birden fazla noktada ). birleştiği noktada küçük hava akımları oluşur. birnevi girdap gibi, ama çok daha küçüğü.

yine de ne akdar küçültürsek küçültelim çok tehlikeli. ben kangonun arkasına yapıştımdı bir ara, kanga biraz gaz açında benim motor yetersiz kaldı ve orda yaşadım çarpraz rüzgarı, motoru resmen sağdan soldan sürekli çekmeye çalıştılar gibi oluyor. yine benim hızımda kangoonun hızıda azdı, 100ün üstünde çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. biraz daha fazla hızlarda motorları rahatlıkla refüş yada barierlere sürükleyebildiğini duydum, zaten yanımızdan kamyon geçse araba bile savruluyor arkadaşlar bahsettiğim rüzgardan.

bu üzden uzun yolda takip mesafesini korumak her zaman için aantajlı, geçebiliyorsak geçeriz ama yoksa yaklaşıp öyle seyretmek çok riskli. takip mesafesi sadece aracın o andaki hızında fren kabiliyetine bakılmaz, aracın arka tekerinden fırlatabileceği çakıl taşından, tuttuğu rüzgara, öndeki araç büyükse sizin yolu görüş açınıza kadar herşeyi hesaplıyorlar mühendisler. bu yüzden uymamazlık cana kast oluyor, uymakta fayda var.

mustafa arkadaşım aman diyeyim yapma öyle, sadece öndeki aracın freni değil, ortaladığı engeller, hızlanacak olursa oluşturabileceği hava akımı gibi bir sürü etkenler kazaya sebebiyet verebilir

otobüsler öyle ani fren yapmazlarda kamyon ve tırların arkalarında gitmemeni öneririm bazen otobüslere yetişmek zor oluyo:p tır ve kamyon arkASI gitmek gerekiyor bundada mümkün oldugu kadar yabancı pilakalı tırların arkasına takılın bizim şöförlerden 10 kat güzel şöförlükleri var sinyalsiz şerit değiştirmezler en basit.. otoyolu çok kullandım çok aracın arkasına takıldım en güvenli olani kendimce otobüsler direk ani fren yapmiyolar 5. viteste çeyrek gaz vermeden bile motorun çok rahat 100 ve üzeri gidiyor :)
Ayriica motorun hava alamaz diyen arkadaşi kınıyorum :p otobüsün altından oluklamaca hava geliyo çok deli bir sirkilasyon var orda makina hava aliyor için rahat olsun... gözünü stoplardan ayırma:rendeer: Aslında iyi bişey değil ben mesela mecbur kalmadıkça yapmıyorum sizde yapmayın..

arkadaşlar ygk olayı çok güzel açıklamış zaten riskleri göz önüne alarak denedim.(tamamen meraktan) gerçekten etkileyici bir fizik olayı ama daha öncede belirttim gerçekten yapılmaması gereken bir olay,kazaya davetiye çıkarmak gibi bir şey.kimseyi özendirmek için anlatmadım,benim gibi merak edenlere nasıl olduğunu anlatmaya çalıştım ama merak etmeyenlerinde ilgisini çektim,kısaca yanlış yaptım.

son olarak şunu söyleyeyim o akıma kapıldığınızda motoru zaptetmek çok güç, eğer altınızda hafif veya güvenemediğiniz bir motor varsa akıma giremeden refüje dalarsınız.

ben bu dedıgını sehırıcı araba arkalarında da yapıyorum otobus kadr etkılı olmasada hem daha az rısklı arabanın onunu goruyorsn hemde motor daha az yakıyor:)

arkadaşlar ygk olayı çok güzel açıklamış zaten riskleri göz önüne alarak denedim.(tamamen meraktan) gerçekten etkileyici bir fizik olayı ama daha öncede belirttim gerçekten yapılmaması gereken bir olay,kazaya davetiye çıkarmak gibi bir şey.kimseyi özendirmek için anlatmadım,benim gibi merak edenlere nasıl olduğunu anlatmaya çalıştım ama merak etmeyenlerinde ilgisini çektim,kısaca yanlış yaptım.

son olarak şunu söyleyeyim o akıma kapıldığınızda motoru zaptetmek çok güç, eğer altınızda hafif veya güvenemediğiniz bir motor varsa akıma giremeden refüje dalarsınız.
Otobüs başka bi otobüsü sollarken çok farklı bi akım oluşuyo o esnada iyice tampona yaklaşmak lazim yoksa orda ters bi rüzgar mı oluyo ne oluyorsa geri atabiliyo böyle bişeyle karşılaştın mı ben bi iki kez karşılaştım daha da yaklaşınca baktım sıkıntı yok..

---------- Mesajlar birleştirildi - 15:25 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:23 ----------

ben bu dedıgını sehırıcı araba arkalarında da yapıyorum otobus kadr etkılı olmasada hem daha az rısklı arabanın onunu goruyorsn hemde motor daha az yakıyor:)
bana kalırsa şehir içi daha tehlikeli ne kadar önünü görürsen gör araba gibi duramayacagin için çok tehlikeli ben mesela o kadar arkaya takılsam bile şehir içinde kesinlikle denemem böyle bişeyi...

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar