Şimdi önce dediğim gibi Orta Asya ülkelerini bilmiyorum ama mesela Uzakdoğu'da trafik genel olarak bize göre çok yavaş akıyor. En fazla motosiklet kullandığım Filipinlerden örnek vereyim, ortalama trafik hızı 60 km/saat civarında. Bu hızda gidince hemen herkesi solluyorsunuz. İnsanlar bizdeki gibi agresif değil, kocaman cipler, otobüsler 40 ile giden motorun arkasına gelince yavaşlıyor, rahatsız etmiyor. Uygun ise solluyor. Bu açıdan 150-160 oralarda biraz gereksiz olabilir. Belki uzun çöl yollarında falan zaman kazanmak için gerekli olabilir diyeceğim ama o da bir kaza, düşme falan durumnda bayağı baş ağrıtır. Mesela Tayland'ta yollar daha iyi olduğu için trafik daha hızlı ama orada da emniyet şeritleri motosikletlere ayrılmış gibi bir durum var.
Genel olarak bu ülkelerde motosiklet çok hayatın içinde olduğu ve herkes bir şekilde motosiklet kullandığı için otomobil kullanıcıları bizim ülkemize göre daha bilinçli. İnsanlar sakin bir şekilde yollarına gidiyor.
Ben ve bir arkadaşm da bir Orta Asya rotası düşündüğümüz için, araştırırken en uygun V-Strom 250cc diye düşünmüştük. GS310'da güzel makine ama daha maliyetli olur diye düşünüyorum, bilen arkadaşlar daha iyi yorumlar yapabilir, benimki sadece İnternet araştırmaları
Gezme olayında ise 15-16 bini illa bitirmek mi lazım? Youtube'da görüyorum, motosikletle gezenler.. kocaman ülkelerin bir ucundan girip bir ucundan iki günde çıkıyor. Bu durumda o ülkeyi görmüş mü oluyorsun, bunların hepsi sorular? Bazı yorumlarını dinliyorum, mesela Tayland, epey gittiğim için biliyorum, edinilen izlenimlerin o ülke ile alakası yok. Ben de rehberlik yaparken Türkiye'ye bir haftalığına gelip bir iki gördüğü olaydan saçma sapan çıkarsamalar yapanlar ile bayağı uğraşırdım.
Mesela bir yabancı gelse, İstanbul, Efes, Pamukkale, Kapadokya gezerek diyor ki Türkiye'yi gezdim. Ama sadece İzmir bölgesinde Milet, Priene, Didim, plajlar, mağaralar, milli parklar ne bileyim tonla görecek yer var. Yada mesela Gürcistan'ı bir günde motosiklet ile geçebilirsin ama Batum, Tiflis hariç Vardzia, David Gareji, Borjomi, kuzeyde dağlar falan bir sürü ilginç yer var. İşte bunlar hep kişisel tercihler.
Konu motosiklet olunca çoğunluk, bineyim en hızlı en uzağa gideyim modunda ama yol üstündeki güzelliklerden de faydalanmak lazım diye düşünüyorum