Organ Bağışı Hk.

Motosikleti
Honda Forza 250 / Triumph Street Triple 765 RS
Herkese Selam,

Sabah sabah belki iç karartıcı olacak ama bu konu hakkında sizleri bilgilendirmek isterim.
Uzun zamandır ara ara düşündüğüm bir konuydu, dün durup dururken aklıma gelmesi sonucu biraz araştırma yaptım ve e-Nabız üzerinden kolaylıkla donör olunabildiğini farkettim. Kendi kendime "iyi kötü motosiklet tepesindeyiz ne olacağımız belli değil dünya fani, ölüm ani 😁" diyerekten formu doldurdum. (başka bir sebepte olabilir tabi ki konudan bağımsız kendi içimden geçeni söylüyorum.) Maksimum 5 dakikamı alan bir işlemle belki de göç edip gittikten sonra bir çocuğa bir aileye umut olacağım. Kimisi buna sıcak bakar kimisi bakmaz, saygı duyarım. Bu hadiseyi farkındalık yaratmak adına sizlerle paylaşmak istedim.

İlgilenenler için, e-Nabız üzerinden arama kısmına organ yazdığınızda sonuçlarda çıkmaktadır. Oradan sizi yönlendiriyor.

Şimdiden herkese iyi hafta sonları dilerim. 🤘🏻

Organ bağışı çok güzel birşey fakat ülkemizde hiçbir kuruma güven yok, satabilir de p.zevenkler. Bir de düzgün birine mi gidecek yoksa ite, köpeğe mi gidecek bilemiyoruz. O yüzden ben kararsızım. Gerçi bende bağışlanabilecek sağlam organ varmı emin değilim. 😅

Motosikleti
yok:(
ya öldün sanıp böbreğini onu bunu şunu alırlarsa ama ölmediysen??

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Ne verirsen elinle, oda gelir seninle. Süper bir şey yapmışsın, ilaç kullanımından dolayı beni düşürdüler donörlükten. Ölürsen toprak olup gideceksin zaten. Büyük şehirde onun da bi boka yaradığı yok zaten. Ne çiçeğe ne böceğe yar uluyorsun.

Motosikleti
D400
Deri ve göz hariç organ bağışçısı kategorisindeyim uzun zamandır.

Fakat çeşitli komplo teorileri var bu konu ile ilgili, bana gerçekçi gelmiyor o nedenle aldırış etmıyorum

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
bu memlekette organlarını bağışladın diye öldürürler bile seni öyle bi memleket ben de düşünüyordum vazgeçtim

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Bizim memlekette Motosiklet ehliyeti alanlar zorunlu olarak organ bagiscisi yapilmalidir. Her sene pisi pisine bircok genc motosiklet üzerinde ölüyor, bircok kisinin hayatini kurtaracak organlar toprak oluyor.

Biliyorum biraz sert oldu ama gercekler böyle , motosiklet sayisindaki artis ve kaza sayilarinin durumu yakin tarihte cok daha fazla gencimizi motosiklet üzerinde kaybedecegimizi gösteriyor.

ana-gorsel-1.webp

İlk ehliyetimi aldığımda dahi aynı muhabbet vardı, 20 seneden fazla geçmiş..

İnsanın kulağına abartı gelebiliyor, ancak anlatılan senaryo şu. Bu şekilde bir kaza yapmış / başına iş gelmiş, ağır bir durumda hastaneye gelirseniz, organ bağışçısı olduğunuzu gösteren bir işaret, doktoru farklı davranmaya itebilir. 2025'te doktorlar ve etik konusunda çıkan haberleri hatırlayınca pek uzak ihtimal gelmiyor.

Ben şöyle yaptım, bütün yakın arkadaşlarım ve aileme bunu söyledim. Ben ölürsem para eden nerem varsa dağıtın diye, bir gerizekalılık yapıp aksi yönde hareket edeceklerini sanmıyorum. Onun dışında maalesef benim bu ülkedeki kimseye güvenim olmadığı için resmi olarak kendimi eklemedim.

Motosikleti
D400
@Okan Sinan Ocan abi kusura bakma da çiftlikte ölecek hayvan kesip yiyen köylü gibi nasılsa ölünüyor ziyan olmasın zorunlu bağışcı olsunlar demek biraz hoş olmadı.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Bunlar adamı ölmeyecekse de , öldürürler...
Kan satan, çadır satan, sana mı acır...
Zaten ölecekti der yapıştırır geçer.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
@Okan Sinan Ocan abi kusura bakma da çiftlikte ölecek hayvan kesip yiyen köylü gibi nasılsa ölünüyor ziyan olmasın zorunlu bağışcı olsunlar demek biraz hoş olmadı.

Ironi herzaman hos olmuyor maalesef.

Ben yillardir o genclerden kac tanesinin hayatini kurtarabilmek icin caba gösterdim ama sosyal medyada "teker nasil yapilir" videosu ceken sebekler gibi reklam yapmadigim ve aci da olsa dogrulari söyledigim icin aynen senin yaptigin gibi elestiri aldim.

Canin sagolsun dert degil alisigim. :cry:

Motosikleti
Honda CRF250L
Benim bildiğim, donör olsan bile, ailenden bağışlanması için onay alınıyor

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Öncelikle tebrik ederim. Çoğumuzun önemsemediği veya başvuru yapmaktan çekindiği bir konuda karar almışsınız. Umarım gerek kalmaz ama gerçekten ulvi bir iş yapmışsınız...

Herkes bir şeyler yazmış ama biraz da işin yasal boyutuna bakalım...

Öncelikle organ nakli/bağışı için donörün mutlaka ölüm hali şart değil. İnsan yaşarken de organ bağışında bulunabilir. Bakınız, ORGAN NAKLİ HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ madde 12.

Organ bağışının yasal altyapısı ise 2238 sayılı ORGAN VE DOKU ALINMASI, SAKLANMASI, AŞILANMASI VE NAKLİ HAKKINDA KANUN ile belirlenmiştir.

Burada kişinin nasıl bağışçı olacağı ve bunun koşulları çok net açıklanmış. Ancak motosiklet kazası örneğine dönersek, şöyle bir ibare var yasada;

Eğer kişi sağlığında kendisinin ölümünden sonra organ veya doku alınmasına karşı olduğunu açık olarak beyan etmemişse ve ayrıca ölüm anında yanında eşi, reşit çocukları, ana veya babası veya kardeşlerinden birisinin, bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakını bulunmuyorsa,

Madde 14, (Değişik: 21/1/1982 - 2594/1 md.) Kaza veya doğal afetler sonucu vücudunun uğradığı ağır harabiyet nedeniyle yaşamı sona ermiş olan bir kişinin yanında yukarıda sayılan kimseleri yoksa, sağlam doku ve organları, tıbbi ölüm halinin alınacak organlara bağlı olmadığı 11 inci maddede belirlenen hekimler kurulunun raporuyla belgelenmek kaydıyla, yaşamı organ ve doku nakline bağlı olan kişilere ve naklinde ivedilik ve tıbbi zorunluluk bulunan durumlarda vasiyet ve rıza aranmaksızın organ ve doku nakli yapılabilir. Bu hallerde, adli otopsi, bu işlemler tamamlandıktan sonra yapılır ve hekimler kurulunun raporu adli muayene ve otopsi tutanağına geçirilir ve evrakına eklenir.

Yani kısaca, siz istemeseniz de, zorunlu durumlarda organlarınız kullanılabiliyor. Bunun için motosiklet ehliyeti (veya genel olarak motorlu taşıtlar diyelim) alırken ayrıca bir zorunluluk getirilmesine gerek yok. Yasada bunun koşulları belirtilmiş.

Motosikleti
D400
Ironi herzaman hos olmuyor maalesef.

Ben yillardir o genclerden kac tanesinin hayatini kurtarabilmek icin caba gösterdim ama sosyal medyada "teker nasil yapilir" videosu ceken sebekler gibi reklam yapmadigim ve aci da olsa dogrulari söyledigim icin aynen senin yaptigin gibi elestiri aldim.

Canin sagolsun dert degil alisigim. :cry:

farklı bir durum.

"motosiklet alanlar" diyerek genelledin, yazdıgım kısım açıkça senin söylemediğin kısımdı. boşa gitmesin modundasın hocam.

ben organ bağışının önemini bildiğimden zaten bağışcıyım fakat inancı gereği ya da yapısı gereği buna karşı olan insanlar var onlara da saygı duymak lazım.

yedek parça muamelesi yapamayız herhangi bir gruba.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.

Organ Bağışı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Organ bağış kartı nasıl alınır?​

Organ bağış kartı devlet hastaneleri, il sağlık müdürlükleri ve e-Nabız sistemi üzerinden temin edilebilir.

Organ bağışı iptal edilebilir mi?​

Evet, kişi bağış kararını dilediği zaman geri çekebilir. Bu değişiklik sağlık kurumuna bildirilmelidir.

Organ bağışı için aile onayı gerekli mi?​

Kişi hayattayken onay verse dahi, vefat sonrası ailesinin onayı da alınır.

Kimler organ nakline ihtiyaç duyar?​

Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer gibi organ yetmezliği yaşayan hastalar organ nakline ihtiyaç duyar.

Canlı bağışta kimler donör olabilir?​

Genellikle birinci ve ikinci derece akrabalar canlı donör olabilir. Etik kurul kararıyla akraba dışı bağış da mümkündür.

Organ bağışlayan kişinin cenazesi zarar görür mü?​

Hayır, bağış işlemi cenaze işlemlerini ve defin şeklini etkilemez.

Organ bağışı dinen uygun mudur?​

Evet, Diyanet İşleri Başkanlığı organ bağışını hayat kurtardığı için uygun ve sevap kabul etmektedir.

Organ bağışında yaş sınırı var mı?​

18 yaşını doldurmuş bireyler organ bağışçısı olabilir. Yaşlılık tek başına engel değildir; organın durumu değerlendirilir.

Organ bağışı hakkında nereden bilgi alınabilir?​

Devlet hastaneleri, sağlık müdürlükleri ve Medipol Sağlık Grubu gibi sağlık kuruluşlarından detaylı bilgi alınabilir.

Organ bağışı sonrası organ reddi olur mu?​

Bazı durumlarda vücut yeni organı reddedebilir. Bu nedenle bağış sonrası ilaç tedavisi ve takip önemlidir.

Kadavra bağışı yapmak için:

En yakın üniversite hastanesinin, anatomi bilim dalı bölümüne başvuru yapmanız yeterlidir.

Unutmayın:

– Vârislerinizle bu konuyu görüşüp, vasiyetinizi ve gerekçelerinizi iyi anlatmanız yerinde olacaktır.

– Kanunlarımız gereği vefat durumunda vârisler (miras hakkı olan akrabalar) vefat edenin üzerinde hak sahibi olurlar. Bu nedenle organ ve ya beden bağışı için miras hakkı doğan akrabaların izni olmadan bağış gerçekleşemez. Vasiyet bırakılması bu durumu değiştirmez.

– Bağışçı vefat ettiğinde, yakınlarının zaman kaybetmeden bağış yapılan anabilim dalı veya dernek iletişim numarasını arayarak bildirmesi gerekir. Yakınlarınızın bu konuda bilgi sahibi olmasını sağlamanız, vasiyetinizin yerine getirilmesi açısından önemlidir.

Organ bağışı yapmanız beden bağışı yapmanıza engel değildir.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Varisleri ikna edebilirsem kadavra bağışçısı olmayı düşünüyorum.
He demeleri için ölmeden önce yüklü borca girmem gerek galiba. 🥴

Son düzenleme:
Bu ülkede organ bağışı yapmak için gönüllü olmam, kimse kusura bakmasın. Bebekleri ailelerinden para almak için öldüren, sakat bırakan doktor çetesi gördü bu ülke. Sağlık sistemi bana hiç bir şekilde güven vermiyor.

Bizim siyasal islamcılar pek sevmez organ bağışını.
Benim görüşüm şu uygulanır mı bilmiyorum ama doğumdan itibaren herkese sorulsun evet ya da hayır.
Hayır diyenler olası bir organ ihtiyacında evet diyenlerden sonraya alınsın hatta hiç alınmasın,
Sanırım Kanada da mı bi yerde vardı bu sistem.
Bu kadar basit.

Bizim siyasal islamcılar pek sevmez organ bağışını.
Benim görüşüm şu uygulanır mı bilmiyorum ama doğumdan itibaren herkese sorulsun evet ya da hayır.
Hayır diyenler olası bir organ ihtiyacında evet diyenlerden sonraya alınsın hatta hiç alınmasın,
Sanırım Kanada da mı bi yerde vardı bu sistem.
Bu kadar basit.
O zaman herkes evet der ama kişi öldükten sonra ailesi izin vermez. Düzgün insanların yaşadığı ülkeler ile dürüstlüğün enayilik olarak görüldüğü 3.dünya ülkesi olan muz cumhuriyetini kıyaslamamak gerekir. Yoksa hangi geri zekalı halk 25 sene boyunca siyasal islam tarafından yönetilir. Sağlıklı bebekleri para için öldüren allahsızların söz sahibi olduğu bir ülke için çok temiz yüreklisin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar