Ne demek istediğini anlayamadım. Mesela 13-51 olursa çevrim oranı 51/13 = 3.923 oluyor. Oran ne kadar büyürse tork o kadar artar, hız da (teoride) o kadar düşer. Örneğin 13 - 39, 14-42 ve 15 - 45 aynıdır demek istedim çünkü çevrim oranı üçünde de 3 oluyor.
Yalnız tam tersi olduğunda yani çevrim oranı düştüğünde ise tork kesin düşer ancak hız artar mı artmaz mı bilinmez.
Durum tam olarak şu, mevcut motorum apachi 20kw cross/onroad, bayaaa torklu alet, ancak ön dişlim 13 ve büyültmek söz konusu değil zira ön diş yatağı maksimum 13 alabiliyor, arka dişlim ise 51, motor 5 viitesli, çok kısa sürede vitesleri bitiriyor 5. vitesi bile, 6 olsa onuda hüüp diye somurup bitirebilecek bir alet, kısacası 13-45 , 13-43 aralığında bir değerde arka dişlimi küçültmek istiyorum, işin tork'tan düşme kısmı bana ait olamkla beraber, vites aralıkları uzasın ve son viteste hem hız artımı hemde son devirle gitmekten kurtulmak niyetim.
Siz belliki hesaplamada mahirsiniz, bu durumda 13-51 olan oranı 13-40 serisinden kaça almalıyımki, oranı tutturmuş ve boşa masraf etmemiş olayım?