Oktan meselesinin açıklaması. Kendinizi kandırmayın.

Harika bir araştırma olmuş çok ama çok teşekkür ederim.İnşallah yenileri de gelir.

İhtiyar Arkadaşım düşük oktanlı benzin mi hızlı yanar diyorsunuz ? Tam anlamadım...

Benim bildiğim yüksek oktanlı benzinin daha hızlı yandığı ve ağır devirli olan ve dolayısıyla düşük oktan kullanmaya müsait bir motorda yüksek oktan kullanıldığında motorun silindiri yine düşük oktana göre ayarlı olan noktada ateşleyecek ama buna mukabil yüksek oktanlı benzin hızlı yandığı için geri tepme oluşacak bu tepmeyi gidermek için motorun ateşleme zamanını erkene almak gerekecek şeklinde bir bilgiye sahibim yanlışsam düzeltiniz lütfen

Evet düşük oktanlı benzinler daha hızlı yanar hatta patlar ve o yüzden yüksek kompresyon oranına sahip yüksek devirli motorlarda dengesiz,kararsız ve vuruntulu çalışmaya sebep olurlar.
Bunu önlemek için oktan arttırıcılar eklenir.
Lütfen 1. sayfa başındaki yazıyı okuyunuz.:cat:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Oktan

http://tr.wikipedia.org/wiki/Oktan_(yakıtlar)

Son düzenleme:
valla ben 82 model motora 100 oktan benzin attım 50cc lik motorla 150cc lik motora kafa tuttum sonra motor sekmanları attı seninde bilgilerinden cok teşekkür ederim

Son düzenleme:
Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Bilgiler için teşekkürler..

Elinize sağlık...

Çok güzel ve anlaşılır bir şekilde üşenmeden yazmışsınız.
Üzerine eklenecek pek birşey yok.
Böyle güzel içerikli mesajlarınızın devamını bekliyoruz :)

Bu konuyu gerçekten çoğu insan hala yanlış biliyor ve hala yanlış bildiklerinde israr ediyorlar.

Bundan dolayı bu konunun sabit olarak işaretlenmesi gerekir.

fakat yüksek oktanlı benzinin daha çabuk yandığı ve bu sebepten dolayı performansı etkilediği söyleniyor hatta motoru bile ferahlattığı söyleniyor ben ayda bir sefer 97 koyuyorum ne değişiklik hissediyorum derseniz biraz daha hızlı kalkıyor yokuşlarda daha hevesli virajdan çıkarken daha hevesli hızlanıyor .. 95 üstü benzinler 100 oktana doğru daha incelmesi lazım burada bir yanlışın var ? benzin kolay yandıkça daha ii performans verir benim bildiğim kadarıyla buradaki pek çok motosiklet ustası ile konuştuğumda 97 oktan benzinin motorun sıcaklığını arttırdığı sebebiyle her zaman iyi olmadığını söylüyorlar yani çabuk ısınması silindire zarar ... ayrıca 95 oktan senin teorine göre 100 oktandan daha iyi yada farkı yok :) bu biraz farklı bir yorum olmuş o kitapçıklara fazla güvenmek doğrumudur bilemem ama 97 98 100 oktan benzinler incedir hızlı yanar ,motoru çok ısıtır ,performansı etkiler benim bildiğim içindeki kimyasal katkılarla benzinin inceltildiği ve yanıcı hale getirildiği .. neyse herkesin yorumu ve bilgisi kendine ama yanlış anlaşılmasını istemem bu oktan meselesi biraz hayal ürünü ...açıp içinde ne olduğunu görmeden inanmam ...:D

benim motor 95 ile 98 i anında ayırıyor abi 95 alıyorum 10 km süratten düşüyor oyüzden hep 98 kullanıyorum servisimde 98 i öneriyor problemyok :)

Yakıt oktanının arttırılmasında ki amacın,yakıtın yanma hızını düşürüp daha kontrol edilebilir bir yanma sağlamak amacıyla yapıldığını daha kaç defa yazmak gerekiyor bilemiyorum.

Bu işlemin performans arttırabilmesi için,yüksek teknolojili,ECU lu,Katalitik konvertörlü,VVTİ gibi sistemlerle donatılmış yüksek devirli makinalar olması gerekiyor.Hiç kimse sıradan motorundan daha yüksek performans aldığını söylemesin.

Söyleyenlerin ateşleme ve valf zamanları fazla avanslı olabilir bu dengesizliği nispeten düzelten yüksek oktanlı yakıtın kullanılması ancak Nasrettin hocanın önce eşşeğini kaybedip sonra bulmasına benzer bir şeydir.
Lütfen yazıyı tekrar okuyunuz.

Son düzenleme:
Hocam ben de bir defa daha belirteyim....

"Oktan oranı yüksek benzinler sıkıştırma oranı yüksek motorlarda erken patlamayı önlerler. Biliyorsunuz akaryakıtlar sıkıştırıldıklarında ısınırlar ve belli ısıdan sonra da kendi kendilerine patlarlar. Dizel motorlar yüksek sıkıştırma oranına sahiptirler ve yakıt kendisi alev alır, bunlarda buji bulunmaz. Benzin de yeterince sıkıştırılırsa kendisi patlar. Yüksek sıskştırma oranına sahip motorlarda benzinin yüksek basınçla kendiliğinden patlamasını önlemek için yüksek oktanlı benzin kullanırlar, böylece motordaki vuruntuları en aza indirirler. Yüksek oktanlı benzinin tek özelliği daha yavaş yanmasıdır. Yoksa verimi ve temizliği vs 95 oktanla hemen hemen aynıdır. Motorunuz 12/1 den daha fazla bir sıkıştırma oranına sahipse 97, daha azsa 95 kullanmalısınız."

Anlaşıldı......
Memlekette bu kadar oktan ve yüz numara:p meraklısı varken bir yatırım ile 200 oktan benzin üretip satarsam köşe olacağım demektir.:queen:

ne yapmak lazimmis kaziklanmamak lazimmis bilgiler icin tesekkurler

HRC

600cc de olsa 1000de olsa genelde 95oktan şehiriçi diyorum bende.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
yaw bu oktan meseleside amma oktan meseleymiş:queen:..

Şaka bir yana teşekkür ederim sana arkadaşım ben bilgilendim ve bu bilgiden faydalanacağım

çok çok çok teşekkür ederim arkadaşım bu engin bilgilerin için...bizi hakikaten aydınlattın...:cat:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar