Konu durmaya gelmişken.Ben ani birşey gerekmediği sürece sürekli motor freni kullanıyorum.Sürekli kullanımda bunun bir zararı olmaz demi?
motor freni 2 şekilde kullanılır, bir tanesi oldukça yararlı iken diğeri biraz zararlıdır ve mecburiyet dışında kullanılmamalıdır.
1- yararlı olan şekil; 5 bin devir civarı gidiyorsundur ve hızın 70 civarıdır ve ileride hafif bir viraj vardır ve bu durumda gazı bırakırsın ve motorun 4 bin devire doğru yavaş yavaş düşer iken hızın 60 civarına düşer ve buna motor freni denir yani sen sadece gazı bırakmak ile 10 km hız düşersin ve bunu debriyaj sıkıp frene basmak yerine sadece gazı bırakarak yaparsın ve bu normal bir şeydir.
bunu herkes kullanır zaten ve debriyaj balatasını eskitmez çünkü debriyaj sıkmıyorsun ve kavrama zaten bırakmadığı için sürtünme olmuyor, zaten tutmuş durumda ve motora hava yakıt karışımı gitmediği için silindir içerisinde piston havayı sıkıştırırken kompresyondan ötürü motoru yavaşlatıyor. bu pek zararlı değildir.
2- zararlı olan şekil; 5 bin devir 70 civarı hız ile gidiyorsun ve yokuş aşağı denk geldi ve dedin ki ben bu yokuşu boşta inmek istiyorum. bu sebep ile debriyajı sıktın ve motor 80 km hıza 90 km hıza 100 km hıza çıktı fakat ileride önün tıkalı yani şeritler dolu ve yavaşlaman gerekti ve bu durumda frene basmak yerine debriyajı bırakacaksın fakat motor 100 km hız ile giderken boşta olduğu için 1500 devir çeviriyor ve sen istersen dünyanın en yumuşak debriyaj bırakışını yap sonucunda 100 km hız ile motor 8 bin devirde dönmek isteyecektir ve 1500 ile 8 bin devir arasında fark kapanana dek hatrı sayılır bir sürtüşme olacaktır, gerek debriyaj balatası olsun gerek krank milinin biyel koluna bağlandığı nokta olsun gerekse piston ile silindir gömleği arası olsun her yer normalden bir miktar daha fazla sürtüşmeye mağruz kalacaktır ya da debriyajı çok yumuşak bırakırsın ve piston krank falan zorlanmaz ama bu seferde debriyaj balatan aşırı biter.
çözüm ise şudur, 100 km hıza çıkmışsın ve debriyaj sıkılı olduğu için motor 1500 devirdedir ve debriyajı bırakmadan önce gaz verir en azından motoru 7 bin devire çıkarırsın ve öyle bırakırsın debriyajı, bu durumda debriyaj balatan pek eskimez, silindire biyel koluna ani yük bindirmemiş olursun yani sorun teşkil edecek bir durum olmaz.
evet durum bundan ibaret, eksiğim varsa düzeltin lütfen.
edit: freni patlayan araçlar 2. yöntemi kullanırlar. ya da 2. yöntemde sorun çıkmaması için dediğim gibi motorun devrini mevcut hızda gerekli olan bir devire yaklaştırıp bırakırlar debriyajı.