Motosikletler de ağırlık konusu

Arkadaşlar herkese iyi forumlar.
Konu tam olarak başlıkta okuduğunuz gibi aslında. Şimdi yıllardır motosiklet kullanan birisiyim. Çin malıda kullandım, italyan da kullandım. Megelli bile kullandım:D şimdi ise mt07 kullanıyorum. Ancak büyük hacimli ve nispeten güçlü sayılabilecek bir aletin hafif olması gerçekten iyi bir şey mi bunu sorgulamaya başladım. Daha önce kullandığım büyük hacimli motosikletler ss di ama bir dönem hornet da kullandım. Ama bu mt 130 dan sonra altındam kaçacak gibi yada direksiyon hafifliyor gibi ne bilim değişik bir duygu:D tamam şehir içinde çok rahat ve biliyorum cadde motoru ama ister istemez yüksek hızlara çıkıyoruz. Ve yasal hız limitleride gezmek için de kimse bu hacimde bir alet almaz. Motosikletimden çok memnunum, çok seviyorum ama satmak için ilan bile koydum sırf bu HAFİFLİK mevzusu yüzünden. Şimdi benim sormak istediğim ben mi alışık değilim, alışamadım yada gerçekten hafif motosiklet kullanıcısıysak bu normal mi.

Siz alışamamışsınız , ne kadar hafif makina o kadar iyi. Ağırlık benzin harfiyatını artırmaktan başka bir işe yaramıyor , anca rüzgarda sallanmayı bir nebze engeller o da zaten 110 kilo ve daha düşük makinalarda oluyor , 125 cc falan.

Geçenlerde deneme amaçlı bir arkadaşımın z800ünü kullandım o makinada çıplaktı. Ama hızlandıkça alet pusmaya başladı yol tutuşuna hayran kaldım 150den sonra falan,ben mt de 150 yi geçtikten sonra gidondan korkmaya başlıyorum:D ama önemli nokta Rüzgar almaktan bahsetmiyorum! bahsettiğim şey yol tutuş.

Aslında ağırlığın yanında motoru hafif hissettiren başka etkenlerde var.
Mesela mt07 ile aynı kiloda ve aynı güçte ama dingil mesafesi (iki teker arası mesafe) daha uzun olan yada oturuşu daha fazla öne eğik olan başka bir moto daha ağır hissettirebilir. Çünkü ani ivmelenmelerde daha stabil olacaktır. Mt07 ise yapısı itibarı ile tekere gelmeye çok meğilli bir motor. Hatta bir videoda adam teker yapayım derken altından kaçırıp düşmuştü.
Şimdi bu birazda tercih meselesi, kimisi akrobasiye daha uygun olan bu tarzı severken, kimiside daha korkusuzca gaz açabilecegi motorlara yönelebilir.
Şuan kullandığım 1000rr 180 beygir ve 114nm tork olmasına ramen kolay kolay tekere gelmiyor, zaten zırt pırt tekere gelse ivmelenme potansiyelini kullanmanın imkanı yok.
Bir başka hafif hissettirme nedenide ön çatalın yatayla yaptıgı açının dik olmasıdir.
Nekadar dik olursa o kadar kıvrak olur, ani manevralarda rahat yön değiştirmenizi sağlar, buda motorun hafif oldugu izlenimini verir. Fakat dik çatal açısına sahip motorlarda hızlandıkça düz gitme eğilimi biraz daha az olur.
Çatalın yatayla olan acisi azaldikça da kıvraklik azalir ama yüksek hizlardaki stabilite artar. Buda motorun ağır olduğunu zannetmemize neden olur.
Yamahanın mt serileri tam çılgın işi, akrobatik genler taşıyan pisikopat karakterdeler :)

s.e.c yazmış aslında, şasi ve gövde bağlantı tipi, tekerlerin mesafesi ve gidon açısının bu histe etkisi büyük. İnsanın altında çok kıvrak bir hissiyat uyandırır MT 07...

Evet cevap fazlasıyla açıklayıcı oldu. Tam olarak hissettiğim ama anlatamadığım duygu durumumun kelimeler de çözümlenmiş halini buldum. :D

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar