Motosikletle Korna Çalamamak ve Kavga Durumu

Motosikleti
İki Teker Havada
Türkiye'de motosiklet kullanırken korna çalmanın bir "uyarı" olmaktan çıkıp "meydan okuma" olarak algılanmasının temelinde birkaç sosyolojik ve teknik neden yatıyor. Bizim trafiğimizde korna, maalesef bir güvenlik ekipmanı değil, bir duygu ifade aracı olarak kullanılıyor.

Türkiye'de kornanın süresi ve ritmi, mesajın içeriğini tamamen değiştirir. Bu yüzden en masum uyarı bile yanlış anlaşılmaya müsaittir:
Kısa ve tek "düt": "Selam", "Teşekkürler" veya "Işık yandı hadi". (Genelde sorun çıkarmaz).
İki kısa "düt düt": "Hoşça kal" veya "Yol ver".
Uzun ve sert "DÜÜÜÜÜT": İşte kavganın başladığı yer burasıdır. Bu ses karşı taraf için "Sen ne yapıyorsun!", "Kör müsün?" veya doğrudan bir küfür olarak algılanır.

Motosikletçiler genellikle kendilerini korumak için (kör noktadan çıkarken, şerit değiştiren aracı uyarmak için) kornaya basarlar. Ancak otomobil sürücüleri bunu şöyle yorumlayabiliyor:
Hiyerarşi Algısı: "Küçücük motor bana nasıl kafa tutar?" algısı maalesef hala var.
Suçluluk Psikolojisi: Sürücü hatalı olduğunu bilse bile, korna sesi bu hatanın yüzüne vurulması gibi hissettirdiği için savunma mekanizması olarak saldırganlaşabiliyor.

Türkiye'de trafik stresi çok yüksek. Ekonomik kaygılar, şehir kalabalığı ve zamanla yarış, sürücüleri barut fıçısına çeviriyor. Korna, o fıçıyı patlatan kıvılcım oluyor. İnsanlar o anki tüm sinirini kornaya basan kişiden (özellikle de savunmasız gördüğü motosikletçiden) çıkarma eğiliminde oluyor.

Karayolları Trafik Kanunu'na göre korna sadece "tehlike anında uyarı" için kullanılmalıdır. Ancak bu kuralın ihlali (gereksiz çalmak veya kornaya tepki olarak şiddet uygulamak) yeterince denetlenmediği için herkes kendi "adaletini" yolda aramaya kalkıyor.

Türkiye yollarında motosiklet sürerken "haklı çıkmak" yerine "sağ çıkmak" önceliklidir. Korna yerine şu yöntemler bazen daha etkili olabilir:
Reflektör ve Işık: Gündüz bile uzun farları yakıp söndürmek (selektör) kornadan daha az tahrik edicidir.
Konum Değiştirme: Kornaya basıp sürücünün tepkisini beklemek yerine, o riskli bölgeden hızla uzaklaşmak veya şerit değiştirmek en güvenli yoldur.
Göz Teması: Mümkünse sürücüyle göz teması kurmak, "insan" olduğunuzu hatırlatır ve saldırganlığı azaltır.

Avrupa genelinde korna çalmak, genellikle sadece acil bir tehlikeyi önlemek amacıyla (örneğin birinin kör noktadan üzerinize kırması) yasaldır. Gereksiz korna çalmak "kaba" ve "saldırgan" bir davranış olarak kabul edilir.
Batı ve Kuzey Avrupa (Almanya, İsviçre, Hollanda): Burada korna sesi duymak oldukça nadirdir. Bir motosikletli olarak korna çalarsanız, karşı taraf "Hata mı yaptım?" diye paniklemek yerine genellikle size "Neden gürültü yapıyorsun?" dercesine ters ters bakabilir. Kavga çıkma ihtimali Türkiye'ye göre çok düşüktür ancak polisle başınız derde girebilir.
Güney Avrupa (İtalya, Yunanistan, İspanya): Bu bölgeler Türkiye'ye biraz daha benzer. Trafik daha kaotiktir ve korna "Ben buradayım" demek için daha sık kullanılır. Yine de fiziksel bir kavga olasılığı düşüktür; daha çok el-kol hareketleri ve sözlü atışmalar yaşanır.

Asya'nın büyük bir bölümünde (özellikle Güneydoğu Asya ve Hindistan) korna çalmak bir hakaret değil, bir navigasyon aracıdır.
Hindistan ve Vietnam: Kamyonların arkasında devasa puntolarla "Horn Please" (Lütfen Korna Çal) yazar. Burada korna çalmak; "Solundayım", "Geçiyorum" veya "Virajı dönüyorum, dikkat et" demektir. Kimse korna çalındığı için sinirlenmez; aksine çalmazsanız fark edilmediğiniz için kaza yapabilirsiniz.
Japonya: Tam tersi bir uç noktadır. Kornaya basmak son derece ayıp karşılanır. Hatta bazen sürücüler hata yaptıklarında korna yerine dörtlülerini bir-iki kez yakarak özür dilerler.

Amerika Birleşik Devletleri'nde durum eyaletten eyalete değişse de, genel olarak korna kullanımı agresiflik olarak algılanır.
Metropoller (New York, Chicago): Trafik yoğun olduğu için korna sesi eksik olmaz, insanlar birbirine bağırıp geçer.
Kırsal ve Güney Bölgeler: Burada "Road Rage" denilen yol öfkesi ciddiye alınması gereken bir durumdur. Gereksiz veya uzun süreli korna çalmak, karşı taraf tarafından kişisel bir saldırı gibi algılanabilir. Silah sahipliği oranları ve bireysel alan hassasiyeti nedeniyle, Amerika'da tanımadığınız birine korna çalıp tartışmaya girmek Türkiye'den çok daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Özetle Türkiye de, motosikletle araç önüme kırdı korna basayım beni görsün mantığı işlemez
Sonuç genellikle motosikletliği sıkıştırma ve kavga ile sonuçlanır.
Sizin anlayacağınız Türkiye de motosikletlere saygı orta Asya ve Amerika dan daha beter!!!
Tekeriniz düz bassın.
Kalın sağlıcakla...

Son düzenleme:
Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Biz ülkemizde fukaralık ya da komplekslerimizden dolayı araçlarımıza inanılmaz bir önem veriyoruz. Sanki dünyanın en baba aracını biz sürüyoruz ve bu nedenle herkes bize yol vermeli gibi bir huyumuz var. Kazaların bir çoğu yol vermeme yüzünden oluyor, halbuki yol bizim olmasa da az biraz yavaşlayıp yol verdiğimizde kazaların sayısı önemli ölçüde azalacaktır. Aynı şeyi araba sürücüsü de yapabilmeli ama kendi sağlığımızla ilgili bir durumda konuyu karşımızdakinin yapacağı ya da yapmayacağı bir şeye bağlamamalıyız. Ben şehir içi ya da şehir dışı hiçbir sürüşümde kornaya ihtiyaç duymuyorum, korna çalsam bile o eşek osuruğu sesini araba içinde müzik dinleyen biri duyamaz. Kornayla tek işim; sabah motoru çıkartma öncesi muayene ederken kısa bir biple kornanın çalışıp çalışmadığını kontrol etmek.

Videodaki kızcağız da gerçek hayatta çok tatlı biri olabilir ama bir motosiklet sürücüsü olarak daha on fırın ekmek yemeli.

Son düzenleme:
Motosikleti
Mondial Grumble
Zafer Akçay videolarında görüyorum. Çok fazla motorcu kornaya basacağım yol versin-görsün diye frenlemeyi geç yapıp kaza yapıyor.

Motosikleti
Voge 250RR
Benim tek kornam yol vermektir, yavaşlarım ve sürücü camına net bir şekilde bakarım ve kısa bir düt yaparım, anlamazsa kafayla geç yaparım. Bazıları da anlayıp yine de geçmezler ve bana yol verirler, hemen çektiğim debriyajı geri salar hızlıcana önlerinden geçerim ki beni daha fazla beklemesinler.

Normalde tek kornayla her motorcuya selam veriyordum ama karşılık alamadığım için artık sadece bana bakanlara kafa sallayıp korna çalıyorum, onun dışındaki tek kornam benim; "seni görüyorum, sana yol verdim geçebilirsin." 'dir. İki korna ise hızlanacağım zaman yaptığım bir şeydir, örneğin kavşağa yaklaşan bir araç var ama ben geçeceğim, o zaman "düt düt" yaparım o da hız keser. Dediğiniz uzun "düüüüüüüt" ne zaman yaptığımı hatırlamıyorum bile, önüme atlayanlar tabiki oluyor ama artık o kadar umursayamıyorum ki, gerçekten belirli bi noktada anlıyorsunuz o uzun kornanın size hiçbir faydası olmayacağını hatta zararının olacağını. Önüme atladı, tamam geçsin gitsin.

Bir de keşke herkes "hata" denilen şeyin yapılabileceğinin farkında olsa. Hiçbirimizin kusursuz sürmediğini biliyor olmalıyız ve bu kornalarımızı da ona göre kullanmalıyız :)

Birisi benim önüme atlar ben anlayışla karşılarım çünkü yarın öbür gün de ben bir başkasının önüne atlayabilirim, bu her zaman bilinçli gerçekleşmez. Ama akıl sağlığımız için bunun her daim bilinçsiz bir şekilde gerçekleştiğini yani bir hata olduğunu düşünmeliyiz.

Korna çok güzel bir şey bu arada, aynı şekilde dörtlüler de öyle. Önümdeki kişi dörtlüleri yakıp teşekkür ettiğinde çok mutlu olurum yol verdiğim kişi korna çalınca çok mutlu olurum. İnsanlar demek ki basit hayvanlar olmalı, aslında hiçbir anlamı olmayacak bir sese anlam yükleyip iletişim kurabiliyoruz. Bu iletişimi de doğru kullanmak çok önemli

Motosikleti
İki Teker Havada
Çözüm korna soketini sökmek gibi

Motosikleti
D400
Valla okumadım.

Bizim ülkede haklı olarak korna çalma olayı çok nadir.
Tiflis'e her gittiğimde trafik lambasının olmamasına ve korna sesini neredeyse hiç duymamaya şaşırıyorum.

Zira savaştan önce ukrayna da benzer şekilde korna sesi duymadım hiç.

Türkiye'de motosiklet kullanırken korna çalmanın bir "uyarı" olmaktan çıkıp "meydan okuma" olarak algılanmasının temelinde birkaç sosyolojik ve teknik neden yatıyor. Bizim trafiğimizde korna, maalesef bir güvenlik ekipmanı değil, bir duygu ifade aracı olarak kullanılıyor.

Türkiye'de kornanın süresi ve ritmi, mesajın içeriğini tamamen değiştirir. Bu yüzden en masum uyarı bile yanlış anlaşılmaya müsaittir:
Kısa ve tek "düt": "Selam", "Teşekkürler" veya "Işık yandı hadi". (Genelde sorun çıkarmaz).
İki kısa "düt düt": "Hoşça kal" veya "Yol ver".
Uzun ve sert "DÜÜÜÜÜT": İşte kavganın başladığı yer burasıdır. Bu ses karşı taraf için "Sen ne yapıyorsun!", "Kör müsün?" veya doğrudan bir küfür olarak algılanır.

Motosikletçiler genellikle kendilerini korumak için (kör noktadan çıkarken, şerit değiştiren aracı uyarmak için) kornaya basarlar. Ancak otomobil sürücüleri bunu şöyle yorumlayabiliyor:
Hiyerarşi Algısı: "Küçücük motor bana nasıl kafa tutar?" algısı maalesef hala var.
Suçluluk Psikolojisi: Sürücü hatalı olduğunu bilse bile, korna sesi bu hatanın yüzüne vurulması gibi hissettirdiği için savunma mekanizması olarak saldırganlaşabiliyor.

Türkiye'de trafik stresi çok yüksek. Ekonomik kaygılar, şehir kalabalığı ve zamanla yarış, sürücüleri barut fıçısına çeviriyor. Korna, o fıçıyı patlatan kıvılcım oluyor. İnsanlar o anki tüm sinirini kornaya basan kişiden (özellikle de savunmasız gördüğü motosikletçiden) çıkarma eğiliminde oluyor.

Karayolları Trafik Kanunu'na göre korna sadece "tehlike anında uyarı" için kullanılmalıdır. Ancak bu kuralın ihlali (gereksiz çalmak veya kornaya tepki olarak şiddet uygulamak) yeterince denetlenmediği için herkes kendi "adaletini" yolda aramaya kalkıyor.

Türkiye yollarında motosiklet sürerken "haklı çıkmak" yerine "sağ çıkmak" önceliklidir. Korna yerine şu yöntemler bazen daha etkili olabilir:
Reflektör ve Işık: Gündüz bile uzun farları yakıp söndürmek (selektör) kornadan daha az tahrik edicidir.
Konum Değiştirme: Kornaya basıp sürücünün tepkisini beklemek yerine, o riskli bölgeden hızla uzaklaşmak veya şerit değiştirmek en güvenli yoldur.
Göz Teması: Mümkünse sürücüyle göz teması kurmak, "insan" olduğunuzu hatırlatır ve saldırganlığı azaltır.

Avrupa genelinde korna çalmak, genellikle sadece acil bir tehlikeyi önlemek amacıyla (örneğin birinin kör noktadan üzerinize kırması) yasaldır. Gereksiz korna çalmak "kaba" ve "saldırgan" bir davranış olarak kabul edilir.
Batı ve Kuzey Avrupa (Almanya, İsviçre, Hollanda): Burada korna sesi duymak oldukça nadirdir. Bir motosikletli olarak korna çalarsanız, karşı taraf "Hata mı yaptım?" diye paniklemek yerine genellikle size "Neden gürültü yapıyorsun?" dercesine ters ters bakabilir. Kavga çıkma ihtimali Türkiye'ye göre çok düşüktür ancak polisle başınız derde girebilir.
Güney Avrupa (İtalya, Yunanistan, İspanya): Bu bölgeler Türkiye'ye biraz daha benzer. Trafik daha kaotiktir ve korna "Ben buradayım" demek için daha sık kullanılır. Yine de fiziksel bir kavga olasılığı düşüktür; daha çok el-kol hareketleri ve sözlü atışmalar yaşanır.

Asya'nın büyük bir bölümünde (özellikle Güneydoğu Asya ve Hindistan) korna çalmak bir hakaret değil, bir navigasyon aracıdır.
Hindistan ve Vietnam: Kamyonların arkasında devasa puntolarla "Horn Please" (Lütfen Korna Çal) yazar. Burada korna çalmak; "Solundayım", "Geçiyorum" veya "Virajı dönüyorum, dikkat et" demektir. Kimse korna çalındığı için sinirlenmez; aksine çalmazsanız fark edilmediğiniz için kaza yapabilirsiniz.
Japonya: Tam tersi bir uç noktadır. Kornaya basmak son derece ayıp karşılanır. Hatta bazen sürücüler hata yaptıklarında korna yerine dörtlülerini bir-iki kez yakarak özür dilerler.

Amerika Birleşik Devletleri'nde durum eyaletten eyalete değişse de, genel olarak korna kullanımı agresiflik olarak algılanır.
Metropoller (New York, Chicago): Trafik yoğun olduğu için korna sesi eksik olmaz, insanlar birbirine bağırıp geçer.
Kırsal ve Güney Bölgeler: Burada "Road Rage" denilen yol öfkesi ciddiye alınması gereken bir durumdur. Gereksiz veya uzun süreli korna çalmak, karşı taraf tarafından kişisel bir saldırı gibi algılanabilir. Silah sahipliği oranları ve bireysel alan hassasiyeti nedeniyle, Amerika'da tanımadığınız birine korna çalıp tartışmaya girmek Türkiye'den çok daha tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Özetle Türkiye de, motosikletle araç önüme kırdı korna basayım beni görsün mantığı işlemez
Sonuç genellikle motosikletliği sıkıştırma ve kavga ile sonuçlanır.
Sizin anlayacağınız Türkiye de motosikletlere saygı orta Asya ve Amerika dan daha beter!!!
Tekeriniz düz bassın.
Kalın sağlıcakla...

Ne alaka ya 😁 Kornaya hızlı basar geçersin. Adamın anasına söver gibi up uzun basarsan otomatik gerginlik çıkar. Biraz siyaset insan yönetimi bilin realist olun. Kaza anında da korna fantezisi sadece motorcularda var. Canını kurtarcağına korna fetişi yaşıyor çoğu motorcu. Ne gerek var kurtulmaya odaklan gerekeni yap.
Türkiye'de en gıcık şey trafikte tehlikeli bir olay yaşayıp kaza gerçekleşmediği halde sanki sonucunda kötü bişey olmuş gibi öfkelenip sana saran tipler. Amk iş dünyasında bir laf vardır sonuç ne çıktı ne diye sorarlar? Sonuçta kaza ve sıkıntı yoksa gereksiz öfke ve kavga çıkarmaya da yer yok. Ak git yoluna Allah'a şükret yeter

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar