Motosiklet Yıkamak - Öneriler

Merhaba, elbette bir çok video ve konu başlığı var bu konu hakkında fakat yine de bu konuyu açmak istedim. Asıl bu konuyu açmamın sebebi, dayımın üst kattaki dairesini boyayıp motoruma da yeni bir renk katması :D Benim ikinci motor balkonun altında duruyor sadece disk kilidi var motorda. Dayım balkonu boyadıktan sonra yağmur yağıyor ve boya benim motora akıyor. Motorun orjinal rengi siyah fakat boya ile birlikte siyah kırmızı oldu. Zaten yıkayacaktım bez, sünger vs almıştım fakat bez istediğim gibi çıkmadı. Ayrıca sabun olarak da ne kullanacağımı bilmiyordum bulaşık sabunu koydum. Sizden istediğim öneriler; hangi bezi - süngeri kullanıyorsunuz? köpürtmek ve temizlemek için hangi sabun? yıkarken dikkat ettiğiniz şeyler?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Bez ve sabun o boyayı çıkarmaz. Tiner ya da benzinle o boyayı temizleyebilirsiniz ama o zaman da orijinal siyah boya da verniğin zarar görmesi sonucu matlaşacaktır, hatta siyah boya da hafiften gidecektir. Belki bu işlemin ardından siyah boyalı olup da zarar gören yerleri cilalamak bir çözüm olabilir.

Konunun uzmanı değilim ve konuya amatör bir gözle baktım, konu hakkında daha sağlıklı bilgilere sahip üyeler daha faydalı bilgiler verecektir

Bez ve sabun o boyayı çıkarmaz. Tiner ya da benzinle o boyayı temizleyebilirsiniz ama o zaman da orijinal siyah boya da verniğin zarar görmesi sonucu matlaşacaktır, hatta siyah boya da hafiften gidecektir. Belki bu işlemin ardından siyah boyalı olup da zarar gören yerleri cilalamak bir çözüm olabilir.

Konunun uzmanı değilim ve konuya amatör bir gözle baktım, konu hakkında daha sağlıklı bilgilere sahip üyeler daha faydalı bilgiler verecektir
abi boya tam tutmadığı ve motor sürekli yağmur gördüğü için az çok çıktı. Bazı yerleri kaldı onuda artık dediğin gibi tinerle silebilirim tabi ki orjinal boyasına zarar vermeyi göze alarak.

Motosikleti
RKS 125S
abi boya tam tutmadığı ve motor sürekli yağmur gördüğü için az çok çıktı. Bazı yerleri kaldı onuda artık dediğin gibi tinerle silebilirim tabi ki orjinal boyasına zarar vermeyi göze alarak.
Duvar boyasını sentetik tinerle çözebilirsin ve bunun motorun boyasına zararı yok. Selülozik tineri çok dökersen zararlıdır. Ama dikkat et özellikle mahalle arasında bazı nalburlar tinere farklı şeyler katabiliyorlar. Bunun yerine tineri toptancı nalburların yoğun olduğu yerlerde boya malzemesi satan nalburlardan alabilirsin. İstanbul için Karaköy Perşembe pazarı böyle bir yer mesela.

Son düzenleme:
Kardeşim geçmiş olsun m 600 m700 temizlik tineri kullanabilirsin boyaya hiç bir zarar vermez m700 plastiktede kullanabilirsin zarar vermez aynı zamanda zift lekelerinde kullana bilirsin.

Duvar boyasını sentetik tinerle çözebilirsin ve bunun motorun boyasına zararı yok. Selülozik tineri çok dökersen zararlıdır. Ama dikkat et özellikle mahalle arasında bazı nalburlar tinere farklı şeyler katabiliyorlar. Bunun yerine tineri toptancı nalburların yoğun olduğu yerlerde boya malzemesi satan nalburlardan alabilirsin. İstanbul için Karaköy Perşembe pazarı böyle bir yer mesela.
teşekkürler, yakın zamanda alıp deneyeceğim. Ayrıca bez ve sabun öneriniz var mı?

teşekkürler, yakın zamanda alıp deneyeceğim. Ayrıca bez ve sabun öneriniz var mı?
Marketlerde satılan kiloluk sıvı sabunlardan kullanıyorum ben. Evde kullanıyorum sabunu, motoru yıkayacağım zaman küçük bir kavanoza doldurup kullanıyorum. Bir milyoncularda satılan araç yıkama süngerleri var. Onu kullanıyorum bir de. Kurulamak için de eski havlu veya atlet, t-shirt.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Hamama götürüp kese attır.
images

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Marketlerde satılan kiloluk sıvı sabunlardan kullanıyorum ben. Evde kullanıyorum sabunu, motoru yıkayacağım zaman küçük bir kavanoza doldurup kullanıyorum. Bir milyoncularda satılan araç yıkama süngerleri var. Onu kullanıyorum bir de. Kurulamak için de eski havlu veya atlet, t-shirt.
A101'de satılan ucuz silikonlu camsil çok güzel yıkıyor. Markasını bilmiyorum, üzerinde silikonlu camsil yazıyor saydam olmayan mavimsi beyazımsı bir şey. Hem fısfılı şişede olduğu için kullanması kolay oluyor hem de ucuz olduğu için çekinmeden bol bol sıkabiliyorum. Önce camsil sıkıp iyice camsille ıslatıp kirler yumuşadıktan sonra bir milyoncudan alınma araba yıkama süngeri ile ovalayıp durulayınca tertemiz oluyor. Bu camsil ön cama yapışan sinek ölülerini de kolayca temizliyor, hatta denemek için arabanın silecek suyuna da karıştırdım gayet güzel iş gördü, yıkama işi bitince şişenin dibinde kaldıysa onu arabanın silecek suyuna ekliyorum kalanını.

Benzer ucuz silikonlu camsil file marketlerde de kendi markaları şeklinde var o da iş görüyor ama azıcık daha pahalı, A101 ya da file artık hangisine yolum düşerse oradan alıyorum.

Merhaba, elbette bir çok video ve konu başlığı var bu konu hakkında fakat yine de bu konuyu açmak istedim. Asıl bu konuyu açmamın sebebi, dayımın üst kattaki dairesini boyayıp motoruma da yeni bir renk katması :D Benim ikinci motor balkonun altında duruyor sadece disk kilidi var motorda. Dayım balkonu boyadıktan sonra yağmur yağıyor ve boya benim motora akıyor. Motorun orjinal rengi siyah fakat boya ile birlikte siyah kırmızı oldu. Zaten yıkayacaktım bez, sünger vs almıştım fakat bez istediğim gibi çıkmadı. Ayrıca sabun olarak da ne kullanacağımı bilmiyordum bulaşık sabunu koydum. Sizden istediğim öneriler; hangi bezi - süngeri kullanıyorsunuz? köpürtmek ve temizlemek için hangi sabun? yıkarken dikkat ettiğiniz şeyler?
Ben camsil ve benim gibi kokması için kendimi de yıkadığım haldurşaldur'dan sıkıyorum kovanın içine :D gayette güzel temizliyor üstüne trendyol'dan aldığım pasta ve cilayla bir şeyler yapıyorum boş zamanım varsa. Sentetik tinerle rahatlıkla çıkar , boyanın içinden geçersin vs. diyenleri çok ciddiye alma öyle olsa deponun sağına soluna dökülen benzin çoktan depolarımızın verniğini attırırdı. Camsil veya asperox'u zincire de sıkıyorum herhangi bir zararı var mıdır bilmiyorum :D

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Zincir temizliğinde Asperox kullananları da çok ciddiye almayın. Bir zaman sonra "Sürekli yağladığım halde neden zincirim erken bitti?"diye konu açarlar. Hatta renkli, boyalı jant temizliğinde bile Asperox kullanmayın. Geçmişte Duke kullanıp da Asperox ile turuncu jantlarının içinden geçen bir üyenin açtığı konu vardı. Benzin gayet verniği bozar, depodan taşan benzini temizlememeyi alışkanlık haline getirirseniz depo kapağının oralarda zamanla matlaşma olacaktır.

Motosikleti
RKS 125S
A101'de satılan ucuz silikonlu camsil çok güzel yıkıyor. Markasını bilmiyorum, üzerinde silikonlu camsil yazıyor saydam olmayan mavimsi beyazımsı bir şey. Hem fısfılı şişede olduğu için kullanması kolay oluyor hem de ucuz olduğu için çekinmeden bol bol sıkabiliyorum. Önce camsil sıkıp iyice camsille ıslatıp kirler yumuşadıktan sonra bir milyoncudan alınma araba yıkama süngeri ile ovalayıp durulayınca tertemiz oluyor. Bu camsil ön cama yapışan sinek ölülerini de kolayca temizliyor, hatta denemek için arabanın silecek suyuna da karıştırdım gayet güzel iş gördü, yıkama işi bitince şişenin dibinde kaldıysa onu arabanın silecek suyuna ekliyorum kalanını.

Benzer ucuz silikonlu camsil file marketlerde de kendi markaları şeklinde var o da iş görüyor ama azıcık daha pahalı, A101 ya da file artık hangisine yolum düşerse oradan alıyorum.
Normalde yıkarken microfiber bez (bim marka olanı gayet iş görüyor) ve oto şampuanı kullanıyorum ama o silikonlu camsil de acayip iş yapıyor. Yıkamaya zaman ayıramadığım ya da evden uzakta olma durumlarında yağmura, çamura, toza yakalanma gibi durumlarda kask vizörü ve aynayı temizlemek, motorun tipini biraz toparlayabilmek için topcase'de bir şişe silikonlu camsil ve bir mf bez bulunduruyorum. İki tane de bisikletim var, minik fısfıslı kolonya şişeleri içinde bisikletlerin de çantasında bulunduruyorum. Bununla silinen vizörde yağmur da kayıyor.

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
parlatma konusunda süpermarketlere gidip pril yada fairy alabilirsin, bulaşık sabunları bizim içecek içtiğimiz bardakları nasıl parlatıyorlarsa motosikletin kaportasını da öyle parlatıyor.

birde motorun yağlı kısımlarını asperox sarıgüç ile temizliyorum ben, boyalara ve plastiğe zararı belki vardır belki yoktur bilmiyorum ama reklamlarda motosiklet zincirlerine kadar her yerde kullanılabildiğini söylüyordu paralı aktörler, para için her şeyi yapar onlar.

edit: tommygun abi iyi uyardı, haberim yoktu, asperox sarıgüç yerine bulaşık sabunu ile biraz daha uzun süre ilgi gösteririz motora olur biter.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Motosiklette yaglanan alanlara direk kimyasal cözücüler ile girismeyin. Öncelikle kuru bir bez veya üstübü ile bu alanlari mekanik olarak mümkün oldugu kadar temizleyin. Böylece son asamada beze az miktarda emdireceginiz kimyasal cözücü ile temizligi tamamlayabilir boya veya plastik aksama cok zarar vermemis olursunuz. Bunun hemen arkasindan bölgeyi bol sabunlu su ile yikamalisiniz. Ön disli cevresi gibi asiri birikme olmus alanlarin öncelikle plastik yada tahta bir cubuk ile kabasini alin . Tornavida vb metal objeler kullanmayin. Zincir temizligi icin kesinlikle zincir temizleme spreyi kullanin.

Mikrofiber bezleri motorunuza yaklastirmayin bile. Icerigindeki fiber materyaller uzun vadede boyada ve plastik aksamda matlasmaya sebep olacaktir.

Motosikleti
Motosiklette yaglanan alanlara direk kimyasal cözücüler ile girismeyin. Öncelikle kuru bir bez veya üstübü ile bu alanlari mekanik olarak mümkün oldugu kadar temizleyin. Böylece son asamada beze az miktarda emdireceginiz kimyasal cözücü ile temizligi tamamlayabilir boya veya plastik aksama cok zarar vermemis olursunuz. Bunun hemen arkasindan bölgeyi bol sabunlu su ile yikamalisiniz. Ön disli cevresi gibi asiri birikme olmus alanlarin öncelikle plastik yada tahta bir cubuk ile kabasini alin . Tornavida vb metal objeler kullanmayin. Zincir temizligi icin kesinlikle zincir temizleme spreyi kullanin.

Mikrofiber bezleri motorunuza yaklastirmayin bile. Icerigindeki fiber materyaller uzun vadede boyada ve plastik aksamda matlasmaya sebep olacaktir.
Motor yıkama konusunda yazıları okuyunca yıkamasam daha iyi olacak şimdi bir şeyleri bozmayayım diyorum ve yıkamıyorum. :)
Zaten benim motorun tarzına toz toprak içindeki hali pırıl pırıl parlak halinden daha çok yakışıyor.
Zinciri her sürüş öncesi fıs fıs biraz yağ sıkıyorum, çok kirli görünürse öncesinde zincir temizleyici sıkıp sonra yağ sıkıyorum o kadar. Onu da aslında sürüşten eve dönünce yapmam lazım ama eve gelip parkedip yukarı çıkınca tekrar aşağı inmeye üşeniyorum bir sonraki sürüşe kadar kalıyor öyle.

Tabi ki yıkamıyorum diye bakımsız bırakıyorum anlaşılmasın, bütün bakımlarını daha km dolmadan düzenli yaptırıyorum, sadece görsel olarak pırıl pırıl görünmesini dert etmiyorum. Mesela kışın tuz atılmış yollardan sürsem hemen yıkardım tuz korozyon yapar diye, onun dışında yazın tozlu mıcırlı toprak yollardan sürünce hemen yıkayasım gelmiyor, zincir temiz olsun yeter.

ben yeni bir kullanıcıyım motorum ise PCX . Motosiklette yağlanan kısımlar nelerdir? cevaplardan sadece zinciri gördüm o da benim motorda yok :D ayrıca mikrofiber bez yerine ne ile silinmeli? Sabun olarak oto sabun ve silikonlu camsil kullanıyor sanırım çoğu kişi. Böyle basit konularıda sormaya çekiniyorum fakat yeni kullanıcı olduğum için sorular bu kadar oluyor :D cevaplar için teşekkürler

Motosikleti
ben yeni bir kullanıcıyım motorum ise PCX . Motosiklette yağlanan kısımlar nelerdir? cevaplardan sadece zinciri gördüm o da benim motorda yok :D ayrıca mikrofiber bez yerine ne ile silinmeli? Sabun olarak oto sabun ve silikonlu camsil kullanıyor sanırım çoğu kişi. Böyle basit konularıda sormaya çekiniyorum fakat yeni kullanıcı olduğum için sorular bu kadar oluyor :D cevaplar için teşekkürler
Silikonlu camsili a101'den çok ucuza bulabildiğim için en ucuzu o diye kullanıyorum yoksa bimden alınma en ucuz bulaşık deterjanı da olur. Spreyli şişede olduğu için kirli yerlere fıs fıs sıkması kolay oluyor, bir de ucuz olduğu için bol bol dökünce acımıyorum, motorun bir tarafından başlayıp öncelikle öndeki sinek/böcek ölülerinden fıs fır sıkıyorum motorun diğer tarafına geçtiğimde ilk sıktığım yerlerdeki kirler yumuşamış oluyor zaten, sonra süngerle hafifçe ovalayıp suyla durulayıp devamında kuru bezle silinde yeterince temiz oluyor. xmax varken bende de zincir yoktu, bu şekilde gayet güzel temizleniyordu, kurulamak için de özel olarak mikrofiber bez almadım, evde cam silme bezlerinden elime geleni alıyordum, bu bazen son iki yıldır arayıp kim bilir hangi çekmeceye kaldırıldı da bulamadım dediğim eski tshirt bile olabiliyordu, aaa ben daha bunu giyerdim niye cam bezi yapılmış ki diyordum. :)
Özetle, çok da gözünüzde büyütmeyin. Çok yıkamayın orasına burasına su kaçıp bozmasın, paslandırmasın ama ara sıra yıkayacaksanız da öyle özel şampuanlara falan gerek yok ne denk gelirse onunla temizleyin, yeter ki kurularken ya da silerken kullandığınız bezler çizmesin.

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
eski giymediğim külot atlet ne varsa kullan bez niyetine, en iyisi onlar. senin motorda yağlanan yerler anahtar deliği, gidon bilyaları, salıncak bilyası, tekerlek rulmanları... bu kadar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar