Bu kadar saçma sapan bir şey olur mu yahu. Belli ki esasen tamamıyle pideci, pizzacı motorları için çıkmış bi kanun, ama bizde hep böyle ucu açık, net olmayan tanımlamalarla çıkarıldığı için, kafana göre önüne gelene uygularsın, yoruma açık olduğu için. O pizzacının motorun yarısı büyüklüğündeki çantası ile benim 32 litrelik topcase'im aynı şey mi? Ayrıca benim çantam istediğimde tık diye çıkıyor oluyor sana çantasız motor, pizzacının ki sabit kutu.
Yani bunu bu şekilde yargıya taşısa akıllı biri emsal teşkil edip hususiye uygulanmayacak diye değiştirilebilir bile yasa. Ama benim anladığım çok fazla ceza gelmiyor özel kullanıcıya ki üstüne çok fazla gidilmemiş, sadece bir kaç kişi ceza yemiş. Ne yapacak motosiklete binen adam, ben işe gidip gelirken, inip bindiğimde, tüm o kask, dizlik, kilit eldiven bilmem neyi Temmuz ayında yanımda mı taşıyacam kan ter içinde yani.
Motosikletli polisin bile arkasında çantası olanı var, adam evrağını v.s. sini nerede taşıyacak yağmur çamurda.
Gerçekten ceza kesiyorlarsa ve yukarıda okuduğum kadarıyla projesiydi, ruhsata işletmesiydi o kadar iş ve masrafa sebep oluyorsa, bu ülkede bilhassa küçük cc kullanımının çökeceği anlamına gelir, çünkü kimse 3000 ila 8500 lira arasında bir para verdiği motorun sırf çantasını yasal taşıyacam diye 500+1500 lira vermez. Bu kadar büyük saçmalık da olmaz. Bunu motosiklet firmalarının da yargıya taşıması gerekir, yoksa böyle çanta imiş, trafik sigortası imiş bu sektör çöker gider arkadaş, motosiklet de sadece yoğun iş yapabilen ticari kullanıcı ile zengin büyük cc hobicisinin kullandığı araç olmaktan öte gitmez.
Ama şunu da söyleyeyim, bence uygulamada yukarıdaki arkadaşın da dediği gibi polisin bu işten motor bağlayacağını çokça sanmıyorum, tek tük denk gelmiştir, belki bağlamak için bu bahane olmuştur, pek çok polisin haberi bile olmayabilir uygulamanın net nasıl olduğundan. Ben motorumu aldığım ay kendim alıp taktım demiriyle çantasını, yoksa işe gidip gelmek için çıplak motosikletin hiç bir efektifliği kalmıyor benim için. Ben sadece zevk için almadım ki motoru, şehir içinde işimi görsün, trafikten kurtarsın diye aldım, bunun bana maliyeti ne kadar artarsa bu benim gibi bilhassa ulaşım, sonra gezmek için alan insanları motosikletten soğutur. Zaten trafik sigortası ilk pişmanlığı yaşatmış yıllar sonra aldığım motorda, bir de böyle bir şey gelse başıma herhalde alın motosikletinizi başınıza çalın deme noktasına gelirim.
Özellikle küçük cc skutır ve motosiklet kullanımını teşvik edip trafiğe bireysel ulaşım anlamında örnek diye göstereceklerine, daha fazla nasıl binilmesin diye uğraşılıyor sanki. Gerçekten anlaşılır gibi değil. Kaldı ki şu da var, Anadoluda pek çok küçük yerde bizler büyük şehirde ceza yerken, senelerce her tür aparatı takıp, motoru modifiye edip, tek bir uygulamaya bile takılmadan biniyor adam, bu nedir çifte standart değil midir?
De ki arkadaş bu ülkede motosiklet kullanmak yasak, olsun bitsin ya. Niye uğraştırıyorsun ki milleti.