motorun aküsüyle telefon şarj etmek

Motosikleti
Voge 250RR
Motorumun usb portunda telefonumu 15 20 dakika şarj etmek gibi bir hata, evet bunu motosiklet çalışmıyorken yaptım 15 dakika telefon şarj etmekle akünün biteceğini hesap edememiştim. Sonra motor çalışmadı hatta kornadan bile ses gelmiyordu arkadaşım beni itti vurdurarak çalıştırdık sonrasında da 35 40 dakika gezince her şey eskisi gibi oldu tekrardan.

Bu dediğim olay 3-4 gün önce yaşandı şuan bir sorun göremiyorum bu kadar kısa sürede şarj etmekle akü kaynaklı motorumun çalışamaz hale gelmesi akümün zayıf olduğunu gösterir mi, yoksa motosiklet aküleri küçük olduğu için çok normal bir olay mı?

Bu arada motosiklet sürmeye devam ediyorum birkaç gün önce motoru yaptırıp kullanmaya başladım sanki bi araba sürüyor gibi kullanıyorum ve sadece ihtiyaç dahilinde kullanıyorum (gezmiyorum artık) umarım kararlı bir şekilde böyle sürmeye devam ederim. Bu arada akü öyleyken killswitchle çalıştırmaya çalışırken beyin de reset attı sanırım, 250 saatlik kullanım sürem sıfırlandı ben onu 1000 yapmaya çalışıyordum baştan başlamak zorunda kaldım :(

Zararı da var mı merak ettim cızzzzt diye bi ses de gelmişti çünkü ekran kapanıp açılırken

Motosikleti
HONDA CBF 150
15 dk telefon şarjıyla akü bitmesi pek mümkün değil. akü zaten boş olabilir mi?

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
motor çalışmıyorken usb portundan elektrik gelir mi ki?
Benim motorumda ön tarafta 12V çakmak soketi vardı ben onu usb soketi ile dğeiştirttim, tam onun boyunda ve şeklinde üzerinde usb portları olan cihaz alıp ustama taktırdım, kontak kapalıyken çalışmıyor.
Kontak açıkken zaten farlar yanıyor, hemen marşa basmazsam 15 dakikada benim de aküm biter.

Defalarca yaptım. Bir sorun yaşamadım. Senin akü zaten uzatmaları oynuyormuş demek ki.
En büyük telefon bataryası 5000mAh=5Ah
En kötü senaryoda %50 verimle bataryayı 0 dan 100 e şarj etsen aküden 10Ah enerji çekersin.
Akün 12V 8A olsa 12x8=96Ah eder.
Yani bu koşullarda bile ancak akü 10/96= %11 boşalır.

Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
Normalde zor marş alan bir motorsa akü zayıf olabilir. Ama o soketler kaç amper verebilir ki, belki enerji yiyen başka bir şey açıktı o sırada.

Motosikleti
Defalarca yaptım. Bir sorun yaşamadım. Senin akü zaten uzatmaları oynuyormuş demek ki.
En kötü senaryoda %50 verimle bataryayı 0 dan 100 e şarj etsen aküden 10Ah enerji çekersin.
Eğer usb portundan elektrik almak için kontağı açmak gerekiyorsa otor çalışmazken de farlar yanıyorsa akü 15 dakikada bitiyor. telefon çok akım çekmez ama mesela bendeki ön farlar iki tane h4 halojen ampul, bir tanesi 50W çekiyor, böyle bir şey olabilir.

Motosikleti
HONDA CBF 150
Evet arkadaşların dediği gibi eğer farlar falan da açık değilse sadece telefonla bitmez akü saatlerce takılı kalsa bile bitmez. Tam dolu bir motosiklet aküsü normal bir telefonu 10 defa bile tam şarj edebilir. Yani iki ihtimal var. Ya akü ölü, ya da sadece telefon değil farların da açıktı.

Motosikleti
1190 ADV

Bu nasıl bir hesaplama böyle :) Tesla falan mezarında ters dönmüştür.

V x A = W
V x Ah = Wh

Kapasitesi 8 Ah olan bir aküden 10 Ah enerji çekemezsin.

------------------------------------------------------------------------------------------

Motosikletlerde yada arabalardaki aküler "starter" akü diye geçer. Uzun süreli enerji vermek için değil, anlık yüksek güçte enerji vermek için tasarlanmışlardır. Akülerin üzerini okursanız CCA diye bir değer olur. Kabaca soğuk çalıştırma gücü diyebiliriz. Marş motorunu birkaç saniye çevirmek üzere tasarlanmış aküler yani. Bu aküleri bitinceye kadar kullanırsanız akünün ömrü çok çabuk kısalır. Motosiklet çalışıyorken şarj edin telefonu yada lityum akü takın motorunuza.

Sonuç olarak akünün ömrü bitiyor, soğuk bir havada motorunu çalıştırmayabilir. Bu yazı çıkarırsın belki ama önümüzdeki kış mevsiminde yeni akü alacak paranı ayarla.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Bu nasıl bir hesaplama böyle :) Tesla falan mezarında ters dönmüştür.
...

Yanlış var ancak telefon şarj etmek için bataryadan çekilecek enerji hesabında bir hata yapılmış. Gemini şöyle diyor:
12V 8A (8Ah) bir motosiklet aküsü ile 5000mAh (5Ah) lityum-iyon telefon bataryası karşılaştırıldığında, temel fark gerilim (voltaj) ve toplam enerji depolama kapasitesi (watt-saat) üzerinedir. Motosiklet aküsü, telefon bataryasından yaklaşık 5 kat daha fazla toplam enerji depolar ve çok daha yüksek anlık güç (akım) verebilir.
İşte detaylı karşılaştırma:

1. Toplam Enerji Kapasitesi (Watt-saat - Wh)
  • 12V 8Ah Motosiklet Aküsü: 12V x 8Ah = 96Wh enerji depolar.
  • 5000mAh Lityum-İyon Telefon Bataryası: Telefon bataryaları genellikle 3.7V - 3.85V arası çalışır. 3,7V x 5Ah = 18,5Wh enerji depolar.
  • Sonuç: Motosiklet aküsü, telefon bataryasından 5 kat daha fazla toplam enerjiye sahiptir

Özetle bir telefon şarj etmekle akü bittiyse o akünün ömrü bitmiş ve/veya bu işe şarjı düşükken kalkışılmış demektir.

Son düzenleme:
Motosikleti
1190 ADV
Yanlış var ancak telefon şarj etmek için bataryadan çekilecek enerji hesabında bir hata yapılmış. Gemini şöyle diyor:

Özetle bir telefon şarj etmekle akü bittiyse o akünü ömrü bitmiş ve/veya bu işe şarjı düşükken kalkışılmış.

Bu hesaplama ile bir yere varılmaz zaten.

Tekrar söylüyorum, araç aküleri anlık yüksek güç vermek için vardır. Voltaj 12.8'den 12'ye düşsün, akü motoru çalıştırmaz. Akünün şarj edilmesi gerekir.

Starter akülerin enerji kapasitesinin %20/30'unu kullanabiliriz. Sonrasında şarj etmek gerekir. Bu da şu anlama geliyor. 96wh kapasitenin yaklaşık 30wh kapasitesini kullanıp yeniden şarj etmemiz lazım. %50 kapasitenin altına düşürürseniz akü ömrü hızlı bir şekilde geriler.

Sonuç: Motosiklet çalışmıyorken aküden enerji çekilmez. Çekmeniz gerekiyorsa lityum aküye çevirmeniz gerekir.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Bu hesaplama ile bir yere varılmaz zaten.

Tekrar söylüyorum, araç aküleri anlık yüksek güç vermek için vardır. Voltaj 12.8'den 12'ye düşsün, akü motoru çalıştırmaz. Akünün şarj edilmesi gerekir.

Starter akülerin enerji kapasitesinin %20/30'unu kullanabiliriz. Sonrasında şarj etmek gerekir. Bu da şu anlama geliyor. 96wh kapasitenin yaklaşık 30wh kapasitesini kullanıp yeniden şarj etmemiz lazım. %50 kapasitenin altına düşürürseniz akü ömrü hızlı bir şekilde geriler.

Sonuç: Motosiklet çalışmıyorken aküden enerji çekilmez. Çekmeniz gerekiyorsa lityum aküye çevirmeniz gerekir.
Doğrudur, kullanım şekil ve maksatları tamamen farklı batarya çeşitleri bunlar. Telefon bataryası, uzun süre sabit bir akım beslemek için, motosiklet aküsü anlık yüksek güç vermek için uygun tasarımlara sahip. Dolayısıyla böyle işlere kalkışmamak en iyisi. Yola çıktığımda telefon için mutlaka en az 10A'lik bir powerbank bulunuruyorum yanımda, Android Auto cihazı aküden çalışırken telefonu powerbank'e bağlıyorum. Böyle yol yapacak herkese de bunu tavsiye ederim.

İlettiğim hesaba göre %20 kadar bir kapasite düşümüne sebep olduğu için tam dolu ve sağlıklı bir motosiklet aküsünün tamamen boşalmasına sebep olmazdı. Motosiklet %80 dolu bir akü ile kolayca start alır ve sonrasında 45dk / 1 saatlik orta / yüksek devir sürüşü ile akü tamamen geri dolardı. Akü bu şarj işlemi sonunda bittiğine göre ömrünü tamamlamış bir aküye benziyor...

Motosikleti
1190 ADV
Doğrudur, kullanım şekil ve maksatları tamamen farklı batarya çeşitleri bunlar. Telefon bataryası, uzun süre sabit bir akım beslemek için, motosiklet aküsü anlık yüksek güç vermek için uygun tasarımlara sahip. Dolayısıyla böyle işlere kalkışmamak en iyisi. Yola çıktığımda telefon için mutlaka en az 10A'lik bir powerbank bulunuruyorum yanımda, Android Auto cihazı aküden çalışırken telefonu powerbank'e bağlıyorum. Böyle yol yapacak herkese de bunu tavsiye ederim.

İlettiğim hesaba göre %20 kadar bir kapasite düşümüne sebep olduğu için tam dolu ve sağlıklı bir motosiklet aküsünün tamamen boşalmasına sebep olmazdı. Motosiklet %80 dolu bir akü ile kolayca start alır ve sonrasında 45dk / 1 saatlik orta / yüksek devir sürüşü ile akü tamamen geri dolardı. Akü bu şarj işlemi sonunda bittiğine göre ömrünü tamamlamış bir aküye benziyor...
Genel bilgi olarak çok fazla da detaya girmeden yazayım, birilerinin işine yarar faydası olur belki :)

Araçlarda kullanılan aküler genelde kurşun asit akü diye geçer. Yani kurşun plakalar bulunur, bu plakalar arasına da sülfürik asit koyulur. Elektrik depolanır ve geri alınır (kimyasal tepkime ile) . Plaka sayısı fazla, kalınlığı düşük ise anlık yüksek akım verebilir. Plaka sayısı az, kalınlığı fazla ise uzun süreli düşük akım verebilir.

Araçlardaki aküler kısa süreli yüksek akım vermek için tasarlanır. Yani 3-5 saniye marş motorunu çevirmek için kullanılır. Bunlara starter akü denir.
Bir cihazı uzun süreli çalıştırmak için tasarlanan akülere de deep cycle akü denir. Çocukların bindiği akülü arabalardaki aküler gibi.

Bu akülerden akım çekerken olan kimyasal tepkime sırasında kurşun plakalar üzerinde sülfatlaşma olur. Yani kurşun plakalar üzerinde istenmeyen bir tabaka oluşur. Motosikletin aküsünden ne kadar uzun süre akım çekerseniz sülfatlaşma da o kadar artar. Sülfatlaşma çok olduğunda akü bu sefer şarj tutmaz. Yani ömrü biter.

Bunu önlemek için,

Motosikletinizde tek seferde uzun süre marşa basmayın. 3-5 saniye marşa basın, çalışmıyorsa biraz bekleyip tekrar marşa basın.
Motosikletiniz çalışmıyorken farları açık bırakmayın. Telefon vs şarj etmeyin.
Motosikletinizi kill switch'den değil, kontaktan stop edin (çok fazla kişi görüyorum, kill switch'den motoru durdurup farları açık unutanı)

Motosikleti
Evet arkadaşların dediği gibi eğer farlar falan da açık değilse sadece telefonla bitmez akü saatlerce takılı kalsa bile bitmez. Tam dolu bir motosiklet aküsü normal bir telefonu 10 defa bile tam şarj edebilir. Yani iki ihtimal var. Ya akü ölü, ya da sadece telefon değil farların da açıktı.
Farlar açıktır. benim şimdiye kadar kullandığım iki motorda da farlar açılıyor kontağı açınca. xmax ve suzuki vstrom'da böyle en azından.

Motosikleti
Voge 250RR
Abilerim farlarım açıktı kontak açık ama motor çalışmıyordu ben bu kadar zayıf olduğunu bilmediğimden oturuyorduk arkadaş kalkacaktı şarjı 2ydi 15e mi ne kadar şarj etsin telefonu kapanmasın eve giderken diye takmıştık.

Bu arada genel olarak benim akuyle alakalı da olabilir şuan 6000kmde yaklaşık 3 4 kere (ayda bir kez falan) akü ışığım yandı menüde 6v yazıyor çalıştırınca 13e kadar şarj ediyor. Ama uzun zamandır bu olmuyor ve motor direkt çalışıyor sadece Mars basarken bi 2 3 saniye gecikme oluyor onun akuyle alakası yok sanırım,

4 ay önce motor bianda calismamaya başlamıştı garantiden beyin ve ateşleme bobini değişmişti yine onunla alakalı olduğunu dusunuyom

Bu arada daha da o usb portuna bişey takmam zaten benim cahilliğime denk geldi bu olay, vurdururken 2. viteste çalışacak hıza getirmek için çok yorulduk iterken

Moderatör tarafında düzenlendi:
Motosikleti
Abilerim farlarım açıktı kontak açık ama motor çalışmıyordu ben bu kadar zayıf olduğunu bilmediğimden oturuyorduk arkadaş kalkacaktı şarjı 2ydi 15e mi ne kadar şarj etsin telefonu kapanmasın eve giderken diye takmıştık.

Bu arada genel olarak benim akuyle alakalı da olabilir şuan 6000kmde yaklaşık 3 4 kere (ayda bir kez falan) akü ışığım yandı menüde 6v yazıyor çalıştırınca 13e kadar şarj ediyor. Ama uzun zamandır bu olmuyor ve motor direkt çalışıyor sadece Mars basarken bi 2 3 saniye gecikme oluyor onun akuyle alakası yok sanırım,

4 ay önce motor bianda calismamaya başlamıştı garantiden beyin ve ateşleme bobini değişmişti yine onunla alakalı olduğunu dusunuyom

Bu arada daha da o usb portuna bişey takmam zaten benim cahilliğime denk geldi bu olay, vurdururken 2. viteste çalışacak hıza getirmek için çok yorulduk iterken
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Normalde motosikletlerde zaten kontağı açınca farlar açılır, ahliyle telefonu şarja takmasan bile 15dk aküyü bitirebilir, kontağı açınca çok oyalanmayıp hemen marşa basmak lazım.

Ben çok büyük bir yanlış bilgiye sahipmişim sevgili arkadaşlar. Akü kapasitesi 8Ah imiş.
Öncelikle beni yanlışımdan döndüren ve doğruyu öğreten yazarlara teşekkür ederim.
Ayrıca yönetimden birisinin yukarıdaki mesajımı silmesini rica ediyorum. Zira yanlış bilgiler içeriyor ve insanları yanlış yönlendirebilir.
Saygılar ve sevgiler.

Motosikleti
Cb125f
Motorun farının ışığına ihtiyaç duydum 10 dakika çalışmadan açık bıraktım motor marş almadı neyse biraz ıkındım kakındım marş aldırttım 2 dakika daha açık bıraksam komple bitecekmiş akü motosiklet aküsünden marş harici bir şey beklememek lazım

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar