motoRsiklet vs Motosiklet

İnternet forumlarındaki yazışmalarda motosiklet yerine Motorsiklet yazanlara yönelen lincin sebebini bilen var mıdır?

Motor ve siklet kelimeleri Türkçe kökenli değil. Muhtemelen de İngilizce MotorCycle kelimesinden Türkçe'ye geçmiş. Buna rağmen Motorsiklet yazan/diyen kişiye yönelen linç ve aşağılama, hiçbir imla ve yazım kuralına uymayan, okumakta ve anlamakta zorluk çektiğim bozuk Türkçe içerik sahiplerine neden yapılmıyor?

-de/-da konusundaki hassasiyeti yine anlarım ama köken olarak Türkçe bile olmayan bir kelime için gösterilen hassasiyet abartı değil midir?

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
TDK'ye göre doğrusu ''motosiklet''tir. ''R'' harfi konuşma dilinde zamanla aşınarak yok olmuştur. Ayrıca oraya konuşma dilinde ''r'' harfi koymak tabiri caizse ameleliktir. Motosiklet deyip geçmek varken insan neden motorrrsiklet derki? Yazı diline gelirsekte dediğim gibi insanlar diline önem gösteriyorlar bu yüzden tepki gösteriyor olabilirler.

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Motorsiklet yazan/diyen kişiye yönelen linç ve aşağılama, hiçbir imla ve yazım kuralına uymayan, okumakta ve anlamakta zorluk çektiğim bozuk Türkçe içerik sahiplerine neden yapılmıyor?

Yapılıyor.
İmla kurallarına uymayan doğru düzgün yazı yazmayı beceremeyen herkes ayrım yapılmadan aşağılanıyor.
Ya da adam yerine konup cevap yazılmıyor.
Size denk gelmemiş herhalde.

Doğru haklısınız...
artık her yanlış kelime yazanı linç edip aşağılayacağım, çünkü motorsiklet yazanlara biz bunu yaparız :pl:

Linç yanlış, TDK'ya göre doğrusu bilenen yanlış bir yazımı uyarmak yanlış değildir.

şimdi hep birlikte ulusal düttürümüzü seslendirmek için herkesi saygı duruşuna davet ediyorum.

Itiraf ediyorum...

Bende motorrrsiklet demistim , ismi lazim değil biri ciddi egleenmişti benle.. bu sitede öğrendim motosiklet olduğunu...

Olabiliyor böyle şeyler,önemli olan kibar dille BILGI AKTARMAKTIR. Farkettim ki hiç motosiklet motorsiklet dikkat etmemiştim günlük hayatta da farkında olmadan iki sekilde de kullanirdim.

Istambul diyeni de linç ediyor muyuz? Ilkokulda sınav kagidim elinde türkçe hocam çağırdı gel oluroyle bakalım buraya ... güzel,naif elleri ile işaret ettiği benim ISTAMBUL yazimdi :) tatlım Istanbul olarak yazılır dedi :) oldu ,bitti kasmayalim gerek yok.

Hepimiz motorbisiklet sevdallisiyiz

13459672_10209532130437753_1011539151_n.jpg

çalışan elemanlarından bir tanesinin yazdığı sipariş listesi defteri... işin ilginç tarafıda en çok satış yapan elemanlarımdan biri olması..

bence çok abartılı bir durum. hiçte gerek yok yurdum insanı işte hoş görmek lazım..

Yapılıyor.
İmla kurallarına uymayan doğru düzgün yazı yazmayı beceremeyen herkes ayrım yapılmadan aşağılanıyor.
Size denk gelmemiş herhalde.

İmla kurallarına uymayan, doğru düzgün yazı yazmayı beceremeyen herkes, ayrım yapılmadan aşağılanıyor.

COQ

Motosiklet Eğitmeni
Motosiklet dilimize ingilizceden geçtiyse neden onlar öyle demiyor?
:)
Benim bildiğim "Bike" diyor adamlar.
Fransızlar "Moto" diyorlar.
Yani motosiklet kelimesi bir hayli özgün sayılır.

Bir harf deyip geçmeyin. Yabancı dil bilenler sıkça karşılaşıyorlardır. Çevirirken adamı çok gıcık eden ve sadece tek bir harfi farklı ama ayrı anlamlar taşıyan kelimelerle karşılaşılabiliniyor.

"Siklet"
Bizde başka ön ekler de alabilen bir kelime.
Bi-siklet
Tüy-siklet
Ağır-siklet
Gibi

Yani bir yabancı yazdığınız bir metni kendi diline çevirmeye kalkarsa bu küçük hatalar ter döktürür.

Dikkat etmeye çabalamak gerek.
Bisiklete neden Birsiklet demiyorsunuz?
:)

TDK'ye göre doğrusu ''motosiklet''tir. ''R'' harfi konuşma dilinde zamanla aşınarak yok olmuştur. Ayrıca oraya konuşma dilinde ''r'' harfi koymak tabiri caizse ameleliktir. Motosiklet deyip geçmek varken insan neden motorrrsiklet derki? Yazı diline gelirsekte dediğim gibi insanlar diline önem gösteriyorlar bu yüzden tepki gösteriyor olabilirler.

TDK'ye göre doğrusu 'motosiklet'tir. 'R' harfi, konuşma dilinde zamanla aşınarak yok olmuştur. Ayrıca oraya konuşma dilinde(Yazı dili olacaktı galiba.) 'r' harfi koymak tabiri caizse ameleliktir. Motosiklet deyip geçmek varken, insan neden motorrrsiklet der ki? Yazı diline gelirsek de dediğim gibi insanlar diline önem gösteriyorlar. Bu yüzden tepki gösteriyor olabilirler.

YANLIŞ ANLAMAYIN YAPTIĞIMI HEMEN HERKES İMLA HATASI YAPIYOR. AMAÇ HATAYI DÜZELTMEK OLSUN, ALAY VEYA DALGA MALZEMESİ YAPMAK DEĞİL.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar