Motorda çabuk ısınma ve güçten düşme sorunu

2009 model 11.500 km'de SYM Wolf Classic 125 sahibiyim motor hava soğutmalı ve 12.5 beygir hem yazın hem kışın motor bi 10-15 km gittikten sonra aşırı ısınıp sesi ve gaz yemesi değişmeye başlıyor.Yağını düzenli olarak değiştiriyorum Shell veya Castrol kullanıyorum şu an 15-50 yağ var zincirini de düzenli olarak temizleyip yağlıyorum her konuda titizimdir.Acaba motoru mu değiştirmeliyim benim ağırlığımı mı taşımıyor 95 kg yum,ama taşıması lazım ne dersiniz?

Hocam 102 kiloyum ve motorum 14 yıllık 125 MZ dört zamanlı. Beni dik yokuşlarda bile çok rahat taşıyordu. 20-50 yağ koydum, bir süredir eski randımanı alamıyorum. Bence yağı değiştirip deneyin. Minarel olan 10-40 yağ kullanmıştım çok iyi gelmişti ama havalar bu kadar sıcak değildi

Kullanım kılavuzunuzda önerilen yağ bukadar kalın olmamalı diye düşünüyorum. Havalar şukadar sıcaksa şunu kullan bunu kullan gibi de yazmaz kılavuzda,

standartlar belirtilir bu standartlarda atıyorum 10W30 bu motosiklet için en doğru yağdır der. Bu da sizin yaz/kış o yağı kullanmanız gerektiği anlamını taşır.

Özellikle düşük cc motosikletlerde kalın yağ (10W30 yerine 15W50 gibi) beklerken kartere hızla akamaz ve yağ için tek soğuyabileceği yer olan karterin soğukluğundan faydalanamazsınız.

Bu da beraberinde kalın yağı harmanlamaya çalıştıran motosikleti kasar, zorlanan yağ mikro ölçekte yırtılarak belli kısımları yağsız bırakır metal metale sürter ve ciddi sorunlara yol açabilir.

Bu durum kalın yağ ilk kullanılmaya başlandığında seste tokluk, vites geçişlerinde akışkanlık motosiklette rahatlama gibi gözüksede 10-15000 km sonra işin aslı ortaya çıkmaya başlar.

Motosiklet motorunun ömrü için en önemli an sabah çalıştırdığınızdaki ilk 3-5 dk dır. Kalın yağın bu dakikalarda her noktaya ulaşamadığı bilinir. Orta uzun vadede başınıza sorun açabilir.

Tüm araştırmalarım hep bu noktalarda dikkat etmem konusunda sonuçlandı. Havalar 40-45 derecede olsa bile kılavuzum önerdiği için 10W30 motosiklet yağı kullanıyorum ve diğer arkadaşlarımınkinden daha ferah çalışıyor motorum.

Kılavuzunuza bakmanızı, önerilen tüm standartla uygun kaliteli bit motosiklet yağı almanızı ( Motul, Ipone gibi ) tavsiye edebilirim.

Kılavuzumun önerdiği zaten 15W50 derseniz hiçbirşey diyemem tabi sorun başka yerde aranmalı. Fakat önerilenden kalın yağ tam da anlattığınız belirtileri 10-15000 km de gösterebiliyormuş.

Sorununuz çözülünce bizleride bilgilendirirseniz sevinirim.Kolay gelsin.

Duzenli yag degisiminden kastin mesela ne kadar araliklarla?
Motorda orjinal olmayan parca var mi hava filtresi, egzoz gibi?
Bide karburator de daha once sikinti yasadin mi?

yok hayır herşeyi orjinal en son 1000 km de değiştirdim daha önceleri de maksimum 1500 km de değiştirmiştim,servis 10-40 koyuyordu ama o zaman da vardı sorun hatta daha çabuk ısınıyodu.Kışın 10-40 yazın 15-50 koydum .10-30 hiç rastlamadım satan yerlerde ama olmazsa bir deneyim bir de 20-40 actevo var Castrol un onu hiç denemedim.

---------- Mesajlar birleştirildi - 13:00 ---------- bir önceki mesaj zamanı 12:55 ----------

Subap ayarı yapıldı karbüratör temizlendi.

Ferdinand güzel açıklamışsın faydalı oldu, ama motosikletin kendisini bulamıyoruz, kılavuzu nereden bulacağız... :) Ben de 10-40 a döneyim hemen

bende 125 cc motor kullanıyorum 80 kiloyum 20-50 yağ kullanıyorum..sübap ayarını daha bu gün yaptırdım yalnız bir gün önce servise bıraktım soğukken yapilması gereken bi ayar sıcakken randuman alamazsın..Eğer sıcakken yapildiysa öyle yarım saat 2 saat beklemek yetmiyor akşamdan sabaha kadar kalacak buz gibi olacak.. birde bu şekilde ayarlatın.. yağ olayıda dediğim gibi yazın 20-50 koyarın kışın 10-40 la gezerim.. 20-50 motoru biraz sıkıyor orası doğru bende 1 litre yerine 800 gram koyuyorum şimdilik geçinip gidiyoz bakalım.. 20-40 kullandım actevo yaw o nasıl bi yağdır 20-50 den daha kalın sanki kışın koydum bi kere sabah motor çalışmadı :queen: kick startla çaliştirdim akşamda değiştirdim:p

Aynı sorun benim başıma gelmişti ve yağ değişimi esnasında servisimin (Honda Beat) motoruma fazla yağ koyduğunu ve yağ kapağını açtığımda düz zeminde bile yağın kendi kendine dışarı taştığını görmüştüm. Kendim yağını tekrar değiştirerek sorunumu çözdüm belki bir faydası olabilir diye yazmıştım. Saygılar..

yok subap ayarı yapıldığı gün bütün gün kaldı motor sabahtan akşama kadar ,iyice soğudu.

Dostum senden ricam biraz daha detaya girmen, ona gore olasiliklari azaltiriz.
Mesela "gaz yememe" tam olarak nedir?
Yuksek devirde kesiliyor mu, yada dusuk devirde tekliyor mu, ani gaz acmada bogulma oluyor mu?
Yoksa motor normalde ciktigi devire mi ulasamiyor?

Sesin degismesi, daha mi toklasiyor motorun sesi?
Motor blogundan herhangi bi sakirti geliyor mu normal calisma sesi haricinde, yada devamli kisa araliklarla tak tak sesi gibi?

Bide motorunu tam bilmiyorum ama motorunda isi gostergesi var mi?
Varsa nereye kadar cikiyor?

Bunlari cevaplarsan belki biraz daha yardimci olabiliriz, bi motoru gormeden bakmadan hakkinda konusmak cok zor.

Dostum senden ricam biraz daha detaya girmen, ona gore olasiliklari azaltiriz.
Mesela "gaz yememe" tam olarak nedir?
Yuksek devirde kesiliyor mu, yada dusuk devirde tekliyor mu, ani gaz acmada bogulma oluyor mu?
Yoksa motor normalde ciktigi devire mi ulasamiyor?

Sesin degismesi, daha mi toklasiyor motorun sesi?
Motor blogundan herhangi bi sakirti geliyor mu normal calisma sesi haricinde, yada devamli kisa araliklarla tak tak sesi gibi?

Bide motorunu tam bilmiyorum ama motorunda isi gostergesi var mi?
Varsa nereye kadar cikiyor?

Bunlari cevaplarsan belki biraz daha yardimci olabiliriz, bi motoru gormeden bakmadan hakkinda konusmak cok zor.

Isı göstergesi yok,sesi tizleşiyor,çekiş azalıyor yani hızlanması yavaşlıyor.daha sesli ve titreşimli çalışıyor,kontağı kapatıp 1-2 dakika bekleyince bile değişiyor normale dönüyor ama biraz sonra tekrar başlıyor,belki yapısal bir sorun vardır,motoru 0 aldım rodajını dikkatli yaptım,lastik havalarına dikkat ederim,vites değiştirirken devrilere dikkat ederim,ilk çalıştırmada ısıtırım vs.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Bence ciddi bi sorunun göstergesi.Motor resmen hararet yapıyo.Çekişten düşmesi de büyük bi soruna işaret.Bence kış gelince satıp kurtulun.

Hava ayarından kimse bahsetmediğine göre o konuya da ben el atayım :)
Motorun soğukken bujiyi söküp bir durumuna bak, kurum varsa motorun zengin karışım yakıyor demektir ve bahsettiğin sorunlara yol açar.
Bujide tırnak rengi normalde kahverengi olmalıdır. Böyle ise sorun hava ayarı veya buji kaynaklı değildir.

sym wolf 125'i 4000 km boyunda sürdüm antalya sıcağında yaz kış motor gıkını çıkartmadı.. ne gaz kesme ne güçten düşme vs.. motor yapısı olarak mükkemele çok yakın diyebilirim..

kesin bir sorun var motorunuzda güvendiğiniz bir yere girerek verin motoru biraz sürsün anlar zaten..

karbüratör zengin karışım yakıyor olabilir,buji kurum kaplamış olabilir,hava filtresi çok pis olabilir,, karbüratöre hava ayarı istiyor olabilir.. ama kesin bir düzensizlik var tarif ettiğiniz gibi yapmaması lazım

kimse değinmemiş ancak Jikle'yede bakabilirsiniz :) kontağın ordaki jikle tam kapalı gibi gözüksede karbüratörden bırakmıyor olabilir kendini.. buda motor soğukken sıkıntı çıkartmaz ancak ısınınca jiklede açıklık olduğu için motor randımandan düşüyordur buna kesin baktırın

sym wolf 125'i 4000 km boyunda sürdüm antalya sıcağında yaz kış motor gıkını çıkartmadı.. ne gaz kesme ne güçten düşme vs.. motor yapısı olarak mükkemele çok yakın diyebilirim..

kesin bir sorun var motorunuzda güvendiğiniz bir yere girerek verin motoru biraz sürsün anlar zaten..

evet ustalar da fazla bilgi sahibi olmadıklarından heralde pek teşhis koyamıyolar.Titreşim durumu nasıldı sizde peki?

karbüratör zengin karışım yakıyor olabilir,buji kurum kaplamış olabilir,hava filtresi çok pis olabilir,, karbüratöre hava ayarı istiyor olabilir.. ama kesin bir düzensizlik var tarif ettiğiniz gibi yapmaması lazım

kimse değinmemiş ancak Jikle'yede bakabilirsiniz :) kontağın ordaki jikle tam kapalı gibi gözüksede karbüratörden bırakmıyor olabilir kendini.. buda motor soğukken sıkıntı çıkartmaz ancak ısınınca jiklede açıklık olduğu için motor randımandan düşüyordur buna kesin baktırın

Evet olabilir titreşim durumu nasıldı sizde peki?

---------- Mesajlar birleştirildi - 17:11 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:09 ----------

Buji değişti hava filtresi temizleniyor bakımlarda dediğiniz gibi olabilir.

Hava ayarından kimse bahsetmediğine göre o konuya da ben el atayım :)
Motorun soğukken bujiyi söküp bir durumuna bak, kurum varsa motorun zengin karışım yakıyor demektir ve bahsettiğin sorunlara yol açar.
Bujide tırnak rengi normalde kahverengi olmalıdır. Böyle ise sorun hava ayarı veya buji kaynaklı değildir.

Buji benimde aklima geldi ama bilemedim ya 11.000kmde stok makina, ben israrla karburatorden supheleniyorum cunku durum seninde dedigin gibi zengin karisima benziyor.
Egzoz ve hava filtresi de olabilir cunku, herhangi bi yerde hava kacagi varsa motor isindiktan sonra silindire giden yada silindirden cikan havayi etkiler.

Buji benimde aklima geldi ama bilemedim ya 11.000kmde stok makina, ben israrla karburatorden supheleniyorum cunku durum seninde dedigin gibi zengin karisima benziyor.
Egzoz ve hava filtresi de olabilir cunku, herhangi bi yerde hava kacagi varsa motor isindiktan sonra silindire giden yada silindirden cikan havayi etkiler.

Evet olabilir mantıklı egsozun bağlantı yerlerini mi kastediyorsunuz?

---------- Mesajlar birleştirildi - 19:22 ---------- bir önceki mesaj zamanı 19:20 ----------

Zengin karışımdan kastettiğiniz karbüratörün hava benzin karışımın ayarından bahsediyorsunuz.

Evet egzoz baglanti yeri olabilir yada hava filtresi tam oturmamis olabilir.

Zengin karisim, motora az hava girmesi yada olmasi gerekenden fazla benzin girmesi oluyor.

Eger dedigim gibi hava filtresi tam oturmadiysa belki hava girisini kapamistir ve az hava giriyordur.
Hem hava hemde benzin olmasi gerekenden fazla giriyoda olabilir.

Egzozda hava kacirirsa motor cekisten duser, egzozun cikis araliginin belirli bi olcude olmasi gerek eger bu aralik daha buyuk olursa motor duzensiz calisir.

Bunlari kontrol etmediysen bi kontrol et.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar