Bugün bilgi edindirme den TSE ye döşedim yazıyı, cevap bekliyorum.Cevabı aynen eklerim.
Motosikletlere Takılan Taşıma Kutuları Hakkında.
Bilindiği gibi Motosikletler hususi sportif ve ticari olarak 3 tür kullanıma sahiptir.Hususi kullanımda, kişi kendi ihtiyaçları çerçevesinde aracını kullanır ve ihtiyaç gereği motosikletine taşıma kutusu monte eder. Bu taşıma kutuları piyasada satılan, muhtemelen TSE onaylı, sertifikalı, seri üretim ve kullanımı ve özellikleri detaylı şekilde izah edilmiş parçalardır.Tüm dünyada kullanılır. Ticari olarak kullanılan motosikletler,Fast food işletmeleri (hamburgerci, pizzacı v.s.) ve Kargo ve lojistik firmaları ağırlıklıdır. Ticari kullanımda, ihtiyaçları gereği seri imalat taşıma kutularının taşıma kapasiteleri(ağırlık ve hacim) ihtiyaçlarını karşılamadığından, standart dışı taşıma kutuları imal ettirmekte ve araçlarına monte ederek, hem sürücünün, hem de 3. şahısların can ve mal güvenliğini tehdit etmektedirler.Ticari kullanım motosikletlere takılan taşıma kutularının bir standarda sokulması ve denetlenmesi can ve mal güvenliği açısından gereklidir.
Son zamanlarda, emniyet birimlerinin yaptığı denetlemelerde, ticari kullanılan ve standart dışı taşıma kutuları olan motosikletler trafikten men edilirken, hususi kullanılan ve standartlara uygun taşıma kutuları monte edilmiş motosikletler de trafikten men edilmektedir. Trafik ekiplerinden aldığımız bilgide, bu durumun TSE görüşü alınarak hazırlandığı ve uygulandığı bildirilmiştir.
Sorularıma gelince:
1- Dünya’nın hangi ülkesinde standart ve sertifikalı taşıma kutuları ruhsata işlenmektedir.
2- Bu kararı veren ilgililerin, motosiklet imalatı, dizaynı, ve kullanımı konusundaki tecrübesi nedir?
3- bu kararı verenlerin taşıma kutusu, imalatı, montajı konusundaki tecrübesi nedir?
4- otomobil ve benzeri araçlar da , benzer ve daha büyük taşıma kutuları ,aracın tavanına monte edilerek kullanılmaktadır, bu tür kullanım da ruhsata işlenme işlemi gereklimidir?
5- İlgili kararın, sadece standart dışı taşıma kutusu kullanan araçlar için olası gerekmez miydi?
Saygılarımla .