Motor Sürmeye Alışmak - Eğitim Almak

Selam herkese, güvenli sürüş eğitimi alan var mı aramızda? Motosiklet sürmede yeniyim daha düzgün km bile yapmadım. Scooterım var her gün 20-30 km turluyorum sürüş eğitiminin olduğu caddede kendimi eğitmek adına. Pcx zaten rödajda lastikler ve frenler daha oturmadı şuan 50kmde. Bu yüzden tın tın gidip rodajını iyi bir şekilde yapmaya çalışıyorum. Daha önce diğer motorumda yağmurda sürerken lastiğim kaydığı için kaza yapmıştım bu yüzden motorla bir yere dönerken, manevra yaparken yavaş ve korkarak yapıyorum. Motosiklet ile günde 30 dakika sürsem bile en az 5 kere kaza yapıcakmışım gibi oluyor. Bir araba şeridimi işgal ediyor, köpek önüme atlıyor gibi gibi. Geçen bir küçük kız çocuğu birden yola atladı sağına soluna bakmadan benim de hızım 20-25 küsürdü temkinli gittiğim için durabildim. Fakat biraz hızlı gitseydim o freni yapamayabilirdim acemiliğimden dolayı. Bu yüzden oldukça boş yollarda kendimi alıştırmaya çalışıyorum. Bu konuyu açmamın sebebi ise benim gibi yeni başlayan kişiler bir eğitim alıyor mu veya farklı yaptığı bir şey var mı? Tecrübelerinizi bekliyorum.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
temkinli sürmeye devam et bol bol youtubedan sürüş eğitimi veren hocaların videolarını izle daha çok yenisin tabiki seni tanımadan bilinmez ama eğitime gerek yok ileride ileri sürüş eğitimi alırsın bunlar zamanla oturacak şeyler

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
"Eğitime gerek yok" demek çok doğru bir önerme değil. Videolar iyidir, hoştur ama mini etek gibidir, çok şey gösterir ama esas merak edileni göstermez. Vİdeolar size yaptığınız hatayı söylemez ama yüzyüze eğitimlerde daha sağlıklı geri dönüşler alırsınız eğitmenden. Yanlış bir temel üzerine bin inşa etmektense güzel bir kapalı alan eğitimi, ardından bol bol tekrar. Bir kaç bin km tecrübeden sonra da yol eğitimi almak iyi olur. Bunları alırken de farklı eğitim ekollerini de incelemek, imkan yaratılabiliyorsa hepsini deneyimlemek süper olur.

dostum selam.

ben de motora 3-4 ay önce başladım. eğitim kesinlikle şart bana kalırsa fakat fiyatlar absürt. sakaryada bir motor eğitmeniyle konuşuyordum, derslik 1000 tl dedi, asgari ücretin artmasıyla 1600 yapmış, inanılmaz yani sinirim bozuldu. herkes şaplakçı, yamaha honda akademiler zaten fena pahalı. öğrenciler bu fiyatlara nasıl ders alabilir bilmiyorum. ama dediğim gibi şart.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
"Eğitime gerek yok" demek çok doğru bir önerme değil. Videolar iyidir, hoştur ama mini etek gibidir, çok şey gösterir ama esas merak edileni göstermez. Vİdeolar size yaptığınız hatayı söylemez ama yüzyüze eğitimlerde daha sağlıklı geri dönüşler alırsınız eğitmenden. Yanlış bir temel üzerine bin inşa etmektense güzel bir kapalı alan eğitimi, ardından bol bol tekrar. Bir kaç bin km tecrübeden sonra da yol eğitimi almak iyi olur. Bunları alırken de farklı eğitim ekollerini de incelemek, imkan yaratılabiliyorsa hepsini deneyimlemek süper olur.
Mini etekli örneklemene bayıldım... Başka söze gerek yok...
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

dostum selam.

ben de motora 3-4 ay önce başladım. eğitim kesinlikle şart bana kalırsa fakat fiyatlar absürt. sakaryada bir motor eğitmeniyle konuşuyordum, derslik 1000 tl dedi, asgari ücretin artmasıyla 1600 yapmış, inanılmaz yani sinirim bozuldu. herkes şaplakçı, yamaha honda akademiler zaten fena pahalı. öğrenciler bu fiyatlara nasıl ders alabilir bilmiyorum. ama dediğim gibi şart.
Sorsan motosiklet kültürüne faydamız olsun eğitimsiz kimse kalmasın derler... Ama kimse kabul etmez ülkedeki enflasyon nedir ?..Çalışana ne zam yapılmış ?.. Kimsenin zkinde diil.. 1000 liradan 1600 nedir ? o nasıl arttırmadır ?.. Sanki vergisini veriyor..
Bir de paket program diye absürt isim koydukları sözde eğitim var... 15 ile 20 arasında değişen fiyatlar dolaşıyor ortalıkta...
bizde burda bas bas bağırırız..Eğitim alın diye...

Son düzenleme:
Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Bol bol video izleyip doğru ve bilinçli sürüş hakkında bilgi depolayın.
Depoladığınız bu bilgileri uygulamaya çalışıp yavaş yavaş kendinizi geliştirin.
Acele etmeyin, sınırlarınızı yavaş yavaş artırın.
Motosiklet kullanmak çoğu şeyde olduğu gibi bir süreç. Zamanla bazı korkularınızın azaldığını ve daha iyileştiğinizi göreceksiniz.
Gazlama değil durma odaklı kullanın.
(Yani top speed yapayın, uçayım kaçayım, aralara girip herkesi sollayayım değil de etraftan bilgi toplayarak olası tüm tehlikelerden kaçmaya ve aksi bir durumda durmaya odaklanın)

Videolar bilgi sahibi olmanızı sağlar ama eksik ve hatalarınız konusunda sizi uyarmaz.
Eğitim ise bunların ikisini de sağlar. İkisi de iyi bir sürücü olma yolunda gerekli olan şeyler bence.

Sanki Türkiye'de ileri sürüş eğitimi mi var da ileride alırsın diyorsun? :)

Eğitmenlere sövme derneğinin kurucu üyesi olarak kesinlikle eğitim alman gerektiğini düşünüyorum.
Ancak yaşadığın şeyler panik belirtileri, bunu eğitimle atmak pek mümkün olmayabilir. Şu var ki eğitim demek ekstra bilgi demek ve bu bilgi de seni daha az korkmaya itebilir, ama bu yeterli olmayacaktır muhtemelen. Buna bir başkası seni tanımadan net bir çözüm sunamaz üzgünüm.

Hangi şehirdesin bilmiyorum ama kesinlikle Honda GS1'e git. Orada motosiklet sürmekle ilgili, motoskletin nasıl davrandığı ile ilgili eğitim alacak ve 2 gün boyunca da bunu pratik edeceksin. Ondan sonra pratiğe devam eder ve tekli/grup ne uyuyorsa yol eğitimi için planlama yaparsın.
Tedirgin ve full tedbirli sürerek hiç bir şey öğrenemezsin. Anca tedbirin el verdiği ölçüde karşına çıkacak tehlikeleri azaltmış olursun.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Selam herkese, güvenli sürüş eğitimi alan var mı aramızda? Motosiklet sürmede yeniyim daha düzgün km bile yapmadım. Scooterım var her gün 20-30 km turluyorum sürüş eğitiminin olduğu caddede kendimi eğitmek adına. Pcx zaten rödajda lastikler ve frenler daha oturmadı şuan 50kmde. Bu yüzden tın tın gidip rodajını iyi bir şekilde yapmaya çalışıyorum. Daha önce diğer motorumda yağmurda sürerken lastiğim kaydığı için kaza yapmıştım bu yüzden motorla bir yere dönerken, manevra yaparken yavaş ve korkarak yapıyorum. Motosiklet ile günde 30 dakika sürsem bile en az 5 kere kaza yapıcakmışım gibi oluyor. Bir araba şeridimi işgal ediyor, köpek önüme atlıyor gibi gibi. Geçen bir küçük kız çocuğu birden yola atladı sağına soluna bakmadan benim de hızım 20-25 küsürdü temkinli gittiğim için durabildim. Fakat biraz hızlı gitseydim o freni yapamayabilirdim acemiliğimden dolayı. Bu yüzden oldukça boş yollarda kendimi alıştırmaya çalışıyorum. Bu konuyu açmamın sebebi ise benim gibi yeni başlayan kişiler bir eğitim alıyor mu veya farklı yaptığı bir şey var mı? Tecrübelerinizi bekliyorum.
Çok uzatmaya gerek yok. İstanbul'da iseniz gideceğiniz yer belli...(Scooter var dediğiniz için)

İstanbul'da değilseniz de gideceğiniz yer aynı :)

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Egitim almalisiniz.

Egitim alinmadan da motora binmeyi ogrenebilirmisiniz bunun cevabi net degil.Kendi basina ögrenebilenlerin cogu burada yazip ciziyor da ogrenemeyenler neredeler ??

Kendi kendinize ogrenmek icin uzun ve riskli bir surece girmeniz gerekiyor ki zaten su anda bunu yasiyorsunuz ama kendinizi guvende hissetmiyorsunuz.

Egitim ogrenme surecinizi cok hizlandiracak bir yoldur. Kisa surede dogru bilgilerle motorunuza hakim olmayi ogrenir ve gereksiz sekilde risk almazsiniz.

Evet bunun maddi bir bedeli vardir . Arkadaslar fiyatlardan sikayet etmisler ancak sunu atliyorlar. Bu surecte motorunuz ile yapacaginiz basit bir kazada bile ,motorunuzun tamiri o paralardan fazlasina malolacaktir. Hele Allah korusun bedeninize gelecek bir hasarin maddi karsiligi olculemez.

Sevgilerimle
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Sanki Türkiye'de ileri sürüş eğitimi mi var da ileride alırsın diyorsun? :)
Şu cümle disinda yazdiklarinin altina imzami atarim.

Kurtul artik su on yargidan. Turkiyede az sayida da olsa bu egitimi verebilen egitmenler var. Medyatik degiller , fan toplama derdinde hic degiller.

Bir de senin kafandaki ileri sürüs ile kitapta yazan pek birbirine benzemiyor haberin olsun 😎

Sevgilerimle

Son düzenleme:
cevaplar için teşekkürler. Güvenli sürüş eğitimi alırsam sizce scooter için mi almalıyım vitesli mi? ileride vitesli yüksek cc motorlar sürmeyi düşünüyorum scooter ile belli bir kilometreyi devirdikten sonra.

Honda'da scooter başlangıç ile motosiklet başlangıç ayrımı var. İstersen scooter başlangıç ile başla, sonra Motosiklet GS2 alabiliyorsan onu alırsın. Para sorun değilse motosiklet başlangıç da alabilirsin öncesinde.
Öyle her eğitimin her parçanın en doğrusunu alıcam falan diye de kurma kafanda, gereksiz üzülürsün.

Motosikleti
K 1600 GTL
cevaplar için teşekkürler. Güvenli sürüş eğitimi alırsam sizce scooter için mi almalıyım vitesli mi? ileride vitesli yüksek cc motorlar sürmeyi düşünüyorum scooter ile belli bir kilometreyi devirdikten sonra.
Güvenli sürüş eğitiminin kullandığın motorla ilgisi yok....

Motosikleti
Bajaj Pulsar NS 400 Z
Selam

Madem motosiklet kullanacaksınız. Bir yerlerden başlamanız gerekiyor. Cevap veren arkadaşlar bir çok şeyi açıklamışlar. Farklı bir bakış açısı getireyim.
Eğitim almaya karar verirsiniz, paranız olmaz. Paranız olur zamanınız olmaz. Zamanınız olur kursta yer olmaz. Olmaz da olmaz. Bazen hiçbir şey istediğiniz gibi denk gelmez. Naçizane tavsiyem şu olur. Özellikle motosikletin trafikteki konumlanmalarını, yolun neresinde sürmenizin daha güvenli olduğunu, durmanız gerektiğinde yolda nerede konumlanacağınızı, yola nasıl katılacağınızı vs videolardan öğrenmeniz iyi olur. İzleyin ve özellikle deneyin. Mutlaka faydasını göreceksiniz. Herşey zamanla yerine oturacak.

Bu eğitmeleri youtube üzerinden kendi kanallarından yayınlayan eğitimcilerimiz mevcut. Mesela birkaç öneri vereyim.

Uğur Ertekin - Art Moto Akademi > youtube.com/@huertekin
Zafer Akçay > youtube.com/@ZaferAKCAY
Kenan Öztürk > youtube.com/@pilotkenanozturk
Mehmet Çetin - Emekli Yunus Polisleri eğitmeni > youtube.com/@mehmetcetin_motosikletegitmeni

Direkt eğitim üzerine olmayan ama kanallarında kendi eğitimleri ile ilgili videoları olan motosiklet kanalları da mevcut.
Motomax - Motosiklet ile yapılan kazaları yorumluyorlar > /youtube.com/@Motomax
Motopixel TV - Kanalında kendi ileri sürüş eğitim serisi mevcut > youtube.com/@motopixeltv
Adventure İstanbul - > youtube.com/@Advistanbul

Son söz olarak.
Bu işe 50 den sonra başladım. Kursa gitsem de eğitim alsam da her fırsatta izlediğim videolardan öğrendiklerimi kendim uyguladım.
Sonuçta olay sizde bitiyor. Eğitim almak birinci önceliğiniz olsun. Ama olur da eğitim alamazsanız bir şekilde kendinizi geliştirmeye başlamanız gerekiyor.

Güvenli Sürüşler.

açıkçası trafikte konumlanmanın ve nelerin riskli olup olmadığını düşünüp ona göre sürmeyi becerdiğimi düşünüyorum zaten yeni olduğum için apaçilik yapmıyorum, tın tın gidiyorum, sağdan veya soldan gitmiyorum ortadan gidiyorum baktım arkamdan araba geliyor yüksek süratla hemen sağa geçip yavaşlayıp tekrar kalkıyorum :D İnsanlar o kadar sabırsız ki eğer yol vermezsem beni ezip geçme ihtimali olduklarını düşünüyorum. Ayrıca diğer motorcular da dibimden hızlıca geçip gidiyor ve motor daha küçük olduğu için görmek, dikkat etmek çok zor. Güvenli sürüşü ise motorla oyuncakmış gibi oynamayı istediğim için gitmek istiyorum. Tagdan bir motor çağırmıştım pcx gelmişti atladım adamın arkasına, öyle bir yerden döndü ki düştük sanmıştım(a*k manyağı). Güvenli sürüş eğitimi videolarını izliyorum ve çok hoşuma gitti. Kendimi öyle geliştirmek isterim. Tek başıma da öğrenirim elbet fakat bu kadar olmaz olsa da yeni motoru pert etme ihtimalim yüksek :D ayrıca motorumuzun bakımı vs serviste yapılacak fakat bende motordan anlamak istiyorum bakımından, temizliğinden vs. Bu tarz bir youtube kanalı öneriniz var mı?

Motosikleti
açıkçası trafikte konumlanmanın ve nelerin riskli olup olmadığını düşünüp ona göre sürmeyi becerdiğimi düşünüyorum zaten yeni olduğum için apaçilik yapmıyorum, tın tın gidiyorum, sağdan veya soldan gitmiyorum ortadan gidiyorum baktım arkamdan araba geliyor yüksek süratla hemen sağa geçip yavaşlayıp tekrar kalkıyorum :D İnsanlar o kadar sabırsız ki eğer yol vermezsem beni ezip geçme ihtimali olduklarını düşünüyorum. Ayrıca diğer motorcular da dibimden hızlıca geçip gidiyor ve motor daha küçük olduğu için görmek, dikkat etmek çok zor. Güvenli sürüşü ise motorla oyuncakmış gibi oynamayı istediğim için gitmek istiyorum. Tagdan bir motor çağırmıştım pcx gelmişti atladım adamın arkasına, öyle bir yerden döndü ki düştük sanmıştım(a*k manyağı). Güvenli sürüş eğitimi videolarını izliyorum ve çok hoşuma gitti. Kendimi öyle geliştirmek isterim. Tek başıma da öğrenirim elbet fakat bu kadar olmaz olsa da yeni motoru pert etme ihtimalim yüksek :D ayrıca motorumuzun bakımı vs serviste yapılacak fakat bende motordan anlamak istiyorum bakımından, temizliğinden vs. Bu tarz bir youtube kanalı öneriniz var mı?
Kafa karisikligi yaratan bir terimi düzeltmei isterim.

Motorunuzla ilgili yapacaginiz her türlü manevra , hareket , fren v.s. ile ilgili egitimin adi hakimiyet veya beceri gelistirme egitimidir.

Trafikteki diger unsurlardan (arac , yaya, kedi , köpek v.s) kaynaklanacak problemler icin alinan egitim ise güvenli sürüs egitimidir.

Hakimiyet egitiminde ögrendiklerinizi risk gerceklesirse kullanirsiniz (engelden kacma , frenleme v.s.)

Güvenli sürüs egitiminde ögrendiklerinizi ise risk algiladiginizda , gerceklesmeden önce kullanirsiniz (konumlanma , limit noktasi tayini v.s.)

Sevgilerimle

Not: Honda egitim merkezindeki tüm egitimlere Güvenli sürüs egitimi adi verildigini biliyorum. Bunun nedeni Japon ekolünde yol egitiminin olmamasidir. Sadece hakimiyet becerisine odaklanmalaridir. Ancak diger tüm ekollerde hakimiyet ve güvenli sürüs egitimleri ayrilmaktadir.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Hocanın sözü üzerine söz söylemek olmaz ama küçük bir ekleme yapayım; "Trafik bir uyumdur, bir düzendir, yasal hız limitlerinden bağımsız konuşuyorum, bu düzene uyum sağlayamazsanız kaza yapma riskiniz artar. Söz gelimi trafiğin olağan akışının epey üzerinde bir hızla sürmek ne kadar riskliyse, trafiğin akışından yavaş tın tın sürmek de bir o kadar risklidir." Son olarak trafik şeritleri babamızın malı değildir. En solu işgal edip 70'e bağlarsanız içinizden geçerler.

Yamaha Riding Academy eğitimlerini şiddetle öneririm. Üniversitede motosiklet alma imkanım yokken sırf merak ve hevesimden başlangıç eğitimine katılmıştım. Eğitime YBR'lerle başladık ve gün sonunda MT-25 sürebiliyorduk parkurda. Üniversiteyi bitirdikten 2 yıl sonra ilk motosikletimi aldığımda da gelişim seviyesi eğitimlerine gitmiştim ve yine çok faydalı olmuştu. Her sezon başı tazelenme adına kendilerini ziyaret ediyorum. Oldukça faydalı ve eğlenceli oluyor. Bazen zorlandığımız parkurlarda Metehan Hocamız eğitimi durdurup rahmetli Barkın Abiyle olan anılarını anlatıp kafamızı dağıtırdı 😃

Bu işin trafik deneyimi boyutu da var tabii ve oldukça önemli. Yıllar boyunca trafikte araba kullandığım için motosiklet kullanmaya başladığımda yolu okuma konusunda bir problem yaşamadım.

videolarla teknik bilgi olur,bakim onarim gibi.surus icin yuzyuze egitim sart.ben saati 200e veriyorum kapim acik :))

Motosikleti
Hocanın sözü üzerine söz söylemek olmaz ama küçük bir ekleme yapayım; "Trafik bir uyumdur, bir düzendir, yasal hız limitlerinden bağımsız konuşuyorum, bu düzene uyum sağlayamazsanız kaza yapma riskiniz artar. Söz gelimi trafiğin olağan akışının epey üzerinde bir hızla sürmek ne kadar riskliyse, trafiğin akışından yavaş tın tın sürmek de bir o kadar risklidir." Son olarak trafik şeritleri babamızın malı değildir. En solu işgal edip 70'e bağlarsanız içinizden geçerler.

Tommy benden öcü gibi korktugundan acik acik yazamamis. :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Maalesef ülkemizdeki trafigin akis hizi cogunlukla yasal hiz limitlerinin üzerinde . 80 km hiz siniri olan yolda 120 km ile akan bir sol serit her zaman mevcut. Aman sakin burada hiz siniri 80km bunun üzerine cikmayayim demeyin bu cok tehlikeli. Yolun akisina ayak uydurup uyum icinde ve dakip mesafesine özen göstererek, ne daha hizli ne de daha yavas olmamaya özen gösterin. Hiz sizi rahatsiz ederse daha yavas bir seride gecin ve orada kalin.

Sevgilerimle

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar