Motor bakım rutiniz nasıl

Selamlar, forumda ve motosiklet camiasında yeniyim. Motosikletinize hangi sıklıkta ve nasıl bakımlar yapıyorsunuz? Yıkamaktan ustaya götürmeye, WD40lamaktan zincir yağlamaya rutinleriniz nasıl? Sizlerden feyz almak isterim.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Selamlar, forumda ve motosiklet camiasında yeniyim. Motosikletinize hangi sıklıkta ve nasıl bakımlar yapıyorsunuz? Yıkamaktan ustaya götürmeye, WD40lamaktan zincir yağlamaya rutinleriniz nasıl? Sizlerden feyz almak isterim.
Bakım periyotlarında bakım yaptırıyorum. benim motor için kitapçığında 12bin km yazıyor, şu an 36bin km ağır bakımda, alalı 5bin km yol yaptım zaten, bundan sonra 6bin km olunca yalnızca yağ değişimi yapıp 12bin km'de bir kitapçıktaki bakımları yaparım.

Zincir yağlamayı da bizim iki köfte turunda 700 ya da 1000km olmuş oluyor pısst pıst bir tur sprey yağ sıkıyorum o kadar. yılda bir iki temizleme spreyi ile temizlerim belki, henüz 5bin km'de 2 kez temizledim.

yıkamak, yılda bir ya da iki olur üşenmezsem.

her yola çıkmadan motoru park yerindne çıkardığım gibi lastik havalarını kontrol ederim, lastik basınç göstergem var zaten, düşmüşse şarjlı pompam sürekli yanımda, havaları tamamlarım.

motoru park yerinden çıkarınca etrafında bir tur dönüp gözle kontrol ederim anormal bir durum var mı diye.

sürerken her zaman olmayan bir ses, önceden olmayan bir titreşim falan varsa nedenini bulmaya çalışırım, bulamazsam ustaya giderim.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Scooter ya da full grenajlı racinglerde yetkili servis. Gövdeden bakım, kontrol zor.Naked, cross, enduro motorlarında her bakım yapılır.
En önemli şey bu yeni nesil motorlarda sensörler. Yakıt, krank, ekzost, ateşleme, bilmemne sensörleri.... Bunşarı bul ve düzenli kontrol et. Yani çalışmada, gidişte tekleme, sarsıntı, çalışmama, çekiş düşüklüğü varsa önce bunlara bak. Beyin, enjeksiyon arızası denilen pahalı iilerin çoğu bu sensörlerden. Çıkan parçaları ve takılan parçaları incelemeyen keriz bir toplumuz. Enjektörleri değiştirdik, beyni değiştirdik diye sizden para alıp aslında sadece bu sensörleri bir balata spreyi ile temizleyip yerine takıyorlar.
Unutmayın. Sensör sensör sensör
Minicik, bulunması zor şeyler. Ancak onlar yağlanıp, kurumlanınca büyük motor arızaları semptomları verirler.

Motosikleti
Triumph Trident 660
Bakım periyotlarında bakım yaptırıyorum. benim motor için kitapçığında 12bin km yazıyor, şu an 36bin km ağır bakımda, alalı 5bin km yol yaptım zaten, bundan sonra 6bin km olunca yalnızca yağ değişimi yapıp 12bin km'de bir kitapçıktaki bakımları yaparım.

Zincir yağlamayı da bizim iki köfte turunda 700 ya da 1000km olmuş oluyor pısst pıst bir tur sprey yağ sıkıyorum o kadar. yılda bir iki temizleme spreyi ile temizlerim belki, henüz 5bin km'de 2 kez temizledim.

yıkamak, yılda bir ya da iki olur üşenmezsem.

her yola çıkmadan motoru park yerindne çıkardığım gibi lastik havalarını kontrol ederim, lastik basınç göstergem var zaten, düşmüşse şarjlı pompam sürekli yanımda, havaları tamamlarım.

motoru park yerinden çıkarınca etrafında bir tur dönüp gözle kontrol ederim anormal bir durum var mı diye.

sürerken her zaman olmayan bir ses, önceden olmayan bir titreşim falan varsa nedenini bulmaya çalışırım, bulamazsam ustaya giderim.
Abi o kadar uzun süredir motosiklete biniyorsun ki artık 1-2 yılda yıkıyorsun galiba.
Ben de bugün yıkıcam yarın yıkıcam derken 1 ay oldu 😃

Motosikleti
Abi o kadar uzun süredir motosiklete biniyorsun ki artık 1-2 yılda yıkıyorsun galiba.
Ben de bugün yıkıcam yarın yıkıcam derken 1 ay oldu 😃
yok, şimdiki motorumu alalı 1 yıl oldu, kışın 6 ay yattı zaten, 6 ayda 5bin km yol yapabildim anca. yani iki kez yıkadım alırken de yeni yıkanmıştı, bu aralar tekrar yıkama niyetim var.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Gezdiğim coğrafyalar bir enteresan. Ne kadar öok, böcek, sinek varsa tur esnasında hepsi yapışıyor motoruma. O nedenle her tur sonrası motoru yıkar, siler, temizlerim. Motorum siyah renk olduğu için kiri çok fazla gösteriyor. Onun dışında 5000'de bir yağ ve yağ filtresi yenilerim. 10-15000 km aralığında bujiler ve hava filtresini yenilerim. 2 Senede bir soğutma sıvısı ve fren hidroliklerini yenilerim. Her sene sonunda lastikleri yenilerim (20.000 km ort) , 2-3 senede bir duruma göre aküyü yenilerim. Rutin vida, civata kontrollerini saymıyorum. Kullanmakta olduğum 99.000 km içinde sadece 1 defa debriyaj seti değiştim, 2 defa buji pipoları değişti, 2 defa debriyaj teli değişti, gaz tellerim hala orijinal. 2 Defa statör sardırıp 3. sünde yeni statör aldım, konjektör hala orijinal ama yeri değişmiş.

Motosikleti
Gezdiğim coğrafyalar bir enteresan. Ne kadar öok, böcek, sinek varsa tur esnasında hepsi yapışıyor motoruma. O nedenle her tur sonrası motoru yıkar, siler, temizlerim. Motorum siyah renk olduğu için kiri çok fazla gösteriyor.
Benim motora da sinekler çok yapışıyor. benim ön camın üstteki parçası kolayca çıkıyor, onu bazen çıkarıp evde camsil ile musluk altında güzel yıkıyorum, farlardaki ve önde grenajdaki sinekler duruyor öyle. motoru bakımdan çıkarınca yıkatsam iyi olacak.

Gezdiğim coğrafyalar bir enteresan. Ne kadar öok, böcek, sinek varsa tur esnasında hepsi yapışıyor motoruma. O nedenle her tur sonrası motoru yıkar, siler, temizlerim. Motorum siyah renk olduğu için kiri çok fazla gösteriyor. Onun dışında 5000'de bir yağ ve yağ filtresi yenilerim. 10-15000 km aralığında bujiler ve hava filtresini yenilerim. 2 Senede bir soğutma sıvısı ve fren hidroliklerini yenilerim. Her sene sonunda lastikleri yenilerim (20.000 km ort) , 2-3 senede bir duruma göre aküyü yenilerim. Rutin vida, civata kontrollerini saymıyorum. Kullanmakta olduğum 99.000 km içinde sadece 1 defa debriyaj seti değiştim, 2 defa buji pipoları değişti, 2 defa debriyaj teli değişti, gaz tellerim hala orijinal. 2 Defa statör sardırıp 3. sünde yeni statör aldım, konjektör hala orijinal ama yeri değişmiş.
Statör sardırma işi çok sıkıntı oluyor tabi motosikletten anlayan bir bobinajcı tanıdığınız yoksa.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Statör sardırma işi çok sıkıntı oluyor tabi motosikletten anlayan bir bobinajcı tanıdığınız yoksa.
2 Defa sardırdım ama yine cortladı. Meğer eski aküden yaparmış, aküyle beraber statörü yenisiyle değiştirdim. Uzun km'lerdir sorun yaşamıyorum.

2 Defa sardırdım ama yine cortladı. Meğer eski aküden yaparmış, aküyle beraber statörü yenisiyle değiştirdim. Uzun km'lerdir sorun yaşamıyorum.
Statörün fazla veya az voltajlı değere göre sardırılınca tüm tesisatı bozma şansı var az voltajda statör sürekli kendini şarj etmeye çalışacak ve ısınıp uzun sürede cortlayacak fazla sarıldığında tesisatı yakacak , her statör sardırıldığında akünün değişmesi gerekli . Orijinal ile değiştiyse sıkıntı yok ama sardırıldıysa motosikletin göstergelerinin yanında yeni akü takılması ve voltajı gösteren bir saat takılıp belirli bir voltajdan sonra kontağı kapatmak gerekiyor. Cebinde yeterli para varsa ve motosikletinin pavyon gibi olmasını istiyorsan ona göre fazladan sardırabilirsin abi.

motorumu kolay kolay yıkamam genelde silerim yağ bakımlarını yetkili servisinde 3-5 bin kmde bir yaptırırım zinciri max 400 km de yağlar bin km de komple temizlerim

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar