Çinli motor alacaksan, önce iyi bir tamirci bul.
Tamircin motorunu deneme-yanılma metoduyla tamir etmesin ve bu yolla parça değiştirmesin.
Benim, çinli motorum vardı...giderken birden gaz yememeye başladı, servise götürdüm...karbüratör değişti.Yola çıktım 250-300 metre gittim, gene kaldım.benzin otomatiğini değiştirdiler...gene yolda kaldım.Ben "Konjonktöre bakın" diyorum, ısrarla "Hayır" diyorlar.Bobin değişti...Gene aynı.
En son "Tamam, konjonktör" dediler, bobin değişti, karbüratör değişti, benzin otomatiği değişti ...

Üstelik bunu yapan "Yetkili Servis", yani eğitim almış
Bu defa konjonktör yok, "Haftaya gelecek, kargodan çıkmamış" gibi laflarla 3 hafta oyaladılar.Öyle ki; konjönktörü, çırak "Kahramanlar'dan alacağız" diyor.Kalfa "pınarbaşı'nda bulunan depodan sipariş verilecek" diyor, usta ise "İstanbul'dan gelecek" diyor.
4. Haftanın başında bunları arayıp "Bir daha sizi aramayacağım, motor garantide, bu hafta bana teslim ettiniz ettiniz, yoksa 1 hafta daha bekleyip, Tüketiciyi Koruma Kanunu'nun bana verdiği hakları kullanacağım, motor değişiri siz de 3 haftadır gelmeyen konjonktörün hesabını firmayla görürsünüz" dedim.
Sonuç; 3 hafta gelmeyen parça 1 günde geldi ve ertesi gün motoru bana teslim ettiler.
1-2 ay motoru kullandım, bir akşam eve gelirken arkadaşa uğradım, yola çıkacağım... Aaa benim motor çalışmıyor.
Gene yetkili servise..."marş motorun yanmış" dediler. "ya, bu motor 4 aylık, bu kadar da dandik mal üretilmez, firmaya ve gerekirse Çin'e yazacağım, mail göndereceğim" dedim.
"tamam, motoru bırak, bakalım" dediler.
Ertesi gün telefon "marş motorun sağlam, marş otomatiğin yanmış, değiştirdik, masraf .... TL"
Başka bir ustaya sordum "marş otomatiği kolay kolay arıza yapmaz, 4 aylık motorun da otomatiği bozulmaz, basit bir sigorta yanığıdır" cevabını aldım.
Aradan gene 1-2 ay geçti, varyatörün oradan bir tısıldama sesi geliyor...Daha 5 aylık motor..."varyatör sorunlu değişecek, burada rulamanlar var değişecek" dediler, daha motora bakmadan.
Orada başka bir usta vardı, özel servis...O motorun sesini dinledi "yok ya, varyatör değil, kayış dar kayış, normal değil, kayışı .... koddaki kayışla değiştirin" dedi.Kayış .... koddaki kayışla değişti, ses gitti.O usta o sırada yetkili serviste olmasa bir dünya daha masraf edeceğim...
En son 6 -7 ay kullandığım ve -0- km aldığım motorumu yarı parasına sattım...
Boş yere verdiğim parça değişikliği+İşçilik paraları ve 6 ayda 1.200-1.300 TL zarar...