İndirim yapmamaları zaten başlı başına komik bir durum, o üründe defo olmasa da senin bir iskonto payı bıraktığını hepimiz biliyoruz. İnditex grup falan değilsiniz yani, 3 5 markanın distribütörüsünüz sadece. Bir ürün üretip, bir değer yaratıp benim fiyatım bu demiyorsunuz. İşiniz 5'den alıp 10'a satmak. Defosuz da olsa iyi alışveriş yapacak adama 9'dan verirsin zaten o malı Bir de adamın aldığı üründe defo çıkıyor, iadesi ile uğraştırıyorsun adamı, marka adınıza yazık. Bu kadar kurumsal bir firma değiller yani. Ha bu kadar kurumsalsın madem bir kalite kontrolcü tut kendine paraya kıy da, defolu mal satma. Ben internetten o pantalonu alsam, 5 gün gelmesini bekleyeceğim, defoyu fark etmezsem keriz gibi giyeceğim fark edince kullanıcı hatası diyecekler başıma kalacak. Fark edip geri göndersem iki hafta paramın geri yatmasını bekleyeceğim. Daha geçen seneye kadar koca koca motosiklet firmaları indirim yapıyordu motosiklet satarken, komik olmayalım.
Şimdi ne alaka ne alaka diyecek arkadaşlar için açıklayayım. Kendileri Scorpion'un Türkiye distribütörü. Fabrikadan yurt dışı satış fiyatından en az %20 %30 aşağıya alıyorlar vergisiz şekilde. 4800 liraya sattıkları kask yurt dışında herhangi bir online motosiklet mağazasında 2500-2800 lira. Bu adamlar demek ki bu kaskı en fazla 2000-2200 liraya alıyorlar. 2500 liraya benim alabileceğim mal 4500 liraya satılıyorsa burası mağaza masrafı eleman masrafı vs. diyerek açıklanamaz. Yurt dışındaki adamlar da mağaza döndürüyor yani, hayır işi yapmıyorlar.
Benim kendileriyle kötü bir deneyimim yok bu arada, memnuniyetim bile var; scorpion denemek istedim, kafam rahat etse alacaktım 5 10 dakika durdu kafamda, baktım uymuyor teşekkür edip çıktım. 2 kere gittim ikisinde de alışveriş yapmadım.
Cidden artık kurye arkadaşlardan tavsiye alıyorum, kurye adamla güzel ilgilenmeyen yerin kapısından da bir daha girmeyeceğim şahsen, girsem de para kazandırmayacağım. Böyle firmaların burnu havadadır çünkü, yarın bir gün garantide de can sıkarlar, yedek parça tedariğinde de. Ben şekil şukul giyinip r6 ile gidince AGV Pista Gp denemek istiyorum dediğimdeki tavırla, mondial 50cc scoterla gittiğim Ls2 denemek, Mt denemek istiyorum dediğim zamanki tavır aynı olmayacaksa yemişim öyle alışverişi de elemanı da. Elemanı da anlamıyorum o kask adamın kafasında 5 dakika dursa müdür depoda falakaya mı yatırıyor sizi? Bir mezura ile ölçü alsanız, öneride bulunsanız, kaskın oturup oturmadığı hakkında bilgi verseniz yapışmaz elinize. Ayda 50 tane pistagp de satsan aynı maaşı alacaksın, 3 tane ls2 de satsan aynı maaş, çoğu prim usülü çalışmıyor çünkü.
Geçen bir yere gittim, ki gitmek için de az buz değil neredeyse 50 dakika yolumu uzattım. Gitmeden önce adamı telefonla aradım, müdürü veya sahibiydi sanırım firmanın, buyurun gelin deneyin dedi ürünü,telefonda 2 3 dakika sohbet ettik kapattım telefonu. Mağazaya gittim tek eleman var içeride, surat beş karış hadi şu kötü günlerde kimseden süper pozitif olmasını da beklemiyorum zaten. Ürünü söylüyorum, cevap beyefendi mağaza politikamız gereği denemek yok, Alacaksanız depodan getireyim deneyin. Ulan ben neredeyse 2 aylık maaşım kadar olan 2 kiloluk plastiği denemeden alır mıyım? Akıl var mantık var. Çıktım müdürünü aradım, olayı anlattım adam lütfen dönün ben arıyorum kendisini dedi ben gerek yok teşekkür ederim diyip devam ettim yoluma.
Garsonluk da yaptım, kuryelik de yaptım, satış danışmanlığı da yaptım. Müşteri karşısında direnmenin anlamı yok. Bir gün sipariş geldi, Adama 3 tane dondurma götürdüm, elimle teslim ettim. Sayılarla da aram iyidir, iktisat okuyorum. Birden üçe kadar iyi sayarım yani. 5 dakika sonra firmanın müşteri hizmetleri beni aradı iki tane dondurma götürmüşsünüz diye. E müşteri şerefsiz, firma benim babamın değil, elimde kanıt da yok. Ne diye yorayım kendimi? Emin miymiş bir daha sorun tekrar götüreyim dedim 1 dondurma daha götürdüm. Daha da iyi hikaye, babamın yanında yardım ediyorum, 4 kişiyiz 3'ü kel, ben siyah kısa saçlıyım. Tabaktan sarımtrak uzun saç çıkıyor. Müşteri sarı saçlı. Ben bunu yiyemem değiştirir misiniz diyor. E müşteri gerizekalı, dükkan benim, laf anlatsam anlayacak zeka yok karşımda. Gidip değiştiriyorum özet olarak.
Buradan bu sektörde çalışan arkadaşlara sesleniyorum, müşterilerle ilgilendiniz diye müdürleriniz sizi depoda ıslak hortumla dövmüyorsa biraz ilgilenin lütfen. Gittiğim 7 8 firmanın 3 tanesini tenzih ediyorum. Ben gerek yok dememe rağmen zorla ürün denettirdi, fikir falan verdi adamlar ilk defa böyle bir alışveriş yaptığımı duyunca bilgilenmem açısından. Ben iki gün yoğun okuma yaparak, video izleyerek, anlamadıklarımı foruma sorarak tüm bilgileri zaten öğrenmiştim öğrenmem gereken ama doğru ve güzel şekilde anlattıklarını duyunca dinleyesim geldi.
Bak çok uzun yazı oldu yine. Bir solukta yazdım ama içim dolmuş.