Uzun süre ara verdikten sonra yakın zamanda 2 tekere geri döndüm, soluğu da forumlarda aldık tabi, herkese selamlar.
@Cyan hocam detaylı incelemelerin için teşekkürler.
Ben motora bir araç değil, bir yol arkadaşı olarak bakıyorum, kendisinden beklentim tamam arada bir hastalanabilir, biraz nazlı olabilir ama ben ona baktığım sürece, karşılığında hiç bir zaman beni yolda bırakmamalı.
Sonraki motorum için benzer fiyat aralığında, sırası ile şu 3 motor arasında karar aramaşında olan birisi olarak Stelvio hakkındaki derin arama tarama sonuçlarımı kısaca paylaşayım, belki alacaklara bir faydası olabilir.
Beklentim aslında öncelik olarak 19/17 jant bir ADV. Hafif olsun. %60-70 yol, gerisi hafif offroad. Daha çok yol odaklı, hafif bir ADV yani.
1 - Stelvio, gerçekten şiir gibi bir motor olmuş, biraz ağır olması dışında tam istediğim gibi fakat biraz çocukluk hastalıkları var maalesef.
2 - 2026 Transalp (E-Clutch) Güvenli bir seçenek, her yola geliyor. Ek gümrük vergisinin kurbanı maalesef.
3 - MV Enduro Veloce, kendisini bir türlü göremedik ama uzaktan epey egzotik gözüküyor, keşke 19/17 jant kombini olsaydı.
Gelelim
Stelvio'ya. Son yıllarda ADV lerin epey popülerleşmesinden sonra herkes bu pastadan bir pay kapmak istiyor elbette. Guzzi'yi gördük mesela. MV'de oldukça şaşırttı. Harley dahi bu pastadan bir pay istiyor.
Stelvio'nun kronik diyemem ancak bir takım kullanıcıların yaşadıkları düşündüren problemler var,
- Herkesin bildiği soğutma sıvısı kaçakları sorunu, bunu servislerin kelepçe değişimi ile çözdüğü belirtilmiş. Tekrarlanıyor mu bunu zaman gösterir.
- Yağ kaçakları, terlemeler. Bunları da vidaları uygun torkla tekrar sıkınca düzeldiği yönünde yorumlar var. Kronik birşey mi henüz anlamak güç, motor yeni zira.
-
En kritiği, sadece bir kaç kullanıcı yorumuna ulaştım ancak sonuçta herkes sorun yaşayınca soluğu forumlarda, reddit'te almıyor. O yüzden sorunun boyutu sadece 1-2 kullanıcı mı yoksa daha mı fazla anlamak güç. Motor indirme ile sonuçlanan bir su pompası arızası. Söylendiğine göre su pompasındaki dişli plastikten yapılmış ve motor ısındığında (örneğin dur kalk trafik v.b.) dişli görevini yapamıyor ve hararet potansiyeli taşıyor. Mandello'da da durum aynı. Tamirat için, motorun tasarımında dolayı motor inecek, şanzumandan ayrılacak, kısaca büyük bir ameliyat gerekebilir.
- Kararsız ADAS deneyimi, gerçi bunu kimi otomobillerde de çok fazla görüyoruz. Motor üzerinde kararsız bir ADAS elbette 4 tekere kıyasla daha riskli.
Kısaca 2024/25 Stelvio'da biraz şans faktörü maalesef var. Bu sorunu yaşayan insanların motorlarına da nasıl baktıklarını bilemiyoruz. 20-25bin km hiç bir sorun yaşamayan insanlarda var elbete. Fakat 20/25 bin km bir sorun analizi için çok düşük. Sonuçta Guzzi su soğutmaya yeni geçti ve belliki hala çocukluk hastalıkları taşıyor. Yılların ADV ekolünde kült olmuş markaları ile kıyaslamak bence şuan için haksızlık. Guzzi'nin bu işi düzelteceğine inanıyorum. Kısa zamanda olgunlaşacaktır.
Birde servis meselesi var tabi. İstanbul'da seçenek çok ancak Ankara'da 1 tane var mesela. Bu gibi sorunlara yaklaşımları nasıl bilmiyorum gerçekten. Çünkü Türkiye'de motorun kendisinden çok, servisler daha çok üzüyor bizi.
O yüzden içimden bir ses 2026 kasasını bir gör diyor. Yanlış anlaşılmasın motoru kötülemek gibi bir niyetim yok, Guzzi benim için bir gönül meselesi ancak bilgi de paylaştıkça güzeldir.