Merhaba arkadaşlar.
Motorumda kalkışta titreme sorunu vardı ve buralardan öğrendiğim bilgilerle el atmak istedim ve hazır motoru açmışken benzin borularını değiştirdim ve subap ayarı yaptım.
Gelelim yaptığımız işin resimlerine: (Resimler küçük boyutlu değildir, tıklayarak büyütebilirsiniz.)
Burda motoru komple söktüm.
İlk önce tüm benzin borularını, örgülü kaliteli borularla değiştirdim ama resim çekmeyi unuttuğumuzdan paylaşamıyorum. Daha sonra;
Varyatör kısmına el atıyoruz. Çünkü kalkışlarda fena titreme vardı.
Ön ve arka vadyatör parçalarını çıkardık.
Varyatör bilyelerini kontrol ettim ve ardından çok azıcık gresle yağladım. Çünkü edindiğim bilgiye göre ince tabaka gres bilyelerin aşınmasını geciktiriyormuş.
Kavrama balatasına el attım. Forumdan edindiğim bilgiye göre; varyatör tası ve balatasının pürüzsüzleşmesi, kavramada titremeye neden oluyormuş. Baktığımda gerçekten çok pürüzsüzdü, elimi sürdüğümde adeta kayıyordu. Görüldüğü gibi pürüzleştirme işlemi yaptım. Fotoğraflarda olmayan ayrıyetten ufak el alatimle balatanın üzerine çukurlar açtım.
Sonra varyatör parçalarını birleştirerek, varyatörü kapattım.
Sıra subap ayarına geldi.
Ve 2 vidayı açarak kapağı söktüm.
Ayarlarını yapıyorum. "_OLD_" abimizden öğrendiğim bilğiye göre emme subap'ını 0,08mm (0,003") ve egzos subap'ını 0,10mm (0,004") yaptım.
Subap ayarı yaparken; eksantrik milinin üzerinde üç yuvarlak delik vardır. Bunlardan büyük olanı üstte ortalama duracak şekilde olmasına dikkat ediyoruz. Bu şekildeyken emme ve egzos piyanosuna eksantrik mili hiç bir şekilde basmıyor ve elimizle kontrol ettiğimizde ufak boşluk olduğu farkediliyor. Bu durumdayken subap ayarını yapıyoruz.
Ve bu şekilde tüm işlemleri tamamladım.
Subap ayarını yapma sebebim; bazı arızalardan dolayı servisteki usta subap ayarınıda yapmıştı ama sentil çakısını kullanmadan eliyle yaptı. Motorumda performans düşüklüğü vardı ve yapılan işlemin yanlış olduğu için (egzos ayarı doğruydu ama emme 0,005" idi) düzgünce sentil çakısıyla yapmak istedim.
Eski hafiften çatlamış benzin borularını, kaliteli ve örgülü borularla değiştirerek yenilemiş oldum.
Varyatör tasını ve balatasını pürüzleştirerek, kalkışlarda ki titreme sorunu ortadan kalktı.
Ve subap ayarını yaparak, performansta biraz düzelme oldu, serileşti ve ani gaz açışlarımda bir anlık boğulma sorunu ortadan kalktı.
Tüm bilgileri, forumda paylaşılan bilgilerden öğrendim ve bilgi paylaşımda bulunan tüm herkese çok teşekkür ederim.
Herkese kazasız belasız sürüşler.
---------- Mesaj ekleme zamanı: 17:31 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 17:24 ----------
Arkadaşlar birşey sormak istiyorum.
Resimde görüldüğü gibi boşta bulunan soket (2 pimli) nedir?