Mondial 100 MG SUPERBOY hakkında takıntılı sorularım.

Selamın aleyküm arkadaşlar, ilk başlangıç motorum olan Superboy'u alalı yaklaşık 1 ay oluyor. 2013 model, daha 6 bin kilometre. 1 ay sürüş sonunda hayırlısıyla ilk kazamızı ettik. :) Ben de nasıl olduğunu anlamadım, motor 2'de bayıldıydı. Hafif ara gaz veriyim kendine gelsin dedim, birden teke kalkınca ne olduğunu anlamadım bile. O şuurla da gaza abanınca tabii sonumuz asfaltta oldu. Her neyse, 1-2 sorum olacak.

Öncelikle motoru aldığım da dikkatimi çeken bazı şeyler oldu. Egzozun sol kısmı hafif içe göçük ve üstü küf yapmış. Bir güzel zımpara + WD-40 çeksem hallolur mu o? Ayrıca arkadaşımda da aynı şekilde 2014 modeli var. Pırıl pırıl parlıyorken benimkinler biraz lekeli, şu zamana kadar hiç WD-40'lamadım ama bir türlü parlamıyor, nemli bezle silsem dahil. Bu göçük normal mi? Birisi yazmış somonlara mı ney deymesin diye, orjinalin de mi öyle? Tam olarak anlayamadım da... Motor yatmış desem lastik oraya gelmez, biraz saçma olur.
Ek olarak babam yetkili servise gitmiş, egzoz boyası varmış. Onu mu yapmalılar, yoksa egzoz değiştirmek daha mı iyi olur? Göçüğe nazaran?

İkincisi ise 50'ye çıktığım da gidonda biraz titreme hissediyorum, motor biraz sağ sol yapıyor gibi. Babama dedim, kazadan sonra böyle oldu felan diye. Test etti, bir şeyi yok dedi. Psikolojik mi? Anlamadım gitti. Gidon da sorun olup olmadığımı kendim nasıl anlayabilirim arkadaşlar? Sonuçta acemiyiz biraz tamam da gidon benim bildiğim titremeyecek şekilde ama kendimizi kasmayacak şekilde tutmamız gerekiyor. Yanlışmıyım?

Bizimkinin benzin kapağı biraz arızalı, dili tam geçmediğinden tam kapanmıyor depo. Ben de bilmiyorum ya bir tazzikli suyla yıkayayım dedim, içine su kaçmış. Karbüratörün vidasını gevşeterek içinde ki sulu benzini akıttık, depo fulldü. Tabii, bu olaylar 1 ay önce yaşandı. Şimdi depo bitmek üzere gibi, motor da hiç benzin kalmayınca kapağı açıp alttan da karbüratörün pislik borusunun vidasını gevşettiğim de içinde su kalmadığından nasıl emin olabiliriz?

Tabii, acemilikya sor sor bitiremiyor insan. Motoru çalıştırıyorum, ısınıyor biraz. Rölanti devrine geliyor, debriyaja basıp bire taktığım gibi tak stop ediyor. Debriyajdan şüphelendik yetkili serviste ki adam debriyajında bir şey yok felan demiş.

Gaz elciği çok sert, yani arkadaşımınkini kullandım. Çok hafif elciği çevirsem çok az hızlanıyorken motor benimkisi uçuyor gidiyor mübarek. Gene yetkili serviste ki adam bunun sertliği normal felan demiş. Anlamadım gitti, gaz telimi gergin acaba? Ben biraz yumuşaklık istiyorum ne yapmam gerek?

Bir de acemiliği sildiğimiz de rölantiyi kaç yapmamı önerirsiniz? Benim şu an ki rölantim tam bin devir de.

Bir kaç sorum daha var, bir daha tek tekere kalkıp panikle asfaltı boylamamak için soruyorum. Teke kalkınca ne yapmalıyım, motoru nasıl indirebilirim? Bir de benim bildiğim sadece birinci viteste kalkıyordu, iki de nasıl kalktı anlamadım gitti...

Motorum da 2 tane Atatürk imzası yapışkanı var. 1 tane gidip bundan aldım, ön çamurluğa taktım. Şimdi geriye kalan o 2 tane yapışkanı çıkardım. O bölge yapış yapış oldu, boyaya zarar vermeden o yapışkanlıkları nasıl çıkartırım?
Son sorum, söz son sorum. :queen:
Babam sağolsun gitmiş park lambasını şu xenon'a benzeyen karartımsılı olan ledlerden taktırmış. Açıkçası hoşuma gitti, normal farlara bu tip oluyor mu? Hani bunu fara taksak yolda ki çukuru felan göremeyiz pek, bunun biraz açık hali tipleri var mı farlara takılacak, uzun kısa yapıp muayneden geçebilecek?
Bütün sorularıma cevap verebilecek bir delikanlı arıyorum. :)

O motor bayikken 2.viteste on kaldiracak bir motor degil aslinda ama motor on kaldirirsa arka frene bas ve gazi birak,arka frene bastigin gibi iner motor.Gidon sallamasini anlamadim elcikler mi titriyor motor kafa mi salliyor kafa salliyorsa sikinti var demektir onu yaptir bence egzozu bilemiyorum.wd40 yapiskani alir rolanti 1000 1500 iyidir o kadar benzinde su birsey yapmaz bence benzin zaten uste cikiyor su altta kaliyor yani depo bosalana kadar gezdiysen birsey olmaz. Hayirli olsun kazasiz belasiz binersin umarim.

Sorularımın hepsine tam cevap bulamadım arkadaşlar, cevaplarınızı bekliyorum. :)

Simdi bire taktım stop ediyor diyorsun biraz telin gergisini ger bakayım duzelecekmi göçük mocuk var diyorsan zımpara yap boya at yoksa yine paslanır wd 40 ile wd 40 yağ lar pas söker korumaz temizler boya değil kaplama ise zimpara yap vernik at ama oda zamanla yanar tam çözüm kaplamacidir.
gidon titriyor ise rulman lari öluyordur cok hafif ile baslar sonra frende gidon cok hafif öne gider sonra kırılır iyice oynar ucuzdur gidonu sökmen kontrol etmen lazim iyi ise yağla Grese yagi ile kapat devam. Bu işlemi yaparken dikkatli ol

Simdi bire taktım stop ediyor diyorsun biraz telin gergisini ger bakayım duzelecekmi göçük mocuk var diyorsan zımpara yap boya at yoksa yine paslanır wd 40 ile wd 40 yağ lar pas söker korumaz temizler boya değil kaplama ise zimpara yap vernik at ama oda zamanla yanar tam çözüm kaplamacidir.
gidon titriyor ise rulman lari öluyordur cok hafif ile baslar sonra frende gidon cok hafif öne gider sonra kırılır iyice oynar ucuzdur gidonu sökmen kontrol etmen lazim iyi ise yağla Grese yagi ile kapat devam. Bu işlemi yaparken dikkatli ol

Göçük peki, orjinalinde mi var yoksa ilk sahibi mi neden olmuş bu göçüğe?

Gidon sallanma konusu ellerini serbest bırak düz gidiyorsa sorun yok sağa yada sola çekme yapıyorsa yada sağa sola kafa sallıyorsa kazadan olabilir lastik havalarınıda kontrol ettir denemeden önce

29vt08.jpg

Egzozun solundaki göçük orjinal.

Nikelajında değil yalnız benim göçük. Nikelajı kaplamayan o boyanabilen kısım varya, işte orada göçük. Şu dersimi bitireyim, fotoğrafını atarım.

TVS01
Hızım kaçtayken yapmalıyım bunu?
Bu egzoz komple nikelaj. Siyah olan egzozda da boyanabilen kısımda aynı yerde göçük var.

Aynı yer işte. Egzoz mafsala çarpmasın diye göçertiyolar :)

Ustam açıkçası çok rahat 2 haftadır bu konuya kafamı yoruyorum, yok işte 200 TL ulan uğraş dur felan diye. Beni aydınlattığın için bu konu da çok teşekkürlerimi sunuyorum. Boyama işlemi felan bana kaça patlar işçiliğiydi ıvır zıvır? Bu konu da bilgin var mı? Ayrıca diğer sorularıma da bir cevap bulabilirsen kafamda ki soru işaretlerini temizleyeceksin ki ben de adam akıllı YGS-LYS'me çalışayım. :)

Ustam açıkçası çok rahat 2 haftadır bu konuya kafamı yoruyorum, yok işte 200 TL ulan uğraş dur felan diye. Beni aydınlattığın için bu konu da çok teşekkürlerimi sunuyorum. Boyama işlemi felan bana kaça patlar işçiliğiydi ıvır zıvır? Bu konu da bilgin var mı? Ayrıca diğer sorularıma da bir cevap bulabilirsen kafamda ki soru işaretlerini temizleyeceksin ki ben de adam akıllı YGS-LYS'me çalışayım. :)
Egzozu avuç taşlama aletiyle kendin kazıyıp boyayabilirsin. Egzoz'u söküp götürürsen egzozcular 50 liraya falan yapar tabi uğraşacak adam bulman lazım herkes uğraşmak istemeyebilir egzoz kazımakla.

Zımpara işini kendim yaparım da boyamayı adam yapsın, pürmüz felan kullanıyorlarmış. Daha da kötü yapmayalım.

Diğer sorularıma bilgin varsa cevap bekliyorum. :)

Zımpara işini kendim yaparım da boyamayı adam yapsın, pürmüz felan kullanıyorlarmış. Daha da kötü yapmayalım.

Diğer sorularıma bilgin varsa cevap bekliyorum. :)
Boyayı egzoz boyası al sprey boyayı sık geç çok ince düşünme. Zaten kargo dahil 100 liralık egzoz.
Gidonu biraz oynak hissedebilirsin, hafif motor ince lastik ince ön amortisörler olunca o kadar :)
Depoyu söküp baş aşağı çevirip boşaltabilirsin en temizi bu.
Motor soğukken debriyaj tam ayırmayabilir, motoru ayağınla hafif it debriyaj çekiliyken öyle bire tak.
Gaz kolu sertse gaz pistonu karbüratöre yapışıyo olabilir, kullandıkça geçer veya karbüratörde sadece gaz telinin olduğu üst kısmı söker temizlersin.
Teker yapma ben de anlamıyorum o olayı.

Boyayı egzoz boyası al sprey boyayı sık geç çok ince düşünme. Zaten kargo dahil 100 liralık egzoz.
Gidonu biraz oynak hissedebilirsin, hafif motor ince lastik ince ön amortisörler olunca o kadar :)
Depoyu söküp baş aşağı çevirip boşaltabilirsin en temizi bu.
Motor soğukken debriyaj tam ayırmayabilir, motoru ayağınla hafif it debriyaj çekiliyken öyle bire tak.
Gaz kolu sertse gaz pistonu karbüratöre yapışıyo olabilir, kullandıkça geçer veya karbüratörde sadece gaz telinin olduğu üst kısmı söker temizlersin.
Teker yapma ben de anlamıyorum o olayı.

Ben o riske girmem, hele hele pederin çenesini göz önüne alınca-.. Bu dediklerini bir komple bakım niteliğin de değerlendirsek bir sanayi veya yetkili servis işimi görecek gibi. :) Bir ustaya bunları çözdürtmeye kalksam sence bana kaça patlatır?

Ben o riske girmem, hele hele pederin çenesini göz önüne alınca-.. Bu dediklerini bir komple bakım niteliğin de değerlendirsek bir sanayi veya yetkili servis işimi görecek gibi. :) Bir ustaya bunları çözdürtmeye kalksam sence bana kaça patlatır?
Yetkili servis pahalıya patlayabilir de normal usta için 50 lira falan yetebilir, en fazla 1 saatlik işi var motorun.

Teşekkür ediyorum, yardımları için. Görüşleri olan arkadaşlar yazarsa sevinirim.

40-50-60-70 gibi hızlarda dene düşük hızda yapma, önce lastik havalarını kontrol et motosiklette topcase varsa önce onu çıkar öyle dene..

50'de giderken gidonu hafifçe salmamla sağa doğru yatıyordum az kala.
Bunun dışında verdiğiniz bir çok cevap sorunlarımı karşıladı arkadaşlar. Sanayide gidon, benzin depo kapağı ve egzoz elden geçirilecek.
Bunun dışında rölantiyi çok güzel bir şekilde ayarladım, bire takarken stop etme sorununu söylediklerinle çözdüm. Sıcak su ve fön makinesi yardımıyla iz bırakmayacak şekilde çıkartmaları çıkarttım. Geriye bir gaz yağıyla nikelajları parlatmak ve sanayiye göstermek kalıyor motoru. Çok teşekkür ediyorum, yardımlarınız için. Bir gün de WD-40 alayım, debriyajla gaz'ın hakkından gelmeye çalışacağım.

Peki far konusun da yardımcı olabilecek var mı?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar