Geçmiş olsun.
Müdehale %90 yerinde.
ARKADAŞLAR, ' İLKYARDIM ' da İLK KURAL ŞUDUR:
KENDİ GÜVENLİĞİN
ÇEVRE GÜVENLİĞİN
HASTA GÜVENLİĞİ
Müdehaledeki arkadaş, yardım etme duygusuyla arkadaki aracın kendine çarpma riskine rağmen SOL bariyerlere yanaşıp karşıya geçiyor. Bu tamamen YANLIŞ.
İkinci bir kazaya sebep olabilirmiş. Unutmayın, siz de yaralanırsanız, hem yaralı sayısı artar, hem de yardımcı olacak kimse kalmayabilir.
Yapılması gereken:
SİNYAL VERİP SAĞ EMNİYET ŞERİDİNDE DURMAK
YARALININ YANINDA KISA SÜRE İÇİNDE OLAYI ANLAYIP ÇEVRE GÜVENLİĞİNİ ALMAYA ÇALIŞMAK ( TEK BAŞINAYSA KAZA YERİNE YAKIN REFLEKTÖR VEYA UYARICI KOYARKEN AMBÜLANSI ARAMAK )
ARKADAN GELEN ARAÇLAR KAZA YERİNİ GÖRMEYİP GİRSE, OLAYIN VEHAMETİNİ DÜŞÜNSENİZE!!!
E Tabii ki bu arkadaş ilkyardımcı vs değil sanırım. Eleştiemek için değil, bilgi vermek amacıyla yazıyorum. Bundan sonra Allah muhafaza aklınızda bulunsun.
Şaşırdığım şey ise;
1- motosiklet kazası
2- kasksız ve korumalıksız yani, travma olma olasılığı çook yüksek!!!
YANİ:
8 ( sekiz ) dakika geçmiş olmasına rağmen ambulans ortada yok!
Her ilde bir ambülans gelme süresi vardır. Mesela Mersin'de en uçtan en uca 6-8 dakikadır ortalaması 3-4 dakikadır.
İç kanama, beyin travması ve omurilik yaralanmaları için bu süre çok uzun.
Sağlık çalışanlarını falan suçladığım yok ama, dünyanın göz önündeki İstanbul gibi yerde kadro eksikse , hele şu kritik günlerde gerekirse 50 ambulans daha koymalısın
( adam yolun ortasında ama kimse cesaret edip - virüs, kaza süsü dolandırıcılığı - durmamış/duramamış. Benim de başıma gelmişti. Ama bu kişi ilginç şekilde yatıyor, belki olmadığı için 112 yahut bir yakınını aramıyor. İlk başta mizansen sandım.)