Lastikleri değiştirmeli miyim?

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Zamanım ve müsaitliğim olunca deneyimleyeceğim sizin bu abartı anlatışlarınız için. Sadece çok merak ediyorum en azından bir tane gerçekten bilmediğimi düşündüğünüz teorik bilgi aktarır mısınız bana bu eğitimlerden birinin kazandıracağı? Veya sürüşümü değiştirecek beni hayretlere sokacak o engin bilgilerden bir adet iletebilir misiniz?

Yani beni yanlış anlamayın muhakkak fark ettiriyordur elbette birkaç bilgi geliyordur bilmediğiniz, ama nasıl bir eğitim alırsanız alın bu eğitimin sonunda "ben motor kullanmıyormuşum," "bir çağ kapanıp yeni çağ açıldı," cümlelerini kurabiliyorsanız eğitimin öncesinde gerçekten iyi sürüş yaptığınıza veya etrafınızın, trafiğin farkında olduğunuzdan emin misiniz?

Ekstra olarak bahsettiğiniz o düşüp kalkıp yaralanıp öğrenme konusuna katılıyorum, eğer ilk motora bindiğim zamana dönebilseydim öncesinde eğitim almadan motora binmezdim. Ama düşüp kalkıp da olsa yaralanıp kaza yapıp da olsa sonuç olarak bir şekilde tecrübe kazanılabiliyor ondan bahsediyorum.
Öncelikle üslubumu değiştirmeyeceğim. Çünkü buradaki amacım bir şey ispatlamak değil, farklı bir bakış açısı sunmak. " engin bilgilerimin olduğunu iddia etmiyorum"

Fakat yazdıklarınız kendi içinde çelişiyor;

Bir yandan "Baştan başlasam eğitim alırdım" diyorsunuz Demek ki eğitimin size bir fayda sağlayacağını kabul ediyorsunuz.

Hemen arkasından ise " Ama şart değil" ve "Hiç bir eğitimin bana çağ atlatacağına inanmıyorum" diyosunuz. Buna saygı duyuyorum.

"Şart değil" ve " çağ atlatacağına inanmıyorum" diyorsunuz. Ben de tam bu noktada farklı düşünüyorum.

Çünkü "Çağ atlamak" herkeste aynı anlama gelmez. Her sürücünün eksiği farklıdır.

Virajdan önce ivmelenme gazını bilmeyen bir sürücü, bunu doğru uygulamayı öğrendiğinde, virajları daha güvenli, kaydı-kayacak hissi olmadan, daha kontrollü ve daha akıcı dönmeye başladığında onun için bu gerçekten " Ben bu güne kadar motor kullanmıyormuşum" dedirtecek kadar büyük bir değişim oluyor.

Panik anında ön freni yanlış kullandığı için motosikleti yatıran bir sürücü, doğru fren tekniğini öğrendiğinde artık aynı durumda motoru güvenle durdurabiliyor. O sürücü de aynı hissi yaşıyor.

Ama yıllardır bunları zaten doğru yapan bir sürücü için " çağ atlatan" konu belki trafik okuma, belki bakış tekniği, belki de risk yönetimi ya da akıcı sürüşü sağlayan planlama ön görüsü olabiliyor.

Hafta sonu eğitim verdiğim öğrencim, virajlarda düşme hissi yaşıyordu, Örneğin 100-110 ile güvenle girebileceği (kendi şeridinde, önünde açık ve engelsiz mesafede durabilecek şekilde) bir virajı eğitim öncesi 60-70 ile tedirgin girerken, eğitim sonrası lastikleri daha yere oturtarak, daha güvenli, daha da trafiği okuyarak, yağ gibi çizgisinde 100-110 ile döndüğünde işte bu, o sürücü için çağ atlamak oluyor. en azından o sevinçle, başarmışlık duygusu ile bu şekilde ifade ediyor.

Yine eğitim herkese aynı şeyi kazandırmaz. Herkesin eksiği farklı olduğu için eğitimin yarattığı fark da bir olmuyor. Size ne söylememi bekliyorsunuz da birden "evrakaa" dedirteyim size... sizle sürüş yapmadım, tanımıyorum, aydınlatma yaşatacak bir bilgiyi buradan vermemi beklemeniz bile eğitimden çok uzak olduğunuzu gösteriyor.

Tramvay yolu konusunda gelince;

Siz bunun tecrübeyle de, umursamazlıkla da kural tanımamakla da alakası yok diyorsunuz.

Ben ise tam tersini düşünüyorum.

Çünkü ileri sürüş eğitimi sadece motosikleti nasıl süreceğini öğretmez; riski önceden görmeyi ve riskli seçeneklerden mümkün olduğunca kaçınmayı öğretir. Siz bunu tecrübe ederek öğrendim, tecrübe ile öğrenmeyebilirdim, şimdi olsa eğitim alırdım diyosunuz AMA şart değil de diyorsunuz. Biraz daha ciddi bir kaza yaşamayacağınızın ve sakat kalmayacağınızın veya kırıkla atlatmayacağınızın garantisi yok ki? Kırık veya sakatlık yerine eğitimi şart koşmak daha efektif değil mi?

Eğitimin tam da amacı bu o farkındalığı kazadan sonra değil, kazadan önce kazandırmak. Neden kaza yaparak öğrenmeyi tercih edesiniz? Olayda bir kaza varsa, eğitim de bu kaza riskini önceden planlayarak, okuma yaparak en aza indiriyorsa neden eğitim şart olmasın?

Tabiki kişinin bakışına ve mantık düzeyine göre değişir bu. Kimi kaza yaparak öğrenmeyi tercih eder kimi de kaza risklerini analiz edecek bir eğitimle kaza yapmadan öğrenir.
Bakışa göre de; birine göre şart birine göre şart değildir.

Eğitim almadan, eğitimin kazandırdıkları ile ilgili yorum yaparken biraz daha dikkatli olmak lazım. Eğitim aldıktan sonra cevabınızın başındaki "Abartı anlatışlarınız" kelimesini kullanmanın nasıl yersiz olduğunu (şu anda öyle hissediyor olabilirsiniz fakat size cevap uslubume göre bu şekilde cevabınıza başlamanız üzücü olmuş.) anlayacaksınız.

Sen bir de izmitte yaşıyorsun ve günde 1 veya 2 dangalağa mı rastlıyorsun?
ben izmite geldiğimde günde 1-2 tane araç kullanmayı bilene rastlıyorum =)
ben İzmite Gezmeye geldiğim de çok mutlu olmuştum. En azından bana denk gelmedi öyleleri.
İstanbul da her aracı Acemi bellediğim yetmiyormuş gibi 5 6 araç öndekinin Hanımefendi Sürücü olduğunu anlayabiliyorum :)
İstanbul da yaşayanlar bilir, acaba hangi araç sola sinyal verip sağa girecek, hangisi bi anda üstüme kıracak, hangi bölge de rahat kontra atarım, rahat fren yaparım, ne tarafta gitsem daha iyi kaçış manevrası yaparım diye düşünüp duruyoruz.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Zamanım ve müsaitliğim olunca deneyimleyeceğim sizin bu abartı anlatışlarınız için. Sadece çok merak ediyorum en azından bir tane gerçekten bilmediğimi düşündüğünüz teorik bilgi aktarır mısınız bana bu eğitimlerden birinin kazandıracağı? Veya sürüşümü değiştirecek beni hayretlere sokacak o engin bilgilerden bir adet iletebilir misiniz?

Yani beni yanlış anlamayın muhakkak fark ettiriyordur elbette birkaç bilgi geliyordur bilmediğiniz, ama nasıl bir eğitim alırsanız alın bu eğitimin sonunda "ben motor kullanmıyormuşum," "bir çağ kapanıp yeni çağ açıldı," cümlelerini kurabiliyorsanız eğitimin öncesinde gerçekten iyi sürüş yaptığınıza veya etrafınızın, trafiğin farkında olduğunuzdan emin misiniz?

Ekstra olarak bahsettiğiniz o düşüp kalkıp yaralanıp öğrenme konusuna katılıyorum, eğer ilk motora bindiğim zamana dönebilseydim öncesinde eğitim almadan motora binmezdim. Ama düşüp kalkıp da olsa yaralanıp kaza yapıp da olsa sonuç olarak bir şekilde tecrübe kazanılabiliyor ondan bahsediyorum.

İlk eğitimime gittiğimde yaklaşık 20 yıllık biniciydim. Eğitime hiç ihtiyacım yok zannediyor hatta eğitimden önce beraber gittiğimiz dostlara “hocanın eksiği olursa ben tamamlarım “ türünden iddialı cümleler ile biniciliğimi ispat etmeye çalışıyordum.

O gün sevgili hocam Murat Denizhan hiçbir halt bilmediğimi , şansla motoru ayakta tuttuğumu kibarca gösterdi.

O günden beri bulduğum her eğitime katılmaya çalıştım , farklı ülkelerde farklı ekollere ait üstatlardan ders aldım , eğitmen oldum , Avrupada birçok ülkede eğitim vermekteyim ve hala eğitim alabileceğim hocaları kovalıyorum. Hayalim Japonyada da eğitim alabilmek. Evet motosiklet hakkında çok şey biliyor ve uygulayabiliyorum ama ben bilmediklerimin peşindeyim . Eminim öğreneceğim daha çok şey vardır. 40 yıldan fazla , onlarca motosiklet ile yapılmış tonla kilometre sonrasında benim düşüncem bu . Hala bilgiyi arıyorum.

Tecrübe acımasız bir eğitmendir . Önce sınav yapar sonra öğretir.

Motosikleti
Honda Forza 250 / Triumph Street Triple 765 RS / Yamaha BWS 100
kimsenin canını sıkmak istemem ama, ben daha lastik yüzünden kaza yapan birini görmedim. IRC HRC FRK her ne ise, kayıp tamamen asfalttan ayrılıyorsa, orada supercorsa'nın zamk gibi tutacağını düşünmeyin. supercorsa kullanan biri olarak söylüyorum bunu.
Performanslastikleri
Gelir şimdi "pist" lastiğini örnek vermeyinciler , yapay zeka öyle demiyorcular ne yaptın sen?
Bu savaşı daha önce verdim ben. 😂

Motosikleti
K 1600 GTL
Gelir şimdi "pist" lastiğini örnek vermeyinciler , yapay zeka öyle demiyorcular ne yaptın sen?
Bu savaşı daha önce verdim ben. 😂
Çok komik 😄 daha lastiğin hangi sıcaklıklara çıktığından bi habersin... önce forumdaki herkesin bir elini öp sonra güler eğlenirsin....

''Bir önceki mesajımda bunu anlatmaya çalışmıştım zaten. Lastiğiniz nedir bilmiyorum ama en yumuşak en iyi lastiği de alsanız verimli çalışma aralığını yakalayamadıktan sonra bir anlamı olmuyor. Dolayısıyla "sınırlarını zorlamak tabiri çoğu sürücü için duygusal tatminden ibaret" kalıyor. Örneğin; Supercorsa V4 lokum gibi lastik. Ancak verimli çalışma aralığı 70 dereceden sonra başlıyor. Aranızda lastiği bu sıcaklıklara çıkarabilen varsa söylesin elini öpmeye gelelim.''

Çok komik 😄 daha lastiğin hangi sıcaklıklara çıktığından bi habersin... önce forumdaki herkesin bir elini öp sonra güler eğlenirsin....

''Bir önceki mesajımda bunu anlatmaya çalışmıştım zaten. Lastiğiniz nedir bilmiyorum ama en yumuşak en iyi lastiği de alsanız verimli çalışma aralığını yakalayamadıktan sonra bir anlamı olmuyor. Dolayısıyla "sınırlarını zorlamak tabiri çoğu sürücü için duygusal tatminden ibaret" kalıyor. Örneğin; Supercorsa V4 lokum gibi lastik. Ancak verimli çalışma aralığı 70 dereceden sonra başlıyor. Aranızda lastiği bu sıcaklıklara çıkarabilen varsa söylesin elini öpmeye gelelim.''
Benim elimi öpebilirsiniz. Benim olduğum bölgede asfalt sıcaklığı minimum 70 derece zaten. Asfalta yumurta kırsanız pişiyor. ;)

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
70C çok iddialı bir sıcaklık. Şöyle ki, bildiğim kadarıyla lastiğin içindeki havanın basıncı her 5,3C'de 1PSI değişiyor. Yani 30C hava sıcaklığında soğukken 33PSI olarak doldurduğunuz lastik 70C sıcaklığa erişebilirse içindeki basınç (70 - 30) / 5,3 ~= 7,5PSI artacaktır.

Kendi TPS sistemimde yaptığım ölçümlerde yazın sıcak havada 33PSI bastığım ön lastiğin 37PSI'ı geçtiğini hiç görmedim. Tersten işlem yaparsak; (sıcak - soğuk) / 5,3 = 4PSI'dan (sıcak - soğuk) ~= 21C çıkıyor. Yani lastiği en fazla 21C ısıtabilmişim. Lastiği sabah şişirdiğimde 30C olduğunu varsaysak (daha azdır da fazla kabul edelim), 30 + 21 = 51C.

70C'ye bu gözle bakabilirsiniz...

Motosikleti
70C çok iddialı bir sıcaklık. Şöyle ki, bildiğim kadarıyla lastiğin içindeki havanın basıncı her 5,3C'de 1PSI değişiyor. Yani 30C hava sıcaklığında soğukken 33PSI olarak doldurduğunuz lastik 70C sıcaklığa erişebilirse içindeki basınç (70 - 30) / 5,3 ~= 7,5PSI artacaktır.

Kendi TPS sistemimde yaptığım ölçümlerde yazın sıcak havada 33PSI bastığım ön lastiğin 37PSI'ı geçtiğini hiç görmedim. Tersten işlem yaparsak; (sıcak - soğuk) / 5,3 = 4PSI'dan (sıcak - soğuk) ~= 21C çıkıyor. Yani lastiği en fazla 21C ısıtabilmişim. Lastiği sabah şişirdiğimde 30C olduğunu varsaysak (daha azdır da fazla kabul edelim), 30 + 21 = 51C.

Yok ya forumdakiler donunda sallıyor o sıcaklıkları 70 ne ki amatör eğlencesi. 😂

Motosikleti

İşte pistte arka lastiklerin havasını indirme sebebimiz de budur. O tempolarda aşırı ısınan lastiğin hava basıncını kontrol altında tutmak mümkün olmadığı için lastik havaları indirilir ve harici ısıtıcılar ile lastik ısıtılarak normal basıncına çıkması sağlanır. Pistte lastiklerin soğuması demek sürüşün berbat olması demektir.

Bazı çok bilen dostlar trafikte de lastik havalarını indirerek tutuş kazandığını zanneder ama maalesef durumun bununla hiç alakası yoktur. Trafik koşullarında lastiği o ısılara çıkartmak mümkün değildir.

Motosikleti
daha lastiğin hangi sıcaklıklara çıktığından bi habersin...
İnanılmaz bir cehalet ama yapılan açıklamalarla aydınlandığını düşünüyorum. Sözümün arkasındayım, o sıcaklığa çıkarabilen varsa göstersin elini öpelim.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
İşte pistte arka lastiklerin havasını indirme sebebimiz de budur. O tempolarda aşırı ısınan lastiğin hava basıncını kontrol altında tutmak mümkün olmadığı için lastik havaları indirilir ve harici ısıtıcılar ile lastik ısıtılarak normal basıncına çıkması sağlanır. Pistte lastiklerin soğuması demek sürüşün berbat olması demektir.

Bazı çok bilen dostlar trafikte de lastik havalarını indirerek tutuş kazandığını zanneder ama maalesef durumun bununla hiç alakası yoktur. Trafik koşullarında lastiği o ısılara çıkartmak mümkün değildir.
Son cümlenin kime gittiğini doğru tahmin ediyorsam o arkadaş 0,2bar/3PSI falan oynamalardan bahsediyordu ki trafik koşullarında gayet mümkün :)

Motosikleti
Son cümlenin kime gittiğini doğru tahmin ediyorsam o arkadaş 0,2bar/3PSI falan oynamalardan bahsediyordu ki trafik koşullarında gayet mümkün :)

Yok yok ondan bahsetmiyorum . Abartan başka şuursuzlar var . Bu aralar çok doğru şeyler yazıyor keyifle izliyor ve beğeniyorum kendisini.

Motosikleti
K 1600 GTL
İnanılmaz bir cehalet ama yapılan açıklamalarla aydınlandığını düşünüyorum. Sözümün arkasındayım, o sıcaklığa çıkarabilen varsa göstersin elini öpelim.
Çok komiksin yahu. Bilmiyormuşum yada yanlış biliyormuşum demek bu kadar mı zor? Şehirler arası motor süren hemen hemen herkesin lastiği o sıcaklıklara çıkar zaten öyle olmasa üreticiler lastiklerin optimum çalışma sıcaklığını 60 ila 80 derece yaparlar mı. @Lombardo ne oldu el öptürmekten vazgeçtin galiba eleman sizin klandan çıkınca 😄

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar