2025 yılına gelmişiz her türlü rodaj birtek bana saçma geliyor sanırım
yeni telefon al sabah kadar şarj a tak yeni motor al 1000 km çok yüksek devirde uzun süre gitme yeni lastik tak 300 500 km dikkat et
yeni don alınca ilk gün osurma falan diyecekler diye çok korkuyorum
7500 paragraf yazmadan nasıl yanıt yazayım ki buna abi ya =)
Rodajı saçma sapan şekillerde anlattıkları için böyle düşünüyorsun, garibime de gitmiyor.
Blok rodajı. Mevcut içten yanmalı motor tasarımı devam ettiği sürece var olacak. İstersen 0,00 mikron hassasiyetinde üret, söz konusu ısılar ile metallerin etkileşimi değişmeyecek. Süper iyi toleranslı ve az zorlanmış motorlarda artık neredeyse yok gibi desek de hala rodaj sıfır değil, yüksek performanslı ve/ya daha kaba toleranslı üretilen motorlarda daha da önemli. Peki 1960'larda anlatılan rodaj var mı? Hayır. Olan rodaj 1000-2000km mi? Asla. Devir mi çevirmeyelim? Alakası yok. O yüzden sokakta rodaj diye anlatılan şeyin olmadığını söyleyebiliriz aslında.
Lastiğin rodajı neden olmak zorunda? Mevcut lastik üretim teknolojimiz ve kullandığımız malzemeler için ısı önem arz ediyor. Lastik ilk bir kaç ısınmadan sonra kendine geldikten sonra artık sürülmese de ömrü oksijen teması nedeniyle ilerlemeye başlıyor. Bu olmayacak şekilde bir üretim yaparsan, ürettiğin andan itibaren lastik yaşlanmaya başlar. Bu da lastiğin rafta çöp olması demek, haliyle bunu kimse istemez. Buna ek olarak kauçuk diye genelleyebileceğimiz malzemeyi kalıptan çıkarıyoruz, kalıp pürüzsüzlüğü de yine gidermek isteyeceğimiz bişey ama bu da 300km dikkatli kullanarak giderilecek bir şey değil zaten.
Yeni telefon alınca sabaha kadar şarja takmana gerçekten 10 yıldan fazla süredir heralde gerek yok. Bunu söyleyen olduğunu da sanmıyorum.