lastik rodajı?

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
her halükarda yeni lastikten sonra bi kaç km dikkatli kullanmakta yarar var ister mum olsun ister olmasın ben sapancaya köfte yemeye gs sürer gibi gidecem dönüne kadar bu konu kapanır heralde :D
Ben xmax'ın lastiklerini değiştirdiğimde lastikçide Cyan ile buluşmuştuk, 4. Levent'den Kadıköye sürdük karadeniz pidesi yemeye, pideler de çok güzeldi o ayrı mevzu ama lastiklerin rodajını o şekilde tamamlamış oldum. Sonrasında 55km sürüp Büyükçekmece'ye dönmüştüm.

F54

2025 yılına gelmişiz her türlü rodaj birtek bana saçma geliyor sanırım
yeni telefon al sabah kadar şarj a tak yeni motor al 1000 km çok yüksek devirde uzun süre gitme yeni lastik tak 300 500 km dikkat et
yeni don alınca ilk gün osurma falan diyecekler diye çok korkuyorum

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
bugün değiştirdim sonra eve giderken rodaj modaj unuttum motor çok farklı hissetiriyor şuan öncekinin aksine tüyün üstünde gidiyormuşum gibi sanki lastik yokmuş gibi geliyor bu iyi bir şey mi kötü bir şey mi bilemedim bir de balans kurşunu yapıştırıldı bunlar hep böyle kalacak mı

2025 yılına gelmişiz her türlü rodaj birtek bana saçma geliyor sanırım
yeni telefon al sabah kadar şarj a tak yeni motor al 1000 km çok yüksek devirde uzun süre gitme yeni lastik tak 300 500 km dikkat et
yeni don alınca ilk gün osurma falan diyecekler diye çok korkuyorum

7500 paragraf yazmadan nasıl yanıt yazayım ki buna abi ya =)

Rodajı saçma sapan şekillerde anlattıkları için böyle düşünüyorsun, garibime de gitmiyor.

Blok rodajı. Mevcut içten yanmalı motor tasarımı devam ettiği sürece var olacak. İstersen 0,00 mikron hassasiyetinde üret, söz konusu ısılar ile metallerin etkileşimi değişmeyecek. Süper iyi toleranslı ve az zorlanmış motorlarda artık neredeyse yok gibi desek de hala rodaj sıfır değil, yüksek performanslı ve/ya daha kaba toleranslı üretilen motorlarda daha da önemli. Peki 1960'larda anlatılan rodaj var mı? Hayır. Olan rodaj 1000-2000km mi? Asla. Devir mi çevirmeyelim? Alakası yok. O yüzden sokakta rodaj diye anlatılan şeyin olmadığını söyleyebiliriz aslında.

Lastiğin rodajı neden olmak zorunda? Mevcut lastik üretim teknolojimiz ve kullandığımız malzemeler için ısı önem arz ediyor. Lastik ilk bir kaç ısınmadan sonra kendine geldikten sonra artık sürülmese de ömrü oksijen teması nedeniyle ilerlemeye başlıyor. Bu olmayacak şekilde bir üretim yaparsan, ürettiğin andan itibaren lastik yaşlanmaya başlar. Bu da lastiğin rafta çöp olması demek, haliyle bunu kimse istemez. Buna ek olarak kauçuk diye genelleyebileceğimiz malzemeyi kalıptan çıkarıyoruz, kalıp pürüzsüzlüğü de yine gidermek isteyeceğimiz bişey ama bu da 300km dikkatli kullanarak giderilecek bir şey değil zaten.

Yeni telefon alınca sabaha kadar şarja takmana gerçekten 10 yıldan fazla süredir heralde gerek yok. Bunu söyleyen olduğunu da sanmıyorum.

Motosikleti
Yamaha Xmax 250 2025

RODAJ / AŞINMA VE BAKIM​

Rodaj – İlk Kullanım

Yeni nesil lastiklerin üretiminde lazer kesim kalıplar kullanıldığından lastikleri kalıptan çıkarmak için artık ilave bir kimyasal kullanılmamakta. Eskiden kullanılan ve “mum” olarak bilinen bu kimyasal lastikler ilk takıldığında aşınana kadar kaygan olmalarına neden olurdu. Lazer kalıp kullanımı ile bu durum artık söz konusu değil, fakat yeni lastiğin yine de bir rodaj süreci mevcut çünkü katmanlar ile bu katmanlar arasındaki kimyasallardan oluşan lastiğin homojen bir şekilde ısınıp soğuyarak kürleşmesi ve oturması gerekmekte. Ayrıca yeni lastiğin yönlendirme karakteri de eski lastiğe göre çok farklı olacağından sürücünün de lastiğe alışması için de bir süreye ihtiyaç olacaktır.

İlk 150-200 km’de sakin kullanmanız tavsiye edilir. Bu mesafe boyunca sert fren, ani gaz ve ani yön değiştirmelerden kaçınmalısınız. Ani gaz ve fren lastiklerde bölgesel ani ısınmalara yol açacağından deformasyona neden olabilir.
Lastik aldığım yerde böyle bir yazı mevcut.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar