Hem otomobiller hem de motosikletler için çok geçerli bir şeyden bahsediyorsun aslında. Konforlu bir sürüş, sürüş dinamiğinin azalmasına yol açıyor.
Benim güvenlik algım da pasif güvenlikten değil aktif güvenlikten geçiyor.
Bu nedenle mesela BMW Mercedes'ten de Volvo'dan da 2 gömlek daha güvenli bir araçtır benim için. Evet kaza yaptıktan sonra ikisinin de yaşam alanı koruması BMW'den iyi olabilir, ama BMW ile de bir Mercedes'le patlayacağım durumdan rahatlıkla çıkabilirim.
Motosikletlere uyarlayacak olursak da burada en güvenli motosiklet sportif kapasitesien yüksek motosiklete dönüşüyor. @initial-D okursa bu fırsatı kaçırmaz, en güvenli motosiklet supersport ve supersport touringlerdir diye yapıştırır. Haksız da değil, bir viraja yüksek hızla geldikten sonra bir R1 ile elimizdeki kozlar, Multistrada ile Africa Twin ile dağıtılan elden çok daha güçlü. Ama işin bir de realitesi var ki, sürüş dinamiği daha yüksek olan araçlar da insanı daha fazla limitlere yaklaşmaya itiyorlar. Africa Twin ile başına geleceği bildiğin için o riske girecek şekilde sürmüyorsun zaten. Buradaki fizik dışı psikolojiden kaynaklı etki otomobildekinden çok daha büyük zira motosikletler çok acayip hızlanabilen aletler.
Sondan önceki cümlene katılmıyorum sadece. Limitte olmak son derece keyifli, en azından benim için. Kötü arabayla kötü motorla limitte gezmek de çok büyük keyif unsuru olabilir. Neticede kaliteli sürüşü olan supersport motosiklette de keyifli olan şey sadece amortisörün şasinin çalışmasına duyduğumuz hayranlık değil, limite yaklaştıkça (ya da deneyip hala yaklaşamadıkça

) aldığımız haz. Clio Symbol ile nefis gazlanır derim ben mesela. Tank slapper'a giriyor araba =) Limite yaklaşmak, orada yaptığımız müdahalelerin karşılığını hissetmek araç ne kadar kabiliyetli olursa olsun zevkli. Ben burada kabiliyetsizlikten ziyade hissizliği eklerim. O yüzden viraj kabiliyeti yüksek olsa da GS'i zevksiz bulurum. Tıpkı bir çok Audi gibi, genel olarak atletik kabiliyetleri iyi otomobiller üretirler, ama hissiz bir direksiyonla birleşince ben ne olduğunu anlamayınca işin zevk kısmı havada kalıyor.