beyler 3000-5000 arası bütçem var. bu motosikleti aylardır bekliyordum. geçenlerde bayiye gidip inceledim. kesinlikle parasının hakkını verecek kadar beni tatmin etmedi. plastik aksamlarını elimle tutup biraz yokladım tamamen uyduruk çin malı. şimdi diyeceksiniz ki tamam da falanca markalar da çin malı. hayır beyler inanın bazı çin malı cup tarzı motosikletler bile str 250 den çok daha sağlamdır. o paraya 3 tane tertemiz cup motor alıp birincisi ile hard cross yapsam, ikincisi ile enduro yapsam, üçüncüsü ile de sadece şehir içinde gezsem daha mantıklı olur
şimdi @oşoş isimli arkadaşın dediği gibi mondial 150 mcx almayı düşünüyorum. inanın 150 mcx cross motor olmamasına rağmen str 250 den daha sağlamdır. bende şimdi lifan 150cc discovery modeli bir motosiklet var. tip olarak ybr takliti bir motosiklet. ben bu lifan ile araziye de giriyorum, dağa da çıkıyorum, ava da gidiyorum. çamurlu yollardan, çakır çukur yollardan gidiyorum. hemde üstelik 2 kişi ile, 80+80= 160 kilo yolcu + yiyecek içeçek, av tüfeği, projektör gibi yük ile... yaklaşık 2 senedir arazide kullanmama rağmen bana ciddi bir sorun asla çıkarmadı. bir defa bile beni arazide bırakmadı. madem ki lifan 150 cc ybr takliti ile araziye girilip enduro yapılıyor, neden ondan daha sağlam olduğu kesin olan mondial 150 mcx ile arazide gezilmesin ? üstelik mondial 150 mcx in fiyatı çok çok ucuz.
şimdi diyeceksiniz ki kardeşim str 250 cross motor, mondial 150 mcx ve lifan 150 discovery touring motor. bu motorlar asla cross tadı vermezler. evet doğru söylüyorsunuz ama str 250 de cross motor değildir. olsa olsa enduro olabilir. o da özde değil sözde enduro olabilir. mondial mcx ve lifan 150 discovery'e göre str 250 nin iki artısı onlarca eksisi var.
artıları: motor aksamı arazi şartlarından dolayı yerden yüksek. mondial 150 mcx ile araziye girip iki kişi ava giderse çok çetin araziye girilirse motorun altı yere sürtebilir. str 250 nin altı yüksek olduğundan iki kişi dahi binse çetin arazide altı yere sürtmez. fakat str 250 ye iki kişi binip araziye giremez. çünkü bence koltuk yapısı buna asla uygun değil. yani bu bir artı sayılmaz. fakat honda xl 200 desek onun selesi 2 kişi için son derece elverişlidir.
mondial 150 mcx ile lifan discovery 150cc olmasına karşılık str 250 cc.
inanın bana başka artısı yok
eksileri: kalitesine göre çok çok çok pahalı bir motor. ille de cross almak istesem gider 2500 tl ye ondan daha sağlam başka bir markanın ikinci el çin malı crosslarından alırım. hemde istediğim markayı modeli beğenirim. str 250 den daha sağlam ikinci el razmey 200 gy alırım mesela.
plastik aksam berbat.
mondial ve japon markalara göre yedek parça sorunu mutlaka olacaktır. en basit bir parçayı bile fabrikadan getiriyorlar. 1 ay zamanınızı alabilir mesela
-----------------
şimdi 2000-5000 tl arası bir bütçeye nasıl bir cross motor alabilirim. ? benim aklıma şu çılgın fikirler geliyor
1. 4500-5000 tl veririp adam gibi honda xl 200 alırız. enduronun da crossun da keyfini çıkarırız. xl200 kendini kanıtlamış bir motor. yağ değişimi, balata, lastik patlaması, gibi ufak bakımları haricinde motor sorunsuz. bu model çok tutuluyor. ikinci eli para ediyor. satacak olsak asla zarar etmeyiz.
2. 2500-3500 tl paraya temiz bir ramzey 200 gy bulabilirsek bizi tatmin eder. satacak olsak zarar etmeyiz. ramzeyin bu modeli tutuldu. lakin ramzey 200 gy için yedek parça sorunu var deniliyor.
3. 2000-2500 tl verip ikinci el 1-2 aylık mondial 150 mcx touring modeli alıp araziye vurmak. 2250 tl ye ikinci al aldığımızı düşünürsek satarken en fazla 250 tl zarar edebiliriz.
4. 2500-300 tl verip yamaha ybr alıp araziye vurmak. motoru arazide kullandığımız için satarken en fazla 200 lira zarar edebiliriz.
5. 200-2500 tl verip başka bir çinli cross almak. ne olacağını düşünmeden yaşamak. satarken zarar etmek
2000-5000 tl arasına hangi motosikleti alıp arazide dağda bayırda kullanabiliriz. başka fikri olan varsa yazsın lütfen.